Pogresna Adresa – Apel i Aktivnost

Objavljeno: 05.03.2008, 17:44h

O nezavisnom misljenju, aktivizmu, i hipokriziji. Da li treba apelovati ili raditi?

O nezavisnom misljenju, aktivizmu, i hipokriziji. Da li treba apelovati ili raditi?

Piše: Srđa Pavlović

 

Borba protiv politike koja je Crnu Goru pretvorila u mediteransku praonicu prljavih para, a njene gradjane (i njene intelektualce) pokrala, obeshrabrila, i utjerala im strah u kosti, se mora zapoceti, voditi, i okoncati u Crnoj Gori.

Naravno, radi se o dugotrajnom naporu koji sobom nosi odredjene opasnosti, posto nas iskustvo uci da je na nasim prostorima sukob sa vladajucom strukturom materijalno neisplativ, a moze biti stetan i po zdravlje. Ipak, ova aktivnost je neophodna da bi se mijenjala politicka i ekonomska situacija u Crnoj Gori. Ako mi nijesmo spremni i sposobni da se konkretno angazujemo u procesu smjene vlasti, nema razloga da se, za nas racun,  na tom poslu angazije bilo ko sa strane. Kao clan Pokreta za Promjene, angazujem se na poslu popularizovanja reformskog programa partije kojoj pripadam, posto sam uvjeren da je taj program najbolji moguci okvir za demokratizaciju Crne Gore. Svjestan sam, takodje, da moje zelje imaju maksimalisticki karakter, pa sam, stoga, spreman razmotriti i drugacije misljenje o nacinu na koji se Crna Gora treba reformisati. Bez obzira na moje partijske preference, mene ce obradovati svaka promjena nabolje pod pretpostavkom da je te promjena u cilju razvlascivanja vladajuce oligarhije. Drugim rijecima, ko ce bolje, siroko mu polje! No, na tom polju promjena se treba razigrati i djelovati na konretan nacin, a ne pisati zalbe koje nemaju efekta i slati ih na pogresne adrese.

Poziv gradjanima, odnosno demokratskim snagama da otvore cetvoro ociju i kontrolisu rad novog-starog predsjednika vlade se bazira na pogresnoj premisi. Naime, neupuceni u crnogorske prilike i odnose bi mogli pomisliti da gradjani imaju na raspolaganju mehanizme kontrole i da mogu samoinicijatvno da se angazuju na monitoringu djelovanja vlasti.

Naivno zvuci i poziv evropskim institucijama da uspostave cvrscu kontrolu nad radom nove vlade Mila Djukanovica. Valjda je svima danas jasno da briselska realpolitika zeli mirnu i stabilnu Crnu Goru, bez obzira na nacin na koji se ta stabilnost ostvaruje. Cinjenica je da Djukanovic kontrolise crnogorsku situaciju, i dok je tako, medjunarodni faktori ce zazmuriti na njegove autoritarne postupke i kleptokratske metode vladavine. Vjerujem da su potpisnici apela svjesni ovih cinjenica. Ukoliko nijesu, onda se radi o ozbiljnom problemu percepcije realnosti.

Ovaj apel pokazuje jasnu zelju potpisnika da odrze sliku o svojoj nezavisnosti u odnosu na partijske strukture. Skoro bi se moglo reci da potpisnici strahuju da ce ih vlast klasifikovati kao partijski opredijeljene. Ovakva bojazan od kainovskog pecata neminovno proizvodi uopstene izjave i apstraktni humanizam. Instistirati na nezavisnom statusu u savremenoj Crnoj Gori koja dahce u celjustima krvozedne oligarhije i za ciji spas je potreban javni i jasno definisani politikci angazman je, najblaze receno, kontraproduktivno. Oni manje tolerantni bi mozda govorili  o manjku hrabrosti i hipokriziji. Moj edmontonski prijatelj bi u sali rekao da su, kada su u pitanju partijske simpatije i brakovi iz racuna,  svi u Crnoj Gori, u manjoj ili vecoj mjeri, “objektivni navijaci Crvene Zvezde.”.  

