Policijska akademija zla

Objavljeno: 23.09.2008, 21:15h

Sasvim je jasno da je u Policijskoj akademiji izvrsen brutalni nacionalisticki puc. Medjutim, Policijska akademija u Danilovgradu je samo vrh ledenog brijega, jer je skoro izvjesno da se razmah etnickih ciscenja u drzavnoj administraciji Crne Gore nije ogranicio samo na ovu ustanovu. Znaci, etnicka ciscenja u Crnoj Gori se nastavljaju, ali na drugi nacin i u drugom pakovanju. I sve to – u stremljenju ka Evropskoj uniji i NATO.

Sasvim je jasno da je u Policijskoj akademiji izvrsen brutalni nacionalisticki puc. Medjutim, Policijska akademija u Danilovgradu je samo vrh ledenog brijega, jer je skoro izvjesno da se razmah etnickih ciscenja u drzavnoj administraciji Crne Gore nije ogranicio samo na ovu ustanovu. Znaci, etnicka ciscenja u Crnoj Gori se nastavljaju, ali na drugi nacin i u drugom pakovanju. I sve to – u stremljenju ka Evropskoj uniji i NATO.

Piše: Vojin Grubač

Poslije nevjerovatnih peripetija oko prijema polaznika Policijske akademije u Danilovgradu, gdje su Bosnjacka stranka i Bosnjacki savjet energicno ukazali na diskriminaciju pripadnika bosnjackog naroda prilikom odrzavanja prijemnog ispita u toj ustanovi, oglasio se i ministar policije Jusuf  Kalamperovic. U izjavi za javnost, ministar policije je saopstio da su u zadnje tri generacije na prijemnom ispitu Policijske akademije, ukljucujuci i ovogodisnju generaciju, primljeni: devedeset jedan Crnogorac, devet Muslimana- Bošnjaka, jedan Albanac i dva Srbina.

Samim tim su se i potvrdile pretpostavke da je rukovodstvo Policijske akademije u Danilovgradu napravilo nacionalisticki puc u ovoj vaznoj drzavnoj ustanovi.

Dakle, u poslednje tri generacije polaznika Policijske akademije- Srbima su oteta trideset dva mjesta, Albancima pet, Muslimanima – Bosnjacima cetiri, Hrvatima dva, Romima jedno. Umjesto njih, primljeni su etnicki Crnogorci, koji u procentualnom smislu cine 88 odsto od ukupnog broja polaznika, a sa tri zalutala Srbina predstavljaju, u vjerskom smislu,  preko 91 odsto pravoslavaca na akademiji.

Crnogorski ekstremisti, koji upravljaju Policijskom akademijom, pokazali su na djelu- kako se vrse etnicka i vjerska ciscenja u mirnodopskom periodu. Cak su spremni da spore sa javnoscu, utvrdjujuci da su  primljeni Crnogorci zdravi i podobni, a svi ostali, pripadnici drugih naroda, pretjerano bolesni i neadekvatni za policiju takve Crne Gore.

Nema spora, ostali su ocigledno "bolesni" jer ne pripadaju adekvatnim nacijama i vjerama, sto u principu podrazumijeva da predstavljaju tzv. remetilacki faktor. Tako ispada da je u Crnoj Gori skoro sezdeset odsto stanovnistva nacionalno i vjerski nepodobno, takoreci- bolesno od pogresnog imena, pogresne nacije ili nepravovjernosti. Naravno, tako se to tretira u "multietnickoj" Crnoj Gori, u kojoj takvi "doktori" odredjuju dijagnoze.

Ministar policije predlaze da se pitanje eksplozije animoziteta prema raznim narodima u doticnoj akademiji rijesi dopunskim prijemom polaznika. Dakle, ako ce se postovati Ustav, koji jemci svim narodima pravo na proporcionalnu zastupljenost, desice se nesto nevjerovatno- morace biti primljeno dodatnih: 68 Srba, 22 Muslimana – Bosnjaka, 15 Albanaca, tri Hrvata, dva Roma, nula Crnogoraca,… Jasno je, i ocigledno, da je to nemoguce izvesti.

Zato, nema sumnje da se rezultati skandaloznog i vulgarnog prijemnog ispita trebaju ponistiti, a za novi prijemni ispit utvrditi etnicke kvote za pripadnike naroda koji su u prve dvije generacije osteceni, tacnije- etnicki ocisceni! Tako da je realno ocekivati, ako je drzava multietnicka a ima problem sa fasizmom koji je transparentan,  da se na prijemnom ispitu u Policijsku akademiju konkurise u okviru kvote predvidjene za sopstvenu naciju. Inace, u protivnom, etnicke cistace u drzavnim mundirima niko ne moze zaustaviti  u njihovim "patriotskim podvizima".

Naravno, prije toga je neophodno da rukovodioci Policijske akademije, prije podnosenja ostavki, saopšte javnosti – od koga su dobili naredjenja za direktno krsenje kljucnih normi Ustava, kojim se svim narodima u Crnoj Gori jemci ravnopravnost i proporcionalna zastupljenost. Jer, nema sumnje da ideolozi i organizatori nacionalistickog puca na Policijskoj akademiji moraju krivicno odgovarati za izvodjenje brutalnog etnickog ciscenja u drzavnim institucijama Crne Gore. Kazem, drzavnim institucijama, jer stanje na Policijskoj akademiji predstavlja obrazac ponasanja u drugim drzavnim organima, nacionalnom netrpeljivoscu zarazene, crnogorske administracije.

Igrom slucaja, Policijska akademija je pokazala samo vrh ledenog brijega ovaplocene nakaradne ideologije, koja se sifruje kao "velika drzavna tajna", koju svako zna.

U Crnoj Gori vlast pacovskim sistemima, i suptilnim mehanizmima nacionalne segregacije, dijeli narode na podobne i nepodobne. Nepodobne narode automatski cisti iz drzavne administracije, iako je takvo djelovanje antiustavna i anticivilizacijska kategorija. Ko ce kada biti nepodoban i zasto- to je zagonetka bez odgonetke!  

Poslednji dogadjaji su pokazali da su sovinisticki zanesenjaci otisli nekoliko koraka dalje, i proglasili skoro dvije trecine gradjana Crne Gore – nepodobnima po nacionalnom "kljucu". Pripadnici nepodobnih naroda, a ispada da su to skoro svi, crnogorskim vlastima su potrebni, izgleda, jedino kao vrhunski sportisti, koji ce braniti boje drzave koja diskriminise njihove sunarodnike.

E sad, kada je to ocigledno, vidjecemo kolika ce biti cijena lijecenja Crne Gore od rascvjetalog drzavnog ekstremizma. Za lijecenje su nadlezni sudovi i javnost.  Nema spora da ce indentifikovani problem biti rijesen, jer je to zakonomjerno. Samo je pitanje ko ce pasti, a ko opstati. Da li ce se desiti da veliki pacifisti, protivnici etnickih ciscenja u ratu, oni, kojima su puna usta "multietnicke, multivjerske i nacionalno ravnopravne" Crne Gore padnu licem u blato? Sigurno ce se i takve stvari desiti jer, vrijeme je izbora. 

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. wawy says:

  pa ja se ne bih slozio da se radi u ovom slucaju o ikakvom nacionalnom animozitetu, o etnickom ciscenju pogotovo.

  u ustavu nisam nasao da nacionalna il vjerska struktura polaznika akademije mora da odrazava strukturu stanovnistva. a takodje nisam nasao da postoji sistem etnickih kvota za drzavnu administraciju. tako da je potpuno svejedno jesu li pitomci 100% svi muslimani ili pravoslavni ili albanci il sto znam ja ko…
  a ne vjerujem ni da bi vecina naroda u crnu goru bila za takav sistem, kakav je recimo u bosnu il makedoniju. jednostavno – mi smo gradjanska drzava a ne nacionalna.
  samim tim sto se ova prica o neravnopravnosti cuje iz redova vlasti, mislim da je to ipak njihova, po ko zna koji put bacena koska narodu, oko koje ljudi treba da se cimaju, dok oni nastavljaju svoj mafijaski posao pljackanja crne gore.
  a u svakom slucaju, ukoliko je prekrsen zakon, vrlo lako je podnijeti tuzbu. ali posto je kolko vidim niko ne podnosi niti najavljuje, sve mi se cini da je ovo samo prica iz vlasti kako bi se skrenula paznja javnosti sa zivonih a i krupnih problema.
  deza vu.
  vec vidjeno ko zna kolko puta u zadnje 20 godina.

 2. Veljko B Ilic says:

  “Policijska akademija zla”! To je naslov bloga gospodina Vojina Grubaca. Cudan naslov, zar ne? Jednom rece jedan, onima koji izmisljaju istinu: “Ako vec lazete, nemojte izmisljati istinu, ona je samu sebe izmislila.”

  “Policijska akademija je veoma ponosna na cinjeniicu da je medju prvima pocela da primjenjuje evropske standarde i ostala dosledna jasno utvrdjenim procedurama i pravilima rada, istim za sve gradjane Crne Gore, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost, kaze portparolka Policijske akademije Zana Djurovic.”

  Ona dalje navodi: “Ponosna sam na cinjenicu da je Policijska akademija prepoznala znacaj rodne ravnopravnosti i da kroz upis djevojaka, pod jednakim usloviima, daje doprinos broju zena u policiji.”

  Gosppodine Grubacu, ima ‘statisticke istine’ u vasoj prici. Treba da znate da u Parlamentu mozete traziti neku procentualnu zastupljenost svih naroda u Crnoj Gori. Politicarima nijesu potrebne neke posebne kvalifikacije. U Policijskoj akademiji polazu se prijemni ispiti, naravno se uvazava i lojalnost svojoj drzavi i postovanju njenih zakona. Itd, itd.

 3. Danilo Stojanovic says:

  “Pripadnici nepodobnih naroda, a ispada da su to skoro svi, crnogorskim vlastima su potrebni, izgleda, jedino kao vrhunski sportisti, koji ce braniti boje drzave koja diskriminise njihove sunarodnike.” V.Grubac

  Stvarno, zasto u vaterpolo reprezentaciji CG nije bilo bar 5 igraca sa SL? Zasto vas nijesu – kao egzemplarnog Srbina – pozvali u reprezentaciju?

  Zato sto svi nijesu sposobni da budu vaterpolisti (sportisti).

  Zasto bi se u policiji biralo po “nacionalnim kljucevima” – a ne po sposobnostima i znanju?

  Ako zelimo vrhunske sportiste – zasto ne bi zeljeli da imamo vrhunske policajce?

  Jedna od stvari koja je u USA izazvala najvise otpora i kontroverze je bila “prednost koju su pripanici crne rase (afro-americans) imali prilikom upisa na fakultete” Ta odluka niti je bila korektna, niti je pomogla “afro-americans”. A najvise je ostetila univerzitete i kvalitet kadrova i diplomaca na njima.

  I svi su je osudili.

  CG treba da bude gradjanska drzava. Jedina prednost koju treba priznavati na svim nivoima je prednost sposobnosti i znanja.

  I na kraju: Zar ne ponizavate vase sunarodnike time sto trazite “posebne uslove” za njih? Time implicirate da su oni nesposobni da postanu ono sto zele pa im treba (vasa) zastita.

  G. Grubac ponovo imamo na vasem blogu – vase jake fraze – i slabo razmisljanje i zakljucke.

 4. Mihailo says:

  Grubac je jedno velikosrpsko zlo i najvise je nastetio upravo svome narodu. Sada puca iznutra od muke sto se sve desilo protivno njegovoj ideologiji i nikako da preboli sto je Crna Gora povratila svoju nezavisnost!
  Dakle, pustimo Grubaca neka trune u svojoj zavisti a mi se okranimo nasoj stvarnosti i ne dopustimo da nam ubacuju kljuc i onamo gdje ne treba. Crna Gora je gradjanska drzava i time je sve receno. Ima komisija i oni koji su nezadovoljni neka se zale institucijama sistema kako je Zakonom propisano. Nikakva kukumacenja nece doprinijeti razrjesenju problema nezadovoljnicima osim sto ce proizvesti prezir onih koji su lojalni gradjani Crne Gore. I zar nije smijesno sto se Grubac zali kako u Akademiju nije primljeno vise protivnika medjunarodno priznate Crne Gore? Zaista treba biti dobro naivan i priglup pa u tako vazne institucije sistema primati one koji cine sve kako bi nam unistili drzavu.

 5. Vojin Grubac says:

  Portparolka Policijske akademije Zana Djurovic: “Ponosna sam na cinjenicu da je Policijska akademija prepoznala znacaj rodne ravnopravnosti i da kroz upis djevojaka, pod jednakim usloviima, daje doprinos broju zena u policiji.”

  Gospodine Ilicu,

  javnost govori o otvorenoj nacionalnoj i vjerskoj diskriminaciji, i varvarskom animozitetu koji je projavljen na tzv Policijskoj akademiji, a gospodja Zana o “prepelicama i vjevericama”.
  Vi tvrdite da “leptiri i pauni koji lete i setaju” dvoristem Akademije zla tvrde da tamo vlada ljubav i postovanje prema drugim narodima.
  Znate, i u Trecem rajhu je postojala rodna ravnopravnost, pauni, prepelice, vjeverice i leptiri. Ipak, to je bio Treci rajh.

 6. Vojin Grubac says:

  RE: wawy
  “U ustavu nisam nasao da nacionalna il vjerska struktura polaznika akademije mora da odrazava strukturu stanovnistva. a takodje nisam nasao da postoji sistem etnickih kvota za drzavnu administraciju. tako da je potpuno svejedno jesu li pitomci 100% svi muslimani ili pravoslavni ili albanci il sto znam ja ko…”

  Vi niste citali Ustav! Pa cak i da ne pise u Ustavu, to se podrazumijeva ako je drzava civilizovana.

  Član 79

  Pripadnicima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica jemče se prava i slobode koja mogu koristiti pojedinačno i u zajednici sa drugima:
  10) na srazmjernu zastupljenost u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave;

 7. Vojin Grubac says:

  Gospodine Mihailo Mandicu, evo vam par izvoda iz danasnjeg teksta u dnevniku “Vijesti”, posvecenog toj temi:

  Dema Ramović iz Rožaja, jedan od roditelja kandidata koji je konkurisao za upis u Policijsku akademiju u Danilovgradu: “- Gospodine ministre, ni mi ni naša djeca ne želimo da slavimo poniženje koje smo doživjeli proglašavanjem naše djece bolesnima niti ćemo pristati na milostinju. Zaslužujemo ravnopravan odnos i poštovanje principa ravnopravnosti i jednakosti, poštovanje imena i prezimena, nacije i vjere. Nudite nam prava kao građanima drugog reda ili onim poslušnim i dobrim koje koristite kao normalne i zdrave samo kada treba da damo glas, a zatim od zdravih pravite bolesne, a od sposobnih nesposobne. Gospodine ministre, trebalo bi da znate da smo malo drugačiji, da smo svi bili zdravi kada je trebalo obnavljati državu i da smo htjeli potpuno zdravu, multietničku, demokratsku, prepoznatljivu, našu Crnu Goru ”

  Direktorica NDC-a Svetlana Racanović – “Ona smatra da posljednja dešavanja u Akademiji ponovo uvode evropsku perspektivu Crne Gore “u zonu ranjivosti i neizvjesnosti, bolne markacije unutrašnih granica i neizbježno je uslovljava potrebom suočavanja sa prošlošću i razračunavanja sa fantomom diskriminacije sa kojim naše društvo živi i danas”.

