OSLOBADJANJE CRNE GORE

by | sep 1, 2008 | Blog | 31 comments

O Koalicijama i Kako ih Prezivjeti

Piše: Srđa Pavlović

 

Kao partija gradjanske profilacije, Pokret za Promjene je novina na crnogorskoj politickoj sceni i predstavlja alternativu autokratskoj vlasti. Dileme u vezi sa taktikom politickog angazmana koje PzP pokazuje, kao i nizak nivo proaktivnog djelovanja su proizvodi cinjenice da se radi o mladoj partiji koja tek treba da pronadje sopstveni politicki ritam. No, i pored ociglednih manjkavosti cije rjesavanje zahtijeva znanje, dugorocno planiranje, politicku dosljednost, dobru volju, strpljenje i  vrijeme, valja prepoznati cinjenicu da je djelovanje ove partije na fonu oslobadjanja mlade drzave Crne Gore od posasti korupcije, organizovanog kriminala i autoritarnog modela vladavine ovaplocenog u DPS-strategiji eliminisanja disonantnih glasova.

S obzirom da je PzP ozbiljan konkurent vladajucoj DPS/SDP kleptokratiji, razumljivo je da se u javnosti kreiraju "nedoumice" u vezi sa politickim profilom ove partije. Ta taktika je dio standardnog arsenala politicke borbe i pokazuje visok nivo instrumentalizacije brojnih analiticara od strane DPS-a. Osvjedoceni nezavisni intelektualci poput Dr. Dusana Janjica i dubokomislecih analiticara lokalnih prilika kao sto su doktori Jovicevic i Besic su namah stali na branik politickog projekta koji jos uvijek ima podrsku obavjestajnih struktura i administracije u Vasingtonu: Crna Gora DPS-a.

Kada je u pitanju dalji razvojni put Crne Gore i njen jos nezapoceti demokratski eksperiment, potrebno je prepoznati tri vazne stvari.

Prvo, biti kritican u odnosu na vladajucu strukturu u Crnoj Gori i zahtijevati reforme i smjenu vlasti nije put ka unistenju drzave. Naprotiv, to je put ka oslobadjanju drzave iz cvrstog zagrljaja mladih i lijepih mangupa u nasim redovima. Iako bi lideri DPS-a i apologete rezima zeljeli da svi mi vjerujemo u floskule o mladoj drzavi koja je u opasnosti, ovdje se, u stvari, radi o jednostavnoj prevari. Argument da ‘nema boljih od DPS-a na politickoj sceni u Crnoj Gori’ nije istinit prosto zato sto DPS nikada nikome nije dopustila da iskaze sposobnost ili nesposobnost da odgovorno vrsi vlast. Svaki pokusaj je bio sasijecen u korijenu, proglasen izdajom Crne Gore, ili karakterisan kao manifestacija retrogradne ideologije, itd.  

Drugo, nije moguca istinska demokratizacija Crne Gore sa ovakvim DPS-om – korumpiranim, autoritarnim…….

Trece, drzavno pitanje u Crnoj Gori je rijeseno, i sve savremene trzavice na ovom planu su dio dugog procesa stabilizovanja post-komunistickih drustava. S obzirom na svoju gradjanski odredjenu politicku platformu, PzP u ovom procesu obavlja i vitalnu obrazovnu funkciju u odnosu na gradjane Crne Gore, i u odnosu na sve politicke subjekte u drzavi.

Zabluda je da se stanje u Crnoj Gori moze promijeniti "iznutra," odnosno da se treba pokazati fleksibilnost prema vladajucem DPS-u. Direktni i indirektni pozivi da se udje u koaliciju sa vladajucom partijom su jos jedan od modela borbe sa politickim oponentima: inkorporiraj da bi eliminisao! Ovaj model je karakteristican za hibridne rezime proto-demokratskog tipa sirom svijeta.

Mora se priznati da je pomisao da se moze djelovati iznutra zaista primamljiva, pa je ova pjesma sirena, na zalost, naisla na otvorene usi i medju nekim od clanova PzP-a. Posljedica ove instrumentalizacije od strane DPS-a su nedavni pozivi da se koriguje temeljni princip opozicionog jedinstva: zahtjev o nepravljenju koalicija sa DPS-om. Mladi lavovi (politicki i intelektualni) koji zagovaraju ovakav diskurs nesvjesno (da li?) namah postaju integralni dio DPS zida koji su, do juce, pokusavali da sruse.

Paralelno, na sceni je lagana prekompozicija politickih saveznistava. SDP je istrosena kao koalicini partner, i njen "otpor" samovolji DPS-a nije vise dovoljno opravdanje za taj autokratski model vladavine. Pokusaj uvlacenja novih "igraca" poput SNP-a ima za cilj dalju legitimizaciju vladavine DPS-a. Medjunarodni faktori su uvidjeli da je neophodno udahnuti novi zivot projektu DPS-ovske Crne Gore, i time ga spasiti od neminovnog izbornog poraza barem za jos dva izborna ciklusa.

Naravno, politicka fleksibilnost je odlika inteligentnih ljudi. Ipak, potrebno je obaviti odredjene predradnje kako bi se zapoceo razgovor ravnopravnih. Treba prvo dekonstruisati sadasnji model vladavine i revitalizovati Crnu Goru do nivoa na kojem bi dijalog politickih suparnika mogao proizvesti korisne rezultate. U ovoj fazi promjena, bilo kakvo razmisljanje o koaliciji sa DPS-om bi bilo pogubno za dalju demokratizaciju Crne Gore.

 

 

 

 

31 0 komentar

  1. Mila

    Jos pogubnije je shurovanje sa ektremistima i nacionalistima, odnosno istroshenim sindikalnim vodjama na fonu nervozne i vichuce, krishtave poruke pojedinih “vojvoda” unutar PzP-a.

    Oslobadjanje CG je dugorocan projekat i nazalost trenutno potpuno ucutkan u CG, zahvaljujuci djelimicno i PzP-u i njihovom nikakvom rezultatu na predsjednickim izborima.

    A, da bi se nakon izbora prestao optuzivati narod, odnosno glasaci potrebno je promijeniti taktiku. I to svi odgovorni pojedinci unutar PzP-a znaju.