Borba protiv posasti korupcije, koja je jedna od karakteristika dosadasnje cetiri vlade gospodina Mila Djukanovica, zahtijeva direktnu akciju.Vjerujem da su potpisnici apela ti koji trebaju da definisu mehanizme monitoringa i da se angazuju na tom poslu na veoma konkretan nacin. S obzirom na trenutnu situaciju u Crnoj Gori, uvjeren sam da je jedini ispravni angazman onaj koji se oslanja na snagu glasacne kutije. Dakle, potrebno je pozvati glasace u Crnoj Gori da smijene korumpiranu vlast. 

Gradjanima treba povratiti povjerenje u snagu glasackog listica, i ohrabriti ih da na biralistima uruce otkaz autoritarnoj vlasti gospodina Mila Djukanovica. Evropske institucije ne mogu da peru nas prljavi ves. To je nas posao. Apel 18 crnogorskih intelektualaca je koristan, ali je upucen na pogresnu adresu. Ovaj apel je trebalo da bude konkretizovan i upucen iskljucivo glasacima Crne Gore.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Sreten Mitrovic says:

  Mediji malo drugacije predstavljaju ovaj apel i hoce da ga u milosevicevskom stilu predstave kao poziv na stranu intervenciju. Apel ako se pazljivo cita poziva EU ali skrece paznju i gradjanima Crne Gore. On nije u funkciji izbora mada ko hoce moze i tako ga shvatiti. On je u funkciji vladavine prava i unistavanja paralelnih centara moci. Bar ja tako mislim.

 2. Milovan Vukov Jankovic says:

  U partiju se ne ulazi,
  za partiju, vojsku i milicuju se radja.
  Ne vidim sebe u nekom MALOM KABINETU.
  Ne mogu sebe zamislit u nokoj MJESNOJ ZAJEDNICI na partiski sastanak, dhje me optuzuju za krshenje PARTISKOG STATUTA, i kaznjavaju opomenom PREDISKLJUCHENJE.
  Svakoj PARTIJI bi vishe smetao i pravio shtete, neko shto bi donio koristi, shto ne znachi, da ODUSTAJEM od borbe za PROMJENE, PROMJENE i unutar PARTIJE, jer bez UNUTARPARTISKE DEMOKRATIJE, nece biti pozitivne regrutacije, nego ce partiokrate, po istom MENTALNOM SKLOPU CRNOGORSKOME, birati MALI KABINET po subjektivnih kriterijima i kumovskim i rodjachkim vezama i vezicama.
  Shanse za POBJEDU nad DPSDP mashinerijom, sa pojedincima koji su slichni mene, su veoma male, ali udruzeni preko PCNENa, foruma i masmedija, sa jasnom STRATEGIJOM, primljenivom u PRAXI, i upoznavanje GRADJANA sa reshnjima iz CIVILIZOVANIH ZEMALJA, o ZABRANI TRGOVINE SA GOTOVINOM, radi sprechavanjas KORUPCIJE, o ZABRANI PRODAJE DANSKE ZEMLJE STRANCIMA, O POREZU NA MERCEDES I AUDI 300%, o DODJELI I PODJELI STANOVA DRUSHVENOJ ELITI; OD NASHEGA NOVCA; DA JE TO KRADJA DRUSHTVENE IMOVINE, da od PROFITA KRALJEVINA DANSKA UZME 30% POREZA,
  o chemu PARTIJE CUTE KAO ZALIVENE, jer njihovi CHLANOVI dibijaju STANOVE po povoljnim cijenama, mimo PUCHINE & RAJE,
  zato JA NE, DOK SAM ZIV,
  SAMO CU SVOJU SRAMOTU DA NOSIM NA SVOJ OBRAZ.

  SVE ZA OBRAZ, OBRAZ ZA NISHTA NA OVAJ BIJELI SVIJET.

 3. Vladimir Nedovic says:

  Vrlo interesantan clanak.

  No s obzirom na anketu CEDEM-a od prije neki dan, iz koje se vidi da gradjani dozivljavaju korupciju kao nesto normalno i ne povezuju je s losim vladanjem drzavom, postojala je objektivna potreba da se jasnije i glasnije definisu uzroci, posljedice, igraci u toj igri…
  Tako da ja citam ovaj apel slicno g-dinu Mitrovicu i smatram da je primarna motivacija za isti ustvari jos jedan poziv na budjenje. Ne znam da li su potpisnici imali i druge ambicije – u tom slucaju stoji rasprava koju ste pokrenuli.

