KAPIJE RASOMONA: Podbalkonska epopeja

Objavljeno: 27.02.2008, 14:04h

Crna Gora, sa sovinistickim inicijacijama koje dolaze iz samog vrha drzavne vlasti, predstavlja prilicno nestabilni politicki prostor, koji moze eksplodirati svakog trenutka iz sasvim banalnog razloga. Vlast igra na nacionalnim i vjerskim osjecanjima okrutnu igru. Nema tolerancije, nema popustanja- njihov je moto

Crna Gora, sa sovinistickim inicijacijama koje dolaze iz samog vrha drzavne vlasti, predstavlja prilicno nestabilni politicki prostor, koji moze eksplodirati svakog trenutka iz sasvim banalnog razloga. Vlast igra na nacionalnim i vjerskim osjecanjima okrutnu igru. Nema tolerancije, nema popustanja- njihov je moto

Piše: Vojin Grubač

Tako se desila podbalkonska epopeja multikonfensionalnog konflikta pripadnika "iste nacije" a raznih vjera, ljubitelja istog barjaka i pristalica suvernizma, zivucih u podgorickom naselju Zagoric, u "Holandskim sestrama", ispracena tekstovima podgorickih Vijesti, koje su odigrale ulogu medijatora vatre, lave i obmana.

Naslovi u Vijestima:
"Komsiji cestitao Bajram kamenicama i psovkama", "Nijesam gazio barjak nego su me zbog njega gazili", "Alkovic je zvao na dzihad"

Mjesto dogadjaja: Podgorica, pod balkonom Riza Alkovica
Vrijeme dogadjaja: Kurban bajram 2007.g.
Ucesnici: Rizo Alkovic, Vijesti, Vladimir Soc, Mladen Milovana-Baja Bulatovic
Oruzje: kolt, kamen, penis, pivska flasa, nenormalno jaka muzika, crnogorski barjak na koplju i prva strana dnevnika Vijesti
Upotreba oruzja: pucanje iz kolta u vazduh, pustanje glasne muzike prije prvih pjetlova, javna i demonstrativna zloupotreba penisa u smislu mokrenja pod komsijskim balkonom, pogodak kamenom u potiljak, udarac crnogorskim barjakom po crnogorskoj glavi, zasipanje stana kamenicama i pivskim flasama, udarna stranica u Vijestima.
Parole i simboli: "Turci dje ste, ajmo u sveti dzihad", "Ovo je Srbija", tri prsta, popljuvani i zgazeni crnogorski barjak, mokraca pod balkonom, …

Otvorena pitanja povodom medjunacionalnog konflikta u Podgorici …

Za podgoricke "Vijesti"-
Zbog cega su podgoricka "Vijesti" u svom prvom javljanju sa mjesta dogadjaja saslusale samo jednu stranu?
Zbog cega su Vijesti, koristeci vulgarne nacionalne stereotipe, prikazali pravoslavne ucesnike koflikta kao Srbe?
Zbog cega su Vijesti dva dana drzale uzarenu situaciju u gradjanstvu, ne predstavljajuci javnosti – koje su nacionalnosti ucesnici medjuvjerskog konflikta?
Zasto Vijesti nijesu obavjestile javnost da Srbi nijesu uzvikivali parole "ovo je Srbija", dizali tri prsta i pljuvali i gazili oficijalnu crnogorsku zastavu, vec Crnogorci ?
Da li Vijesti misle da prosjecan Srbin obicno mokri susjedima pod balkonom, gazi i pljuva zastavu kvazidrzave, a da se to ne moze desiti Crnogorcima, Bosnjacima, Albancima ,…?
Da li je ovaj dogadjaj odredjene novinare Vijesti malo promijenio u nepatvorenim lokalnim ludilima, koje ispoljavaju?
Zasto nije u Vijestima objavljena objektivna verzija dogadjaja gradjana – svjedoka, koji nijesu bili ucesnici konflikta?
Da li ce Vijesti smjeti da nam kazu- kakav je konacni sudski epilog ove sramne price?
Hoce li se Vijesti izviniti Srbima za ovaj spektakularni medijski bezobrazluk, koji je posledica predubjedjenja i jasne namjere da za smetliste sovinizma, u koje se prevorila Crna Gora- prst upre iskljucivo u Srbe ?