    S postovanjem,

  2. Vojin Grubac

    Vijesti”: “Dio funkcionera PzP-a koji podržava Batrićevića je mišljenja da treba pokušati okupiti proevropski orijentisanu opoziciju u koju bi, pored PzP-a, ušla Socijalistička narodna partija, Liberalna partija, pojedine stranke manjinskih naroda i eventualno neke druge manje stranke, dok bi na drugom polu opozicione scene ostale desničarske snage predvođene Srpskom listom.
    Tako bi DPS, odnosno vladajuća koalicija, ako ne osvoji apsolutnu vlast na sljedećim izborima, bila dovedena u situaciju da bira koalicionog partera između evropski orijentisane opozicije i radikalnih snaga”

    Ovo je ocigledni poziv Batricevica DPS-u da raspise tender i javnu licitaciju za koalicionog partnera, sa preporukom da ce biti zigosana ako pogrijesi i odabere “radikalne snage”.
    Ovo sto se desilo u PzP ne bih tretirao kao prolaznu, vec kao fundametnalnu podjelu. Naime, iz politickih ubjedjenja, poslije sljedecih izbora, sve da opozicija osvoji vecinu poslanickih mjesta, frakcija Batricevica moze da predje na stranu DPS.
    Ali, jos gore, da da povoda drugim partijama sa spiska “proevropski orjentisanih” da oni to ucine prije, i da “sa manjom cijenom” udju u koaliciju sa DPS.
    Ma koliko se pokusao margnalizovati izlet Batricevica lavina je pokrenuta. Proevropske snage su na najboljem putu da budu protenderske snage koje ucestvuju na javnoj licitaciji DPS-a, naravno, u prvom koraku iza kulisa.
    Cini mi se da ste zakasnili gospodine Pavlovicu!
    Mozda ste vi sa proslim postom, ali i g. Medojevic sa igrama oko Ustava podstakli Batricevica na ovaj korak.

  3. Vojin Grubac

    Gospodine Pavlovicu, rekli ste:”Dileme u vezi sa taktikom politickog angazmana koje PzP pokazuje, kao i nizak nivo proaktivnog djelovanja su proizvodi cinjenice da se radi o mladoj partiji koja tek treba da pronadje sopstveni politicki ritam.

    Ne slazem se! Nemoguce je naci politicki ritam ako je u temelje PzP ugradjena neiskrenost. “Mlada partija” je prije svega neiskrena prema profilu svog sadasnjeg birackog tijela, kojeg cine uglavnom unionisti,sto rukovodstvo PzP pritiska kao nocna mora. Imate biracko tijelo nekompatibilno sa svojim ciljevima i idejama. Umjesto da javno podrzite nezavisnu Crnu Goru na referendumu, vi to niste uradili plaseci se da ne izgubite glasace. Opet, na drugoj strani, kritikujete stranke koje su unionisticke umjesto da kritikujete svoje glasace koji su unionisti. Unionisticke glasace ste dobili namecuci iskljucivo socijalne teme, a sad ispada da socijalne teme nisu toliko vazne koliko ocuvanje drzave. Sad iskace Batricevic i nudi svoju frakciju DPS-u, partiji protiv koje su sve strijele vezane za socijalne probleme ispaljivane ispred PZP.
    Tako se PzP pretvara u krpu za slobodno koriscenje, jer PzP ne voli niti svoje unionisticke glasace niti DPS, a zeljela bi da sa unionistickim glasacima koji su protiv DPS bude zajedno sa DPS. Zeljela bi bosnjacke glasove, a ne daje Bosnjacima projektovana bosnjacka poslanicka mjesta. Dakle, radi se o potpunoj neiskrenosti a ne o lutanju. Pokusaj da se sjedi na dvije ili tri stolice istovremeno zavrsava se zakonomjerno. Bar vi to dobro znate.

  4. Srdja Pavlovic

    Uvazena gospodjice Mila,

    Vjerujem da ste svjesni koliko je vazno prepoznati realnost crnogorske situacije i biti otvoren za dijalog sa svim opozicionim partijama.

    Kako ce izgledati buduci opozicioni blok je pitanje pregovora i spremnosti pojedinih partija da prihvate fudamentalne polazisne osnove: prepoznavanje politicke i ekonomske realnosti u Crnoj Gori.

    Vjerujem da je dilema koja se namece posljednjih nedjelja (paktiranje sa SL ili sa DPS) lazna dilema. Naime, ja imam velike rezerve prema spremnosti SL da postane dio evropski orijentisanog opozicionog bloka. Programi partija koje cine tu koaliciju su fundamentalno suprotni osnovnim postulatima na kojima pociva drzava Crna Gora i predstavljaju, u sustini, retrogradne ideje koje jos uvijek tinjaju kao ostaci nacionalisticke vatre iz ranih 1990-tih.

    DPS vlada, izmedju ostalog, i zato sto radi sve sto je potrebno da fragmentira opoziciju i onemoguci koordinirano opozicino djelovanje na bilo kojem nivou. Svaki pokusaj iznalazenja zajednickog imenitelja opozicije (bez obzira kako privremen on bio, ili ne) predstavlja prijetnju za apsolutnu vlast DPS-a. Mislim da optuzbe za “paktiranje sa nacionalistima” koje se upucuju naracun PzP-a trebaju biti promisljane u ovom kontekstu.

    Oni u PzP-u koje smatrate”vojvodama” (krestavim ili ne) i koji se uz stisnutu pesnicu i zajapureni na govornicama pozivaju na cast i obraz nemaju onu politicku tezinu u okvirima partije i izvan nje koju oni sami prizeljkuju i koja im se pridaje u medijima.

    Uvazeni gospodine Grubac,

    Nikad nije kasno!

  5. Vojin Grubac

    Naime, ja imam velike rezerve prema spremnosti SL da postane dio evropski orijentisanog opozicionog bloka. Programi partija koje cine tu koaliciju su fundamentalno suprotni osnovnim postulatima na kojima pociva drzava Crna Gora i predstavljaju, u sustini, retrogradne ideje koje jos uvijek tinjaju kao ostaci nacionalisticke vatre iz ranih 1990-tih.

