Šta učinje, Fiiiiliiiipeeeeee!

Objavljeno: 30.09.2008, 16:22h

U inozemnim analitičariskim krugovima pojavila su se dva tumačenja onoga Filipovog čekićanja na Njujorškoj berzi

U inozemnim analitičariskim krugovima pojavila su se dva tumačenja onoga Filipovog čekićanja na Njujorškoj berzi

Piše: Ovlašćeno lice

Sjećate li se kako je, nedavno, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uključio zvono koje označava zatvaranje Njujorške berze?

Da.

A sjećate li se kako je naš predsjednik lupao onim čekićem na vlastitu i radost svih nazočnih, pardon prisutnih?

Nego kako.

A viđoste li šta se desi na američkim berzama nakon toga?

Viđosmo.

I mislite da to nema nikakve veze sa onim Filipovim čekićem?

!?

E, pa, ovako.

U inozemnim analitičariskim krugovima pojavila su se dva tumačenja onoga Filipovog čekićanja. Jedno kaže da je Filip brojnim udarcima narušio sofisticirani mehanizam slobodnog tržišta i izazvao potrese koji mogu cipancijeli svijet baciti u ekonomsku krizu kakva nikada ranije nije viđena. Drugo viđenje sugeriše da je crnogorski predsjednik, potomak balkanskih komunista, znao da kapitalizam upravo ulazi u finiš jedne od svojih cikličnih kriza, pa se, kad mu se već pružila prilika, naslađivao udarajući čekićem ka’ malo dijete.

Prvom tumačenju su skloni i crnogorski neoliberali i njihov guru dr Veserlin Vukotić, koji je, kažu, videći Filipa u akciji, a znajući, opet, kako su filigranski podešeni mehanizmi slobodnog tržišta, zavapio iz svega mozga: "Šta učinje, Fiiiiliiiipeeeeee!

"Kukala ti, majka", dodali su, navodno, u horu svi tada prisutni studenti Univerziteta Donja Gorica (UDG).

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Vladimir Nedovic says:

  Ne vjerujem da se Ve$o uzbudio tako. Ma ko je vidio da se desavalo nesto neuobicajeno na americkim berzama? Ve$o i puleni u to ne vjeruju. Mi cemo istrajati na postulatima neoliberalizma, pa da cemo korijenje jest. Sto jes-jes.

  A Orwell bi rekao:

  “Meanwhile life was hard. The winter was as cold as the last one had been, and food was even shorter. Once again all rations were reduced, except those of the pigs and the dogs. A too rigid equality in rations, Squealer explained, would have been contrary to the principles of Animalism. In any
  case he had no difficulty in proving to the other animals that they were NOT in reality short of food, whatever the appearances might be. For the time being, certainly, it had been found necessary to make a readjustment of rations (Squealer always spoke of it as a “readjustment,” never as a
  “reduction”), but in comparison with the days of Jones, the improvement was enormous. Reading out the figures in a shrill, rapid voice, he proved to them in detail that they had more oats, more hay, more turnips than they had had in Jones’s day, that they worked shorter hours, that their drinking water was of better quality, that they lived longer, that a larger proportion of their young ones survived infancy, and that they had more straw in their stalls and suffered less from fleas. The animals believed every word of it.”

 2. Boris Raonic says:

  hahaha.
  sad gledam sa tetkom i kaze da je anliza ovlascenog lica neadekvatna i da je u pitanju nezadovoljstvo obrade snicli koja mu je neposredno prije ovoga snimka servirana. pa odluci da ih nauci kako se to radi.

 3. Zoran V. Raicevic says:

  Poštovani prijatelji,

  kao prilog svemu gore rečenom, ja bih uzeo slobodu i prenio ođe riječi saradnika našeg web portala iz Kanade, g. Zorana B. Zekovića, a povodom prisustva g. Filipa Vujanovića na Njujorškoj Berzi. Smatam da će ove ove informacije biti od koristi da se dublje sagledavaju svjetski procesi.

  ” Pošto ne pripadam partiskim *robovima*… pošto ne pripadam čeljadima koji nešto kažu -napišu da bi se neznalo ili reklo – POVOD ovog gore rečenog-napisanog mi dade jedno američko čeljade kroz koga teče crnogorska krv – Bajram Angelo Koljenović koji mi se javi i reče da Poštovani Filip Vujanović, s americke zemlje, zatvori Njujoršku berzu za dan 22.09.2008. godine.