 4. labud dabanovic says:

  Pošto nije navalica kod Vas gospodine Pavloviću(razlog ne iponujete ‘šarovu i kisovu’) a ove poljane služe za rasipanja stečenog obrazovanja a nekima i za dozivanje vila da ruše što vlast mukom gradi,da i ja prospem malo moje,jedine,urođene obrazavanosti nebih li te ‘zle vile’ zaustavijo i ne zamjerite što ne znam kraće i jasnije rečenice pisat no kako sobom pričam probam slovima to prenijeti.

  Iz urođenog obrazovanja (nemam drugog) znam kad su ljudi čisti-ni ‘kusovi ni šaravi’ nemaju čega da se boje kad je u pitanju država i bilo kakva vlast.Takvi oči u oči gledaju i raspravljaju otvoreno s vlašču.Ali takvi su istom svjesni da ne mogu ništa promijenit kad ih prate ‘kusovi i šarovi’.Pa to gledaju kao nevakt.Oni,ka što je i normalno,prvo oće da se oslobode te pratnje pa da reču ono …popu,bobu-pop,bob…. A oni drukči intelektualci što se šarene,svakom je to vidljivo,rade radi skrivenih svojih ličnih interesa i ‘mekofuka’ koje im neprijatelj države daje ovih posljednjih decenija.Kralj Nikola,činjenica je,nije za svakog bio dobar ali je vladao 60g. Zašto?Pa logično zato što se živjelo u onakvoj okolini đe treba biti junak i zaštitnik države.A boljega od Nikole tadar nije bilo.Tako istom i danas Oni koji su za svoju državu,bez obzira da li vole-ne vole Mila,staće uz njega jer boljega nema u ovoj nastaloj situaciji-đe se pokrov(a nije prvi put od istih) priprema Crnoj Gori i Crnogorcima i onoj većini poštovalaca Crne Gore ka svoje države.Da za vrijeme kralja Nikole nije Crna Gora bila opkoljena neprijateljima kralj Nikola bi bio bolji ili bolji došao.Tako i mi koji volimo ili poštujemo državu Crnu Goru dok goć ni prijeti opasnost od susjeda i izrođenih,koji imaju hrabrosti sebe nazivati intelektualcima a oće da svrgavaju ovu vlast i državu radi tuđih i ličnih interesa,čast je stojati uz ovu vlast i Mila.Pa kad dođe vakat Milo će biti bolji ili će doći bolji.Kako od pojave prvih intelektualaca tako i do današnjeg dana među te intelektualce ima onih izrođenih-da vole više tuđina koji im daje ‘mekofuka da fukaju’ nego svoje ognjište koje ih je prvo s radošu dočekalo a hranilo odvajajajući od svoje muke najviše njima.Žalosno je što danas Crna Gora ima među svoje intelektualce ‘Dr.Mr.Ak’ i t.d. kao i nekad među ‘vojvode serdare i đenerale’ koji su svoj intelekt i junaštvo prknom okitili trampeći amanet starih za vagane i korita.Vi Dr i gospodine Srđa Pavloviću to još bolje znate.Vidi se da Vi ne pripadate ovim ‘izrođenim intelektualcima’ i ja sam u to ubjeđen.Ja samo vidim da ste mekani prema tim drukčim intelektualcima.Dali je to da bi očuvali titulu ili zato što nemate skim ići napred?Ja vjerujem zato što dovoljno nemate onih u koje se možete pouzdati i skojima se može ići u napredne pobjede a oditi u poraze je zaludnja rabota.Ako bismo ovo pitanje postavili i prejedniku vlade gospodinu Milu Đukanoviću da li bi i vaš odgovor bio poput mojeg u vezi Vas?Mene je gospodine Dr.Pavloviću ostalo jedino neokrnjeno ono čojstvo što se čuva voljeći svoju državu.Pa s tim neokrnjenim čojstvom dobronamjerno opominjem Vas da ste upotrijebili prejaku riječ za vlast i Mila.Da ste rekli nemoćna-nemoćan,imalo bi smisla.Možda nijeste obraćali pažnju na ono,što vide oni kojima najveće obrazovanje doseže do fizičke odbrane suverenitete svoje države,pa Vam to omaklo.Da su obrazovani poput Vas stali i uz najgoru vlast i svojim znanjem i autoritetom,koliko se može,malo po malo pokaživali toj vlasti prave puteve,danas bi ta vlast bila na pravi put.Tako istom da su takvi stali uz ovu vlast i Mila bila bi vlast i Milo bolji ili bolji došao.Ovakvo rasipanje pameti,tih obrazovanih poput Vas,jedino služi za plaćanje lumperaja što čine IZROĐENI INTELEKTUALCI.Najljepši doživljaj i temelj svemu je ona obrazovanost kad slobodar doživi pružit đetetu rađanje u slobodnoj svojoj državi.Nemojte se najedit na moje urođeno razmišljanje ono je namjenjeno IZROĐENIM INTELEKTUALCIMA.Zivjeli!

