CRTICE pred odmorom

Objavljeno: 10.07.2008, 16:20h

Makar sam vam sad dobro dosadio, ako nijesam dosad.

Makar sam vam sad dobro dosadio, ako nijesam dosad.

Piše: Zipp

 

Strah:

Sastali su se Direktori policija Crne Gore i Republike Srpske. Konstatovano je da je saradnja medju njima izvanredna, da zajedno djeluju na otkrivanju i hvatanju kako kriminalaca tako ratnih zločinaca…

    Svi normalni bi se radovali takvoj saradnji. Kako sam ja u medjuvremenu poludio, valjda od njihove predhodne saradnje, hvata me strah. Nijesam kriminalac. Još manje sam ratni zločinac jer se plašim rata pa u njemu nijesam ni učestvovao. Ipak djelimično znajući biografije pomenutih Direktora policije i miljea iz kojeg dolaze, strah me je eventualnog ponavaljna kakve "tragične greške", za koju niko ne bi znao niti odgovorao.

 

Apel:

Slavko Perović je uputio javni apel Mirku Kovaču. U njemu je posebno istaknut poziv crnogorskim intelektualcima da se priključe apelu. Nastao je muk. Niko od njih se ne oglasi. Iako ja, Bogu hvala nijesam intelektualac, shvatio sam da sadržina kratkog apela nije na mjestu. U suprotnom bi se ovi valjda oglasili? A da apel nije na mjestu, potvrdilo mi je još mnogo toga. U medijima, kakvih nema nigdje na svijet – ni u Beograd, apel skoro nije zavrijedio pažnje. Na kraju je i sam g.Kovač rekao da ga apel ne zanima.

A možda griješim, možda su intelektualci pošli na odmor? Sredina je ljeta, može to bit. Odmaraju. Ljeti na ljetni, zimi na zimski odmor. Od odmora, neko bi mogao pomisliti da intelektualaca i nemamo. Varaju se takvi. Imamo ih. Jave se oni, prekinu odmore, kada ih pozove na podršku onaj kome su je uvijek davali. U suprotnom lako mogu izgubit svoj čuveni  status "nezavisnih intelektualaca" i postati obični isfrustrirani ljudi.

 

 (Ne) Priznanje Kosova:

Vrjeme je da se najzad odnosi Srbije i Crne Gore poprave. Već neko vrijeme ta dva oka u glavi razroko gledaju. Preduslova za bolju saradnju ima sasvim dovoljno. Jedan od najvažnijih je da su najzad na vlasti u obije Države stari prijatelji i koalicioni partneri, socijalisti pokojnog Miloševića i živog nam Djukanovića. Još su se i jedni i drugi reformisali. I jedni i drugi oće u Evropu a ne više na Bosnu i Hrvatsku. I jedni i drugi su došli na vlast zahvaljujući "borbi za zaštitu ugroženih prava Srba i Crnogoraca na Kosovu" ili KiM, kako godj oćete. Crnogorci su u medjuvremenu iščezli kao vodena para. Ostali su samo Srbi. Problem je u tome što se Crna Gora sprema da prizna nezavisnost Kosova. Srbija se kao tome protivi. Stari prijatelji, Ministri Jeremić i Roćen, sreli su se da malo proćaskaju na zadatu temu. Veseli, srećni, nasamijani sa nostalgijom su se sjećali vremena provedenog u Moskvi kada su diplomatski ginuli da očuvaju SiCG. Naš Ministar izjavi da Crna gora ima svakom poznat i jasan stav o (ne)priznanju Kosova. Izjavi su se svi smijali, od prisutnih novinara, pomoćnog osoblja, do Ministara. Kako i ne bi!