  I moja malenkost: ” Rukovodstvo Policijske akademije napravilo je nacionalistički puč u ovoj važnoj ustanovi i rezultate posljednjeg prijemnog ispita treba poništiti – ocijenjeno je iz Akademske alternative. Predsjednik te nevladine organizacije Vojin Grubač smatra da rukovodioci Policijske akademije treba da saopšte javnosti od koga su dobili naređenje za direktno kršenje ključnih normi Ustava, kojima se svim narodima u Crnoj Gori jemči ravnopravnost.

  Gospodine Mandicu, da niste udarili licem o blato? Zasto dajete podrsku nacionalnoj segregaciji i otvorenom sovinizmu, i to Vi, kao predsjednik jedne multinacionalne i multivjerske organizacije MEAA? Da li to znaci da je vasa medjunacionalna tolerancija cista laz, i prijetvorstvo?

 8. Vojin Grubac says:

  RE: G. Grubac ponovo imamo na vasem blogu – vase jake fraze – i slabo razmisljanje i zakljucke.

  Gospodine Stojanovicu,

  ponovo imamo u vasim komentarima zatvaranje ociju pred konkretnim problemima.
  Trnova Ruzice, probudite se!

 9. Vojin Grubac says:

  RE: Mihailo:
  “Ima komisija i oni koji su nezadovoljni neka se zale institucijama sistema kako je Zakonom propisano. Zaista treba biti dobro naivan i priglup pa u tako vazne institucije sistema primati one koji cine sve kako bi nam unistili drzavu.

  Gospodine Mihailo Mandicu,

  popivsi, sa zadovoljstvom, drugu jutarnju kafu, slucajno otvorih sajt danasnje “Pobjede” i nadjoh sljedeci tekst:

  http://www.pobjeda.co.me/citanje.php?datum=2008-09-19&id=149321

  Da vam napomenem, ne sjecam se kada mi je drzavna “Pobjeda” objavila neku izjavu, za razliku od drugih dnevnih gazeta u CG.
  Treba biti “naivan i priglup”, kao sto rekoste, pa ne izvuci zakljucak da je sistem odlucio da soviniste iz Policijske akademije pusti niz vodu. Dakle, one koje Vi, za sada, podrzavate!
  Zato realno ocekujem, da Vi, kao predsjednik multietnicke MEAA, date javnu podrsku ovoj izjavi NVO AA, i na taj nacin se operete od nedostojne i niske izjave koju ste dali u svom komentaru na ovom blogu.
  Naravno, vi ne morate podrzati Srbe, i one ” koji bi vam unistili drzavu”, kako rekoste, ali to morate uraditi zbog Bosnjaka, Muslimana, Albanaca i Hrvata, ako imate zeru multietnickog duha.
  Ako sam ja mogao dati prije par dana javnu podrsku Bosnjackom savjetu, po pitanju uvreda koje su pretrpjeli konkursanti bosnjacke nacionalosti, kojima je receno “da imaju problematicno ime” , tim prije Vi morate dati podrsku narodima koji su diskriminisani od strane, sovinistickom vatrom, zapaljenih ekstremista, koji su, na zalost- drzavni sluzbenici.
  Dakle, promijenite orjentaciju! Do sada, Vi idete nepametno u corsokak. Od Vas nisam ocekivao salto mortale. Zato napravite salto koji nije “mortale”, vec civilizacijska vrijednost..

 10. Miro Kuč says:

  Nema sumnje, u ovom slučaju je g. Grubač u pravu. Atribut “građanska” je nesmisao; nema više građanskih država.
  Međutim, nismo izuzetak. Pogledajmo šta se desilo sa strukturama zaposlenih po raspadu SFRJ počevši od Slovenije do Makedonije. Svuda su izvršena etnička čišćenja – na ovaj ili onaj način.

 11. Vojin Grubac says:

  Gospodine Kuc,

  ako je doslo do toga da rozajski odbor SDP, partije koja je dio danasnje vlasti, reaguje sa novim momentiima u diskriminaciji Bosnjaka, tada je jasno da se ova prica nece tek tako zavrsiti.
  U drugom dijelu teksta u dnevniku DAN, od prije par dana, je i moja reakcija:

  http://www.dan.cg.yu/?nivo=3&rubrika=Hronika&datum=2008-09-17&clanak=159038

  Vjerujte, pritisak javnosti ce otkriti mnogo novih tajni velikih majstora konflikta. Sto se tice Makedonije, mislim da ona nije prava paralela sa dogadjanjima u Crnoj Gori. Manjinski narodi u CG su izglasali nezavisnu drzavu, ali, pretpostavljeno gradjansku i normalnu. Albanci u Makedoniji su nekorektno podijelili Makednoniju na dva etnicka dijela, dobivsi svoj etnicki dio.
  Ipak, nekorektni Albanci u Makedoniji danas imaju ne samo autonomiju, proporcionalnu zastupljenost u drzavnim organima, vec se bez njih nikakva Vlada ne moze formirati.
  A za razliku od njih, korektni …

 12. labud dabanovic says:

  “Ko se crnim zadoji đavolom obeća se njemu dovijeka” da uvijek kukaju a dovjeka lažu.Dovatila se ova ‘delija iz Moskve’ da zarađuje prepakovanjem onoga što su njegovi predhodici 100x prepakovali u ove pošljednje 20g. Mediji koji prenose ova pakovanja ili su ćorava ili ih domakratija na to naćerala.A ja mislim da je ovo drugo.

 13. Vladimir Nedovic says:

  “Dakle, u poslednje tri generacije polaznika Policijske akademije- Srbima su oteta trideset dva mjesta, Albancima pet, Muslimanima – Bosnjacima cetiri, Hrvatima dva, Romima jedno.

  U Crnoj Gori vlast pacovskim sistemima, i suptilnim mehanizmima nacionalne segregacije, dijeli narode na podobne i nepodobne. Nepodobne narode automatski cisti iz drzavne administracije, iako je takvo djelovanje antiustavna i anticivilizacijska kategorija. Ko ce kada biti nepodoban i zasto- to je zagonetka bez odgonetke! ”

  Gospodine Grubac, for God’s sake! U ovom tekstu, svaka rijec vam je pretjerana.
  Polazeci od sebe, vi sve i dalje gledate (i Ustav tumacite) kroz prizmu nacionalnih podjela, prebrojavanja krvnih zrnaca, ‘na nacije razbrojs’ mehanizama. Smatram da je vrijeme da shvatite da u drzavi Crnoj Gori nema nacionalno, vec samo politicki podobnih ili nepodobnih. Te da neke druge potencijalne pitomce, koji mnogo laju ili nepozeljno glasaju, takodje ne bi primili, uprkos eventualne crnogorstine.

  Takodje, evidentna je vasa potreba da na osnovu ovog incidenta (a ja mu ne bih pripisao nikakav veci epitet) napravite apokalipticne projekcije, jer je ono sto se desilo navodno toliko strasno i odise samo i jedino fasizmom da zasluzuje ostavke i rusenje sistema, te uskracuje drzavi Crnoj Gori pravo na bilo koje svojstvo na koje asocira pojam civilizovane drzave.
  Sve jako pretjerano, naravno, i nikako produktivno.

 14. Zipp says:

  Crna Gora-gradjanska Država. Volio bih da je tako, ali nije. Niti može biti dok su na vlasti isti oni koji su je etnički čistili na ovaj ili onaj način. Jedno vrijeme je bilo mjesta isključivo ili prije svega za Srbe. Sad su u modi Crnogorci. Bošnjaci-Muslimani su uvijek sumnjivi. A i imena su im ružna, što jest-jest. Ime ih odmah odaje, izaziva sumnju.
  Zašto se na policijskoj akedemiji prijavljuje proporcionalno najmanji broj Srba? To je pitanje koje bi trebalo da zabrine ozbiljnu Državu, po meni.
  Neko reče da se na policijskoj akademiji primaju samo stručni, spremni, zdravi, praktično besprekorni. Da li je tako? Svakodnevno imamo posla sa policijom, na ovaj ili onaj način, pa sami zaključiti koliko je “zdravlja” i profesionalnosti kod njih. Uostalom ništa manje i ništa više nego kod drugih institucija systema.
  Da li treba primati u policijsku akademiju po ključu?
  Kako policijska akademija nije institucija gdje se postaje doktor nuklearne fizike već policajac, uz to prijavljuje se mnogo više kandidata nego se konkursom traži, moje mišljenje je da treba. Bar približno proporcionalnoj. Uz ogradu, da da smo stvarno gradjanska Država ili da mislim da će mo brzo to uistinu biti, ne bih se zalagao za tako nešto.
  Evo jednog od razloga za takav stav:
  Nije bilo davno, desile su mi se, ne jednom, već nebrojeno puta sledeće situacije:
  “Molim vas vašu vozačku i saobraćajnu.
  Izvolite.
  Ljatife(nijesam Ljatif-uzeto ime za primjer), a kako si Ljatife, a kako ti se zove otac Ljatife…
  Ibrahim.
  Ibrahim Ljatife, kažeš. Fino Ljatife (sve ironično sa potenciranjem naglaska imena). A dje si krenuo Ljatife, imaš li prvu pomoć, sajlu za vuču…”
  Pitanja poput švercujem li naftu (u vrijeme opšteg šverca), prijetnji privodjenjem bez ikakvog razloga… To su moja lična iskustva u vremenu ratova za mir. I sad nerijetko osjetim drugačiji odnos saobraćajaca prema meni, pročitavši mi ime u dokumentima.
  Što se tiče reagovanja Bošnjačke stranke, apsolutno me ne tangiraju. Ili. Tražili ste-gledajte. Uvijek su ključna potpora kreatorima ovakvih upisa tj.ovakvoj vlasti.
  Pozivanje za sve i u svakoj prilici “a glasali smo za suverenost”-više je nego degutantno. Logično ispada da oni koji nijesu glasali za suverenost su gradjani drugog reda.
  Bošnjački savjet, posebno ovaj Muslimanski na čelu sa vazda-istim Avdulom Kurpejovićem i njihova saopštenja mi idu na živce-zbog nihovog minulog rada.
  Reagovanja Rifata Rastodera i Jusufa Kalamperovića – još više. Ovaj prvi neka i dalje lobira kod porodica deportovanih da ne “dižu dževu” što su im očevi i sinovi pobijeni.

 15. wawy says:

  @Vojin Grubac
  evo mogu vam reci da se nisam nesto precerano udubljivao u ustav bez ono osnovno sto sam moga u medijima naci, al kolko vidim iz clana 79 stav 10 koji ste napisali slijedi da ipak postoji sistem etnickih kvota koji bi trebalo da se primjenjuje na svaki narod u cg.
  i u pravu ste, tim clanom je de fakto crna gora definisana kao nacionalna drzava, jer samim tim sto nije definisano koji su manjinski narodi, slijedi na osnovu etnicke strukture sa popisa da se ova stavka odnosi na sve narode u crnu goru.

  na stranu to sto se ja ne slazem s takvim ustavnim resenjem i pristupom jer smatram da bi u gradjanskoj i demokratskoj drzavi uvijek kvalitet trebao da ispliva u prvi plan nevezano za identitetsku pripadnost(a mislim da bi se oko toga svi slozili, da je potiranje kvaliteta lose ustavno resenje), samim tim sto je prekrsen sistem etnickih kvota iz clana 79, prekrsen je i ustav – treba podnijeti tuzbu ustavnom sudu. cisto, jasno i precizno.

  sto opet ne mijenja sustinu mog prvog komentara. posto niko do danas nije podnio tuzbu ustavnom sudu niti najavljuje(a bilo je ovakvih slucajeva krsenja etnickih kvota u drzavnim sluzbama i javnim organima jos ranije), ipak smatram da se radi o jos jednoj igri vlasti za skretanje paznje javnosti sa njihove pljacke. jer, kao i svudje u svijetu, ni nasa mafija nema identitetske oznake, njima je svejedno oce li im zastava bit zastava duginih boja gej populacije ili kukasti krst naci rezima, jer samo im sluzi da obave svoj posa do kraja, da se nasklapaju para ne birajuci srestva. nasih para, svih nas.

 16. Vladimir Nedovic says:

  @ autor

  Ma opet sam procitao naslov ovog teksta, pa ne mogu da vjerujem da ste upotrebili tako velike i strasne rijeci: akademija zla, hej! Pa gdje ste vi, pored svih zlocina u minulom periodu, izabrali bas ovu epizodu da joj dodate taj grozni epitet!?

  @ Zipp, Vojin G. itd.

  Uopste se ne slazem sa dodjelom zaposlenja proporcionalno nacinalnom sastavu, jer se time po meni uvode pogresni principi iz kojih nikada nece iznici gradjanska svijest (mada konkretno za posao policajca ovo mozda i ne bila tako losa ideja).
  Ipak, smatram da je vrlina na nivou pojedinca (trenutno nacionalno podobnog) i na nivou drzave (njene trenutne ideologije) kad se oni zalazu za prava, odnosno zastitu manjina sa kojima grade suzivot. Dakle samo kad dolazi od strane trenutne vecine moze se smatrati vrlinom. U tom smislu, pozicija trenutne srpske manjine (odnosno, onih koji se, po meni pogresno, tamo dobrovoljno svrstavaju) mi je vrlo interesantna, s obzirom da su proslog desetljeca bili vecina, odnosno dominantna ideologija. Pa kako ne znam da su se tada bunili u vezi zastita prava manjina (a ja jesam mlad i neznaven, pa me ispravite ako grijesim), sad me njihove price mnogo manje interesuju.
  Tako ja gledam ovo vase pisanije, gospodine Grubac. Vece je cojstvo boriti se za prava drugih, dok vama nisu uskracena. Kad se kolo obrne pa ista uskrate vama, ljudi se vise ne osvrcu.