  ps:Baš me briga što će ko reći za moja češća istupanja i što može neko naopako mislit o mene.Jedini je razlog što je država u pitanju i čuvanje vlasti dok se pojave bolji.A boljih još nema ni na vidiku 5g unaprijed.Đe sam bio nijesam se nikad krijo.

 5. Vladimir Nedovic says:

  “ove poljane služe za rasipanja stečenog obrazovanja a nekima i za dozivanje vila da ruše što vlast mukom gradi”

  Gospodine Dabanovicu, ako znate kakve vile sto znaju dobro rusit, dajte im moje kontakt informacije, ko Boga vas molim. Da ubrzamo taj vakat o kome govorite.

 6. labud dabanovic says:

  ”Gospodine Dabanovicu, ako znate kakve vile sto znaju dobro rusit, dajte im moje kontakt informacije, ko Boga vas molim. Da ubrzamo taj vakat o kome govorite.”
  Vladimir Nedovic

  Gospodine Nedoviću te koji oće dobro da ruše lako ih je prepoznati.A i vi ih prepoznajete no ajde da ih rečem pa vi š njima uspostavite kontakte.Vjerujem da ste čujali za one što zbore da pripadaju izmišljenoj vjeri-SRPSKA VJERA a za postojeće Crnogorce što zbore da su izmišljeni.Eto vi ih ali ja u njih ne vidim dobre rušitelje nego rušitelje onog što je dobro.

 7. Dragan Vujovic says:

  Gospodine Pavlovicu,

  Potpuno ste u pravu.

  Mislim da su potpisnici apela samo urusili svoj autoritet kada su potpisali i poslali apel. Nasi nezavisni intelektualci moraju shvatiti da njihove ideje, aktivnosti, njihov uticaj na javno mnijenje ne moze biti ostvaren preko EU, SAD niti bilo koga drugog do njih samih. Zato bi bilo pozeljno da oni pocnu da se ponasaju kao inteligencija u razvijenim demokratskim zemljama. Oni bi trebali shvatiti kako se inteligencija ponasa i na koji nacin utice na javno mnijenje i gradjane.

  Apel koji su potpisali, pa uputili moze biti kontraprodiktivan. Pokazuje njihovu nemoc i neznanje kako da javno djeluju. Nikakav rezim ne moze biti opravdanje. Intelektualci u Crnoj Gori imaju dovoljan broj medija preko kojih mogu da uticu na javnost. Izgleda da oni nisu u stanju da pravilno i efikasno kanalisu svoje aktivnosti.

  Intelektualci moraju izgraditi sebe i pokazati se gradjanima kao ljudi od znanja, povjerenja i hrabrosti.To im niko ne moze omoguciti osim njih samih. Moraju izgradjivati sebe i biti veoma oprezni kakve poteze povlace. Ishitreni potezi (kao sto je ovaj apel) su kontraproduktivni. Ishitrene izjave bez konkretnih dokaza (kao sto je bila izjava gospodina Ivanovica da je za napad na njega direktno odgovoran Milo Djukanovic) ih diskredituju, oni postaju ranjivi i gube povjerenje kod gradjana, cak iako su stopostotno u pravu. Izjave ili optuzbe koje nisu dokazane uvijek ce, i lako ce, i s pravom mogu, biti proglasene pausalnim, neistinitim, obmanjivanjem javnosti itd.