    Gospodine Pavlovicu,

    ove navode koje ste iznijeli necu posebno isuvise ostro kriticki komentarisati, osim sto cu napraviti par napomena.
    Pravo polovine gradjana(?!) Crne Gore, ukljucujuci i veci dio glasaca PzP, da mastaju o novoj drzavnoj zajednici tesko ko moze osporiti sa bilo kog aspekta, a tim prije ako je to po Ustavu nemoguce izvesti. Teoretski je moguce, ali prakticno nemoguce. Ako vi smatrate da je to moguce izvesti, pokusajte to objasniti i vidjecete da je promjena drzavnog statusa nemoguca.
    Znaci, cak i da su retrogradne snage retrogradne zbog svoje nemoguce misije, ta retrogradnost ne nosi nikakvu opasnost osim sto stvara osjecaj politickog diskomforta kod onih koji ne misle tako.
    Vjerujte mi da je kod unionista jos veci diskomfort nego kod suverenista, tim prije sto je cenzus za promjenu drzavnog statusa na odrzanom referendumu bio 55 odsto, a na eventualnom buducem( pri istoj ogromnoj izlaznosti) je veci od 70 odsto! Dakle, 70 odsto je malo. I to je tacno?!
    Pri izlaznosti kao na zadnjim predsjednickim izborima cenzus je cak 88 odsto za promjenu drzavnog statusa?!
    Da li je “evropski” ustanoviti takav cenzus za promjenu drzavnog statusa, i da li partije koje su glasale za takav Ustav mogu da se pohvale visim stepenom sirine i demokraticnosti? Znate, meni je odgovor na to pitanje jasan. Ispada, da je malo i taj nemoguci cenzus, vec treba ljudima zabraniti da mastaju. Da li zabrana politickog mastanja spada u demokratske norme?
    Pitanje sluzbenog jezika i drzavnih simbola je nametnuto od strane istih partija koje su izglasale Ustav. Ukljucujuci i PzP. Za promjenu tih odrednica je opet malo 70, 80, .. odsto gradjana na referendumu.
    Etnicki sastav drzavne admiinistracije ne odgovara etnickom sastavu stanovnistva CG. A to je obaveza po Ustavu.
    PzP je zajedno sa vladajucom koalicijom stvorio situaciju koja izaziva otvorenu ogorcenost gradjana, koja se preliva u glasanje za SL. Vi tvrdite da je problem u SL.
    Znate, ja tvrdim da je sve sto je PzP uradio oko Ustava napravilo ambijent u kojem “retrogradne snage” jacaju. PzP je imao sansu da se takav ambijent ne stvori, ali nije zelio nista da ucini. Medojevic je prosto trebao da se drzi dogovora ovjerenog potpisima. Da li su ga ekstremni crnogorski nacionalisti u PzP natjerali da izmijeni stav? Ko su oni?
    Bilo ko da je u pitanju, mozete im cestitati za vjetar u jedra koji su dali SL, ali i pobjedu Mandica u odnosu na Medojevica na predsjednickim izborima. Tajna uspjeha SL se nalazi u redovima PzP.
    I na kraju, dozvolite da pretpostavim da nista nije Andrija Mandic kao “srpski nacionalista” veci od Nebojse Madojevica kao “crnogorskog nacionaliste”.

  6. Zipp

    “Oni u PzP-u koje smatrate”vojvodama” (krestavim ili ne) i koji se uz stisnutu pesnicu i zajapureni na govornicama pozivaju na cast i obraz nemaju onu politicku tezinu u okvirima partije i izvan nje koju oni sami prizeljkuju i koja im se pridaje u medijima.”

    Zanimljiv opis jednog od vodećih ljudi u PZP-u. A siguran sam da Vi dobro poznajete stvari u okviru partije. Kako će tek likovati “najbolji, najnezavisniji, najprofesionalniji,naj-naj” novinar u CG, zbog ovakvog opisa.
    Fino. Iz navedenog, plašim se da se ubrzo ne počne vapiti za jedinstvom PZP-a, umjesto jedinstva opozicije.

  7. Danilo Stojanovic

    Interesantna diskusija. Imam nekoliko opaski:

    1. Zasto se pretpostavlja da bi partije koje su ocigledno neuspjesne u opoziciji mogle (kao nekom magijom?) biti uspjesne na vlasti? To naprosto ne slijedi.

    Cini mi se da je to osnovna slabost opozicije. Lose su organizovani. Podijeljeni su. Imaju ozbiljne probleme sa osnovama umijeca politike i ispravnim politickim procijenama. Nemaju principa. Nijesu definisani. Logicno je da nijesu atraktivni glasacima. Posebno mladjim.

    Znaci opozicione partije moraju puno da rade na formiranju svojih strategija, razvoju organizacije svojih partija i stvaranju kvalitetnih vodecih kadrova. Potrebna su svjeza lica na politickoj sceni CG.

    Opozicija je bila isto toliko dugo opozicija – koliko je je DPS bio na vlasti, tj pozicija. Dosta je “potrosenih politicara” – s obije strane. Sto novo moze da se cuje od vecine politicara SL, SNP-a pa i PZP-a? CG treba nekog Obamu (zapravo vise njih) da inicira moderan politicki pokret u CG.

    2. Zasto se uporno insistira na ukljucenju SL koja ima jasan program – antidrzavni? Oni mogu da privuku odredjeni procenat glasaca ali sasvim nedovoljan da preuzmu vlast. Oni to znaju i zato ni ne pokusavaju da promijene vlast. Oni bi da mijenjaju drzavu (himnu, jezik, itd.- sve sto stignu i mognu). Ako je tacno sto Grubac tvrdi (tj. da je fakticno nemoguce promijeniti status drzave) onda zele samo da “smetaju” – tj. pripremaju teren za”novu 1918”. To znaci da bi (SL) kroz eventualnu pobijedu opozicione koalicije dosli u pozicju da stete interesima CG. Zamislite neke od njih u ministarskim foteljama – daleko bilo.

    3. Jedino sto preostaje je da se ostale opozicione partije (bez SL) udruze i naprave zajednicki program sa fokusom na ekonomiji, na uspostavljanju modernog pravnog sistema i opstinskih institucija samouprave, i na borbi protiv korupcije. Ova koaliciona grupa bi mogla da osvoji dovoljan broj glasova da promijeni odnos u Parlamentu tj. prekine apsolutnu vecinu koju vladajuca koalicaje trenutno ima. Time bi doslo do znatno veceg prostora za demokratko usvajanje zakona, donosenje odluka od vitalnog znacaja za CG, i za opsti razvoj – demokratije.

    Ako bi ujedinjena opozicija bila uspjesna njen uticaj bi proporcionalno rastao i jednog dana prerastao u vecinu.

    Ako je neko ocekivao brze promijene – onda je to politicka naivnost i losa procijena.

    4. Takodje, udruzena opozicija bi morala, da kao princip ustanovi da nema napustanja Parlamenta – bez obzira na razloge. CG nije potrebna “van-parlamentarna demokratija”. Osim toga, gradjani ih placaju da rade – a ne da se igraju demokratije.