Za Riza Alkovica-
Zasto drzi razvijen crnogorski barjak na balkonu, a nije povod za to drzavni praznik?
Zbog cega pod crnogorskim barjakom klikce: " Turci dje ste, ajmo u sveti dzihad"?
Dati primjer iz istorije kada su Turci isli u boj pod crnogorskim barjakom.
Da li je logicno da se dzihad vodi pod crnogorskim barjakom, tim prije sto na  tom barjaku figurise i grb sa krstovima? 
Ko ga je naucio da crnogorskim barjakom bije po glavi Crnogorce?
Zasto u urbanom podrucju, pusta gromku muziku dok ljudi spavaju?
Zbog cega puca iz kolta sa balkona, a zna da je senlucenje kaznjivo po zakonu?
Da li je mokrenje pod balkonom njegovog suparnika primitivnije od pustanja gromke muzike prije pjetlova uz pucanje iz kolta?
Da li mu smeta ako ga neko nazove Turcinom, i ko su ti "Turci" koje je pozivao u "sveti dzihad"?
Koliko ima po zadnjem popisu Turaka u Podgorici, i da li je, mozda,  pod "Turcima" podrazumijevao Bosnjake – Muslimane?
Sta je gore – gazenje i pljuvanje crnogorskog barjaka ili poziv na dzihad pod tim barjakom?
Ako dobro zna komsiju Soca, za kojeg je rekao da je prijek, i sa kojim je imao korektne odnose – zasto ga je u Vijestima predstavio kao Srbina, a on ocigledno nije Srbin nego Crnogorac – prvoborac?

Za Vladimira Soca-
Kako se osjeca, kao covjek koji je 1992.g. zbog sirenja crnogorskog barjaka ispred Skupstine Crne Gore bio pretucen od strane policije i drzan u betonjerki sedam dana, kada neko pod tim istim barjakom poziva Turke na Dzihad?
Da li je ispravan odgovor na bezobrazno glasnu muziku i senlucenje njegovog komsije- mokrenje pod balkonom Alkovica, pogotovo u prisustvu zenskog dijela njegove porodice?
Da li smatra da je poklic "Ovo je Srbija" i dizanje tri prsta, jedini moguci odgovor na kontradiktorno koriscenje crnogorskog vojnog barjaka u sluzbi proslave islamskog praznika? Da li je eventualnim gazenjem crnogorskog barjaka i njegovim pljuvanjem- zelio izraziti javni protest zbog zloupotebe toga barjaka?
Da li se u afektu osjeca Srbinom, tj. iskljucivo i samo onda kada zeli izraziti ostar crnogorski protest drugim konfesijama? Da li bi osjecao animozitet prema proslavi Kurban bajrama, i slicno reagovao, da nije pustana glasna muzika u rano jutro? Da li je vjerski i nacionalno tolerantan, ili je samo bio potreban jedan povod da bi dokazao suprotno?  

 Cudna transformacija identiteta pri ekstremnom konfliktu – Bosnjak sebe iznenada "identifikuje" Turcinom, a Crnogorac dejstvuje kao "ubjedjeni" Srbin?

Dovoljan je bio relativno mali medjukonfensionalni konflikt u Crnoj Gori, izmedju etnickih Crnogoraca i etnickih Bosnjaka, da se pokaze sva trulez pod pokrovom "idealnog medjunacionalnog sklada"-kako stanje u drustvu predstavlja ultranacionalisticka crnogorska vlast
Indikativno je- kako su Vijesti pohrlile da Crnogorce pretvore u ekstremne "Srbe", te "Srbe" opisu kao poslednje primitivce i varvare, a Bosnjake kao nevine zrtve "velikosrpskih elemenata", koji ne postuju drzavnost Crne Gore- gazeci i pljuvajuci spornu drzavnu zastavu uz poklice: "Ovo je Srbija".
Vijesti su bile treci ucesnik konflikta- i to onaj najgori! Udaljenost od profesionalnog pristupa dogadjaju imao je uporiste u predubjedjenjima i stereotipima, a vjerovatno i losim namjerama.
Jedina prava zrtva ovog konflikta bili su Srbi, strana koja uopste nije bila sudionik ovog konflikta, nacija od koje su sve strane u konfliktu zeljele da naprave strasilo.
Interesantno je kako je u ovom konfliktu Bosnjak sebe automatski pretvorio u Turcina, pozivao na dzihad, a Crnogorac sebe transformisao u ekstremnog Srbina iz kosmarnih snova tvrdih srbofoba.
Zanimljiva je i funkcija crnogorskog barjaka u ovoj rasomonijadi. On je postao drzavni talisman koji oslobadja obicnog gradjanina svakog grijeha pred sudovima – ukoliko mu se pokaze odanost!
Alkovic vjernovatno nece odgovarati pred sudovima sto je pucao, pustao glasnu muziku u osvit zore, pozivao Turke na dzihad, jer je javno demonstrirao da voli crnogorski barjak. Soc, takodje, nece odgovarati za "srpsko" ucesce u konfliktu- zato sto je istorijski prepoznat kao prvoborac za taj inkriminisani barjak.
Ocigledno Rizvan Alkovic svakodnevno, na balkonu, koristi crnogorski barjak da bi njime provocirao  mnogobrojne gradjane Crne Gore – koje trazi da se taj barjak promijeni na narodnu trobojku. U tome, svakako, nije jedini, takvih "utemeljenih zaljubljenika" u Crnu Goru ima i pored njega. Vjerovatno je pretpostavio da slavljenje Kurban bajrama pod tim barjakom moze isprovocirati i pravoslavne Crnogorce iz tzv. "suverenistickog kruga"!? Medjutim, izgleda da je htio i njih da provjeri na trpeljivost u okviru "nove realnosti", koja povlaci za sobom i nova "pravila igre". Kao rezultat je dobio da se njegov komsija, zakleti Crnogorac i suverenista, u jednom magnovenju azdaje pretvori u razgoropadjenog Srbina koji bljuje vatru iz tri glave, ocigledno ne nalazeci u svom"crnogorstvu" uporiste za odbranu i adekvatni odgovor na nacionalno-vjersku provokaciju slavljenika Kurban bajrama.
Ostaje da se zakljuci da Crna Gora, sa sovinistickim inicijacijama koje dolaze iz samog vrha drzavne vlasti, predstavlja prilicno nestabilni politicki prostor, koji moze eksplodirati svakog trenutka iz sasvim banalnog razloga. Vlast igra na nacionalnim i vjerskimo sjecanjima okrutnu igru. Nema tolerancije, nema popustanja- njihov je moto. Netolerancija se od primitivnih patricija zakonomjerno spusta ka plebsu.  
Riba smrdi od glave…
Ova istorija jednog "unutardrzavnog konflikta", koji se odvijao pod jednim obicnim balkonom, od slucajnih aktera koji su sve uradili bas kao sto su i mislili, ima cak i sudbinske obrise.
A sve kontradiktorne izjave, potpaljivane i sistematski razvijane podgorickim dnevnikom Vijesti, ocigledno imaju elemente scenarija cuvenog filma Akira Kurosave – "Kapije Rasomona".