  Tačno je, Poštovani, da je lijep osjećaj da Vaš, moj i njihov Predsjednik Crne Gore Mr. Filip Vujanović je jedan od rijetkih državnika kome je ukazana čast da uključi zvono koje simbolično označava zatvaranje Njujorške berze..no ipak moja *igra* ne bi bila moja ako i ne nastavim i dodam da je Predsjednik Vujanović zatvorijo Njujoršku berzu *DRVENIM ČEKIĆEM* – koji se zove i piše GAVEL.

  Već kad i pomenuh riječ GAVEL (drveni čekic koji koriste sudije; aukcije i berze)…dodao bih da taj dan kad je Predsjednik Vujanović potonji put udariju i ostavijo drveni čekić (gavel) na pultu – dešava se nešto što se nikad nije ni desilo na Njujorškoj berzi, dešava se da drveni čekic (gavel) počinje da pravi 22 pokreta u pravcu istok-zapad, a sve to posmatra sa čudjenjem i oduševljenjem izvršni direktor Njujorske berze Mr. Duncan L. Niederauer. ”

 4. Milovan Vukov Jankovic says:

  Poshto mu ne basta da lupi shakom o “astal” na domacem terenu i pokaze podredhjenima da ima mooda,
  neka pokaze Jamerici da njihovih 14 000 000 000 ¤$ BNP na godinu ne imponiraju bivshim komunistima.

 5. Milovan Vukov Jankovic says:

  Slovima chetrnajest hiljada milijardi $.

  700 milijardi koju nude za reshavanje krize, 5% od godishnjeg BNPa,
  za hipoteke od 62 000 milijardi neosiguranih kredita i mozda josh toliko osiguranih.

 6. Vojin Grubac says:

  RE: “sve to posmatra sa čudjenjem i oduševljenjem izvršni direktor Njujorske berze Mr. Duncan L. Niederauer. ”

  Naravno, to je realno i ocekivati, jer kada ga je Filip gavelom mlatnuo po glavi, Mr. Duncan L. Niederauer je izgubio kontrolu nad burzom. i odusevio se cudima koja se desavaju.

 7. Veljko B Ilic says:

  Nas Filip je udarao onim drvenim ‘topuzom’ nekoliko puta, kao da nema ziva damara u onoj desnoj ruci. Trebao je predsjednik iz junackog Montenegra, da skine crevlju i da jako lupi samo jednom po onome drvenom tavulinu, i da tako zatvori najvecu javnu kockarsku kucu u svijetu. Prije njega je to uradio Nikita Hruscov (iz Grubaceva CCCP), kada je sesdesetih godina drzao govor u Ujedinjenim Nacijama. Odavno se tu pocelo kockati sa novcem svjetske sirotinje. Vidjeli ste juce koliko je ta kuca izgubila! Milijarde i milijarde dolara! Vidjeli ste, koliko je ta kuca danas smanjila gubitak! Biznismeni, koruptirani ljudi i zene, sa tudjim novcem kockaju i manipulisu, a citav svijet se cudi, sta se to desava sa nekim Dow Jones u USA!

  PS: Izvinjavam se, sto ovdje spomenuh ime nasega gospodina Vojina Grubaca. Cudo jedno, koliko smo udaljeni jedan od drugoga, a on mi se puno puta pricinjava kao da se nalazi na svakom ‘cosku’ PCNEN-a. Moracu pitati ovo Ovlasceno Lice, sta da se radi, i kako da normalizujemo bratske odnose?

 8. Vojin Grubac says:

  Gospodine Ilicu,

  kao pripadnici dva razna naroda, raznih vjera i jezika, normalizovacemo odnose na nivou pantomime predsjednika Flipa, konstatujuci da je njegovo mlataranje drvenim cekicem posledica robotizacije pokreta zbog nesebicnog pomaganja svojoj supruzi (predsjednici) u kuhinji prilikom pravljenja snicli. To dokazuje svjetske manire predsjednika, ali i licni doprinos u potrebi ostvarivanja u praksi rodne ravnoprvnost!?
  Medjutim, kako stvari idu, to je moze biti poslednja snicla mnogih brokera burze u NY.