Bajka li je, šta li je

Objavljeno: 23.06.2008, 15:18h

(Svaka sličnost sa onim što ste danas, možda, čuli je savršeno namjerna)

(Svaka sličnost sa onim što ste danas, možda, čuli je savršeno namjerna)

Piše: Ovlašćeno lice

U jednom kraljevstvu se, ne tako davno, desio veliki zločin.

Kralj i njegovi najpovjerljiviji ljudi su, navodno, za zločin saznali sa izvjesnim zakašnjenjem i osujetili su njegovo dalje praktikovanje.

Godine su prolazile i sjećanje na zločin je blijeđelo u glavama Kralja i dokraljevića, ali ne i u glavama onih koje se zločin neposredno ticao.

Nezavisno sudstvo u kraljevstvu je pokrenulo istragu, riješeno da otkrije cijelu istinu o zločinu.

Kad je za to došlo pogodno vrijeme, sudija je odlučio da sasluša Kralja i dokraljeviće.

Nezavisni sudija nije želio da pitanjima i podpitanjima remeti savršeni sklad iskaza Kralja i dokraljevića. Samo je skrstio ruke, zatvorio oči i naćulio uši da mu nijedan riječ istine ne promakne.

Nezavisni sudija je izbjegao da o saslušanju obavijesti avokate okrivljnih za zločin, jer bi oni, po prirodi svoga zanata, mogli nesuvislim pitanjima da poremete Kralja i dokraljeviće u njihovom tečnom i istinoljubivom izlaganju.

Nezavisni sudija je, nakon obavljenog posla, sćulio uši, otvorio oči i raskrstio ruke, kako bi se srdačno rukovao da Kraljem i dokraljevićima, te zahvalio im se na brizi koju su, ko zna po koji put, ispoljili u korist nezavisnog sudstva, ugleda kraljevstva i, nadasve, pravednosti kao takve.

Kralj i kraljevići su, vidno potrešeni ponovnim suočavanjem sa činjenicom da su za zločin saznali sa izvjesnim zakašnjenjem, odlučili da ni sada svoju potrešenost ne dijele sa srećnim podanicima.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Zipp says:

  A kad padne kralj? Svi kraljevi-kraljuju. Pa ih obično neko svrgne. Tamo dje nema kraljeva, to se dešava na izborima. Kako smo mi oduvijek bili kraljevina, ili kneževina, ili što ja znam što, plašim se da će kad-tad i ovaj kralj biti svrgnut. Svako svrgavanje nosi krv, nemir, obrt mase, euforiju rulje. Kralja obično svrgnu oni iz najbližeg okruženja. Uz podršku drugih, Evropskih dvorova.
  E tada, ako kralj pretekne, plašim se da neće biti pozvan kao svjedok, već saučesnik, kako u ovom, tako u još mnogim slučajevima. Masa koja ga je obožavala, milom ili silom, odjednom će tražiti njegov linč. Isti ili drugi nezavisni sudija će biti nemilosrdan. Umjesto fotelje, ustupit će mu drvenu klupu. Možda onda neće zvati njegove advokate, na koje on ima pravo. Oni koji su ga najviše kritikovali dok je bio kralj, tražit će da mu se omogući odbrana. Oni koji su mu nekad najviše klicali, reći će da mu advokati ne trebaju, da se zna da je kriv, da ga treba…

 2. Milovan Vukov Jankovic says:

  Nema Kraljeva bez PODANIKA,
  a tavih nikad nije falilo na nashim prostorima,
  koji mu “sliku ljube da ga ne izgube”, ljuci su oni shto su na lancu, kad se to pushti iz veza i pochnu da grizu samostalno, nece biti previshe obzira prema Jevropi.

 3. Yankee says:

  Pa ovo je ludo-hrabro. Ovo Ovlasceno lice udarilo pravo u zverinjak. A bogami imao bi na cemu da pozavidi i Branislav Nusic. Sve u svemu: Bravo majstore.
  PS: obzirom da nijesam nigdje procitao o pomenutim izjavama Kralja i do-Kraljevica molio bih sve one koji me mogu uputiti na neki web-site da i sam nesto vise saznam o o ovim izjavama koje vise prilice nekom feudo-rezimu nego soc-komunizmu. Da, da, soc-komunizmu! Zar jos ima nekoga da moze govoriti o demokratiji posle ovoga sto je napisao-la Ovlasceno lice?

 4. Yankee says:

  Upravo sam procitao ono sto me interesuje u “Pobjedi” i “Danu” pa sam zahvalan svima koji su imali namjeru da me upute na neki od izvora informacija.
  Znam da se kod nas dogadjaju mnogo cudne stvari. Ali, ovo je zista dno svakog dna.
  Gospodine Sudijo, mi smo vec odavno svikli gledati Primusa i do-primuse u ulogama, kako to kaze Ovlasceno lice, Kralja i do-kraljevica. Ali, sta cete vi g-dine Sudijo? Kako cete medju familiju? Kako na ulicu? Kako g-dine Sudijo da vjerujemo u ono na sta nas Zakon obavezuje? U SUDSTVO!!! Zar vas nije sramota g-dine Sudijo od izjave advokata Ulicevica: “Ja razumijem sudiju Ivanovica…” Napolje bre iz sudstva, poltroncino jedna!

 5. Mila says:

  NIJE BAJKA.

  Pitajte sve koji su tih devedesetih pokusavali Crnogorce pozvati na cojstvo i na obraz. Kao ni tada, tako ni dan danas.

  Ali, bar je konacno jasno (ukoliko svjedocanstva prihvatimo autenticnim) da je drzavna institucija postupila nehumano i suprotno zakonima univerzalnim i pisanim, nevazno kako se premijer birokratski brani. Valjda ce sada konacno shvatiti i da ovo malo sto su zrtvama i clanovima porodice dodijelili kao nadoknadu stete ali za stvarne a ne imaginarne dusevne bolove, treba da im se dozvoli na koriscenje a ne da smatramo da je ignorisanje najvazniji drzavni posao, odnosno dokaz patriotizma.

  A pravda je nedostizna u zajednicama koje su odlucile da budu kukavicke i lazne. Zamislite da se odredi realna cifra za bol zbog gubitka najmilijih koji su dosli u Cojsku Crnu Goru vjerujuci da ce biti zasticeni od zvijeri Karadzica i sl. Zabluda koju su platili/ placaju skupo, zar ne?

  No da ne pominjemo moralne definicije- skocice odbrambena eskadrila nepismenih bezbjednjaka i kafanskih causa da brane “lik i djelo”.

  Kako cemo se ubuduce kao zajednica i drustvo braniti jer je pitanje dana kada ce Srbija rijesiti pitanje Mladic? Necemo vise imati u rukama glavno opravdanje- susjede.

  Nece Crna Gora nikada dobiti svojeg Vilija Branta, jer izmedju jedne zrtve i miliona stoji jednakost a ne statisticko opravdanje.

 6. Milovan Vukov Jankovic says:

  Postoji moralna i komandna ODGOVORNOST i odgovornost za NEODGOVORNOST ili NECHINJENJE, nekaznjavanje i sprechavanje GONJENA ZLOCHINACA.

  Kralj je odgovoran za sva nedjela pochinjena u njegovom kraljevstvu, po svim zemaljskim i nebeskim zakonima.