 17. Vojin Grubac says:

  RE: “Uopste se ne slazem sa dodjelom zaposlenja proporcionalno nacinalnom sastavu, jer se time po meni uvode pogresni principi iz kojih nikada nece iznici gradjanska svijest (mada konkretno za posao policajca ovo mozda i ne bila tako losa ideja). ”

  G. Nedovicu,

  proslo je vrijeme kada su se gradjani dijelili, prije svega, u politickom smislu na podobne i nepodobne od strane vlasti.
  Dogadjanja na Akedemiji zla su pokazala da se uskocilo u novu etapu, sada se narodi dijele na podobne i nepodobne.
  Iznenadjenje, za naivne, moze biti samo u jednom, kako to da su od samo nepodobnih Srba, postali i ostali nepodobni?
  Razlog je prost- “Mal’ je svijet za adova zdrala!”
  Ja sam to realno ocekivao. Akcija “Orlov let” mi je dosta toga rekla, ali i neke druge akcije.
  Ja sam za nacionalne kvote zato sto vjerujem da svi narodi imaju, proporcionalno, jednako talentovane ljude za bilo koje mjesto u drzavnoj administraciji Crne Gore, ili mimo nje.
  Kvote su brana fasistima, koji pod izgovorom da traze najbolje, u stvari daju sebi odstupnicu za odbacivanje onih koji su nacionalno nepodobni.
  Dakle, ako bi sve bilo posteno i civilizovano, tvrdim da bi na bilo kom prijemnom ispitu pod siframa, ili bez njih, ali posteno, nacionalni sastav polaznika manje- vise odgovarao etnickom stanju drzave.
  Ne bi se desilo da etnicki sastav bude sraman.
  Medjutim, vi ne vidite ono sto se desava, a branite ono sto je lose, jer, ako se polazniku kaze da mu je ime lose, neadekvatno i slicno, sve je svima jasno. Osim vama!?
  Prije par dana sam dao podrsku Bosnjackom savjetu, ne znajuci da je stanje lose i kada su u pitanju i svi drugi narodi. Javno sam trazio od Kalamperovica da se objelodani etnicki sastav primljenih konkursanata, ali i sadasnjeg sastava policije. Prvo je doslo dan poslije, a drugi jos nije, ali – bice!
  Pretpostavljam da u odbrani neodbranjivog imate dobru kondiciju?
  Sv. Augustin- Ablata iustitia, quid sunt regna nisi magna latrocinia?

 18. Zipp says:

  Gospodine Nedoviću,
  Upravo zahvaljujući golgoti kroz koju sam prošao kao manjina, od velike većine – tada fašistički nastrojene, uvijek ću braniti prava druge manjine koja se osjeća ugroženo. Bio taj osjećaj opravdan ili ne. Sam osjećaj ugroženosti je alarm za uzbunu.To što “krem”, te velike većine nije našao za shodno da stane u odbranu ugrožene manjine(bilo koje) je njihov ljudski, moralni ili što ja znam kakav problem. Ja neću i ne želim da budem “oni”. Kreatore i podstrekače na sud. A običanom narodu, zaludjenom fašizmom-oprost. Kod nas je čini mi se obrnut proces. Kreatori i podstrekači su zvaničnici i uglednici a dio običnog naroda ide na sud.
  Gospodine Vladimire i Vojine. Iz vašeg imena se ne vidi da li ste Srbin ili Crnogorac. Tako 90-tih, nijeste mogli osjetiti animozitet i mržnju iz svakodnevnih kontakata. Ja jesam. Ime me je “odavalo”.
  Gospodine Nedoviću,
  Kada bih ja znao da me neki(ne svi) policajci, sudije, direktori, ne bi gledali drugim očima zbog mojeg imena-ništa protiv. U stvari, neka me oni ne vole-njihova stvar, niko se silom ne može natjerati da voli. Ja tražim samo isti odnos kao prema bilo kom drugom i istu tj.čak pojačanu zaštitu Države. Za drugačiji odnos-slijede sankcije. Pojednostavljeno, želim da me policajac oslovlja sa Vi, da mi se ne podsmješuje imenu, da me ne maltretira zbog imena. I da ako to ne radi, država reaguje. Mislite da bi ovdje Država reagovala? Sami znate da ne reaguje na mnogo veće stvari i zloupotrebe. I isto tako mislim da znate da na najvišim državnim funkcijama sjede upravo oni koji su stvarali atmosferu mržnje, rata, progona, fašizma. Od predsjednika sudova, Sekretara Skupštine, uprave policije, raznih komisija. Ili gospodine Nedoviću, nije sprovedena lustracija-lov na vještice kako to karakteriše vladajući potparol.
  Kako ste mladi i ne znate, kako sami kažete, ja znam. Znam da je uvijek vladalo i još vlada nepovjerenje prema nama. Kada smo 90-tih bili(bio) za suverenu Crnu Goru to je bilo samo zbog toga da bi otjecepio Sandžak. Evo ga ne otcjepih niti vidim da ima pokusaja.
  Kad sam na autu nosio naljepnicu sa crnogorskim grbom, policija mi je znala podsmješljivo reći. “Aha Ljatife, ti si veliki Crnogorac”. Odavno sam je skinuo. Od kada je nošenje zastava i crnogorčenje postalo zanimanje-biznis. Od kada se izdaju saopštenja tipa “Mi smo svi glasali i na razne načine podržali suverenost a Mugi oće da nam uzme butike u centru”!
  Do sada se po pravilu nijesam upuštao u rasprave nacionalnog prebrojavanja, grba, zastave, crkve, himne i sličnih koskica koje nam se bačaju da se “koljemo” oko njih. Ipak, evo se uključih, da se čuje malo i “druga” ili “treća” strana. Pravilo je da takve rasprave imaju najviše komentara, najviše polemika, najviše strasti u njima. To je još jedan dokaz našeg “gradjanstva”, po meni.

 19. Vojin Grubac says:

  RE: wawy
  “evo mogu vam reci da se nisam nesto precerano udubljivao u ustav bez ono osnovno sto sam moga u medijima naci, al kolko vidim iz clana 79 stav 10 koji ste napisali slijedi da ipak postoji sistem etnickih kvota koji bi trebalo da se primjenjuje na svaki narod u cg. i u pravu ste, tim clanom je de fakto crna gora definisana kao nacionalna drzava, jer samim tim sto nije definisano koji su manjinski narodi, slijedi na osnovu etnicke strukture sa popisa da se ova stavka odnosi na sve narode u crnu goru.”
  ……
  Naravno,
  u Ustavu je to moralo biti precizirano, zato sto praksa pokazuje da se moze desiti ono sto se desilo i desava u Crnoj Gori.
  Drago mi je da ste konstatovali da je taj princip Ustavna norma.
  Politicki subjekti imaju sansu da to pokrenu pred sudovima, ali, iz meni nepoznatih razloga to ne rade.
  Ipak, bice to pokrenuto. To je sigurno.

 20. wawy says:

  @Vojin Grubac,
  potpuno ste u pravu kad tvrdite da u svakom narodu postoje podjednako talentovani pojedinci za odredjene poslove u drzavnim i javnim sluzbama, a ja bih to prosirio i na oba pola, kao i nacionalno i vjerski neopredijeljene.

  ali ne vidim da to moze bit argument za to da je sistem etnickih kvota, kojim se de fakto u novom ustavu crna gora iz gradjanske pretvorila u nacionalnu, bolji od sistema preferiranja kvaliteta bez obzira na identitet u jednoj demokratskoj i gradjanskoj drzavi.
  razlog je jednostavan – ljudi koji apliciraju za odredjeni posao u drzavnim sluzbama ne odrazavaju ni etnicku ni konfesionalnu ni polnu strukturu na odredjenom podrucju, u ovom slucaju crnoj gori. a da ne pricam kako taj kvalitet moze biti rasporedjen u okviru te grupe aplikanata. samim tim svako insistiranje na preslikavanju strukture sa popisa je po meni krsenje prava gradjanina da ima kvalitetne drzavne i javne sluzbe koje ce da mu sluze izborom najkvalitetnijih aplikanata, sto je nedje i svrha drzave.

  eto banalan primjer je da recimo kad odem da popravim zub u ambulantu koja je valjda drzavna ustanova, zivo mi se jebe ocel mi zub popravit crnogorac il ciganin il zena budisticke vjere, bitno mi je da mi plomba dobro stoji godinama(btw ovo se sjetih jer me trenutno boli zub :)).

  cak bi se moglo reci da je ta stavka u ustavu u neskladu sa stavkom koju valjda postoji u svakom ustavu svijeta da svaki gradjanin ima ista prava. a ovim se definitivno nekim ljudima daju veca prava, od slucaja do slucaja, zavisno od strukture ljudi koja se prijavila na odredjeni konkurs.
  uopste ne sumnjam, ponavljam iz proslih postova, da iza ovog ustavnog resenja i svega sto prizilazi iz tog resenja stoji vlast da prikrije do sad u istoriji nevidjenu devastaciju crne gore i komplet naroda, skretanjem paznje na probleme i kvazi probleme koje sama proizvodi i promovise.

  a inace, volio bih da me neko obavijesti kolko je po ovoj stavci iz ustava o obavezi ispunjavanja etnickih kvota u drzavnim sluzbama podnijeto tuzbi ustavnom sudu? mislim da bi taj podatak jasno pokazao da li je svaka takva prica ustavna ili politicka.
  znaci, ako neko ima podatak kolko je tuzbi predato ustavnom sudu po osnovu krsenja ove stavke ustava-nek postavi.

 21. Neon says:

  RE: “Polazeci od sebe, vi sve i dalje gledate (i Ustav tumacite) kroz prizmu nacionalnih podjela, prebrojavanja krvnih zrnaca, ‘na nacije razbrojs’ mehanizama. Smatram da je vrijeme da shvatite da u drzavi Crnoj Gori nema nacionalno, vec samo politicki podobnih ili nepodobnih. Te da neke druge potencijalne pitomce, koji mnogo laju ili nepozeljno glasaju, takodje ne bi primili, uprkos eventualne crnogorstine.“

  Gospodine Nedoviću, Crna Gora je uz Hrvatsku jedina država na Balkanu čiji olimpijski komitet ima nacionalni prefiks umjesto državni sufiks. Postoje Olimpisjki komitet Srbije, Olimpisjki komitet BiH, Olimpijski komitet Makdeonije i Crnogorski olimpijski komitet, Hrvatski olimpijski komitet. Samo na osnovu ovog detalja može se prepoznati građanski karakter Crne Gore. Slične primjere mogli bi nabrajati do sjutra.
  Crna Gora se danas predstavlja građanskom samo u onim trenucima kada crnogorskim nacionalšovinistima treba podrška Srba, Bošnjaka i Albanaca za okršaj sa Milovom oligarhijom u čijem su uzdizanju učestovovali upravo ti isti nacional šovinisti koji su se sada uvukli u jagnjeće kože.
  Kada treba prevazilaziti jezičke, istorijske i terminološke komplekse onda, naravno, CG prestaje biti građanska i postaje vrlo nacionalna – crnogorska naravno.
  Manje je danas nacional šovinizma u redovima DPS-a nego u bilo kojoj „građanskoj“ stranci i udruženju, počev od SDP-a, pa sve do Liberalne i Građanske partije. Manje je one antisrpske histerične zlobe u DPS-u nego u redakcijama „građanskih“ medija Crne Gore. Zato bi trebalo da budete oprezni prilikom priče o mehanizmima „na nacije razbrojs“, jer vaše primjedbe nedooljivo podsjećaju na ono glumatanje građanstva koje zatičemo u krugovima nedavno naglo otcjepljenog krila Milove medijske pretorijanske garde. Znate dobro o kome i čemu govorim.

 22. Vojin Grubac says:

  RE; Zipp
  “Zašto se na policijskoj akedemiji prijavljuje proporcionalno najmanji broj Srba? To je pitanje koje bi trebalo da zabrine ozbiljnu Državu, po meni.”
  G. Zipp,

  Evo izjave Kalamperovica u “Vijestima”:

  “U prvu generaciju pitomaca Policijske akademije 2006. godine upisan je 41 Crnogorac, četiri Bošnjaka, jedan Musliman i jedan Albanac. U drugoj generaciji, prošle godine, upisana su 22 Crnogorca, tri Muslimana i jedan Srbin. Sada je uspješno regrutaciju i selekciju prošlo 28 Crnogoraca, jedan Musliman i jedan Srbin!”

  Kada u prvoj generaciji polaznika nije primljen ni jedan Srbin, pitomcima iz srpskog naroda je bilo jasno zasto? Naravno, Nedovicu nije! On misli da su… nesposobni.
  Postoje dvije varijante, ili su Srbi shvatili da je besmisleno da dalje konkurisu, ili se dio njih odlucio da se ukriju kao pretendenti Crnogorci. Kameleonstvo, gradjansko lukavstvo kao odgovor fasizmu, nije vazno?
  Srbi i Hrvati se mogu maskirati u Crnogorce, i vise niko. “Neprihvatljivo ime”, kako to tumace “doktori” Policijske akademije- odaje ostale. Nas narod je navikao da se snalazi, ali, snalazenje ne pomaze ako te odaje ime.

  Jusuf Kalamperovic dalje kaze:” Međutim, imamo ustavnu obavezu, i Pravilnik Akademije nalaže da se kandidati na Akademiju prime proporcionalno nacionalnom sastavu stanovništva. S obzirom na to da je ispit bio kakav je bio, i nema dokaza…”

  Pazite, imas Ustavnu obavezu, ona je narusena, grubo, protivustavno, sramno i vulgarno i tvrdi se da nema dokaza…
  Cemu dokazi, kad su dokazi fakt da se nesto antiustavno desava!
  U civilizovanoj drzavi bi se , tacno, odmah sastalo najvise rukovodstvo i postavilo pitanje “koje treba da zabrine ozbiljnu drzavu”.
  Znate, mi se kao sporimo da li trebaju kvote da budu ili ne, a fakti pokazuju da su one obaveza, a ne stvar nacisticke trgovine – ko je podoban a ko ne!
  Kalamperovic je to javno rekao, i ja mu cestitam, jer on, sa imenom zbog kojeg bi ga odbili na prijemnom ispotu na Akademiji zla, je ministar policije i daje neobicno vazne informacije javnosti.
  U nenormalnom okruzenju u kojem se nalazi, on bar daje nesto informacija, ostali cute kao zaliveni!

 23. Vojin Grubac says:

  RE: Neon
  “Manje je danas nacional šovinizma u redovima DPS-a nego u bilo kojoj „građanskoj“ stranci i udruženju, počev od SDP-a, pa sve do Liberalne i Građanske partije.”