  8. Srdja Pavlovic

    Uvazeni gospodine Zipp,

    Moja karakterizacija zajapurenih politickih aktivista je odraz mojeg licnog i profesionalnog stava prema veoma specificnom modelu politickog djelovanja i nastupa. Sto se tice mojeg poznavanja prilika unutar PzP-a ono je ograniceno s najmanje dva faktora: ja zivim u Kanadi; nijesam clan organa uprave PzP-a, i stoga ne ucestvujem u partijskom radu.

    Uvazeni gospodine Grubac,

    Vase insistiranje na nacionalnom diskursu i temama koje se mogu oznaciti kao identitetske je odlicna ilustracija onoga o cemu svo vrijeme govorim: demokratizacija Crne Gore je uslovljena iskorakom iz sfere nacionalnog. Naravno, niko ne moze nikome uskratiri poravo da sanja. Nadalje, nijesam siguran da je sasvim na mjestu (i umjesno) vase poredjenje Vojvode Mandica i gospodina Medojevica. Koliko je meni poznato, titula Vojvode koju je gospodin Mandic dobio sobom nosi veoma jasne ideoloske konotacije. Mislim da se ne moze to zvanje, koje se neumitno vezuje za zlocine pocinjene tokom Drugog Svjetskoig Rata, staviti u istu ravan sa osvjedocenim antiratnim aktivistom i proevropski orijentisanim gradjanskim politicarom, kakav je, vjerujem, gospodin Medojevic.

  9. Vladimir Nedovic

    Gospodine Grubac,

    vi jednostavno zivite u pogresnom koordinatnom sistemu. Dimenzije unionista i suverenista ne postoje u 21. vijeku, trebalo je preci u druge koordinate jos u devetnaestom.
    S takvim stavom a priori, ono sto meni iskreno izgleda kao normalna unutarpartijska rasprava otvorenih i liberalnih ljudi, vi vidite kao apokalipticne podjele s dalekoseznim posljedicama.

    Iako stoji dilema iz komentara Mile, vjerujem u ovo sto pise gospodin Pavlovic. U svakom slucaju, treba istrajati na gradjanskom kursu i ne osvrtati se mnogo na provokacije i prozivke poput ovih u vezi Ustava, ma sta ko na kraju mislio.

  10. Vojin Grubac

    RE: ” Vase insistiranje na nacionalnom diskursu i temama koje se mogu oznaciti kao identitetske je odlicna ilustracija onoga o cemu svo vrijeme govorim: demokratizacija Crne Gore je uslovljena iskorakom iz sfere nacionalnog.”

    Gospodine Pavlovicu,

    da je PzP iskoracio iz sfere nacionalnog i sopstvenog jednonacionalnog saradjujuci bar sa SNP prilikom donosenja Ustava, mnoga problemi identitetske prirode bi bili za nama.
    Na kraju krajeva, nije sve sto se tice indentitetske problematike vezano za tzv unioniste. Prilikom proslavljanja Dana albanske zastave u Ulcinju i Tuzima cete vidjeti stotine albanskih zastava, bez i jedne drzavne. Pojedini bosnjacki politicari u vlasti tvrde da nikad nece uzeti u ruke drzavnu zastavu, dok se ne izmijeni grb na njoj. Srbi i dio Crnogoraca smatraju trikolor svojom jedinom zastavom. PzP je podrzao sadasnju drzavnu zastavu, iako ta varijanta tesko moze imati podrsku polovine gradjana Crne Gore. Koliko sam razumio politika PzP je da se stranka retoricki zalaze za izlazak iz sfere nacionalnog, osim u kljucnim situacijama kada se donose najvaznije odluke.
    Sto se tice titule “vojvoda”, ta titula ima snagu kao i titula “pocasnog kosmonauta”. S obzirom na to da je Mandic, u toku prosle predsjednicke kampanje, polozio vijence na spomenik palih partizana u Pjevljima, to se ne bih mogao sloziti sa “veoma jasnim idoloskim konotacijama” koje spominjete. Sa tim gestom u Pljevljima Mandic je srusio stereotip o tituli “vojvode”, kao i “vrlo jasne ideoloske konotacije”. Za taj gest sam mu licno cestitao i dao podrsku.
    Medjutim, u Crnoj Gori zaista ima mnogo Vojvoda, koji su “zaklali” gradjane Crne Gore i u socijalnom i u identitetskom smislu. Da ne govorimo o modernim Vojvodama koji su sefovi kriminalnih grupa, narko baroni i slicno.
    Sa ovim bih zavrsio polemiku s Vama, da se ne bi desila situacija ponavljanja vec recenog. Bilo mi je zadovoljstvo razmijeniti misljenja.

  11. labud dabanovic

    Dobra vam je naslov teme gospodine Pavloviću-OSLOBADJANJE CRNE GORE.Vjerujem da će doprinijet da se Crna Gora što prije oslobodi od ove napasti koja se hrani i raduje svakom jadu i nesreći koja zadesi Crnu Goru.Osnovna škola,koju ja imam,zove se OSNOVNA zato čto je to temelj od koga se počinju sticat sve učevnosti i mudrosti.Ove basne ne iznosim radi Vas nego radi onih koji su izgradili svoju učevnost pa oće da kidaju ‘granu na koju śjede’.
    Toliko ođen komentarskih mudrolija da se čovjek mora zapitati kako ove partije,o kojima se priča,može neko smatrati opozicijom.Biti vlast ili opozicija u državi najmanje što moraju zajedničko imat je STUB-državu,da bi mogli oko njega sađenut tu svoju ‘muku’ od utrkavanja ko će bolje doprinijet.Ovakvo kometarisanje je prava divota za ‘trubača’ da rasteže tuturikanje i uči vlast,ka ovaj iz ove basne ispod što je učijo slavuja.

