Gorjanc: “U Crnoj Gori slobodno pričaju samo heroji”

by | maj 13, 2008 | Blog | 5 comments

Sloboda izražavanja treba da bude nezamjenljiv motor svakog demokratskog društva

Piše: Sloboda izražavanja

U Crnoj Gori danas slobodno mogu da se izražavaju samo heroji, smatra pravnica Tea Prelević Gorjanc. Ona je večeras u kotorskoj Palati Bizanti govorila na tribini u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, na temu "Zloupotreba državnih moći u ograničavanju slobode izražavanja u Crnoj Gori".

Gorjanc je magistrirala ljudska prava na slobodi izražavanja proučavajući praksu Evropskog suda za ljudska prava, a svoje mišljenje o slobodi izražavanja u Crnoj Gori bazira na činjenici da do danas nije razriješeno ubistvo urednika lista Dan, Duška Jovanovića.

"Ubijen je novinar , urednik dnevnog lista, koji je koliko sam razumjela bio jedan od najžešćih kritičara vlasti, a njegovo ubistvo do danas nije razriješeno, dok je jedina osoba koja je osumnjičena kao saizvršilac, oslobođena prvostepenom sudskom presudom zbog nedostatka dokaza", rekla je Gorjanc.

Ona je istakla da presudu neće dalje komentarisati jer je po žalbi ponovo vraćena na preispitivanje.

"Ali ono što mene kao građanina i pravnika iznenađuje je da je samo jedna osoba osumnjičena za zločin i pored indicija da je tu vjerovatno uključeno više ljudi, a zapravo u optužnici i u presudi nigdje se ne pominje motiv, koji je javnosti  potreban da bi se razjasnilo  ko je kriv , kako bi taj  bio  kažnjen , a  svi zatim imali povjerenja u vladavinu prava i u državu", rekla je Gorjanc.

Ona ističe da nije  normalno da samo heroji u savremenom društvu budu promotori njegovog razvoja.

"Već i naša djeca treba u školi da sumnjaju čak i u učitelja, dok sloboda izražavanja treba da bude nezamjenjljiv motor svakog demokratskog društva", smatra Gorjanc.

Ona ukazuje na potrebu kritičkog preispitivanja društvenih procesa, traženje informacija i potragu za istinom.

"Kreativna, a ne drugarska kritika, već ona koja vrijeđa i uzbunjuje, motiviše da se traže bolja rješenja, što je nezamjenjivo za svako moderno društvo, dok od političkih elita danas treba očekivati razumijevanje za takav standard demokratskog društva, koji glasi nista bez kritike", rekla je Gorjanc.

Po njenom mišljenju, iz ugla slobode izražavanja, veoma je sumnjiva zemlja u kojoj nema  dovoljno kritički nastrojenih medija.

"Za mene su presude Evropskog suda za ljudska prava posebno inspirativne ali na žalost građanstva i pravosudnog sistema ne postoji dovoljno zbirki prevedenih presuda. One ne  postoje ni za sudije koji su dužni da standarde iz njih pretoče u zaštitu slobode izražavanja u Crnoj Gori", rekla je Gorjanc.

Novinar Radija Slobodna Evropa, Sead Sadiković, ukazao je na problem koji slobodi izražavanja u Crnoj Gori pričinjava  nepromjenjljivosti vlasti.

"Više nije fraza već je izreka da svaka vlast kvari, apsolutna kvari apsolutno, a ova naša koja se nikada nije mijenjala, a apsolutna je vlast jedne partije, u praksi je apsolutno pokvarena", rekao je  Sadiković.

On kaže  da je cilj i zadatak vlasti da zadrži aktuelno stanje i  tako zaštiti svoje interese.

"Kada vlast ima interes da postoje slobodni mediji, a on postoji kako bi se svijetu prikazali kao demokratsko društvo, mediji će raditi i egzistirati. Međutim , moje glavno iskustvo govori da kada vlasti dirneš u "buđelar, tada je reakcija žestoka, jer nekoga ubiju, nekoga tuže, nekoga pretuku, a nalogodavci se nikada ne pronađu", konstatovao je Sadiković.

I činjenica da je tribina u Kotoru bila slabo posjećena za Sadikovića je "jasan znak da društvo nema volju da mijenja stanje".

On je ukazao na "zapadna" iskustva , koja govore da su u procesu promjena civilni sektor i mediji glavni nosioci kritike čiji je  cilj obuzdavanje moći vlasti.

Predsjednica kotorske NVO Anima, Ljupka Kovačević, smatra da se u Crnoj Gori nesloboda širi kroz pravo i kroz medije.

"Ja kao žena u Crnoj Gori nemam slobodu izražavanja, a godinu od usvajanja Zakona o rodnoj ravnopravnosti ne vidim da on radi u korist žena", kaže Kovačević.

Ona je rekla da u Crnoj Gori danas ne postoje profesije psihologa i psihijatra bitne za utvrđivanje stepena duševne boli, niti udruženja koja bi ih okupila, jer to nije u interesu državnoj i političkoj eliti.