  G. Neon,

  DPS-u ne treba drzava u sovinistickom raspadu, sa strasnim nemirima, sukobima, koji ce progutati oteto.
  Njima treba “crnogorsko krilo” SDP, koje ce drzati pod kontrolom “bosnjacko krilo SDP” i koje nece traziti veliki dio plijena, vec samo zadovoljavanje sopstvenih sovinistickih frustracija.
  Problem DPS-a je u sljedecim- kako ograniciti zadovljavanje nacionalisticke crnogorske azdaje ekstremista SDP, a ne razrusiti dravu i zahvaceni plijen?
  Tim prije, ako krenu sudske tuzbe za raspirivanje drzavnog ekstremizma, sto ce se desiti. Problemi u Akademiji zla su pocetak raspada sovinistickog sistema nametnutog od SDP, a koji je bio koristan DPS, jer je bio materijalno najisplativiji. Medjutim, …

 24. Vojin Grubac says:

  RE: wawy

  natjerati vlast da postuje narode, da se ne krije iza komisija zla, koje spominje Nedovic, predstavljajuci ih kao “objektivne komisije” koje potenciraju “najsposobnije”, znaci pocetka kraja sistema koji se drzi na medjunacionalnoj konfrontaciji. Sva prava svima, znaci – kraj konflikta. Zakopavanje ratnih sjekira, nikom potrebnih.
  Sa nacionalnom ravnopravnoscu, koja je sada grubo narusena, specijalno i namjerno, frustracijama idiota koji misle da je citav svijet njihov, i da ne mogu postojati ista prava za sve, jer su oni kilavi arijevci, sa tragicnom provalom mozga, pocinje gradjansko drustvo.
  Protivnik sam rusenja drzave, kao potrebnog sistema gradjanskog spokoja, nezavisne ili ne, nevazno, unutrasnjim sukobima potenciranim drzavnim ekstremistima a zasnovanim na nepostovanju osnovnih normi Ustava, oko kojih su svi saglasni.
  A to je norma – ista prava za sve.

 25. Neon says:

  RE: Njima treba “crnogorsko krilo” SDP, koje ce drzati pod kontrolom “bosnjacko krilo SDP” i koje nece traziti veliki dio plijena, vec samo zadovoljavanje sopstvenih sovinistickih frustracija.

  Gospodine Grubač, bošnjačko krilo SDP-a je zapravo najbolji dio ovog režima. Mada, mislim da se oni ne slažu sa vašom determinacijom „boršnjački“, jer se radi uglavnom o predstavnicima Muslimana u Crnoj Gori. Radi ilustracije, lider mulsimanskog krila SDP-a je Jusuf Kalamperović, crnogorskog Ranko Krivokapić a DPS-a njegova ekselencija Đukanović. Iz pozicije Srba u CG, s kim bi ste poželjeli da pregovarate o pravima vašeg (i mog) naroda u ovoj državi? Naravno, sa gospodinom Kalamperovićem. za Srbe na sadašnjoj političkoj pozornici CG možda čak nema ni boljeg čovjeka za pregovore na pomenutu temu od Jusufa Kalamperovića. Ubijeđen sam čak da bi ste baš vi bili idealni za tu rolu, ali se takva sitauacija, nažalost, neće desiti jer će je pokvariti oni koji mrze. Neću ih imenovati, ali siguran sam da svi učesnici ovog malog „foruma“ znaju o kome se radi.

 26. bodin says:

  Nijesam siguran da je vrijedno vremena argumentovati sa Grubacom. 90% njegove licnost jeste Srbin. To mu je i profesija. On je samoproklamovani advokat ili vodja odbrane srpske nacije, specijaliziran za Crnu Goru.

  Ukoliko pogledate njegov web site i dosadasnje komentare, on nije nasao jednu lijepu rijec za Crnogorce niti Crnu Goru. Interesantno je pogledati kako filtrira komentare na in4s.net. Vijest koja je dobra ili promovise Crnu Goru u bilo kojoj oblasti nece biti objavljena. Na primjer, sve do finala evropskog prvenstva u vaterpolu nijesmo ni znali da Crna Gora ucestvuje. Jednostavno je ignorisao. Ovo je samo “vrh ledenog brijega” njegovog animoziteta prema Crnogorcima. Primjera na pretek. Svi smo ih zapazili.Koju tezinu onda imaju njegove rijeci?

  Medjutim, fascinira energija i zar ali i nedostatak balansiranosti, primjerena jednom dvadesetogodisnjaku ili fudbalskom navijacu u etnickoj algebri, jednostranosti argumenata, kvazi-mudrim sarkazmima i tipicnim metaforama naucenim iz zute beogradske stampe.
  Pitam se samo da li bi on na svom site-u ikada objavio misljenje crnogorskog nacionaliste ili bilo koju kritiku ektremnog srpskog nacionalizma, integralno a ne u dijelovima propraceno njegovim drskim sarkazmom.
  Ali koristi toleranciju ovog site-a da promovise mrznju prema Crnoj Gori i Crnogorcima.
  Ko zna zasto je to dobro.

 27. bodin says:

  Zanimljivi su kriteriji kojim se autor sluzi. Odjednom je izvukao kao argument davno zaboravljeni “kljuc” iz Titovog perioda. Tada je to pravilo bilo formalizirano kroz neka pravna akta. U Crnoj Gori kao i vjerovatno u vecini multietnickih zemalja ne postoji.Kljuc se pokazao kao inhibitor efikasnog drustva. Ko je to bolje zapazio nego srpski nacionalisti krajem osamdesetih.Kljuc je bio anatemisan i nikad primjenjen u multietnickim sredinama Srbije.

  Ne znam ko je dezinformisao gospodina Grubaca da u Crnoj Gori treba da se primjenjuje ovo pravilo. Ovo je bio izvrstan povod da ponovo pokaze zavidnu vjestinu baratanja etnickom algebrom. Da nije dodao par procenata srpskoj populaciji mogli bismo reci da je prebrojavanje nacija i religija bio jedini egzaktan i vjerodostojan dio njegove tirade, ma koliko to bila neuobicajena praksa u civilizovanim drustvima.

  Ovog puta gospodin Grubac je pokazao nesebicnost i sirinu zabrinuvsi se i za prava Albanaca, Hrvata i Bosnjaka. Zaboga nijesu li oni braca po patnji od mrskih crnogorskih rasista, etnickih cistaca u ovoj tamnici naroda koja se zove Crna Gora.

  ps. Crnogorci u ovom komentaru su etnicki Crnogorci. Treba ih razikovati od neetnickih Crnogoraca. Ko su tacno ovi drugi? Gospodine Grubac molim etnicku ekspertizu, sa tacnim procentima.

 28. Vojin Grubac says:

  RE: bodin
  “Ovog puta gospodin Grubac je pokazao nesebicnost i sirinu zabrinuvsi se i za prava Albanaca, Hrvata i Bosnjaka. Zaboga nijesu li oni braca po patnji od mrskih crnogorskih rasista, etnickih cistaca u ovoj tamnici naroda koja se zove Crna Gora.”

  G. bodine,

  dogadjanja na Policijskoj akademiji u Danilovgradu i Etnicko Reseto vulgarne komisije za prijem mladih gradjana Crne Gore u tu zajednicku ustanovu, pokazalo je u zadnje tri godine da su etnicki nepodobni svi, osim takozvanih i samozvanih Arijevaca i Supermena, koji imaju “iznenadjujucu” psihofizicku spremnost.
  E sad, kako ispada da Srbi, Bosnjaci, Albanci i Hrvati, nemaju adekvatnu “psihofizicku spremnost”, to igrom istorijskih okolnosti, protiv svoje volje, oni i zaista postase “braca po patnji od mrskih crnogorskih rasista, etnickih cistaca u tamnici naroda koja se zove Crna Gora”, kako vrlo precizno ustvrdiste. I da dodam, koji imaju ime i prezime.
  Marovic bi rekao – najljepsi zatvor na svijetu!

  Logicno se namece nekoliko pitanja:

  – Ko su ti crnogorski fasisti u Akademiji zla, kojoj partiji pripadaju, i od koga su dobili naredjenje za montazu etnickog sita na zajednickoj ustanovi, ciji rad kroz budzet placaju svi narodi u Crnoj Gori?

  – Koje je ime i prezime vulgarnih etnickih cistaca na Akademiji diskriminacije, kojima treba zabraniti rad u drzavnim organima do kraja radnog vijeka?

  – Ko su te anticivilizacijske spodobe na Akademiji horora, protiv kojih treba pokrenuti krivicni postupak zbog rusenja medjuetnickog sklada i destabilizacije Crne Gore?

  – Ko su ti zajapureni sovinisticki rukovodioci Akademije nacionalne segregacije, koji ne znaju elemetarnu cinjenicu da Pravilnik Akademije nalaze da, bez opsudjivanja i razmatranja, nacionalna struktura polaznika MORA odgovarati nacionanoj strukturi stanovnistva?

  – Ko su ti necivilizovani i mrznjom zadojeni “doktori zla”, koji su nedostojni da budu dio multietnickog drustva u Crnoj Gori, i kojima treba dati sut- kartu?

  – Koliko su ti, monstrumi policijske misli, primili novca kroz plate za dvogodisnje sijanje fasizma na takozvanoj Akademiji, i da li znaju da su sezeset odsto toga novca dobili od gradjana koji pripadaju nepodobnim narodima, po njihovoj klasifikaciji?

  – Ko su ti profesori apokalipsisa, koji su svojim primjerom mrznje prama drugim narodima, pokazali buducim policijskim sluzbenicima – da gradjane trebaju dijeliti po naciji, a ne prema postovanju osnovnih, elementarnih zakona. Da se trebaju prema gradjanima “nepodobnih nacionalnosti” ponasati prema kao prema “trecoj sorti”, da li i ljudi?

  – Ko su ti sluzbenici “anticojstva i antijunastva”, koji se prema tudjoj djeci odnose onako kako, ni u najruznijem snu, ne bi zeljeli da se neko odnosi prema njihovj djeci?

 29. Veljko B Ilic says:

  Gospodine Grubacu, volio bih da kao ucevan covjek, procitate u danasnjoj “Republici” od Mihaila Terzica: “Samoispunjavajuce prorocanstvo”- (Mentalno podanistvo Crnogoraca). To se nalazi u rubrici “Tema”:
  http://www.republika.cg.yu/naslovna.phtml?akcija=vijesti&id=118107

  Tamo mozete naci i ovu prostoprosirenu recenicu:
  “Ona Akademija SANU jos nijednom nije javno
  podrzala samostalnost crnogorske drzave i nacije, vec su naprotiv njeni akademici bili na celu anticrnogorskog beogradskog pokreta”. PS: Ovo nije policijska akademija, ali jeste akademija zla.

 30. Neon says:

  RE: „Ukoliko pogledate njegov web site i dosadasnje komentare, on nije nasao jednu lijepu rijec za Crnogorce niti Crnu Goru. Interesantno je pogledati kako filtrira komentare na in4s.net. Vijest koja je dobra ili promovise Crnu Goru u bilo kojoj oblasti nece biti objavljena.“

  Gosn Bodin, apsolutno razumijem razloge zbog kojih se gospodin Grubač ne bavi promocijom Crne Gore, s obzirom na njegovu posvećenost defašistizaciji iste države i društva koje se u njoj iskristalizovalo kao „elita“. U Crnoj Gori je psolednjih deset godina stvoreno bar trideset raznoraznih medija koji su imali zadatak da mijenjanju nacionalnu svijest pravoslavnog stanovništva i usmjeravaju negativnu energiju nacionalnih manjina u pravcu svega što je dobijalo da se povinuje tom procesu. U tom kontekstu, meni se izuzetno dopada medijsko nadahnuće gospodina Grubača i njegovih prijatelja na Infors portalu, u kojem sam prepoznao prije svega sarkazam prema medijima koji su oduševili vas i vama slične ponosne Crnogorce. Pretpostavljajući da vam se ona štampana stvar nazvana Crnogorski književni list dojmila kao avangardno glasilo DANU, postavio bih vam pitanje: Zar vi doista mislite da Srbi u Crnoj Gori nakon pomenutog i sličnih medijskih horora koji su preživjeli u minuloj dekadi žele da se bave promocijom zemlje u kojoj se tretiraju kao indijanci u 17 vijeku u Sjevernoj Americi? Zar mislite da će da vole državu u kojoj kreatori nacional šovinizma opisanog najkarakterističnije u naslovu „U sobe bez kupatila i klime više neće ni Srbi“ umjesto kazne bivaju nagrađeni?
  Ne gosn Budin, za one koji su ukrali crnogorsko ime da bi njime maskirali svoje nezaliječene identitetske komplekse, povrijeđenu sujetu, istorijsko neznanje, prodavanje duše đavolu zarad sitnih materijalnih interesa ili odanosti ustašoidnoj fašističkoj ideologiji nema ni grama ljubavi u srpskom narodu.

 31. Neon says:

  mr. Veljko B Ilic – biću advokat gosn Grubača po ovoj vašoj opaski, zbog nestrpljenja da sačekam vam on lično odgovori. Vaša primjeda je toliko inspirativna da sam morao da primijetim kako su Republika i Mihailo Terzić štivo samo za „učevne ljude“.
  Učeni ljudi, mr Iliću, nemaju vremena da se bave tim fenomenima. Zaludan je to posao

 32. Vojin Grubac says:

  G. Ilicu,

  pokusao sam da nadjem link gdje je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti priznala nezavisnost Crne Gore, nisam nasao nista. Da li mi mozete pomoci? Isto tako je i sa Akademijom nauka i umjetnosti BiH. Da li je isti slucaj sa Islandom? Koje je to Akademija nauka priznala ikad u istoriji neciju drzavnu nezavisnost, i da li to ima ikakvo znacenje u relevantnim krugovima? Za priznanje necije drzavne nezavisnosti postoje druge drzave i medjunarodne instistucije koje su relevantne.
  Procitao sam tekst Mihaila Terzica i zapazio tri momenta:
  -Ako se iz Beograda, javno i obilato finansiraju prosrpske stranke u Crnoj Gori i podstiču da ne poštuju elementarna obilježja crnogorske države i nacije,…

  – Ako se crnogorska dijaspora u Srbiji (koja po Koštunici broji oko 260.000 a po posljednjem popisu 60.000 Crnogoraca) ne uvažava i neobezbjeđuje nikakva posebna manjinska prava u Srbiji,…

  – Država Crna Gora i njeni građani, iskoristili su čvrstu istorijsku vertikalu da sebi obezbijede povratak i prirodne i državnu otadžbine. U obnovljenom ambijentu osamostaljenja došlo je i do političke i ekonomske emancipacije građana Crne Gore

  Mihailo Terzic, kao crnogorski nacionalista, uopste ne zeli posmatrati Crnu Goru kao gradjansku drzavu raznih naroda od kojih su Crnogorci samo jedan segment, niti vise niti manje znacajan od bilo kog drugog naroda.
  – Iz Beograda se uopste ne finansiraju srpske partije u Crnoj Gori, koje Terzic naziva “prosrpskim”, tako da je prica o “javnoj i obilatoj pomoci” neistina. Pa ako je to javno- neka dokaze! Mozete mu i vi pomoci.
  – Terzic kaze, da to fantomsko finansiranje ima svrhu da Srbi “ne poštuju elementarna obilježja crnogorske države i nacije”. Ispada, da su obiljezja drzave ujedno obiljezja samo jedne nacije, sto za posljedicu ima potrebu da se obiljezja nacije razdvoje od obiljezja drzave. Tacnije, ako su to obiljezja crnogorske nacije, onda to nisu i obiljezja drugih nacija, kojih u CG ima sezdeset odsto.
  Samim tim je i promjena drzavnih simbola nesto logicno, dok ce nacionalne simbole svaki narod izabrati po svom nahodjenju.
  – Terzic pod crnogorskom dijasporom u Srbiji podrzumijeva samo etnicke Crnogorce. Dakle, po njemu, crnogorska dijaspora nije dijaspora Crne Gore, vec etnicka dijaspora Crnogoraca. OK! Ali tada Crnogorski olimpijski komitet, crnogorska reprezentacija, crnogorski Parlament, crnogorski Ustav, CANU, nemaju nikakvih dodirnih tacaka sa sezdeset odsto gradjana Crne Gore, koji nisu Crnogorci.
  A sto se tice ekonomske i politicke emancipacije gradjana Crne Gore, koja je, po Terzicu, dosla sa nezavisnoscu, ne treba neki poseban komentar osim, taj covjek je mislio na neku drugu drzavu!
  Dok se pred ocima javnosti Crne Gore, koja se nalazi u ekonomskom i politickom ludilu, dodatno dobavlja i saznanje da je u drzavi ozakonjena nacionalna segregacija na drzavnom nivou, Mihailo Terzic nam prica basne Krilova.