      Eto, ja znam "svakom poznat i jasan stav". Crna Gora će priznati Kosovo onda kada se to bude eksplicitno tražilo od nje a kada se procijeni da će priznanje izazvati najmanje turbulencija u domaćoj polujavnosti. Sve će se uraditi u dogovoru sa Beogradom, koji će kobajagi iz protesta povući svog ambasadora. Odmah prije ili nakon priznanja, napravit će se neka afera tipa "Filaret" ili "crkva na Rumiji", kako bi se odvukla pažnja polujavnosti. Prosrpska opozicija će kao protestvovati. Poslije par dana, eventuano nedjelja bit će "čiča-miča završi se i ova priča". Kao i sve.

 

Zavala:

"Gradjevinska inspekcija je intervenisala na Malom brdu i srušila bespravno izgradjenu porodičnu kuću Marka Markovića. Asistirala je policija. Hitna pomoć je ukazivana onesvješćenoj supruzi, majki troje djece, koja su vrištala od plača. Inspektor Jurišević nije imao milosti za bespravno podignut objekat". Ovako izgledaju skoro svakodnevne informacije o rušenju bespravno podignutih kuća po i u okolini Podgorice. Uprkos tome, njih je sve više. Nekima gradjevinska inspekcija ruši. Drugima, savjetima, činjenjem i nečinjenjem pomaže u nelegalnoj izgradnji.

   Kako u Podgorici tako širom Crne Gore, gradjevinske i ostale inspekcije su povremeno i selektivno ažurne i to isključivo u rušenju bespravno podignutih porodičnih kuća. Zgradu, soliter, hotel, turističko naselje, slobodno možete graditi bez ikakvih dozvola. Što će vam?  Čim imate novca za takvu gradnju, znači da ste se "snašli". To opet znači da poznajete "prave" ljude na "pravome" mjestu. Desi li se da vas otkrije kakav "MANS", pokaže i dokaže da ste 100 puta prekršili zakon, opet nema brige. Izmjenit će se i DUP i GUP. I MUP, ako treba. Državni tužilac će biti na nekom seminaru ili će potpisivati protokol o uzajamnoj sradnji. Sud će mijenjati trule daske. Republička gradjevinska nspekcija će reći da nije nadležna. Opštinska, isto. U pomoć će po potrebi priskočiti Žarko Radulović, koji će izjaviti da ne shvatamo, da nam treba još "Splendida", da se ne treba držati retrogradnih zakona kao pijan plota. Marović i ostale Mugoše će "izaći" iz posla. Razni  "Mirax"-i će se dobro namiriti. Već sjutra će Država pokazati svoju snagu rušeći neku baraku na Vrelima Ribničkim.

 

Turizam:

Ovi što se njime kao bave ili žive od njega kažu da je sezona loša. "Nema nikoga"-tako mi volimo reći. Moja malenkost je još prije par mjeseci napisala da smo u nadrealno-optimističkoj, turističkoj euforiji, da će mo  možda već slijedeće godine moliti Srbe koje sad indirektno ćeramo, da nam se vrate, te da od elitnog turizma kod nas ne može biti ništa.

     Premijer nas je sve demantovao. Baš me briga za sebe, briga me za ove što žive od turizma. I za budžet. Jer je to i moj budžet.

     Reče Premijer da smo upravo to tražili, tj. da su se ostvarili planovi pa više nema masovnog već elitnog turizma! Gostiju je zbog toga manje, ustvrdi. To po mome znači da su nam ove godine došli mahom elitni turisti, oni što mnogo, mnogo troše. Ali i zahtijevaju. Vjerovatno da je tako. Vole oni saobraćajni haos, gradnju puteva i hotela u sezoni, prekopane plaže, ležaljku do ležaljke, suncobran do suncobrana, bez imalo slobodnog pješčanog prostora. Beton posebno vole, nemaju ga doma.

   Na potezu su "CEDEM", "CEMI" i slični. Zadatak im je lak. Da nas istraživanjima i statistikom ubijede da ovogodišnji turisti troše mnogo više nego oni prije. Da nas pohodi samo elita, te da nam  je turistička sezona fantastična.