    ”MAGARAC I SLAVUJ
    Magarac čuvši priču o prekrasnom pjevu slavuja, zamoli ga da mu otpjeva jednu pjesmu kako bi se sam uvjerio u istinitost toga.
    Doboronamjerni slavuj, uvijek spreman za pjesmu, pusti svoj glas od kojeg sve se stiša:
    Umuknu ptice, stanu vjeti s gore,
    Mirno legnu stada.
    Pastiru stade dah, od sreće trne,
    Zatreperi sva mu duša,
    K pastirici plahi pogled svrne,
    Pun zanosa sluša.
    Ali magarac kao magarac, preporuči slavuju da bi bilo dobro da čuje seoskog pjetla kako u ranu zoru kukuriče jer bi od njega imao puno toga za naučiti. Slavuj je u čudu gledao magarca i tek onda shvati da nije bitno što ti netko kaže, već tko ti kaže.Slavuj je umjetrnik, koji sa svojim talentom i nesvakidašnjim umijećem veoma dobro radi ono što zna. Dapače, on pjeva besprijekorno. Magarac je neuki kritičar koji u svojoj neukosti nije uspio dokučiti da nema dovoljno znanja niti sluha da bi mogao kritizirati jednog vrsnog umjetnika. Stoga neželeći prizanti si svoju glupost, magarac traži spas od pjetla, koji se nalazi negdje između slavujeve genijalnosti i magarčeve stupidnosti”
    _________________________________________
    A ova na izgled ‘nebeska i troprsta opozicija’ ( Čelnici tri najače opozicione partije spremni za saradnju) ka da je ižljegla iz ove basne:

    ”LABUD, RAK I ŠTUKA

    Tri prijatelja, labud, rak i štuka imaju naizgled jednostavnu zadaću, odvući nakrcana kola preko brda i dola. Međutim krećući se svak na svoju stranu i unatoč njihovom trudu i htjenju da zadaću uspješno obave, nisu uspjeli pomaknuti kola.
    Rak unatrag vuče, labud pod oblak,
    A štuka u vodu zaroni i nesta.
    Tko je kriv, ja ne znam – nisu brige moje,
    I kola tamo još i danas stoje.
    Svako od naših junaka imao je dobru namjeru da ispuni svoju zadaću. Jedina nesreća je u tome što se svatko kretao na svoj način: rak je vukao unatrag, labud uvis, a štuka pod vodu. Očigledno da njihova dobra volja nije bila dovoljna, njima nedostaje zajedništvo, dogovor i koordinacija pokreta.”
    __________________________________
    Ove koje zovete ‘opozicija’ ako i dalje nastave jedni druge da hrane,ka što je pas magarca mesom a magarac psa sijenom hranijo,ostaće vječito gladni vlasti.Ma svi su izgledi da će u toj gladi i umrijet.Presušili su im izvori.
    ”Što će kome izvor kad presuši ili život obrljanoj duši”
    ­­­­­­­­­­­_________________________
    Ovaj blog,izgleda,nekome služi i da one,kojima Crna Gora znači ‘Ovo je Srbija’ prikaze ih ka unioniste.Ali ovi ‘unionisti’ o kojima je riječ,ne mogu biti unionisti nego ono što su bili i ostali-neprijatelji države i Crnogoraca.
    Biti UNIONISTA je časno i poželjno.Ali da bi neko bio UNIONISTA treba da ima svoju državu pa tek onda da traži prijateljstvo s drugom državom đe će biti dobro za obije strane da žive dobro i složno pod udruženim imenom.
    Pozdrav svima,toliko da se zna da sam živ.

  12. Vojin Grubac

    RE: “Oni bi da mijenjaju drzavu (himnu, jezik, itd.- sve sto stignu i mognu). Ako je tacno sto Grubac tvrdi (tj. da je fakticno nemoguce promijeniti status drzave) onda zele samo da “smetaju” – tj. pripremaju teren za”novu 1918”. To znaci da bi (SL) kroz eventualnu pobijedu opozicione koalicije dosli u pozicju da stete interesima CG. ”

    Gospodine Stojanovicu,

    nema potrebe da se plasite “1918”, tim prije sto se granice sve vise tanje i brisu, a suverenost mnogih drzava je na izdisaju i nalazi se u domenu lazne “demonstracije suverenosti”. Kada bi svi Srbi i svi Crnogorci u Crnoj Gori glasali za promjenu drzavnog statusa to ne bi bilo dovoljno, po Ustavu, da se status promjeni. To je dokaz da je drzava gradjanska i demokratska, a nadasve civilizovana i zdravomisleca. Jednom rijecju – prosperitetna. Sreca je na svakom licu, a vi ste zabrinuti.

  13. Vladimir Nedovic

    Dakle ne osvrtati sa na neprestano presipanje iz supljeg u prazno, i vjecito vracanje na jedne te iste podjele cipan-cijelih 150 godina.

    Ipak, cinjenica je da je i meni zasmetao isti komentar kao i Zipp-u. U prilicnoj je disonanci sa jako dobrim tekstom koji ste postavili.

  14. Boris Jabucanin - KGB

    Postovani,

    Kao marketing konsultant, dajem sebi za pravo da stav gdina Pavlovica, prokomentarisem iz ugla mog djelovanja…

    U marketingu je situacija prilicno jasna, sa jedne strane je roba (ili usluga), a sa druge kupac (potrosac). Uspjesna je ona kompanija koja uspije da na pravi nacin animira i, sto je vaznije, zadrzi kupca (korisnika usluga). U takvim okolnostima, kupac je uvijek u centru paznje svake uspjesne kompanije, jer uvijek postoji bojazan da zbog nekog razloga nezadovoljstva moze izadbrati drugu robu ili drugog prodavca i sl.

    Dakle, kupci ce biti “vjerni” samo ako imaju neke koristi od toga, ili ako time zadovoljavaju neke svoje potrebe!

    Kod politickog marketinga, situacija je prilicno ista – partije (stranke) su roba, a glasaci – kupci. Bez namjere da ulazim u raspravu ciji su argumenti pravi (pozicije ili opozicije), jer o tome imam prilicno jasan stav, misljenja sam da je u dosadasnjem periodu jedino vladajuca koalicija prihvatila ovu cinjenicu. Tako, dok su oni pazljivo analizirali svakog biraca, nudeci mu ono sto mu je u tom trenutku bilo najpotrebnije, opozicija je uporno primjenjivala pogresnu strategiju koja je vise iritirala nego animirala birace…

    Misljenja sam da ce “Oslobadjanja Crne Gore” doci kada gradjani budu prihvatili da onda kada nijesu zadovoljni jednim mogu izabrati drugog “prodavca”, pod uslovom da je njegova ponuda trenutno prihvatljivija. Sto je jos vaznije, trebali bi znati da ce im nakon toga vrata prvog “prodavca” tek tada biti sirom otvorena…

  15. labud dabanovic

    E sad nemate što komentarisat poslije ovog što je Gospodin Boris Jabucanin – KGB tačno objasnio.No na posao gospodo da istinski svoj doprinos plastite oko STUBA-DRŽAVE.