Tribinu "Zloupotreba državnih moći u ograničavanju slobode izražavanja u Crnoj Gori", u okviru projekta  "Sloboda izražavanja u Crnoj Gori", podržala je Ambasade Kraljevine Norveške.   

Radio Kotor

5 0 komentara

  1. Zipp

    Sintagma “sloboda – izražavanja” je nešto što jedino kao sintagma postoji u CG.
    Pravilo je, što veći i uticajniji medij to je veća zavisnost od ovih ili onih centara političke ili ekonomske moći, interesnih grupa…
    Ubistvo Duška Jovanovića, proces, sudjenje, motivi, optuženja, reagovanja kako struke tako javnosti su najbolji pokazatelj “sloboda” u Crnoj Gori. Za zastid.
    Fraza tipa “nije profesionalno pisati i komentarsati dok je sudjenje u toku” važila bi da je postupak vodjen u razumnom roku. Ovako, kao i svi “slučajevi”, otegnu se u nedogled,do potpunog zaborava. Uvijek ista priča i matrica. A “profesionalni novinari, mediji, pravnici” šute, “da ne utiču na proces”. Tužno, žalosno, poražavajuće.

  2. Boris Raonic

    Poštovani/e,

    Inicijativa mladih za ljudska prava (www.yihr.org), u srijedu, 14.05.2008, sa početkom u 19h, u prostorijama knižare „Karver”, organizuje tribinu »Kultura komunikacije na javnoj sceni«. Na tribini će govoriti Miodrag Živković, predsjednik LPCG-a; Vanja Ćalović, izvršna direktorka MANS-a i mr Janko Ljumović, direktor CNP-a i docent na Fakultetu dramskih umjetnosti. Moderator tribine je Dragoljub Duško Vuković, novinar.

    Tribina se organizuje u okviru projekta „Sloboda izražavanja u Crnoj Gori”, uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške. U prvoj fazi projekta organizovane su radionice sa mladim ljudima, koji su izrazili zaintersovanost da se bave ovom problematikom. Ovo je peta, zavrđna tribina u serijalu koji se organizuje u toku aprila i maja u Podgorici, Kotoru i Ulcinju.

    Kompletan program se snima, i biće pretočen u polučasovni dokumentarni film, koji će biti emitovan na nekoj od TV stanica u Crnoj Gori.

    Inicijativa mladih za ljudska prava je regionalna nevladina organizacija koja sprovodi aktivnosti na teritoriji Srbije, Kosova, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Inicijativu su formirali mladi ljudi iz ovih zemalja sa željom da podstaknu učešće mladih u demokratizaciji društva i jačanju vladavine prava kroz proces suočavanja sa prošlošću i uspostavljanju novih progresivnih veza u post-konfliktnom regionu bivše Jugoslavije. Inicijativa mladih za ljudska prava promoviše istinu, pravdu, mir i jednakost kao osnovne vrijednosti modernog građanskog društva

    Za sve dodatne infomacije slobodno se obratite kancelariji Inicijative.

    Podgorica, 13.05.2008. Izvršna koordinatorka

    Edina Hasanaga Čobaj

  3. Danilo Stojanovic

    G. Zipp

    “Sintagma “sloboda – izražavanja” je nešto što jedino kao sintagma postoji u CG. ”

    Postoji, mozda jos i vise, u bliskom okruzenju.

    “Pravilo je, što veći i uticajniji medij to je veća zavisnost od ovih ili onih centara političke ili ekonomske moći, interesnih grupa… ”

    Monitor je, uz hrvatski Feral, “najslobodniji medij” na podrucju bivse drzave. Vijesti bas i nijesu pod kontrolom (slucaj Ivanovic).

    “Ubistvo Duška Jovanovića, proces, sudjenje, motivi, optuženja, reagovanja kako struke tako javnosti su najbolji pokazatelj “sloboda” u Crnoj Gori. Za zastid.”

    Ubistvo Curuvije, bombe za Anastasijevica, itd. slicni su i u susjedstvu.
    Za zastid – ne i kao opravdanje za trenutno stanje slobode govora i medija u CG.

    …Tužno, žalosno, poražavajuće.

    Slazem se u potpunosti.

    Sto predlazete da bi se ovakva situacija u CG promijenila? Sto bi bolje funkcionisalo? Vlada opozicije?

    Ili je mozda odgovor u nama samima? U totalnom odsustvu licnosti i individualiteta kod vecine gradjana. Vecina gradjana se “zatvorila” u svoja “plemena” (i/ili nacije, stranke) i uzivaju u kolektivnoj iracionalnosti i neodgovornosti. Svi se plase da nesto javno kazu. Ili, ne daj boze, da se potpisu svojim imenom i prezimenom. Ali da se grade kuce bez dozvola, ilegalno prikljucuje na struju, vodu, da se laze, krade, korumpira, itd, to je naravno “normalno”. I nije tako “opasno” kao sto je govoriti ono sto mislis.