 33. Vojin Grubac says:

  G. Ilicu,

  prof. Blagota MItric se takodje okliznuo identifikujuci drzavu i nacionalnu zastavu, i dobio odgovor:
  http://www.republika.cg.yu/arhiva.phtml?akcija=vijest&id=112948
  Naslov je redakcijski, malo pretenciozan. Prof. Mitric, koji je zaprska svakoj corbi, oko dogadjaja na Policijskoj akademiji cuti. Cudi me da nije stao u odbranu Akademije, nalazeci neku pravnu zackoljicu koja odobrava takvo ponasanje.
  G Ilicu,
  koliko se sjecam, vi ste ranije znali cestitati islamskim vjernicima u Crnoj Gori vjerske praznike. Da li smatrate to vaznijim od podrske koju ste trebali dati povodom antibosnjackog i inog sovinizma na Policijskoj akademimi?

 34. Milovan Vukov Jankovic says:

  AKADEMIJU ZLA,
  sam prepoznao krajem osamdesetih i pochetkom devedesetih,
  ovi dosadashnji slijepci,
  su naglo progledali,
  nijesu digli glas, kad su prebijali i hapsili muslimane -boshnjake, kad je Cheko i balafurdija harala po shjeveru CGe, kad je “narodna” milicija prebijala ljude i hapsila MONITOR, e gospodo novopecheni prvoborci za deMONkratiju ravnopravnost naroda i narodnosti, VAMA NISHTA ne vjerujem, da shjedete na upaljeni resho i przite rodhjena JAJCA, vi ste zakasnili, 44 mjeseca bombardovanja Sarajeva i preko hiljadu djece, vi ste cutali kao zaliveni,
  DHJECU VAM NECU OPROSTITI,
  niti cu uvazavati VASHE KUKUMACHENJE,
  ovo ne vazi za ZIPA,
  sa njim sam emotivno propada i juche zbog SRBOVANJA I DANAS ZBOG CRNOQ:RCHENJA.

  Pi gadluka ljudskoga.

 35. Vojin Grubac says:

  Interesantno je da oni koji smatraju da su “jedini” protestvovali zbog etnickih ciscenja u ratu, i koji su stekli, “jedini”, navodnu “kompetentnost” da se bore protiv etnickih ciscenja u miru, sada cute.
  Najveci neiskreni borci protiv etnickih ciscenja u ratu postali su iskreni ogorceni borci za etnicka ciscenja u miru.
  Ispada, da su oni protivnici etnickih ciscenja osim u slucaju kada to rade njihovi sunarodnici. A kada to rade njihovi sunarodnici, krivci su tada oni progonjeni, jer ih ne proganjaju oni “nepodobni”, vec podobni.
  Srecom, vremena mimikrije su prosla, a oni koji sada proganjaju u varljivom miru, bice sudski gonjeni kao oni koji su proganjali u ratu za mir.
  Dakle, i jedni i drugi.

 36. labud dabanovic says:

  Ođen ste iznijeli teorecki vašu demokratiju i nema razumna čovjeka koji se nebi s tim složijo.Ali ako ste zaista u stvarnosti demokrate i ljudine,kako ste to pisanjem kazali,što bi bilo s vama kad bi to primjenili u ludnicu među ladake?Svi su izgledi da bi se stakvom demokratijom našli pod nogama ludaka a ludnica u ruševinama. A Crna Gora je od 90-ih bila puna ludaka.Od svakud se sjatili u ove časne crnogorske gore.Da nije bilo ovih što i danas čuvaju državu nastalo bi ka ono u film ‘Daj after’.Neko se skriva,neko ubija,neko pelješijo i sva ostala čuda koja se bi desila između ludaka,lopova i ljudi.Ako vi treba dokaz za ovo što zborim uzmite LSCG.Angažovali se bili da ludake liječe demokratijom i đe su završili?Raštrkali se.A lideri one ‘pacijer pršute’ zamjenili valutama pa u inostranstvo u biznis.Vala kad bi me neko pokra i to investira u moju kuću na kraju mu bih sa zadovoljstvom to oprostijo,kad nijesam ja bio sposoban da s tim doćeram kuću da liči kući.Ludaci i mrzitelji se nikad ne mijenjaju jer se hrane sami od sebe-ludošću i mržnjom.A takvi su već i ođen stigli da mute i alapaju tu svoju luđačkomržnju kašu u našem prisustvu.Kad takve ođen čujem,ka ovog Grubača,da dokažuju kako ih je stalo za državu,narod,pravdu i demokratiju jedino dobijem sliku kako ljigavci izgledaju.Lako je primjenjivat i pričat o demokratiji đe su demokrati.Istom što je bilo lako pričat o komunizmu đe je komunizam.Lijepo je pisati o utiscima iz civilizovanih i demokrackijih zemalja.Takvo pisanje pomaže drugima da bar čuju a bogomi i da se zapitaju đe su i kako stvarati bolje.Ali upoređevat te države u kojima ste stekli pojam o demokratiji sa rođenom zemljom je zlonamjerno.To je ka ruganje roditeljima i đedovima koji su morali živjet-krvav ručak bez večere.Trebate znati da je Crna Gora nekad bila bliska tim današnjim demokrackim zemljama ali da su je ZLI LjUDI U BRACKU OBUČENI zaustavili da ne prati te napredne države i narode.Danas Crna Gora pokušava da ufati ponovo korak s tim naprednim zemljama i napreduje.Poslije jednog vijeka čamljenja Crna Gora već fata svjecke korake,Napredne i dobronamjerne joj zemlje pomažu.Raduju se što ponovo vide izgubljenog prijatelja.
  Ako oćete da pomognete državi Crnoj Gori i narodu u njoj bolje da se batalite tim upoređenjima raja i pakla.Upoređivanje je ruganje.Ako nekom pričate o ‘crvenim ružama’ da bi mu pomogli da ih i on ima vi će te donijet to śeme i zajedno š njim ga sijat i navodnjavat.A sve ostalo što pišete po ovim blogovima je iz vaše čiste zlonamjernosti.

 37. Vojin Grubac says:

  Mislim da bi liderima borbe protiv etnickih ciscenje u ratu, trebalo odrzati kratki kurs za borbu protiv etnickih ciscenje u miru.
  Prije svega, objasniti da stara slava nista ne znaci ako se potom zabrlja. Sa Cekom u ratu, koji se transformisao u istog Ceka u miru, sa istim ciljevima i samo malo drugacijim metodama, figurativno drugacijom nacijom radi snalazenja, ne moze se ici ruku pod ruku a ostati protivnik bivseg Ceka.
  Ovako, ispada da su bivsi crnogorski “Simoni Vizentali” napravili otklon od pravca i pitanje opravdanosti nedjela povezali sa podobnoscu nasilnika.
  Narodski receno, svi junaci nikom ponikose, pravdajuci se nekadasnjim junastvom, koje dolazi pod lupu sumnje.

 38. Neon says:

  RE: nijesu digli glas, kad su prebijali i hapsili muslimane -boshnjake, kad je Cheko i balafurdija harala po shjeveru CGe, kad je “narodna” milicija prebijala ljude i hapsila MONITOR, e gospodo novopecheni prvoborci za deMONkratiju ravnopravnost naroda i narodnosti, VAMA NISHTA ne vjerujem, da shjedete na upaljeni resho i przite rodhjena JAJCA, vi ste zakasnili, 44 mjeseca bombardovanja Sarajeva i preko hiljadu djece, vi ste cutali kao zaliveni, DHJECU VAM NECU OPROSTITI, niti cu uvazavati VASHE KUKUMACHENJE, ovo ne vazi za ZIPA, sa njim sam emotivno propada i juche zbog SRBOVANJA I DANAS ZBOG CRNOQ:RCHENJA.

  Gosn Milovane Vukov Jankoviću, a odakle vi to tako precizno znate ko je puštao glas protiv bombardovanja Sarajeva, čeka i balafurndije na sjeveru Crne Gore? Imate li operativne podatke DB-a o tome kako se koji Srbin iz Crne Gore ponašao tokom devedesetih, šta je mislio, govorio… ? I, kome vi treba da ne opraštate djecu?? Čim se iskoči iz vama poznatog šablona komunikacije, čim vam se na drugoj strani nađe Srbin s kojim niste u prilici da raspravljate na relaciji Slobo-Radovan, automatski se prešaltujete na prouke tipa „prženje jajca“, „neopraštanja djece“ etc. To, dal vi nekom ovdje vjerujete ili ne, nakon ovakvih primjedbi, bojim se, postaje sasvim nebitan detalj.

 39. Mihailo says:

  Nijeste me iznenadili gospodine Grubac Vasim javnim prozivanjem i svim ostalim titulama koje ste mi naveli, jer je ocito da sam Vam ostao negdje duboko u svijesti pa me tesko mozete izbrisati. Mozda Vam se i iza svakojega imena Mihailo odmah pojavi pred ocima moja malenkost. Ja se Vas nikada nebih sjetio kada bih procitao samo ime Vojin. Ovo je samo forum na koji se stavljaju, dobrovoljno, licni podaci iz vise razloga. Neko ostavi samo sifru, neko ime i prezime, neko samo svoje, a neko i tudje ime. Ja sam ostavio samo svoje licno ime iz jednostavnog razloga sto nemam vremena za gubljenje da se pregonim sa nekim dokazanim anticrnogorcima. Imam, vjerujte mi, daleko vaznijih obaveza. Dakle, ostavio sam komentar na Vas tekst i na njega se vise nijesam vracao, ali su me upozorili moji prijatelji da, vjerovatno u dokolici, ispijajuci kafu, pokusavate da me raskrinkate. Tako ste me mimo moje volje vratili na PCNN i Vasu ‘demokratiju’.

  Da nebi bilo zabune gospodine Grubac ponovicu SVE ono sto sam rekao, ali sto Vi potpuno pogresno tumacite!
  Rekao sam:
  1. Grubac je jedno velikosrpsko zlo i najvise je nastetio upravo svome narodu. Sada puca iznutra od muke sto se sve desilo protivno njegovoj ideologiji i nikako da preboli sto je Crna Gora povratila svoju nezavisnost! – istinitost ovoga navoda ste do sada mnogo puta pokazali i u tome nastavljate svom svojom raspolozivom energijom.
  2. Dakle, pustimo Grubaca neka trune u svojoj zavisti a mi se okranimo nasoj stvarnosti i ne dopustimo da nam ubacuju kljuc i onamo gdje ne treba. Crna Gora je gradjanska drzava i time je sve receno. Ima komisija i oni koji su nezadovoljni neka se zale institucijama sistema kako je Zakonom propisano. Nikakva kukumacenja nece doprinijeti razrjesenju problema nezadovoljnicima osim sto ce proizvesti prezir onih koji su lojalni gradjani Crne Gore. – ponavljam da je Crna Gora deklarisana kao gradjanska drzava i da postoje drzavne institucije koje se bave Ustavom i zakonima i da postoji procedura kojom se ispravlja nepravda. Dakle, treba se usmjeriti na dokazivanje nepravde ucinjene po radnim sposobnostima i uslovima koje treba ispuniti da bi neko bio primljen u Akademiju. Naravno da smo svi mi svjesni da je Crna Gora mlada drzava i da ima dosta nepravde koja se ispoljava sto slucajno, sto namjerno sto i samim nedostacima sistema. Ali to je sve dio nas i treba vremena da se mnoge takve nepravilnosti isprave. I u mnogo razvijenijim drzavama sa dugom demokratskom tradicijom postoje nepravde od kojih biste se najezili. Mi koji zivimo duze vremena u takvim zemljama smo imali prilike da se sa njima upoznamo i da sa takvim nepravdama zivimo.
  3. I zar nije smijesno sto se Grubac zali kako u Akademiju nije primljeno vise protivnika medjunarodno priznate Crne Gore? Zaista treba biti dobro naivan i priglup pa u tako vazne institucije sistema primati one koji cine sve kako bi nam unistili drzavu. – sta to ima u ovoj recenici tako nelogicno? Ponavljam da NIKO iole pametan ne prima u institucije sistema, koje imaju ulogu da cuvaju integritet drzave, one koji javno izjavljuju da im je cilj unistenje maticne drzave! Pri tome ne postuju ni njena drzavna znamenja i cak ih izvrgavaju ruglu! Sumnjam da ste branili one Srbe koji imaju drugacije misljenje. Da se razumijemo do kraja – NIKOME ne bih dao pristup u takve institucije sistema u koliko ne prihvata zastavu i himnu Crne Gore pa makar bio i moj rodjeni brat!

  Bezocno mi inputirate nesto sto je daleko od mojih shvatanja izjavom:
  Gospodine Mandicu, da niste udarili licem o blato? Zasto dajete podrsku nacionalnoj segregaciji i otvorenom sovinizmu, i to Vi, kao predsjednik jedne multinacionalne i multivjerske organizacije MEAA? Da li to znaci da je vasa medjunacionalna tolerancija cista laz, i prijetvorstvo?
  – NIKADA nijesam davao takav vid podrske i zbog toga sam dospio do Australije. Vi, ocito, zavaljeni u nekakv prozirni sinjel NVO AA (zivite od cistoga vazduha?) olako lijepite etikete drugima koji nijesu u Vasem stroju. Ja se, upravo, svim svojim bicem borim protiv takvog vida segregacije, ali se ujedno borim i protiv hvatanja za vjerke i nacionalne elemente u svakoj prilici kada treba dignuti buku i halabuku na Crnu Goru. Meni je uvijek bio od najvece vaznosti COVJEK kao jedinka, a ne njegovo nacionalno i vjersko pripadnistvo.

  A Vi ste se razotkrili samo jednom svojom recenicom kada kazete:

  Srbi i Hrvati se mogu maskirati u Crnogorce, i vise niko.

  Pa zar Vi nijeste udarili ,licem u blato??? Ko i zasto uopste mora da se maskira u Crnogorce? Zasto samo Srbi i Hrvati mogu biti maskirani kao Crnogorci? Zar to ne moze biti neko ko je druge vjere i sa drugim imenom i prezimenom, a ko nije na Vasem nacionalnom spisku, biti Crnogorac? Znaci li to da Vi takve osobe po nekakvom automatizmu svrstavate u Bosnjake, Muslimane, Albance, Rome ili sta vec drugo umislite. Je li to ta Vasa DEMOKRATIJA???