  Umjesto sto optuzuju vlast za hiljadu prevara od kojih nijednu nisu u stanju da dokazu, trebaju se skoncentrisati na jednu jedinu koju mogu dokazati. Tada bi ta jedna prevara imala vecu tezinu nego onih hiljadu nedokazanih.

  Crnogorska inteligencija treba da posmatra i kanalise crnogorsko drustvo. Da bi u tome bili uspjesni moraju se oslanjati na sebe i svoje znanje. Moraju prestati sa praksom ustolicemnom u vrijeme komunizma kada su intelektualci trebali samo da proklamuju neku ideju i onda sva masinerija sistema radi na tome. Tako nesto nasi nezavisni intelektualci ne mogu ocekivati od medjunarodne zajednice. To vise ne postoji, a sve sto se postize, postize se samo vlastitim marljivim radom.

  Napisati, potpisati i poslati apel je lako. Nazalost mislim da vecina potpisnika apela misli da je njihov potpis na apel vise nego dovoljan za njihovo visemjesecno angazovanje. Sada su neki od njih mirni sljedecih sest mjeseci, kada ce se opet oglasiti nekom drugom izjavom povodom nekog drugog dogadjaja.

 8. Srdja Pavlovic says:

  Hvala svima na komentarima. Drago mi je da ovaj moj kratki tekst izazvao makar nekakvu reakciju citalaca.

  Meni se ucinilo da je sada pravo vrijeme za dijalog o angazmanu intelektualaca i njihovom odnosu prema vlasti i procesu / potrebi promjene strukture na vlasti u Crnoj Gori. Mislio sam da bi ovo mogla biti zahvalna tema.

  Uz svo duzno postovanje kolaga blogera na ovoj Internet stranici, i onih koji su poslali svoje komentare na moj tekst, mislim da je moja inicijalna procjena bila neutemeljena.

  Moja namjera je bila da podsjetim intelektualce na potrebu aktivnog angazmana na promjeni situacije. Ovaj angazman mora ukljucivati javni i jasni poziv glasacima da smijene korumpiranu vlast.

  Ko izbjegava da uputi takav poziv i, kao ulog, stavi svoju sadasnju ili buducu karijeru, nema pravo da se naknadno zali na sve manipulacije koje radi vlast.

  Moj cilj nije bio da kompromitujem nezavisne intelektualce, nego da naglasim da izrazi nezavisnog i kritickog misljenja moraju biti glasniji i konkretniju, i da se za to placa visoka cijena.

  Ko nije spreman platiti ovu putarinu i ko misli da se moze bili ‘samo malo trudan’ vara i sebe i druge oko sebe.

  Nijesam siguran da se prljavi poslovi vlasti ne mogu dokazati, i da se radi o neutemeljenim optuzbama, kako je jedan od komentatora napomenuo. Nasi dzemperasi su se izbirikali, i danas znaju da oru u dvije brazde. Cinjenica da oni uklanjaju sve pisane tragove svojih politickih i ekonomskih brljotona, i da za taj posao imaju na raspolaganu citav drzavni aparat, ne znaci da su optuzbe utemeljene. To znaci da crnogorski glasaci imaju posla za prvejanim mangupima kojima kriminal nije strana aktivnost.

 9. Srdja Pavlovic says:

  Korekcija u posljednjoj recenici: treba da stoji “ne znaci da su optuzbe neutemeljene….”

 10. Dragan Vujovic - Kanada says:

  Gospodine Pavlovicu,

  Ja sam – iako zivim u Kanadi kao i vi – samo jedan obicni posmatrac, dok ste vi, ipak, politicki angazovani. Ja razumijem da je ovo jedan delikatan politicki momenat. Izborna kampanja je u punom jeku. Vi i potpisnici apela se nalazite na ‘istoj strani’. I vi i oni zelite promjenu crnogorske vlasti. Poslije vaseg zadnjeg komentara cini mi se da ste svojim tekstom samo zeljeli da ih ‘probudite’ i ponukate na otvorenu akciju, ali da ne zelite da ih naljutite – sto bi mogla biti posljedica mog mozda preostrog komentara. Ja to mogu da razumijem.