    Bez slobodnih gradjana (individualaca) nema ni slobodnog drustva. Bez prava i sloboda svakog pojedinog gradjanina nema izlaza iz ove mocvare kolektivne odgovornosti, odnosno, licne neodgovornosti. Ako ostanemo na nivou plemenskog (stranackog) drustva nikada se necemo pridruziti razvijenom i modernom svijetu. Ali cemo se drzati nasih “svijetlih tradicija i vjere”, nasih laznih mitova i prica – i nastavljati vjekovnu agoniju Balkana (“palanke”).

    Naravno, svi oni koji hoce u moderni, razvijeni svijet su “mondijalisti” i “izdajnici” kojima ce “patrijoti” suditi – kada dodju na vlast.

    PS – Da se razumijemo, nigdje na svijetu ne postoji sloboda govora i medija u savrsenom obliku. Ni u tzv. zemljama razvijene demokratije (USA, UK, itd.). Sloboda se ne nalazi u cistom i jasno definisanom stanju. Niti ti je neko moze dati. Ona se osvaja. Svakog trenutka – u sebi. I za sebe. Dakle, oslobodimo prvo sebe. Na taj nacin cemo oslobadjati i drustvo.

    A ono sto je lazno i ne valja samo ce od sebe propasti. Zato sto je lazno.

  4. Zipp

    Gospodine Stojanoviću,
    Ako sam Vas dobro shvatio, Vi kažete da je tako i u bliskom okruženju. Možda. Odgledao sam par emisija “Latinica”-HTV-a. Nijesam mogao vjerovati da tako nešto može biti na državnoj TV uporedjujući je sa našom državnom TV, koju od milošće valjda nazivamo “javni servis”. U prilici sam da pogledam i “B92”-TV. Neuporedivo sa medijima kod nas, iakom smatram da potpune nezavisnosti jednostavno nema.

    “Monitor je, uz hrvatski Feral, “najslobodniji medij” na podrucju bivse drzave. Vijesti bas i nijesu pod kontrolom (slucaj Ivanovic)”.

    Moje mišljenje gospodine Stojanoviću je da je “Monitor” do 97 godine bio uz Hrvatski Feral. Onda je nekritički stao uz vlast koja je retorički samo “preuzela” izvorne ideje “Monitor”-a. Poslije slučaja ILH, i sukoba sa velikim gazdom svih nas, Monitor se vratio na stare dane. U medjuvremenu je dobrano potrošio dio ugleda,mukotrpno, teško i dugo stvaranog. Teško ga je steći, lako izgubiti.
    Što se tiče “Vijesti”, slična stvar. Poslije pakta sa djavolom, okrenuo se protiv djavola. Zato pljušte tužbe, pucaju šipke. Nekad je WAZ bio super, sada je WAZ nikakav. Nekad je Ivanović podsmiješljivo pisao o Medojeviću(autorski text u Vijestima “Atom mrav”), sad je Medojević favorit “Vijesti”. Ipak bliski su mi “Vijesti”, “Monitor” posebno. Radio “Slobodna Evropa” mi je ipak najbliži i najobjektivniji-lični stav.

    “Sto predlazete da bi se ovakva situacija u CG promijenila? Sto bi bolje funkcionisalo? Vlada opozicije? ”

    Nijesam dovoljno pametan niti dovoljno stručan, nijesam politolog, nijesam intelektualac, nijesam član neke partije da imam rješenja. Vladu opozicije, ja lično bih veoma rado podržao iako nemam dobro mišljenje ni o opoziciji. Jednostavno mislim da od postojećeg gore ne može biti. I mislim, i da nam je aktuelna vlast sve do sada pozlatila, vrijeme bi bilo da dodje do promjene iste. Mislim da bi nosioci pozitivnih promjena kod nas trebali biti studenti, intelektualci, stvarno nezavisni sindikat, stvarno slobodni novinari i novi ljudi na političkoj sceni kako pozicije tako opozicije. Zasad ne vidim potencijala u nijednoj od nabrojanih kategorija, osim donekle u sindikatu. I dijelu NVO.

    “Da se razumijemo, nigdje na svijetu ne postoji sloboda govora i medija u savrsenom obliku”.
    Sa ovom Vašom konstatacijom se u potpunosti usaglašavam. Znam da je to tako. Ali znam takodje da smo mi daleko od približno objektivnog informisanja. U stvari mi smo ovdje najčešće savršeno dobro dezinformisani.

  5. Milovan Vukov Jankovic

    Jedna MUVA mashuci svojim krilima, je uzivala u rezultatima podizanja prashine, chvsto se drzeci za ceradu vojnog transportera.

    Kad se osjetite nemocni i mali, gledajuci sazvezdhja i zvijezde na nebeskom svodu, drzite svoju stvar u svoje ruke i dobro iztresite poslije upotrebe, jer je sve beskonachno sranje, izuzev pishanja..

    Dopunjeno izdanje F. Nansenan sa pochetka proshlog vijeka, pochetkom ovog vijeka, zachinjeno brskutskim zachinima.

Submit a Comment