Zakon

Objavljeno: 02.06.2008, 11:32h

U prosjeku smo efikasni. I rušimo i borimo se protiv droge i procesuiramo ratne zločine. Prosjek je čudo.

U prosjeku smo efikasni. I rušimo i borimo se protiv droge i procesuiramo ratne zločine. Prosjek je čudo.

Piše: Zipp

 

U svakoj Državi koja za sebe smatra da to jeste, prvo i osnovno pravilo je poštovanje i primjena Zakona. Ako  Država želi biti pravna, onda je drugo ili prvo pravilo da ti Zakoni važe za sve i da se primjenjuju na sve podjednako. Problemi nekih Država kao naše npr. je da se Zakoni donose ali ne sprovode. Ili da se sprovode selektivno. Primjera je puno, dva najbanalnija primjera  nesporvodjenja Zakona su Zakon o bezbjednosti saobraćaja i Zakon o pušenju na javnim mjestima.

Zakon o gradnji ili divljoj gradnji važi isključivo za graditelje svojih porodičnih kuća. Za gradnju stambenih kompleksa, hotela i turističkih naselja važi drugi aršin. Ko ukaže na takvu nelegalnu gradnju ili je neprijatelj Države ili ne shvata da je to strateški interes a da će se potrebne dozvole dobiti naknadno. Eksperata u objašnjenju takvog kršenja Zakona imamo do mile volje. Suvlasnik hotela "Splednid", g. Žarko Radulović je doktorirao na tu temu. Slatkorječivo trči od studija do studija državnih, paradržavnih a Bogami i kao nezavisnih televizija, ubjedjujući nas da se ne držimo Zakona "kao pijan plota". Inače nam propade turizam, nemamo smještajnih kapiceteta, kaže! Ne bih ovom prilikom o slučaju nekad čuvene Palma de Majorke. Tamo sada Država ruši hotele, obeštećujući privatne vlasnike, jer su je prebukirali toliko da je iole platežniji turisti  zaobilaze u širokom luku.

Zakoni se kod nas, imam utisak, donose samo za raju, pučinu, stoku-kako je već ko naziva. On je mjera za  njihova ograničenja i sankcije. Za "krupne ribe" Zakoni ne važe.  U prosjeku tj. statistici možemo se pohvaliti da se uspješno borimo protiv nepoštovanja Zakona tj. hvatanju njegovih prekršioca. Kako to izgleda?

 

Svakog dana će mo pročitati u novinama da je uhvaćen diler sa 2,3 ili 5 grama kokaina ili heroina, nebitno. Bit će mu sudjeno i presudjeno. Dobit će par godina zatvora. Oni koji organizuju dotur narkotika u ogromnim količinama, a gdje su uhvaćeni dileri  peta ili šesta ruka-obično i sami zavisnici, ostaju neuhvaćeni. Organizatori mogu "pasti" isključivo ako ih uhvate i otkriju policije drugih zemalja. I u tom slučaju,  bude li im sudjeno kod nas, očekuje ih oslobadjajuća presuda.

 

Ako pod pritiskom medjunarodnih institucija krene sudjenja za ratne zločine koja smo počinili u godinama beskrajne ljubavi sa Beoogradskim voždom-nepomenom, za njega odgovaraju, uz sve opstrukcije, jedino puki izvršitelji. Tako su za zločin u Štrbcima odgovarali neki anonimni Lukić i Ranisevljević, tačka. Za zločin u Bukovici se optužuju tamo neki policajci tj. pripadnici vojske koji su na terenu izvršavali naredbe predpostavljenih. Za deportaciju BIH izbjeglica takodje se optužuju policajci ili komandiri područnih centara bezbjednosti. Za logor Morinj, opet, vodi se istraga samo protiv stražaro-kuvara koji su se iživljavali nad nedužnim Konavljanima.

 

Za ubistvo Duška Jovanovića vodi se proces jedino protiv mogućeg izvršitelja ubistva.

 

I da ne nabrajam dalje. Uvijek ista matrica sa početka texta, selektivno primjenjivanje Zakona , banalizovano "ruši se samo sirotinji". Ostalo je Državni interes. U prosjeku smo efikasni. I rušimo i borimo se protiv droge i procesuiramo ratne zločine. Prosjek je čudo.

 

Nigdje organizatora i nalogodavaca. Ispada da  dileri, kokain i heroin gaje u svojoj basti, da su vojska, policija i gradjani sami deportovali izbjeglice, formirali logore, organizovali otmice, da je nekom tek tako palo na pamet da ubije Duška Jovanovića.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

  1. Milovan Vukov Jankovic says:

    Zato je u svakoj presudi za dva grama droge, naglasheno za rasturanje i PROIZVODNJU DROGE,
    svi su PROIZVODHJACHI U MONENEGRISTANU, tako se zakljuchuje dalja istraga,
    sam PRIZVODIO, na balkonu od 10m2, heroin.

    Nashi PRAVEDNI SUDOVI I ISTINITE SUDSKE PRESUDE.

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register