NVO traže vraćanje knjige čitaocima

Objavljeno: 26.08.2008, 16:17h

Nevladine organizacije osuđuju pritisak Islamske zajednice u Srbiji da se iz prodaje povuče knjiga ‘Dragulj medine’ i traže da se ona vrati čitaocima

Nevladine organizacije osuđuju pritisak Islamske zajednice u Srbiji da se iz prodaje povuče knjiga \’Dragulj medine\’ i traže da se ona vrati čitaocima

Piše: Sloboda izražavanja

Osam nevladinih organizacija je osudilo je pritisak Islamske zajednice u Srbiji (IZS) da se iz prodaje povuče knjiga Dragulj medine i zatražile da se ona vrati čitaocima.

NVO su, kako prenosi agencija Tanjug, osudile pritisak IZS, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, na izdavačku kuću BeoBuk da povuče knjigu američke autorke Šeri Džons. "Očekujemo da se Mešihat Islamske zajednice izvini svim građanima Srbije (i svijeta) zbog pokušaja ugrožavanja slobode mišljenja i izražavanja", ističe se u saopštenju.

NVO podsjećaju na to da su izvjesna ograničenja moguća ukoliko se knjigom poziva na nasilje, diskriminaciju, rasizam, ratne zločine, što se, u veoma ograničenom broju slučajeva, može utvrditi u zakonom propisanom postupku.

"Podsećamo Mešihat Islamske zajednice u Srbiji da književno ili drugo umetničko delo podleže samo sudu kritike i sudu javnosti i da nijedna religija nema pravo da uvodi cenzuru i zastrašuje pisce, izdavače i čitaoce pretnjama božijeg kažnjavanja", navedeno je saopštenju.

Ocijenjeno je da je pritiskom na izdavača da povuče knjigu iz prodaje i zahtjevom za izvinjenje i pokajanjem, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji dao sebi za pravo da propisuje šta se smije čitati, čime je povrijedio pravo savakog građana da slodono formira svoj sud.

Knjiga Dragulj Medine opisuje izmišljeni život sedme žene proroka Muhameda, Ajše bint Abi Bakr, od njene šeste godine, kada se vjerila sa islamskim prorokom.

Objavljivanje knjige u SAD pratila je žučna polemika o slobodi govora, nakon što je promocija knjige u maju ove godine odgođena, jer je profesorka Univerziteta u Teksasu Deniz Spelberg, ekspert za islam i rani srednji vijek, roman ocijenila kao potencijalnu prijetnju po nacionalnu bezbjednost, podsjeća se u saopštenju.

Saopštenje su potpisale organizacije Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Koalicija za toleranciju protiv zločina mržnje i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Direktor i glavni urednik izdavačke knjige BeoBuk Aleksandar Jasić je, nakon protesta Islamske zajednice u Srbiji, knjigu Dragulj Medine povukao iz prodaje. Knjiga je, prema njegovim riječima, štampana u hiljadu primjeraka.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. wawy says:

  nevidjena cenzura!

  zaista je sramota sve sto se desava u pogledu ‘dragulja medine’. da mi je neko reka da na pocetku 3-eg milenijuma moze postojat takva cenzura, ne bi vjerova.
  bas sam pratio kako je teka slucaj od pocetka, kroz 5 tekstova objavljenim u vasim e-novinama, i mislim da je ovo totalna sramota i za zukorlica i mesihat islamske zajednice srbije, kao i prepostavljam nekoga iz vlade ko je naredio da se knjiga povuce iz prodaje.
  mozda bi dobro bilo, na kraju krajeva, ako se u srbiji ustraje na zabrani, da se nadje neko u crnu goru ko bi je izdao za komplet podrucje nasega jezika u sve 4 drzave.
  ili da se knjiga u elektronskom obliku postavi na net, jer ima jako puno ljudi zainteresovanih da procitaju knjigu, a pogotovo nakon ovoga sto su je zabranili bez zakonske osnove.

  a pored toga, ovo je jos jedan slucaj gazenja principa odvojenosti religije i drzave kao i nebrojeno puta do sada, samo sto je sada sa drugim konfesionalnim predznakom.

 2. Milovan Vukov Jankovic says:

  Knjiga Dragulj Medine opisuje izmišljeni život sedme žene proroka Muhameda, Ajše bint Abi Bakr, od njene šeste godine, kada se vjerila sa islamskim prorokom.

  Ispade da je Muhamed volio “piletinu”.