  16. Vladimir Nedovic

    Tacno je ovo sto je rekao gospodin Jabucanin, ali podrazumijeva trgovinu od koje ja licno itekako zazirem. Kao i u konzumerizmu, gdje je maltene svaki marketing mazanje ociju, Jabucanin govori o pragmatizmu u kom i politicke partije prodaju praznu slamu, odnosno akcenat ne stavljaju na kvalitet proizvoda nego na umijece zamajavanja kupca. E pa ja u tu trgovinu ne ulazim, zato mi se i gade ovi dvadesetogodisnji jahaci, kojima je jedna polovina lica kao ozbiljna (dok palamude o evro-atlantskim integracijama, neoliberalizmu i ostalim velikim rijecima za gladni narod), a druga namiguje onoj ljigavoj masi bez ubjedenja, onima koji vagaju kojima se pametnije prikloniti, onima koji uvijek idu uz pobjednika, preletacima koji ce izmisljati teorije o tome kako to uvijek funkcionise tako, kako je isto u biznisu (ma je li ko procitao one Vukoticeve bljuvotine na otvaranju Ju-Di-Dzija, zivota vam?), u marketingu, u biologiji, evoluciji, matematici, stotijaznamgdje (ne govorim konkretno o Jabucaninu, nego generalno).

    Ja sam spreman da podrzim svaku inicijativu PzP-a dok god bude zasnovana na principijelnim stavovima i dok god budem prepoznavao iskrenost. A pragmaticne teorije ili demagogija, bez trunke morala, momentalno ce ostati bez moje podrske.

  17. Srdja Pavlovic

    Hvala svima na korisnim komentarima.

    Cini mi se da je potrebno dalje pojasnjenje moje opaske u originalnom tekstu koja je zapala za oko gospodi Zippu i Nedovicu.

    Ja zaista smatram da epski nadahnuta i emotivno obojana politicka retorika populizma i busanja u junacke grudi pripada proslom vremenu.

    Savremeni politicki trenutak zahtijeva sofisticiran pristup. Ma koliko neki medju nama smatraju Crnu Goru ‘pretpolitickim prostorom” ja vjerujem da mlade generacije u Crnoj Gori namaju mnogo zajednickog sa ovom “zajapurenom” vrstom populizma. svejedno sa koje partijske govornice on dopirao.

    Ovakva politicka retorika, po meni, pokazuje neznanje koje se pokusava nadomjestiti vikom i besmislenom agresivnoscu – stoga je ona sasvim kontraproduktivna.

    Jos jednom, hvala svima za diskusiju. Srdacan pozdrav.

  18. Veljko B Ilic

    Taman se bijah vratio iz mojega (vasega i njihovoga) Montenegra u Sjevernu Australiju, kad na kompjuteru pojavi se OSLOBADJANJE CRNE GORE, koju je napisao nas univerzitetski profesor iz Kanade-Srdja Pavlovic. Pomislih, dobro bi bilo da se vratim i prudruzim “oslobodiocima”. Kad sve to procitah i analizirah, vidim da se radi o necemu dugom, mnogo ozbiljnijem.

    Kaze profesor Pavlovic, da bi ‘TRI M’ (Medo, Mandic i Milic) bez ikakvog ucestvovanja onoga cetvrtoga “zloglasnoga” M -Mila, usrecili Crnu Goru i oslobodili je od svega nevaljaloga! Napominje on, da je PzP mlada Partija i da je malo mladja od nase drzave, pa joj treba oprostiti na neke propuste iz ‘dalje’ proslosti. Zeli on da se PzP udruzi sa onim S-partijama, ciji su predstavnici redovno prisustvovali na onim najekstremnijim desnicarskim mintizima u Srbiji, koje su SPC i SANU uvijek podrzavale.

    Ne daj Boze da takvi “oslobodioci” dodju na vlast. Crna Gora bi postala najnestabilnija drzava u Evropi. Itd, itd.

  19. Vladimir Nedovic

    @ Srdja Pavlovic

    “Ja zaista smatram da epski nadahnuta i emotivno obojana politicka retorika populizma i busanja u junacke grudi pripada proslom vremenu.”

    Sve ovo stoji, i oko toga cemo se apsolutno sloziti. Mene je, medjutim, iznenadio nacin na koji ste vi prokomentarisali ponasanje jednog od istaknutih (na koji nacin, to je druga prica, i ja tu uopste ne znam detalje) clanova vase partije. Jer ako se zaista unutar partijskog kruga smatra da takva retorika steti PzP-u, postoje nacini da se na to utice drugacije (opet unutar partijskog kruga), a ne prozivanjem na Internet forumima.
    Uvijek mi je smetao i nacin na koji se LSCG obracunao sa nekadasnjim svojim liderom Zivkovicem, ma sta u cijeloj toj prici bila istina.

  20. S.V. od najboljih

    Gospodin Zipp mi jednostavno ne ostavlja mogućnost da nešto napišem. Sve što on napiše, i ja bih napisao, ali on ima izgleda više vremena, pa stigne prvi.

    Ne svđa mi se što već kao gotovu stvar vidite podele u PzP-u. To je mala igrici, vjerujte.

  21. Srdja Pavlovic

    Igraju se kvalifikacije i diskvalifikacije. Pa vrijeme je bilo da i mi naucimo kao se namiguje na lijevo oko. Izbirikali se brdjani da sviraju u gajde.

  22. Vladimir Nedovic

    “Igraju se kvalifikacije i diskvalifikacije. Pa vrijeme je bilo da i mi naucimo kao se namiguje na lijevo oko. Izbirikali se brdjani da sviraju u gajde.”

    Ako budete namigivali kao ovi sto sam ih ja opisao, imate jedan glas manje.
    Sa svima razgovarati – da (barem se znaju principi), ali primati u svoje redove toliko kukolja – ne.

  23. Danilo Stojanovic

    “Kada bi svi Srbi i svi Crnogorci u Crnoj Gori glasali za promjenu drzavnog statusa to ne bi bilo dovoljno, po Ustavu, da se status promjeni. To je dokaz da je drzava gradjanska i demokratska, a nadasve civilizovana i zdravomisleca. Jednom rijecju – prosperitetna. Sreca je na svakom licu, a vi ste zabrinuti.”

    Evo G. Grubac umirili ste me. Nijesam vise zabrinut. Hvala.

    Nego mi onda nijesu jasni ciljevi SL? Posto ste vi najistaknutiji zastupnik “srpskih interesa” u CG
    mislim da bi bili prava osoba da nam (ne samo meni) objasnite sto zapravo zeli SL u CG – i CG-i?