 

Gradonačelnik:

Gradonačelnik Mugoša je u teškoj zavadi sa predsjednikom gradskog parlamenta Suhihom. Čašćavaju se izjavama skoro kako treba. Drma se koalicija. Lokalna, normalno. Ne da Ranko onu Državnu. Usput se i Predsjednik unije poslodavaca oštro i beskompromisno prepucava sa gradskim nam šerifom. A ovaj je, pouzdano znam, kraljev "kadar". Ops, nijesmo kraljevina, ali mi se omače. A i pokazuje zube kao nikad. Obično takvi ne pokazuju zube dok ne dobiju instrukcije za tako nešto. Plus ovo sa Suhihom i Rankom! Nešto se šerif zamjerio nekom jačem šerifu, sve mi se čini. Vidjet će mo ubrzo, što se iza brda valja.

 

I za kraj, naizgled nevežano ali samo naizgled:

 

"Palestinski TERORISTI su ubili tri Izraelska vojnika na OKUPIRANOJ teritoriji".

 

Ovo je prototip informacije  koje ovakvo onesviješćeni non-stop konzumiramo.

 

Makar sam vam sad dobro dosadio, ako nijesam dosad.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Dusko Vukovic says:

  O, lijepe li dosade 🙂

 2. Vladimir Nedovic says:

  Eto zašto nema ama baš nikakvog razloga da ja na bilo koji način dotičem politiku.

  A Krleža baš sad kaže ¨Nije samo zato zlo što mi živimo u ovom ili u onom privrednom stroju, nego zato što je u ljudima otupjela moralna smionost da reagiraju onako kako bi po čistom i jednostavnom nagonu trebalo reagirati: ljudski.¨

 3. labud dabanovic says:

  Izgleda da je ova dužina teksta svakom dala mir pa da i ja to blagosiljam.Znam da je i mene dojadilo ponavljat sve jedno isto i na dugačko.Pa mogu zamislit kako ga je Vama koji ovo čitate.Što ću,ne mogu se uzdržat no sve po onoj narodnoj ‘đe svi Turci tu i Mujo mali’.Ili: Pošeni se!Bogomi ne pošenem.Kad se na Su(tj)ćesku ginulo ne zboraše ‘pošeni se’.

  Ovo pišem da stalno optuživanje ničemu dobrom ne vodi.Recite i lopovu neku lijepu riječ pa će se ustručavat od lopovluka.

  Zamjera se Crnoj Gori što nije druge spašavala od pogibije a neće da vide da se nad njom do ‘sv.21 Maja 2006’ vršio genocid.Bilo je i dvno jučer,i jučer, kod Crnogoraca otpor genocidu pa niko ni da zucne.A Crnogorcima tadar bješe da im se reče samo i jedna lijepa riječ ka da si mu sve blago poklonijo.Ko je zaboravijo neka zaviri u prošlost,kad goć je Crna Gora bila jaka pružala je svakom namjerniku ognjište.Evo danas je,fala Bogu,Crna Gora ponovo postala na Balkanu ka OAZA u pustinju.Da bi se viđelo da neka zemlja napreduje samo treba viđet koliko je u nju pasjega mileta.Ne može im umaći ni jedna napredna zemlja.Navalili na Crnu Goru ka na Njemačku,Francusku,Englesku i.t.d.
  Mislite i pričajte o Đukanoviću što goć oćete ali On je jedini za kojim mase ljudi idu-NAJBOLjI.Pogledajte ove jadne lidere danas u opoziciju.Kako je koji njihov član otkrijo njihove naopake namjere tako ih je i napuštao.Ja ka slijepac uz takvog vođu osta što se kaže do prdpošljednjeg.Dans su svakome vidljive njihove namjere – prolupale im vođe ka motor kad mu se pogonsko gorivo zasladi.Sad im ostali samo KRECELjI i ZUNZALjI pa krekeću li krekeću,zunzare li zunzare.Čak i po svim sajtovima ih možete čuti-njeđe manje njeđe više.Naišli na PCNEN ka na oazu u pustinju pa samo uživaju-cvrću i zuje,da nadoknade ono jučerašnje ćutanje suvog grla.
  E ljudi.I ako nijesam bijo član komunističke partije ipak imam više lijepog nego ružnog od njih.Stalno nosim ono Titovo ‘kako se umire za državu i kad se osjeća mržnja prema vlastima i ono čuđenje poslije rata,đe je ispalo,da više boraca ima poslije rata nego u ratu.Tako i ja danas gledam da se čudu ne mogu načuditi.Đe biše ove danasnje ‘demokrate i humanosti’ kad se puškom pucalo i glasom odlučivalo?O događajima u pošljednjih dvije decenije kad se goć spomenu sve kriv Đukanović i vlada.Pa kad vidim po ovim sajtovima koliko ima ‘demokrata i humanista’ čudi me kako,ne samo u Crnu Goru nego uopšte u svijetu,postoje nevaljali lideri i vlade.Kažu kad bijesni kučak ujede čovjeka da zavija ka kučak.Pa bih rekao da i krecelji i zunzalji imaju svoje bjesnilo koje se može prenositi na čovjeka.Ovu mladež današnju nizašto ne krivim.Sto goć činjeli ne nogu gore činjet od ovih nekolko starijih generacija.Nekad im se očevi i đedovi zorahu komunizmom i ponosahu Crnogorstvom a danas im je to sve ‘komunjara’ i svaka gadosst koja se moze izmislit.