  Ipak, molio bih vas da moju, mozda preostru kritiku nasih intelektualaca ne ‘prevodite’ kao njihovo kompromitovanje. Nije mi bila namjera da potpisnike apela kompromitujem, niti sam zelio da diskusija povodom vaseg teksta krene u tom pravcu. Zelio sam da ukazem na slabosti nase intelektualne elite (koje su nazalost evidentne). To ni u kom slucaju ne znaci njihovo kompromitovanje.

  Drugo, u mom kometaru sam ukazao na pominjanje optuzbi koje se ne mogu dokazati. Nijednom nisam rekao da su te optuzbe neutemeljene. Mislim da su itekako utemeljene, ali ako ih ne mozemo dokazati, onda ih je u mnogim slucajevima bolje i ne pominjati. Mislim da mogu postati kontraproduktivne. I sami kazete da je vlast i te kako izverzirana i ima sve poluge tako da je svaku optuzbu veoma tesko dokazati.

  Kao nekome ko samo zeli dobro Crnoj Gori mislim da bi promjena vlasti donijela samo dobro. Slazem se sa vama kada kazete da intelektualci moraju imati jasan angazman i pozvati glasace na smjenu vlasti. Medjutim, zelio sam ukazati, da je snaga njihovog poziva jednaka njihovom intelektualnom autoritetu koji oni, svaki pojedinacno, grade i odrzavaju.

  Ja vam iskreno zelim pobjedu na izborima, jer smatram da je stranka kojoj pripadate osvjezenje na crnogorskoj politickoj sceni. Zamjeram (a nisam jedini) neodlucnost PzP da se jasno i glasno odredi o crnogorskoj drzavnosti . Ali to je druga prica…..

 11. Srdja Pavlovic says:

  Potpuno se slazemo gospodine Vujovicu.

  Ja sam upotrijecio termin ‘kompromitovati’ da bih ilustrovao nacin na koji je moja reakcija interpretirana od strane nekih od potpisnika pomenutiog apela (privatno i polujavno). Nije mi bila namjera da vama pripisem zelju za kompromitovanjem intelektualaca u Crnoj Gori, pa se izvinjavam ako je moje kratki zapis ostavio takav utisak.

  Sto se tice optuzbi (dokazivih ili nedokazivih, svejedno), vjerujem da se ne treba cutati o prljavstini vlasti iako se sve to mozda ne moze dokazati. Naravno, vazno je zapamtiti da se neke od tih radnji ne mogu dokazati samo pred crnogorskim sudovima. Bilo koji sudski organ u pravnoj drzavi u kojoj vlada postovanje zakona (za razliku od Crne Gore) bi mogao lako da dokaze mnoge, ako ne sve, od optuzbi na racun vlasti.

  Sto se tice problematike ko se kako odredio prije referenduma o crnogorskoj nezavisnosti, mislim da je korisno ne zaboraviti nekoliko stvari:

  1/ Sadasnje vodjstvo PzP je glasalo za nezavisnu i suverenu Crnu Goru.

  2/ Clanovi sadasnjeg rukovodstva ove partije su, tokom ranih 1990-tih godina bili proganjani, batinani, i hapseni kao zagovornici crnogorske nezavisnosti. Njih je progonila vlast na cijem su celu bili Milo Djukanovic, Svetozar Marovic, Filip Vujanovic, Momir Bulatovic, Nikola Pejakovic Vukasin Maras, Milan Rocen………. Kako se oni samo usudjuju danas optuzivati clanove rukovodstva PzP-a za tzv. anticrnogorstvo!!?

  3/ Pokret za Promjene je konstituisan kao politicka partija nakon referenduma. Iz ovog razloga, nije bilo moguce da PzP djeluje na svoje clanstvo i simpatizere u predreferendumskom periodu.

  4/ Prije referenduma je postojala nevladina organizacija Grupa za Promjene. Mandat, status, i sustina svake nevladine organizacije jeste da ostane politicki neoprijedeljena. NVO su nastale kao dio globalnog napora na definisanju gradjanskog drustva i uspostavljanju mehanizama na kojima takav sistem odnosa moze da pociva. Bilo kakav partijski angazman nevladine organizacije bi eliminisao vazan elemenat: nezavisnost te organizacije od politickih struktura. Primjer: da li se moze govoriti o nezavisnosti od vlasti organizacije kakva je CEDEM, koja formalno postoji kao NVO?