 40. Danilo Stojanovic says:

  G. Grubac vas i da nema trebalo bi vas izmisliti.

  Zar jos uvijek nijeste shvatili (vi i vasi prijatelji iz SL) da s vasom otvorenom mrznjom i netrpeljivoscu prema drzavi CG stvarate obratan efekat. Ja cesto kazem da je najzasluzniji za nezavisnu CG – Amfilohije. Da ne bjese njegovog “srbovanja” ne bi se probudili “crnogorci”.

  CG ce biti ili gradjanska drzava ili je nece biti. Svi gradjani naravno da imaju – i treba da imaju – jednaka gradjanska prava. I duznosti. Namjerno sam izdvojio “duznosti” jer to vama izgleda nista ne znaci. Borite se za sva prava “srpskog naroda” u CG a odbijate – i one najosnovnije – duznosti prema toj istoj drzavi.

  Zaista ne znam sto se desavalo oko prijemnog ispita na PA. Nazalost, vi koji ste veoma dobro (ali uvijek i jednostrano) informisani nijeste naveli postotke PRIJAVLJENIH lica. Mozda postoji i tu neka korelacija koja bi potpuno izmjenila vasu sliku i prikaz tog “zla”?

  Ja smatram da nikakve “kvote” ne mogu zastititi manjine jer ce “vecina” u demokratiji ona koja vlada. Zato i postoji Ustav i zakoni koji stite pripadnike manjina i njihova prava. Pa ako je neko iz vecine povrijedio ta prava postoji pravni sistem koji tu nepravdu moze ispraviti. Ako ne domaci – uvijek postoje i Evropski sudovi.

  Ja sam prije za kvalitet nego kvantitet (brojeve) – ali to je zakon demokratije. Dok ste vi (sa vecinom iz Srbije) upravljali i CG – niko se od vas (a ni Vi ) nije brinuo koliko je “crnogoraca”, “bosnjaka”, “albanaca”, itd. primano na PA u Beogradu. Srpska PA nikada nije bila “zla” zato sto je bila “srpska” (a Srbi nijesu sposobni za zlo). Niko se nije bunio kada je SNP slao “provjerene (cesto i apsolutnio nesposobne) kadrove u Vladu SCG, ambasadore, itd. Onda je sve bilo “dobro” jer je to odgovaralo Beogradu (vecini).

  Na (vasu) zalost to se promijenilo sa nezavisnom CG i vi sada kukate kao “majka Jugovica” nad “srpstvom”.

  Zbog vaseg nacionalizma raspala se SFRJ. Zasto – zato sto je svako hio da ima svoj atar gdje ce imati vecinu. Nikada necu zaboraviti argumente g. Sacirbeja (oca) na CNN-u kada je trazio da se BiH izdvoji jer ce u Jugoslaviji uvijek biti “nadglasani” od strane Srba. Ni njega ni komentatora nije brinulo da on zapravo trazi nezvisnu BiH kako bi “Muslimani- Bosnjaci” mogli biti – najzad – u vecini. A Srbi u manjini.

  Dakle vecina je uvijek nezgodna manjinama – a drzave se ne mogu beskonacno dijeliti da bi uvijek neko bio u “svojoj” vecini.

  Prihvatite realnost (CG) i pridruzite se ostalim gradjanima CG da napravimo najbolju mogucu drzavu. I da dodjemo do stanja kada ce najsposbniji i najuceniji (bez obzira na nacionalnost i vjersku pripadnost) voditi ne samo PA, vec drzavu. Samo tada ce drzava cvjetati.

  A ono za “trnovu ruzcu” prhvatam kao kompliment. Mnogo je bolje sanjati o ljepoti, pravdi i istini (princu iz bajke) – nego biti “zao vuk” pun mrznje.

 41. bodin says:

  Gospodine Grubac, citajuci vase komentare covjek se zapita, koji su motivi za vase jednostrane, ekstremne i nebalansirane stavove.
  Da li je to dobrobit crnogorske drzave ili bar drustva, bolji zivot u Crnoj Gori, visi nivo demokratije, pravna drzava,…?
  Da li vas interesuje drzava Crna Gora, suverena, i sve u njoj sto nema srpski atribut, vise nego sto bi vas interesovao rival ili neprijatelj?

  Pitam se da li ste uspjeli nekoga ubjediti da vam jedini motivi i izvoriste svih vasih komentara i djelanja nisu samo Srpstvo i Srbi. To bi bilo porazavajuce za intelektualca vaseg ranga, vrlo usko, sebicno i anahrono. Anahrono u Evropi 21 vijeka, ne toliko u nekim drugim krajevima svijeta.
  Mislim da najveca opasnost nije od Crnogoraca i Crne Gore. Opasnost je vrijeme, odnosno neumitan hod emancipovanja cijelog regiona. Put Srbije i Crne Gore je manje vise determiniran od strane EU i pod njihovim monitoringom.

  Ako nas zelite ubjediti da u CG vlada apartheid, ne mogu vjerovati da niko od relevatnih institucija, stranih diplomata ili strane stampe nije adresirao taj problem u zemlji kandidatu za EU.
  Pored toga, ekstremni srpski nacionalizam, bas kao ni bilo koji drugi nema perspektivu. Protagonisti jednog od najmracnijih perioda u istoriji srpskog naroda odlaze – sto u Hag, sto sa politicke scene (Kostunica, radikali) i dolaze logicno, oni koji se jedino mogu uklopiti u kulturu i standarde EU.
  Sa druge strane nemaju li i druge zemlje ekstremiste? Nijesu li i oni dio politickog miljea jedne zemlje? U pojedinim istorijskim periodima oni isplivaju na povrsinu. Kod nas je to vrijeme upravo proslo, pa stoga misli da se nece ponoviti, nadamo se …. Nikad ne reci nikad.

 42. Vojin Grubac says:

  Gospodine Mandicu,

  niti ste mi ostali u svijesti, niti podsvijesti, a to sto ste ostavili komentar koji pocinje sa nesuvislom etiketom, i otisli da se ne vratite je vas problem. Registrovani komentator, koji se na ovom formumu potpise kao Mihailo, moze biti samo Mihailo Mandic, tj. Vi. Dakle, zbog toga pravila registracije mi je jasno da ste to bili Vi, jer se niko vise ne moze registrivati pod tim nikom..
  Na konstrukcije, tipa- “pucanje od muke” i “trunjenje od zavisti” se nemam sta osvrtati, to su besmislice, koje nemaju veze sa temom.
  Tema je bila- prijem polaznika Policijske akademije po sovinistickom kljucu, gdje je primljeno u tri generacije 88 odsto etnickih Crnogoraca, mada je Ustavom i Pravilnikom Akademije bila Obaveza komisije da primi polaznike u skladu sa multietnickim sastavom drzave Crne Gore.
  Ja sam se obrusio na komisiju, kao i vecina zdrave politicke i drustvene javnosti Crne Gore, a Vi ste se obrusili na mene licno, upravo po tom pitanju – sto eksplicitno znaci da podrzavate fasizam na Akademiji zla.
  Za fasizam i nacionalnu netrpeljivost na toj Akademiji nije krivo “velikosrpsko zlo”, vec fasisticki idioti crnogorske nacionalnosti i dio javnosti koja ih izokola podrzava. Vi ih izokola podrzavate, ali i direktno.

  Rekli ste sljedece:

  “Vi ste se razotkrili samo jednom svojom recenicom kada kazete: Srbi i Hrvati se mogu maskirati u Crnogorce, i vise niko.
  Pa zar Vi nijeste udarili ,licem u blato??? Ko i zasto uopste mora da se maskira u Crnogorce? Zasto samo Srbi i Hrvati mogu biti maskirani kao Crnogorci? Zar to ne moze biti neko ko je druge vjere i sa drugim imenom i prezimenom, a ko nije na Vasem nacionalnom spisku, biti Crnogorac? Znaci li to da Vi takve osobe po nekakvom automatizmu svrstavate u Bosnjake, Muslimane, Albance, Rome ili sta vec drugo umislite.”

  Dakle, g. Mandicu, Vi pitate: “Ko i zasto mora da se maskira u Crnogorce?”
  Dobro jutro?
  Gospodine Mandicu, na Akademiji zla postoji komisija koja filtrira konkursante i daje prednost onima koji se izjasnjavaju kao Crnogorci. Ujedno, ismijava konkursante drugih nacionalnosti izmisljajuci im razne bolesti, koje se poslije nezavisne ekspertize ne nalaze. Pri tom, nekim konkursantima se odbijanje komentarisalo kao- imaju neadekvatni ime. Recimo, “Jusuf” je neadekvatno ime za komisiju, i vi poreporucujete tome covjeku da se zali na komisiju, a meni da ne reagujem na takav idiotizam fasisiticke komisije?
  Iskreno me je zasmijalo vase pitanje: ” Zasto samo Srbi i Hrvati mogu biti maskirani kao Crnogorci? Zar to ne moze biti neko ko je druge vjere i sa drugim imenom i prezimenom, a ko nije na Vasem nacionalnom spisku, biti Crnogorac? ”
  Gospodine Mandicu, to nije moj “nacionalni spisak”, vec komisije zla, koja Srbe i Hrvate na osnovu licnog imena tesko moze identifikovati kao “lukave uljeze” u fasisticki crnogorski sistem Akademije zla, a druge moze, ako pokusaju.
  Preporucite doticnoj komisiji da se kandidati drugih naroda mogu ukrivati kao Crnogorci, pa da vidimo sta ce nam reci?
  Odlucili ste da pomalo prespavate vrijeme crnogorskog fasizma, a u rijetkim trenucima budjenja nesuvislo branite neodbranjivo. Gospodine Mandicu, propisno ste se obrukali, jer, kao crnogorski nacionalista Vi morate postovati norme Ustava, inace ce Vase ideje da dozive brodolom.

 43. Vojin Grubac says:

  RE: ” CG ce biti ili gradjanska drzava ili je nece biti. Svi gradjani naravno da imaju – i treba da imaju – jednaka gradjanska prava. I duznosti. Namjerno sam izdvojio “duznosti” jer to vama izgleda nista ne znaci. Borite se za sva prava “srpskog naroda” u CG a odbijate – i one najosnovnije – duznosti prema toj istoj drzavi.”

  G. Stojanovicu,

  dogadjanja na PA su pokazala da visoki cinovnici administracije ne zele Crnu Goru kao gradjansku drzavu, jer su direktno prekrsili Ustav i Pravilnik akademije, u vaznim clanovima – koji obezbjedjuju njenu gradjansku dimenziju.
  Duznost prema drzavi se svodi iskljucivo na postovanje Zakona, a politicke slobode su nesto sto je garantovano Ustavom. Koliko sam razumio, Vama je potrebno da gradjani postuju Zakone, a pored toga imaju obavezu(prema Vama?) da sebi ukinu politicke slobode?
  Izivinte, gdje se takva “demokratija” moze sresti jos negdje u Evropi?

 44. Vojin Grubac says:

  RE: bodin
  “Da li je to dobrobit crnogorske drzave ili bar drustva, bolji zivot u Crnoj Gori, visi nivo demokratije, pravna drzava,…?
  Da li vas interesuje drzava Crna Gora, suverena, i sve u njoj sto nema srpski atribut, vise nego sto bi vas interesovao rival ili neprijatelj?”

  Mislim da je suverenost ili nesuverenost, ogranicena suverenost, i sl. nevezano sa pravnom drzavom. Neprijatelji pravne drzave, su neprijatelji svih gradjana.
  Pristalice suverenosti, ili zajednicke drzave, ili ogranicene suverenosti, su politicki subjekti s pravom na iskazivanje svoje politicke volje u skladu sa zakonom i Ustavom.
  Samim tim, pristalice suverenosti, ili zajednicke drzave, ili ogranicene suverenosti, su protivnici gradjana ako su protiv pravne drzave.
  Na Policijskoj akademiji se desilo da pristalice suverenosti ruse pravnu drzavu, gdje im nije bilo vazno da li su konkursanti ” pristalice suverenosti, ili zajednicke drzave, ili ogranicene suverenosti”, vec iskljucivo da li pripadaju podobnoj naciji.

 45. Vojin Grubac says:

  I uopste,

  davno sam u jednom tekstu predocio da se jedan sovinizam u Crnoj Gori, koji pokusava da se slije sa drzavnim aparatom, ne moze drzati pod kontrolom.
  I on, neizostavno, ne moze da se drzi usmjerenim protiv samo jednog naroda, on mora, zakonomjerno, da pocne mrzjeti sve, inace gubi svoju sustinu, snagu i namjenu.
  U procesu osvjescivanja drustva on se, neizostavno, stasnom silom okrece protiv svojih ideoloskih oceva i sljedbenika.
  I sve se to desava sa urusavanjem same drzave, zbog koje je, navodno, on i zamisljen u cilju njenog ukrepljenja na idiotskim osnovama.
  Danas crnogorska administracija rusi multietnicnost, osnovne norme Ustava,
  poslije cega se ne moze pozivati na postovanje istog vaznog dokumenta, ma kakav oni bio.
  na drugoj strani, pozitivne djelove Ustava koji garantuju stabilnost ne moze izmijeniti iz dva razloga. Prvi je, jer nema vecinu za njegovu izmjenu, a drugi- jer bi pred medjunarodnom zajednicom pokazala svoje ruzno lice.
  Osnovi zadatak je, natjerati raspojasane segmente toga sistema, putem javnosti, da napavi korak unazad, a potom jos nekoliko koraka unazad, koji ce razbiti koncepciju sijanja zla, i vratiti zabludjeli sistem u zakonske okvire.

 46. labud dabanovic says:

  Neznam za druge ali za mene je autor ovog bloga prestavijo sebe i ona njegova AA ka kučka kojem je demokratija skinula lance.Pa kučak ka kučak sad uzeo da demokratiju javno lajanjem podržava a svoju kučad krijući uči psjećoj tradiciji.Policiska Akademija im ne daje pristup Danilovgradu pa traže leglo po Nikšićkim selima.A ubrzo će i od tuda otić ili će shvatit da je demokratija za demokrate a ne za kučkove.