    Nemojte mi reci da su vam promijena grba, himne i zastave glavni politicki ciljevi? Ako je tako to ne bi moglo objasniti toliku popularnost SL. I bilo bi zaista neozbiljno.

    No G. Pavlovic je pokusao da “oslobodi CG” putem “svenarodne opozicije”.

    Po meni to ne moze biti jer je ne postoji osnova za ujedinjenje opozicije u koju se moze uklopiti program SL. A taj program je – nazalost – uperen protiv nezavisne CG.

    Ako bi postojala u Parlamentu Srbije partija sa slicnim programom (protiv nezavisne drzave Srbije) – tamo bi “pala krv”. Vidjeste li one kletve “izdajnika Tadica” a da o dugogodisnjem politickom lincu Cede Jovanovica i njegove partije i da ne pricamo. Iako se Ceda Jovanovic bori (po meni, vise od svih drugih)- za Srbiju.

    Smatram da samo partije koje priznaju i postuju svoju drzavu mogu – i trebaju – da oforme pred/ili post-izborne koalicije.

    Molim vas ne mijesajte opet Vladu i drzavu. Jer vlade se mogu – i trebaju – mijenjati, ako ne valjaju. A drzava je samo jedna (osim za one koji imaju “rezervnu drzavu”). Na svim gradjanima je da odluce kako da zive u svjojoj drzavi. Ako ta drzava nije – kako vi kazete – “gradjanska i demokratska, a nadasve civilizovana i zdravomisleca. Jednom rijecju – prosperitetna” to je krivica SVIH gradjana CG.

    Nesto nijesam vidio “civilizaciju” u cijepanju Ustava, nedizanju na himnu i u nepostovanju zastave. To su, za mene, izuzentno necivilizovani i nedostojni gestovi.

    Dakle umjesto sto se (SL) borite protiv CG – promijenite vase ciljeve i okrenite se borbi za vecu demokratiju, politicku i gradjansku civilizovanost u drzavi u kojoj vi i vasi glasaci zivite. Ako to budu stvarni ciljevi SL – mozda bih jednog dana glasao i za tu (takvu) partiju. Za sada sam isuvise skeptican.

    I da zavrsim – koliko god to vama izgledalo paradoksalno ali SL je ta koja odrzava vladajucu koaliciju na vlasti. Svojom “samo-izolacijom” na nacionalnoj osnovi SL je podijelila opoziciju. I CG.

    Svojim rigidnim -ultra-nacionalistickim-ciljevima SL drzi CG kao taoca.

    Nazlost, vi to – i pored vaseg visokog naobrazovanja i neosporne informisanosti – ne mozete – ili ne zelite da shvatite.

    Zao mi je jer bi nase diskusije bile mnogo ljepse i plodonosnije da pricamo zaista o demokratiji – a ne o nacionalizmima.

    Vjerujem da bi u tom slucaju bili na istoj strani – demokratskoj.

  24. Dragan Vujovic

    Zasto se smjena vlasti u CG postavlja kao pitanje svih pitanja i zasto se sa tog stanovista pocinju graditi sve druge premise i pretpostavke (ovo pitanje se tretira kao aksiom nema potrebe dokazivati daje smjena vlasti neophodna)? Zasto opozicione partije ne rade svoj, za sada opozicioni, posao koji nije samo borba protiv vladajucih, nego treba i mora da ukljucuje niz aktivnosti koje mogu biti od koristi CG i gradjanima (pogotovo sto se svi busaju u prsa kako su demokrate)? Sramota je da NVO imaju vise uticaja na kvalitet zivota u CG od opozicionih partija? Zasto se stalno prica o opoziciji i njihovom udruzenju, kad su oni prve predsjednicke izbore u nezavisnoj CG iskoristili da bi se medjusobno ‘izmjerili’ (i sva trojica jednakih izgubili u prvom krugu)?
    Opozicija uporno pravi istu gresku… Rusenje ili smjenu vlasti predstavljaju biracima kao pitanje svih pitanja, onda izgube i glasaci se uvjere da to i nije bilo bas pitanje svih pitanja jer se i dalje zivi, cak malo i bolje, a opozicija opet u krug, rusenje vlasti, pa rusenje vlasti, a zaboravljaju na svoje obaveze…

  25. Neon

    RE: “Ali ovi ‘unionisti’ o kojima je riječ,ne mogu biti unionisti nego ono što su bili i ostali-neprijatelji države i Crnogoraca.”

    Ponekada je i zadovoljstvo biti neprijatelj onome ko prijateljstva grdi na zajedničkoj mržnji prema nekome.

  26. Vojin Grubac

    RE: Nego mi onda nijesu jasni ciljevi SL? Posto ste vi najistaknutiji zastupnik “srpskih interesa” u CG mislim da bi bili prava osoba da nam (ne samo meni) objasnite sto zapravo zeli SL u i?
    Nemojte mi reci da su vam promijena grba, himne i zastave glavni politicki ciljevi? Ako je tako to ne bi moglo objasniti toliku popularnost SL. I bilo bi zaista neozbiljno.
    ………………………….

    Gospodine Stojanovicu,

    popularnist SL je obrnuto proporcionalna glupostima politickih protivnika. Da su usvojeni normalni drzavni simboli, kao posledica opsteg konsenzusa, cak i bez SL, vec, recimo, sa SNP, trvenje bi bilo smanjeno na normalnu mjeru. Upali ste u klopku da donosite ustavna rjesenja koja lice na akt odmazde a ne na akt ozbiljnog dogovora. Medojevic nije imao dobre savjetnike i odlucio se na rigidnu varijantu. Znate, meni rigidne varijante ne smetaju, jer mi iskustvo govori da su one kontraproduktivne.
    Za razliku od njega, Mandic ima izvanrednu izbalansiranost.
    Dozvolite da primjetim, komunikacija mora da postoji i ima rezultat, inace, nema smisla.

  27. labud dabanovic

    RE:Ponekada je i zadovoljstvo biti neprijatelj onome ko prijateljstva grdi na zajedničkoj mržnji prema nekome.
    Neon
    ————-
    Onda Neone
    možeš zamislit kakvo ja imam zadovoljstvo kad me neko zove seperatistom svojeg imena od koga se ni na ovi i oni svijet neću odreći.