  5/ Iz ovih razloga sam tih mjeseci predlagao da se GZP pozicionira kako to i sljeduje nevladinoj organizaciji: pozvati sve glasace u Crnoj Gori da izadju na referendum i time iskoriste svoje pravo (i ispune svoju zakonsku obavezu) u demokratskom procesu donosenja odluka. Poziv za iskoristavanje ovog demokratskog prava je maksimum koji bilo koja NVO moze da pruzi. Takodje sam insistirao da se drzava mora praviti u demokratskom procesu. Zato sam dosao u konflikt sa crnogorskim nacionalistima i vodjstvom suverenistickog pokreta koje je zagovaralo stav: drzava, pa demokratija. Ja sam i tada upozoravao da se Crna Gora uvodi u fazu diktature i podjela koje ce trajati decenijama. Neki od potpisnika ovog najnovijeg apela su me tada nazvali oportunistom i izdajnikom Crne Gore? Ti ljudi danas cute kao zaliveni na sve lopovluke vlasti i ljubomorno cuvaju svoje sinekure i budzetske donacije.

  Imajuci ovo u vidu, nijesam se trudio da im se ne zamjerim u mojoj reakcija na njihov apel. Njihov stav je validan, za njih, i ja postujem cinjenicu da oni vjeruju u validnost sopstvenih stavova. U ovom konkretnom slucaju, ja postujem to vjerovanje iako se ne slazem oko faktora validnosti. Postoji mnogo intelektualaca u Crnoj Gori (ukljujuci i neke od potpisnika ovog apela) koji iskreno vjeruju da njihove aktivnosti spadaju u zonu “nezavisnog misljenja” i mogu imati znacajan uticaj na drustveno bice u Crnoj Gori. Ja se trudim da prepoznam tu realnost.

  6/ DPS je prije referenduma zelio da svakoga uvuce pod svoj kisobran i time eliminise svaku potencijalnu politikcu opoziciju i stavi stvari pod poptunu kontrolu. Oni su projektovali GZP kao ozbiljnog politickog rivala u buducnosti. Zato su i krenuli u pljuvanje po nama cak i prije referenduma.

  7/ DPS nema politicki i ekonomski program koji u srzi nosi brigu za gradjane Crne Gore. Cinjenica je da gradjani Crne Gore vide sta ih je snaslo i da postoji ozbiljna opasnost da se DPS/SDP falanga nadje obezvlascena relativno uskoro.

  8/ Oni, stoga, “udaraju na emocije”i u bubnjeve referendumskih rezultata. U tom procesu bezocno lazu po pitanju politickog angazmana PzP-a. No, znamo da kada se radi o emocijama, istina postaje nevazna.

  9/ DPS nema sta drugo da ponudi. Zamislite samo izbornu platformu DPS kandidata koja u sebi sadrzi obecanja za dalju tranzicionu pljacku, ukidanje kompletnog zdravstvenog sistema (poceli su sa zubarima…), pljackanje penzionera, asfaltiranje svih zelenim povrsina u Crnoj Gori, i konacno, pretvaranje Crne Gore u rusku guberniju!

  Sve sto sam naveo je samo djelic ogromne teme o kojoj se tek treba diskutovati.

  Srdacan pozdrav iz Edmontona

 12. Dragan Vujovic says:

  Hvala vam gospodine Pavlovicu na ovom pojasnjenju… Kako se slazemo, mislim da je svaka diskusija na temu vaseg teksta izlisna…

  Mislim da bi ovih devet tacaka, kojima pojasnjavate stavove PzP, trebalo jos vise elaborirati. Mislim da bi to bilo izuzetno korisno i u sadasnjoj kampanji PzP.

  Mnogo pozdrava…

  p.s. Vasu knjigu narucio sam jos prije dva-tri mjeseca. Kada nazovem da se raspitam kada cu je dobiti kazu mi da jos uvijek nije odstampana. Imate li informaciju kada ce biti?

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register