 47. Mihailo says:

  Objasnio sam Vam gospodine Grubac da forumi i blogovi sluze za to da se daju komentari razlicitih vrsta, da se izazovu reakcije i da se njima iskristalisu odredjeni stavovi. Neko za to ima vremena, a neko i nema pa da ovals komentar koji drugima posluzi za dalje komentare. Da sam mislio da se upustam i posvecujem vrijeme jednom od velikosrpskih nacionalista onda bih se potpisao punim imenom i prezimenom. Zbog toga je i ostavljena ta ‘sloboda’ da se osobe potpisuju imenom kakvim hoce i nadimcima kojim hoce. Nekada se ucesnici i posprdaju predstavljajuci se drugim imenima ili potpisujuci nekoga ko nema pojma o cemu se radi. Ja sam, dakle, ostavio svoj komentar pod svojim imenom Mihailo i otisao sa Vaseg PCNN-a. Vi ste me bezocno prozvali pa sam bio ‘prinudjen’ da gubim na Vasim budalastinama dodatno vrijeme. Bezocno, jer ste mi uskratili moje pravo na privatnost, a koju sam zelio da imam ovoga puta. Da se odmah razumijemo gospodine Grubac – ja tu privatnost nijesam zelio iz razloga bilo kakvog straha, jer se za nezavisnu Crnu Goru, demokratsku i medjunarodno priznatu, borim od prvih dana velikosrpskih nasrtaja na nju – javno i u svim prilikama!
  Svo vrijeme samo napadate po Vasem konstruisanom metodu. Podvaljujete i uvaljujete Vase misli i Vase fasistoidne poglede drugima da biste sebe predstavili nekakvim demokratom. Bijedno je to Vase pokvarenjastvo i samo mi nije jasno zasto Vas PCNN drzi na udarnom mjestu ka da ste osvojili olimpijsko zlato?
  Nebih rekao da ste idiot pa da Vam moram objasnjavati i crtati olovkom po ko zna koji put da ne podrzavam nikakav vid fasizma, niti direktno niti indirektno bilo gdje, a najmanje u institucijama sistema u Crnoj Gori! Nigdje nijesam procitao da je nekome uskracen prijem zbog njegovog imena i prezimena. Da sam to procitao ja bih javno osudio.
  Ponavljam, ponovo, po ko zna koji put, da sam uvijek za postovanje Ustava i nemam nista protiv da se taj Ustav mijenja na demokratski nacin. Taj Ustav VI prvi ne postujete i nemate pravo da to drugima spocitavate. Ili mozda grijesim? Izjasnite se da li postujete ustavna pravila drzave Crne Gore i da li postujete crnogorsku zvanicnu himnu, zastavu i jezik!!!
  Poenta mog reagovanja jeste da se postuje Ustav i da se na nepravde, kojih ce uvijek biti i u svakim oblicima drzavnih sistema i koji su i te kako prisutni i u najrazvijenim demokratskim zemljama, resavaju putem institucija sistema. Naravno, ne na ovakav nacin kako to Vi i Vama slicni olako dijelite etikete fasizma, vec argumentovano i pozivajuci se na Ustav. Ukoliko Ustav ne valja onda se sva snaga usredsredjuje na promjeni djelova koje bi trebalo izmijeniti pa ako se za to ima dovoljna podrska gradjana to ce se i ostvariti!
  Ponovo Vas pozivam da se JAVNO oglasite da li postujete Ustav Crne Gore, da li priznajete zvanicnu drzavnu zastavu, himnu i jezik. Da li uopste priznajete i samu drzavu Crnu Goru???
  I na kraju da Vas pitam, kao Srbina, sto se ne okrenete malo vise problemima u samoj Srbiji. Tamo nema ni fasizma niti bilo kakvih vidova diskriminacije?
  Valjda znate za onu nasu staru, zajednicku, da se smece cisti prvo ispred svoga praga?

 48. Vladimir Nedovic says:

  Gospodin Grubac me je u gornjem dijelu teksta pomenuo vise puta, pa bih sada imao pravo na dosta replika, ali pokusacu da rezimiram:

  Sramotno me napadate za stvari koje uopste nisam tvrdio i vjesto (a drsko) koristite zamjene teza. Kao ni g-din Stojanovic, ni ja ne znam tacno sta se desavalo na akademiji (i vjerovatno je tamo bilo milion propusta), ali mi smeta vas dozivljaj tih desavanja. Smeta mi sto svaku pricu iskoristite da podijelite narod po krvnim zrncima, i sto pritom koristite velike i strasne rijeci nacional-sovinisticke propagande, poput akademije zla (!).

  Ali prije nego sto ste zamijenili teze, te mene optuzili za nesto sto uopste nisam tvrdio, morali ste odgovoriti na pitanje koje sam vam implicitno postavio, a Milovan kao i uvijek mnogo jasnije formulisao: gdje ste bili, branitelji prava manjina, kad ste sami bili vecina? Na osnovu cega mislite da vam treba vjerovati sada, kad ste se slucajno nasli u manjini, pa za svoje nacionalne ciljeve koristite (naglasavam, koristite) i druge manjine, ovom prilikom Bosnjake?

  @ Zipp
  Nije mi bila namjera da vas icim recenim ukorim, naprotiv. Htio sam da skrenem paznju na rijetku stvar oko koje se ne slazemo, a to su kvote. Razumijem da vi imate vise razloga da tako nesto zelite, ali ja ne vidim da se na tim principima moze nesto zdravo izgraditi. Mozda sam idealista.

  @ Neon
  Ja nicim nisam tvrdio da je Crna Gora trenutno gradjanska drzava (sto cete lako shvatiti ako procitate ijedan moj tekst), vec da ona mora tome da tezi i to stvarno jednom postane. To sto moje recenice zvuce kao floskule nekih kvazi-gradjanski orjentisanih pojedinaca, to nije moj problem. Moja savjest je cista i moj mozak nepomuceno rezonuje, i ja ne mogu odgovarati za necije drugo rezone samo zato sto su slicni mojima.

 49. Vojin Grubac says:

  RE: “Smeta mi sto svaku pricu iskoristite da podijelite narod po krvnim zrncima, i sto pritom koristite velike i strasne rijeci nacional-sovinisticke propagande, poput akademije zla (!).”

  Gospodine Nedovicu,

  dijeljenje naroda po krvnim zrncima se desilo na Policijskoj akademiji zla. Dijeljenjem po krvnim zrncima, komisija na toj Akademiji vulgarnosti je srusila Ustav i Poslovnik Policijske akademije.
  Dakle, da sam je bio u toj komisiji zla i da sam vrsio nacionalnu segregaciju konkursananta, mogli bi me nazvati doktorom zla.
  Ali, ja tamo nisam bio, i ja osudjujem tu komisiju i taj sistem zbog ociglednog etnickog ciscenja pitomaca.
  U nemoci da smognete snage i osudite takvo ponasanje, vi osudjujete mene, elegantnom zamjenom teza.
  Da li vjerujete da takva zamjena teza moze proci? Da li vjerujete da je nivo citateljstva toliko nizak da ce vam bar neko povjerovati? Vjerujte mi na rijec da nije, i da ce se sve to sto pokusavate izvrnuti traktovati kao pusta tlapnja.
  Ne vjerujem da postoje grube rijeci koje se mogu uputiti Policijskoj akademiji, a da one budu gore od onoga sto su ucinjeli.

 50. Vladimir Nedovic says:

  Gospodine Grubac,

  1. opet niste odgovorili na direktno pitanje

  2. opet ste upravo vi zamijenili teze, jer sam ja eksplicitno rekao kako ne znam sta se desilo na akademiji, a da cu promptno osuditi svaku nepravdu, korupciju, nepotizam ukoliko je takvih stvari bilo (a vjerovatno jeste), ali da mi smeta nacin na koji vi tumacite stvari; medjutim, vi ne pominjete nista od toga, vec se bavite spocitavanjem navodnih podmetanja s moje strane koja ce citaoci lako znati da prepoznaju – smijesno prodavanje magle

 51. Vojin Grubac says:

  RE: “gdje ste bili, branitelji prava manjina, kad ste sami bili vecina? Na osnovu cega mislite da vam treba vjerovati sada, kad ste se slucajno nasli u manjini, pa za svoje nacionalne ciljeve koristite (naglasavam, koristite) i druge manjine, ovom prilikom Bosnjake?

  Gospodine Nedovicu,

  koliko ste vremena potroslili pisuci komentare mogli ste prelistati dnevnik Vijesti za zadnjih nekoliko dana, i upoznati se s problematikom na doticnoj ustanovi.
  U Crnoj Gori i Srbiji u vremenima ratova “moji” nisu bili na vlasti, vec DPS i SPS, a Demokratska stranka prof. Vujosevica, na zalost, nije usla u parlament, koja opet nije bila moja, vec nekako najbliza po duhu.
  Moje zalaganje za ravnopravnost svih naroda, na osnovu prava garantovanih Ustavom, je jasna, a da li mi vi vjerujete da se iskreno zalazem je potpuno nevazno.
  To ce se produziti zalaganjem za sudskim procesuiranjem krivaca, a ako neko bude strogo kaznjen to ce mi biti vaznije od procjene za strane o nekakvoj iskrenosti ili neiskrenosti zalaganja za kaznjavanje.
  Koliko mogu vidjeti vi se uopste ne zalazete za ravnopravnost naroda i gradjana, kroz osudu ili kaznjavanje krivaca na Policijskoj akademiji, pa cak ni neiskreno. Pred vasim ocima prolijecu dinosaurusi, a vi cete pogledati da li su novinari to primjetili u nekoj od arhiva, pa razmisliti da li da im vjerujete ili ne.
  Dakle, podrzite neiskreno pravo gradjana da ne budu nacionalno sikanirani i etnicki cisceni u Policijskoj akademiji, pa da ja ne trosim vrijeme na reagovanja.

 52. Veljko B Ilic says:

  Procitao sam puno onoga sto je pisao nas Vojin Grubac. Sve sto sam vise citao, manje sam shvatao sta hoce, i kako zeli da preuredi ovu moju i njegovu jedinu otadzbinu. Pricao sam nekim zenama o Vojinu. Rece mi jedna Irkinja koja poznaje dobro horoskop, da joj dam samo njegove podatke kad se rodio, ona ce mi reci sve o njemu, kakav je sada, i kakav ce covjek da bude? Rekoh joj da je Vojin po horoskopu SKORPIJA. Evo njenog odgovora:

  “Musko dijete koji se rodi pod nebeskim znakom Skorpije moze lako da se oda bludnim stvarima (ako od svojih roditelja ne bude pravilno vaspitan). ZLE je i opake naravi, voli novac i sklon je lazima i prevarama. No pored svih ovih svojih nedostataka bice sklon ka DOBRIM djelima, radi cega ce biti postovan od velike gospode i staresina. Mnoga ce dobra ciniti , itd, itd. Moje postovanje vama Gospodine Grubacu.

 53. Vladimir Nedovic says:

  @ Vojin Grubac

  “U Crnoj Gori i Srbiji u vremenima ratova “moji” nisu bili na vlasti, vec DPS i SPS”

  Stavljajuci rijec ‘moji’ pod duple navodnike u obracanju meni, stice se utisak da sam ih ja izrekao, odnosno vas povezivao s konkretnim stranackim prvacima, sto nije tacno. Ja nisam pominjao nikakve stranke, vec dominantnu ideologiju devedesetih godina.

  Samo da ste tada, kad je velikosrbovanje bilo u modi a Bosnjaci odvodjeni u logore, vi digli glas, kriknuli do neba, i nazvali one prave zlocine zlom, imali biste mozda kredibilitet da u slicnim terminima govorite o danasnjoj eventualnoj segregaciji. I tacka.

  Vijestima, sto se tice konkretno ove tematike, vjerujem malo vise nego vama. Ipak, u onome sto sam tamo ovih dana procitao nisam vidio razlog da govorim o “etnickom ciscenju”, “fasizmu”, “zlu”, itd.

  Zavrsavam ovu polemiku sa svoje strane, uvijek se vrtimo oko istog – principa (nacionalno nasuprot gradjanskog). Milovan Vukov Jankovic je jos jednom najbolje izrazio ono najbitnije sto sam zelio da kazem.

 54. Cajo says:

  Nemam sto posebno dodati onom sto je vec napisao V. Nedovic. Dugo sam se ustezao da bilo sto napisem na ovoj temi.

  O principijelnost V. Grubaca, kada je rijec o suprotstavljanju sovinizmu, dovoljno govori cinjenica da je u ime Akademske alternative bio potpisnik koalicionog sporazuma sa strankama medju kojima je bila Srpska radikalna stranka. Mislim da ne treba posebno podsjecati na to kakvu politiku je zastupala SRS i da je ta stranka prepoznata, izmedju ostalog, a mozda i najvise, po sovinistickim ispadima prema drugim narodima, dok se njenom lideru sudi za ratne zlocine u Hagu. Zaista treba biti veliki cinik, da ne upotrijebim neku tezu rijec, pa da se covjek koji je stavio potpis na koalicionu saradnju sa ekstremnom sovinistickom partijom pojavi ovdje kao borac protiv sovinizma.

  Ja sam prestao da ucestvujem u ovakvim raspravama sa ljudima kao sto je V. Grubac, kada sam shvatio da je svaki razumni dijalog nemoguc. E. Kocan je u zadnjem broju “Monitora” u par rijeci izrazio ono sto sam zelio da napisem, pisuci o SNS* da je njen “vrijednosni sistem neprevodiv na žive jezike”.

  Zaista treba imati dobre zivce pa ucestvovati u ovakvim diskusijama sa ovakvim ljudima. Bojim se da ja za to nemam dovoljno jak stomak.

  *V. Grubac je, koliko mi je poznato, bio savjetnik lidera ove stranke.

 55. Vojin Grubac says:

  Gospodine Nedovicu,

  izgleda da su se kitovi humanizma, s “cvrstim” kredibilitetom proslih vremena, nasukali na obalu Policijske akademije. Trude se, cak, i da uginu, odbijajuci da puste glas.

  Gospodine Ilicu,

  bruku na Policijskoj akademiji ne mogu odbraniti ni Crni ni Bijeli magovi, Istocni ekstrasensi, Irski zvjezdocatci i astrolozi, vec samo sud javnosti i procesuiranje slucaja.

  Potonje je vrijeme doslo, ako oni “zle i opake naravi” dizu glas protiv Terminatora koji rastjeruju neciju djecu iz zajednickih ustanova po nacionalnoj osnovi, a oni “dobre i humanisticke” naravi cute, gledajuci u zvijezde da tamo nadju odgonetku zbivanja.

 56. bodin says:

  Kad covjek cita Grubaceve komentare konstantno je u nedoumici. Da li on govori ozbiljno ili mu je to rafiniran akademski humor, da li je cinican, ili je toliko paranoican da zaista vjeruje u to. Covjek je u dilemi vrijedi li polemisanje vremena.

  “U Crnoj Gori i Srbiji u vremenima ratova “moji” nisu bili na vlasti, vec DPS i SPS”
  Kao sto rece jedan ucesnik, nije li ocigledno da govorimo o ideologiji koja je uzrokovala ratove? Neko bi dodao: mozda bi bilo mnogo gore da su “vasi” bili na vlasti. Vasi su vjerovatno tada bili na frontu po Bosni i Hrvatskoj.

  “Demokratska stranka prof. Vujosevica,…, koja opet nije bila moja, vec nekako najbliza po duhu. ”
  Pohvalno, ali zasto vam je duh otisao u rikverc?