  28. Veljko B Ilic

    “Izglasali inkvzitorski Ustav”, po kojem je PROMJENA DRZAVNOG STATUSA CRNE GORE prakticno nemoguca, javlja nam Predsjednik NVO Akademska alternativa Vojin Grubac u danasnjoj “Republici”!!!

    (htt://www.republika.cg.yu/naslovna.phtml?akcija=vijesti=116862)

    Hoce nas omiljeni komentator da mijenja drzavni status nase, njegove i njihove drzave Crne Gore!
    Izvinjavam se sto sam malo skrenuo sa teme. Napomenucu jos ovo: Sve one partije koje budu toboz potpisale neke papire o zajednickom djelovanju sa SL, izgubice veliki broj glasaca. Najvise stete moze da ima PzP, i SNP, naravno, ako Milic bude nesto potpisao. Cudo jedno, kako pocetkom Treceg Milenijuma jos imamo naivnih politicara i politickih prostitutki.

    PS: Ne zaboravite, prije izlaska na izbore, glasaci ce vas pitati, hoceteli mijenjati Ustav i drzavni status Crne Gore? Pitace vas glasaci da dobro objasnite koju vi Himnu hocete, i koje drzavne simbole volite? Bice tu dosta pitanja i podpitanja, za one koji zele da zajednicki oslobadjaju Crnu Goru od drzavnog statusa. Gospodo, Vladu mozete mijenjati, drzavni status necete moci ovoga puta mijenjati.

  29. Milovan Vukov Jankovic

    Kurte i Murte se bore za vlast,
    da se oni voze u Rankove audije, da oni dijele rektorove stanove, da oni dijele 200 stanova i 700 standbenih kredita vladinim sluzbenicima, da oni lete drzavnim avionom na olimpijadu, da oni sakupljaju novac sa rozih uplatnica kad vadite pasosh ili lichnu kartu, da ne pricham o obichnim smrtnicima i nishtima koji vade posjedovni list, koliko puta treba ici na poshtu da zadovoljite birokratiju Kurta i Murta.

    Male su razlike foteljasha iz OPAOPOZICIJE I POZICIJE, ni jedni ni drugi ne “laju” na stvarne KRVOPIJE OBICHNIH SMRTNIKA, sve privilegije uzivaju i jedni i drugi, samo chekaju da zajashu, od kad je 600 000 eura utrosheno za predstavu JEDNOGA CHOVJEKA, umjesto organizovanja opshtinskih odbora i pozitivne regrutacije lokalnih lidera, najljepshi, najsladhji, najmladji, najfiniji mi liche na Murte.

    Od kad je TITANIK potonuo, poslije predsjednichkih izbora,
    ti najmladhji i najljepshi se pokrishe ponjavom, i umjesto da shtite nishte i da dizu maglu i prashinu, oni se bave M-vima, da udruze Kurte da smijene Murte, dok se privilegovani shire od Avale do Zavale, neka se njima bavi Vanja Chalovic, jer ce te privilegije i birokratija i doktori koji rade i privatno i drzavno, valjat i Kurtima kao shto su vjerno sluzili Murtima.

    Niko se ne bavi nishtima,
    sad kad je imamo, svi se zabavili o jadu, da spashavaju DRZAVU, kojoj su krv pili do juche.

    A o M-ovima, tri ili chetiri M-ova,
    za nishte ce biti isti q.rac,
    izvod iz matichne knjige rodhjenigh, uvjerenje o drzavljanstvu, tri roze uplatnice i ljbljenje desetak shaltera POSKOMUNISTA, KURTA I MURTA. Kad nalete audiji, nishte ce policija da sklanja u konovaljak, da ne smetaju Kutama i Murtama, svi iz konovaljka ce cutat kao zaliveni, jer im je takav PODANICHKI SRPSKO-CRNOGORSKI MENTALITET, da ljube skute Kurtima i Murtima.

  30. Danilo Stojanovic

    “popularnist SL je obrnuto proporcionalna glupostima politickih protivnika.” (V.Grubac)

    G. Grubac,

    Na stranu to sto mi nieste odgovorili na direktno pitanje o politickim ciljevima SL – vec ste me i “zbunili” o “obrnuto proporcionalnoj popularnisti SL i gluposti politickih protivnika”

    Ako su politicki protivnici tako glupi nije mi jasno kako se odrzavaju na vlasti – toliko dugo – protiv “udruzene mudrosti opozicije” (da ne kazemo SL). A ako je SL procentualno (i raltivno) malo popularna (oko 15%) da li to znaci da su politcki protivnici (vladajuca kolaicija – ili i sve ostale stranke?) 85% pametna?
    I jedno i drugo su ocigledne besmislice pa cu smatrati vasu “duhovitu opasku” kao promasenu.

    I dalje ste duzni da objasnite gradjanima CG (birackom tijelu) za sto se zalaze SL?

    Iz retorike vodja SL (pa i vase) i nastupa u medijima, meni izgleda da je “politicki protivnik” SL – drzava CG (i njeni simboli, himna, zastava, jezik, itd.).

    Mislim da g. Pavlovic pravi gresku sto insistira da se u CG napravi neki pandan srbijanskog DOS-a.

    Postoji jedna velika razlika – nijedna partija DOS-a nije vodila bitku protiv drzave Srbije.

    Bez obzira na razlike u politickim ciljevima i strategijama.

    Nuditi slicno rijesenje CG – po meni je – u politickom smislu – samoubilacki akt (upravo zbog politickih ciljeva SL koji nijesu kompatibilni sa interesima drzave CG).

    Nije mi jasno kako ovakva pitanja mogu da se “zamagle” sa pricama o “demokratiji” i borbi protiv diktature.

    Jos manje mi je jasno sto PZP insistira na ovakvom udruzivanju. Da li se vodjstvo PZP toliko ocajnicki trudi da dodju do vlasti – pa ne pitaju koliko to kosta, ili se radi o hipokriziji, ili jednostavno – o gluposti? Ili o svemu tome zajedno?

    Nije ni bitno. Ta solucija je losa za CG.

    Nadam se da ce vecina glasaca da shvati ove “demokratske podvale” i “bacanje prasine u oci”.

    Svi gradjani CG moraju se boriti za demokratiju i bolje aministrativne, sudske i parlamentarne institucije i sisteme.

    Ali ne mogu, u toj borbi, da ruse svoju drzavu.

    To bi bilo “izbacivanje bebe iz kade zajedno sa prljavom vodom”.

    A meni izgleda da SL (a izgleda i “ujedinjenoj opoziciji”) vise smeta “beba” nego “prljava voda”?

Submit a Comment