  Žalibože što se čini od dobre i ponosne Crne Gore.Nekad se u nju okupljahu pravi Balkanski ljudi.Danas se može reći da je sva Balkanska milet,ofarbane demokratijom,navalilo na Crnu Goru,ka one štetne bube na krtolu.Ostala je samo nada u ovu vladu i onu većinu građana da pronađe neki lijek,poput onog pestocida za krtolu.

  ps:Čudo neviđeno svašta zbore za CKL a osnivači i dopisnici CKL im dođu ka melem na ljutu ranu.

 4. Miro Kuč says:

  Zipp, rado pročitam tvoje priloge, duhoviti su i sadržajni, mada nisi intelektualac, ali ne valja ti što nipodaštavaš pravopis. Evo ti savjeta: prije objave daj tekst kakvom gimnazijalcu, koji će ti za 5-6 eura srediti stvar.
  Ako nećeš, daj makar zapamti ovo: ‘ćemo’, ‘ćete’ obavezno piši zajedno a ne odvojeno.

 5. Zipp says:

  Gospodine Kuč,
  Ja sam radnik, volio bih da pravilno pišem, ali kao što se vidi, ne pišem. Mislim da je više važno da Vi ili bilo ko drugi koji čita to što napišem, shvati suštinu.
  Primjećujem da i ovi koji su na “položajima”,imaju diplome, pomoćno osoblje, potparole i što sve ne, griješe u pravopisu. Čak u kratkim izjavama za javnost.
  Već nekoliko puta sam ponovio da mi se “oproste” pravopisne greške i da se mi osvrnemo malo više na suštinu. Polemišemo, iznesemo stav ili kontra stav.
  Na kraju nijesam siguran da se “ćemo” piše sastavljeno, mada možda griješim.
  Ali sam siguran da se ne piše “nisam” već “nijesam”.
  Ako krenemo kod gimnazijalaca da im nudimo textove na redakturu, eto im pristojne zarade. Što od mene, što od Vas :))
  Ipak, ja se javljam češće nego Vi, pa se plašim da bih se brzo uvalio u dugove.

 6. petar says:

  Zipp je pismeniji od polovine crnogorskih drzavnih zvanicnika, na celu sa predsjednikom Filipom Vujanovicem.

  Sto se tice ‘cemo’, ono se pise zajedno.

  Ja cu = Ja hocu
  Ti ces= Ti hoces…

  Mi cemo= Mi hocemo