  “Moje zalaganje za ravnopravnost svih naroda, na osnovu prava garantovanih Ustavom, je jasna”
  Ali kojim Ustavom? Ako mislite na tekuci Crne Gore, nijeste li upravo vi bacali drvlje i kamenje po tom ustavu. I to upravo po dijelu ustava, koji tangira etnicka pitanja, jer vas bilo koji drugi aspekt ustava i ne interesuje. Sad vam je taj ustav referenca za prava naroda. Da li je kljuc garantovan Ustavom?

  Pa onda pretjerivanje sa retorikom nekih rezima iz recimo Azije. Mogao bi zamisliti neki list iz Irana ili Kine koji kaze:
  “Sudsko procesuiranje krivaca”, …, “Strogo kaznjavanje”

  Gospodine Grubac, jos jednom, ako vasu pravdu ne mozete dobiti u Crnoj Gori (iz Moskve !?) pokusajte je potraziti u medjunarodnim pravnim institucijama. Zalite se stranim dioplomatama u Crnoj Gori. Pokusajte ih ubjediti da su prava 32% populacije Crne Gore ugrozena. Mozda ce oni procesuirati slucaj i strogo kazniti pocinioce ili samu drzavu.

  Inace vjerujem da ce se dobar dio prisutnih sloziti da vase pretjerivanje postaje samo sebi parodija.

 57. labud dabanovic says:

  Poslije ovakvih rasprava da se malo nasmijemo:
  “U Crnoj Gori i Srbiji u vremenima ratova “moji” nisu bili na vlasti, vec DPS i SPS, a Demokratska stranka prof. Vujosevica, na zalost, nije usla u parlament, koja opet nije bila moja, vec nekako najbliza po duhu.”

  E sad pogodite koja je to moja stranka/partija i u koju mi je ruku demokratija?

 58. Vojin Grubac says:

  Gospodine Mandicu,

  U Trecem rajhu svi su priznavali kao fakt njegovu suverenost, Ustav, drzavne simbole, ali to mnogima nije pomoglo. Bas kao i u Crnoj Gori. Cak su u zatvorenim gradovima Jevreji glumili ljepotu zivljenja, i pred nacistickim kamerama pokazivali citavom svijetu da zive u “raju”, koji se samo pozeljeti moze.
  Znate, drzavni status Crne Gore i drzavni simboli sa Ustavom su fakt. A fakt se priznaje, jer glupo je ne priznavati fakt.
  Postovanje se, vec, nalazi u sferi individualnog, i ne predstavlja obavezu gradjanina jer se nalazi u domenu politickih sloboda. Bas kao sto gradjani moraju priznati da je drzava opljackana, jer je to fakt, ali taj fakt ne zele postovati, vec se prema njemu odnose s prezirom ili ogorcenjem. Dakle, svi smo obavezni prema normama Zakona, pa cak ga licno i ne postovali.
  Na Policijskoj akademiji postoji Pravilnik koji je proizisao iz normi Ustava, da primljeni kandidati moraju odgovarati nacionalnom sastavu multietnicke drzave Crne Gore. Komisija je bila obavezna da to sprovede, pa cak i ukoliko licno ne postuje tu normu. Dakle, gradjani od njih ne trazi postovanje, jer je to u domenu licnih osjecaja, vec strogo sprovodjenje Pravilnika, dakle, zakona.
  Od policajaca se trazi da budu cuvari reda i zakona, i da sve rade u skladu sa pravilima propisanim zakonom, Ako rade po propisima i zakonu, oni su odlicni policajci, pa makar, intimno, ne cijenili ni zakon ni red, prezirali drzavu i drustvo u kojem se nalaze, opet, iz nekih svojih ( plate, statusa, …), nama nevaznih, razloga.
  Sto se tice Vaseg nika, s njim niste anonimni. Svi znaju da ste to Vi. Prvi svoj komentar, koji je prilicno vulgaran, ste potpisali sa Mihailo, pokusavajuci da rasporedite odgovornost, pred javnoscu, za napisano – na desetine hiljada Mihaila. I sad se ljutite sto ste to Vi. Uvazavajte, postujte nik Mihailo, jer ste to upravo Vi, sa prezimenom Mandic ili bez njega, nevazno. Unizili ste svoje ime nedostojnim komentarom, pokusavajuci da zastitite svoje prezime anonimnoscu, koja to nije. Cudno! Tvrdite da sam Vam uskratio pravo na privatnost? Kakvu, u iznosenju vulgarnosti, pod plastom (polu)anonimnosti, koje nema?
  Mozete li tek zamisliti, kako je tesko omladini koja se upisuju na akademiju da se ukriju od komisije zla? Vase ime je lako otkrilo Vase prezime, a njihovo ime “otkriva” da su nesposobni za Policijsku akademiju, jer tako zele monstrumi u komisiji. A Vi, umjesto da ih zastitite, kao mnogo stariji od njih, Vi ih, unizavajuce, saljete da se zale. Kome? Istima kao sto su oni, diskriminatorima, samo sa visim cinom?

 59. Vojin Grubac says:

  RE: Cajo

  Ideologija onih kojima se sudi u Hagu je ista kao ideologija onih koji su dali komandu za nacionalnu diskriminaciju i etnicka ciscenja na Policijskoj akademiji, pri cemu je lako moguce da su etnicka ciscenja vec obavljena u policiji koja drzi sluzbu.
  Dakle, radikali u Crnoj Gori, ocigledno, nisu izveli etnicka ciscenja u administraciji Crne Gore vec konkretne osobe iz vladajuce koalicije.
  Da li su radikali etnicki ocistili Policijsku akademiju od Srba, Bosnjaka, Albanaca, Hrvata?
  Kojoj partiji pripadaju etnicki cistaci na akademiji? Ako su radikali, neka odgovaraju za nepocinstva. Ako su neki drugi, takodje. Nemam namjeru da oslobadjam odgovornosti bilo koga na bilo kojoj osnovi.
  Da optuzimo Seselja u Hagu da je on to uradio?

 60. Vojin Grubac says:

  RE bodin

  Vi ste, gospodine, skoro uvijek bili prvi kada je trebalo gradjanima islamske i rimokatolicke vjeroispovjesti u Crnoj Gori cestitati vjerske praznike, koliko se sjecam.
  Niko do vas ne trazi da intervenisete za Srbe u vezi Policijske akademije zla, ali dignite znak protesta sada, kada komisija etnicki cisti Bosnjake, Albance i Hrvate, na toj istoj akademiji. Ispada, cijenite im vjerske praznike, ali ne i pravo na drzavnu sluzbu?

 61. Vladimir Nedovic says:

  Poslije 60 komentara, pitao bih sve koji ovdje dolaze:

  Uzmimo da je tacno da se na Policijskoj akademiji desila segregacija, odnosno da nisu htjeli da prime ljude druge etnicke pripadnosti sem crnogorske (odnosno one koji su se tako deklarisali, sto opet moze biti bitna razlika).

  Pada li na pamet ikome drugom, sem gospodinu Grubacu, da takvo nesto nazove fasizmom, etnickim ciscenjem, zlom? Da li su ljudi koji ovo citaju svjesni znacenja tih termina i smatraju li ih primjerenim? Jesam li ja lud ili autor ovdje, poput Orvelovih ovaca, u svakom svom komentaru ponavlja svoje velike i strasne rijeci da bi svojim tezama dao nepostojecu tezinu?

 62. Vojin Grubac says:

  RE: Uzmimo da je tacno da se na Policijskoj akademiji desila segregacija, odnosno da nisu htjeli da prime ljude druge etnicke pripadnosti sem crnogorske (odnosno one koji su se tako deklarisali, sto opet moze biti bitna razlika).

  Gospodine Nedovicu,

  nema sta, ako se uzme da je tacno, to je tacno. Cak i razumni djecak je uskliknuo – Car je go, a vi nosite plast od paucine da pokrijete Cara, ubjedjujuci okolinu da ce tada izgledati obucen.
  Crnogorski fasizam je postao realnost, a kriminalno stivo CKL, manifest toga fasizma, uzet je kao obrazac za mutiranje drzavnih organa.
  Bilo je samo pitanje vremena – kada ce se on od animoziteta prema jednom narodu, usmjeriti protiv svih.
  Znate, od jucerasnjih crnogorskih trkaca – ko ce prije cestitati muslimanima i rimokatolicima vjerske praznike, postali su crnogorski bjezaci od obaveze da te iste narode zastite od svojih suludih sunarodnika, koji ne postuju, ne samo Ustav i Pravilnik svojih institucija, vec ni elementarne civilizacijske norme, koje postoje cak i kada nisu u pisanoj formi propisane zbog divljaka.

 63. Vojin Grubac says:

  RE: Jesam li ja lud ili autor ovdje, poput Orvelovih ovaca, u svakom svom komentaru ponavlja svoje velike i strasne rijeci da bi svojim tezama dao nepostojecu tezinu?

  Gospodine Nedovicu,

  niste vi ludi, vec izgleda svijet posmatrate kroz ruzicaste naocare.
  PA je vrh ledenog brijega, gdje je u samo tri generecije “posteno i zakonski” primljeno 88 odsto polazika crnogorske nacionalnosti.
  Nemojte te se zacuditi, kade se slicni, ili jos veci, procenti te nacionalne grupe nadju u sastavu policije, ANB, sudova, tuzilastva, cjelokupne drzavne administracije. A u svim tim sluzbama, organima, i sl. zakonski je, Ustavom je, odredjena obaveza nacionalne proporcije, koja garantuje ravnopravnost narodima i gradjanski identitet drzave.
  Ukoliko se to ne ostvaruje, tada se vjerovatno, treba voditi javna rasprava, na raznim nivoima, sta je uzrok toj pojavi- koja odstupa od Ustava.
  Svi znaju, osim vas, sta je uzok sadasnjem stanju. Zato, skinite ruzicaste naocare i pogledajte svijet u svojoj nepatvorenoj ruznoci.

 64. bodin says:

  Gospodine Nedovicu, ja razumijem kako se osjecate.

  Citajuci njegove komentare, kao da se covjek nadje u nekoj nestvarnoj, autistickoj kafkijanskoj atmosferi na balkanski nacin. Autor zivi u svom svijetu i svaki poziv na neke reference iz realnog svijeta koje bi nas uvjerile da je on u pravu ostaju ignorisane. Zato sto ih nema.

 65. Vojin Grubac says:

  RE: bodin
  “Autor zivi u svom svijetu i svaki poziv na neke reference iz realnog svijeta koje bi nas uvjerile da je on u pravu ostaju ignorisane.”

  Bodine, evo vam par momenata iz realnog svijeta,
  – Ukoliko je “prepoznat problem”, kako tvrdi Kalamperović i priznata neposredno diskriminacija kandidata muslimanske i bošnjačke nacionalnosti, onda je krivična odgovornost jedini logičan i nužan slijed poteza – ocijenila je portparolka LP, Enisa Harović. Iz LP su pozivali Kalamperovića da umjesto iznalaženja loših kompromisa i stvaranja farse oko upisa studenata Muslimana i Bošnjaka, ispita da li su muslimanska imena tih momaka jedini hendikep koji će ih i nadalje limitirati u neosviješćenom crnogorskom društvu. U tom slučaju očekujemo ubrzo krivičnu prijavu i odgovornost nadležnih za diskriminaciju crnogorskih građana islamke vjere.”

  — Savjet muslimanskog naroda Crne Gore očekuje da nadležni organi što hitnije ispitaju dešavanja vezana za upis pripadnika manjinskih naroda i nacionalnih zajednica u Policijsku akademiju u Danilovgradu.

  – Šokantno je da su i pored demokratizacije crnogorskog društva i zalaganja vlasti za multuietničku i građansku državu, neki članovi komisije govorili kandidatima bošnjačko-muslimanske nacionalnosti “da je sve dobro, ali da im ime ne valja”. Čak se išlo toliko daleko da je nekim od kandidata rečeno da navodno „boluju od nekih bolesti koje su smetnja za njihov prijem. Od tih bolesti oni, niti niko njihov nikada nijesu bolovali-saopšteno je iz Bosnjacke stranke

  – Bošnjački savjet kao najviše tijelo samouprave jednog manjinskog naroda očekuje:
  1. da poništite rezultate prijemnog ispita jer nije obavljen u skladu s navodima iz konkursa
  2. da sankcionišete diskriminatorsko ponašanje
  3. da smijenite odgovorne za ovakvo ponašanje
  4. preispitate rezultate prijemnih ispita predhodnih godina jer su ove pojave prisutne duže vrijeme na akademiji.
  Naravno, u očekivanju da će te ove navode shvatiti krajnje ozbiljno i da ćete preduzeti sve iz domena vaše nadležnosti da koliko – toliko sanirate ovu drastičnu manifestaciju nacionalšovinizma i diskriminacije, obavještavam Vas da će Bošnjački, a pretpostavljam i ostali Savjeti manjinskih naroda u Crnoj Gori, istrajavati na tome da se ovakve pojave ne ponavljaju i da se poštuju elementarne ljudske i zakonske norme. A o tome koliko su poštovani međunarodni standardi vjerujemo da ćete biti obaviješteni, pošto o ovome obavijestimo nadležne međunarodne institucije.
  S poštovanjem,BOŠNJAČKI SAVJET U CRNOJ GORI, prof. dr Šerbo Rastoder, predsjednik

  I pored svega ovoga, mislim da ne postoje reference iz realnog svijeta koje bi vas uvjerile da se na tzv. akademiji desilo nesto cudno. Govorite o autizmu? Kafki?
  Znate, mozda ste u pravu, mozda se nije desilo etnicko ciscenje, vec etnicka ekspanzija arijevaca.

 66. Vojin Grubac says:

  I na kraju, a slozicemo se da je tema iscrpljena, zahvalio bih se svim ucesnicima diskusije. Svako je oznacio svoju poziciju, a na javnosti je da sudi o stavovima ucesnika diskusije.
  S obzirom na to da je jedan ucesnik diskusije, ne znajuci pravila rubrike bloga, sugerisao redakciji pcnen da tekst “predugo stoji na udarnom mjestu”, zelio bih ga upoznati s pravilom rubrike da svaki tekst moze biti zamijenjen drugom tekstom odmah poslije 24 casa, od strane bilo kog registrovanog blogera. I to se vrsi u automatskom rezimu. Dakle, da je doticni komentator bio bloger pcnen, mogao je tekst zamijeniti relativno brzo svojim tekstom.

 67. Veljko B Ilic says:

  I na kraju, Grubacevog kraja: Odrzana sjednica upravnog odbora Policijske akademije, na kojoj je utvrdjeno da je testiranje obavljeno regularno, i da prilikom procesa selekcije nije bilo diskriminacije.

 68. Vojin Grubac says:

  G Ilicu,

  po navodima ministra Kalamperovica, jasno je da su prekrsili Pravilnik akademije i Ustav. Dakle po potanju sopstvenog rada nece im biti dozvoljeno da budu kadije, koje ce sebe da tuze, sude i oslobadjaju.