Prvi maj

Objavljeno: 05.05.2008, 10:11h

Da se je vratim opet u prošlost, iako me svi uče da gledam u budućnost, kao da sam gatara.

Da se je vratim opet u prošlost, iako me svi uče da gledam u budućnost, kao da sam gatara.

Piše: Zipp

 

Prodje i ovaj 01. maj. Trajao je oho-ho, pravi mali odmor od ne-rada. Sve se promijenilo. I mi. I vrijeme, zahvaljujući upravo nama. Nekad smo otvarali sezonu kupanja 01. maja na Ribnici, sada smo previše "nježni" za tako nešto, a i  proljeće kasni. Kao naslov onog zaboravljenog domaćeg filma sa Farukom Begolijem, ako ga se još ko sjeća. Sve se znači mijenja. Osim vlasti, normalno. A što bi se i mijenjala? Primjer smo u regionu, odavnio smo potpisali SSP a Srbija tek sada i to polovično. Uskoro će mo vidjet dal veća ili manja polovina Srbije. Imamo premijera kojem se Evropa divi, Solana najviše. I vlasnik  domaće solane, takodje. A kako ne bi? Divim mu se i ja. Od divljenja mi može biti samo bolje. Divljenje premijeru i vlasti je najunosniji posao kod nas. Zato uskoro neće biti nezaposlenih. Svi nezaposleni ći se prekvalifikovati u obožavatelje, podržavaoce i one koji se dive Premijeru. Srećna zemlja. Primaš platu od divljenja.

Kad smo bili nesrećna zemlja, kad nijesmo imali najmladjeg Premijera u Evropi, kad nijesmo imali ovoliko nezavisnih intelektualaca i kad se slavio 01. maj kao praznik rada, ništa nije valjalo. Bili su tada neka preduzeća i fabrike. Moralo se makar nešto radit, ne baš previše, ali se ipak radilo da bi se primila plata. Džaba si obožavao Tita i partiju. Ako ne radiš, nema plate. A izbora nije bilo. Sad ih kao ima. Njihova svrha je uglavnom da se dodatno zaradi, samo treba da si obožavatelj i ideš po kućama. "Koljemo po kućama" glasio je oglas koji je svojevremeno objavio jedan ovdašnji mesar u "novini od riječi". "Ubjedjujemo i ucijenujemo po kućama za partiju" su oglasi budućnosti.

Da se je vratim opet u prošlost, iako me svi uče da gledam u budućnost, kao da sam gatara.

Bio je isto 01. maj. Dolazi Tito. Vozom. Plavim. Ja dijete. Oduševljen sam, dolazi nam  najveći sin naših naroda i narodnosti. Tako su me učili i u kući i u školi. Svi smo bili oduševljeni. Veći dio milom, manji silom. Sada  pričaju da je sve bilo silom, najviše oni koji su ga bezgranično obožavali. Priča kaže, ne znam da li je istinita, ovako:

Iz jednog sela u blizini Podgorice izašle žene na  pijacu da prodaju svoje poljoprivredne proizvode. Poslije pazara trk na Titov doček. Pitaju jednog iz gomile "Čojku, što treba da vičemo kad prodje Tito?" Ovaj im odgovara: "Prvi je maj  pa vi smislite  nešto u vezi toga". Kad je naišao Tito, one su skandirale "Živjeli prvi majovi".

Dio trase kojom je prolazio Tito je bio je od željezničke stanice prema Sahat kuli. Kako tada nije bilo Mugija, pa nije bilo ni zgrada, već uglavnom privatne kuće, najviše Bošnjačko-Muslimanskog stanovništva, sve  su bile okrečene o trošku grada i Države. Da vidi Tito. Priča kaže da su Muslimanke skandirale "Druže Tito u zdravlje vaše oklačiše(okrečiše)  kuće naše".

E Živko, Živko da si živ nikada ti odje ne bi falilo inspiracije,  a samo si ti znao da nas opišeš onako kakvi smo u stvari.

"Sve je isto samo njega nema" kaže zabavno-limunadna pjesma koja je pobjedila na jednom "cijenjenom" ovdašnjem festivalu  na kojem  je opet  glavni pokrovitelj svojevremeno zabranio da se pjeva o Crnoj Gori a sad se isti kune u Crnu Goru. U današnjim novinama piše da će ove godine na tom festivalu pjevati Hulio Iglesijas. Pregovara se i sa Oliverom Dragojevićem, za honorar niko ne pita. Znam kada je isti bio zabranjen kod nas, sad ne možemo živjet od Olivera, Džibonija i ostalih Hrvatskih pjevača. "Preglušiše" rekla bi moja majka. Idemo iz krajnosti u krajnost, kao u svemu.

Bilo je i sindikalnih protesta ovog 01. maja. Vlast nam je bila u panici da sindikalni protest ne preraste u otvoren bunt. Ali kako kad nerma više Danila da to sve osmisli, pokrene, organizuje?

Danilo, vrati se. Što će radnici bez tebe? Ošutio si nas. Ko će nas branit, kao ti?

Srećan vam 01.maj, sa zakašnjenjem.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Milovan Vukov Jankovic says:

  Narode sreco moja neopisiva,
  srecan VAM praznik rada i prvomajska RUJNA ZORA, shto vam svice pored mora, od Ulcinja do Kotora.
  neki zivu AFZ, ili zene ciloga biloga svijeta,
  zivjela LOPATA SIROTANOVICA sa kojom su udarili KAMEN TEMELJAC, sindikalci, poslodavci i gradonachelnik Nishica, za 60 stanova SOLIDARNOSTI, nijesu ga ugradjivali i udarali onijema pod GORICOM kod Vile Blazove, nego nikoshe bez JADNOG SERVISA RTCGe, ni onijeh 700 koMaTa standbenih kredita, ministrima i vladi nijesu udarali KAMI TEMELJAC na RTCG, nego ispod STOLA, ni za onijeh 200 koMaTa stanova VLADINIM SLUZBENICIMA ga ne UDARISHE, nego tajno iz nashijeh ledja, njima ga ne UDARAJU, NEGO NAMA PROLETERIMA GOLE GUZICE.
  Eno VAM daruju za 100 000 strujomjera sa tri chlana porodice, za 300 000 proletera, subvencije za prezivljavanje RADNICHKE KLASE, SUPER HIK, Dafina, Gazda Jezda, Cane i Chume i njihovi PRIHVATIZATORI, VAS chekaju na sledecu punu liniju sa njihovim dzipom o drzavnom troshku na punu liniju, kome pukne TIKVA teshko njemu, mozak se nece prosut, jer ga odavno nema.

  Neka “zivu” i ovi PRIVILEGOVANI od AVALE DO ZAVALE, kako za ovaj prvi Maj, tako i za sledecih stotinu godina, i uvozili AUTA za 300 milona godishnje bez carine i poreza i toliko JAHTI, da PROLETERI NASHE ZEMLJE GLEDAJU REZULTATE PRIHVATIZACIJE CIJELE NACIJE, dok ne rasprodaju cipan cijelu nepokretnu imovinu, i smjeste na u nebodere uz debelu stanarinu.

  Pozdrav svim Sirotanovicima od Bara do Boljara, chekaju VAS vece lopate i teze motike,
  za dan REPUBLIKE.

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register