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Olga Hribar says:

  Gospodine Grubač, dozvolite jednu primjedbu: potrebno je oružju (sredstvima) dodati alkohol (ljuta, loza, vranac…) jer kod nas ovakva rašomonijada bez toga vraga nije moguća. Novinari Vijesti su svakako bili trijezni.

 2. bodin says:

  Bravo PCNEN ! Koji je ovo clanak osvedocenog srpskog nacionaliste Vojina Grubaca koji ste objavili. Sasvim u skladu sa skorasnjom uredjivackom politikom objevljivanja vijesti iz beogradkse zute nacionalisticke stampe poput “Press-a”.

  Pitam se ko je u ovoj drzavi ugrozen? Cija Crkva dominira i vodi politiku u Crnoj Gori. Cija stampa i sire mediji su preplavili Crnu Goru?

  Svaka cast na objektivnosti !
  Nedavno su crnogorski vaterpolisti igrali u Grckoj – pobjedili izvrsne selekcije Srbije i SAD, …
  PCNEN ni rijeci.

 3. Vojin Grubac says:

  Gospodjo Hribar,
  jedan dio ucenika price je bio pod dejstvom alkohola, a drugi dio pretpostavljam da nije – jer, svojstvo praznika ne dozvoljava koriscenje alkohola.
  Slozicu se da su svi bili opijeni, ili, sto bi Njegos rekao, da su bili baceni” u nesvijest ili pjanstvo neko precerano”.
  Ova prica je prica o nama. O prostoru gdje sve inicijacije dolaze “odozgo”, od vrha kojji se kune da “zeli dobro” nekome.
  U ovoj prici ljudi su samo pioni nevidljivih sila, koji sebe ne mogu drzati u granicama potrebnog.

 4. Cajo says:

  Jeste li gospodine Grubac bas sigurni da je Rizo Alkovic pozivao na dzihad? Malo mi je cudno da se pod crnogorskom zastavom, koja sadrzi hriscanske simbole, poziva na dzihad. Takodje, trebali ste staviti link na tekst “Vijesti” iz koga bi se vidjelo da li su zaista svojim tekstom vrijedjani Srbi kao narod. Ako su “Vijesti” zaista sirile nacionalnu netrpeljivost prema Srbima, ili bilo kom narodu, zaista bih time bio razocaran. Ako su “Vijesti” pisale o incidentu koji je izazvao neki gradjanin sa imenom i prezimenom, bio on Srbin ili Crnogorac, onda se ne moze govoriti o sirenju nacionalne mrznje. Osim ako tekst insuinira da se svi pripadnici odredjene nacije ponasaju na istovjetan nacin. Naravno, u ovakvim situacijama bi trebalo cuti obje strane. Ako su “Vijesti” dale prostor samo jednoj strani u ovom sukobu, onda se ocigledno radi o profesionalnom propustu.

  Mislim da kada se postuju ovakvi tekstovi treba biti veoma oprezan zbog osjetljivosti ljudi na ovakve teme. To jednako vazi za “Vijesti”, kao i za PCNEN blogere.

  Za kraj, ne radi se o nazivu “Kapije Rasomona” vec je naziv filma jednostavno “Rashomon”.

 5. Vojin Grubac says:

  Gospodine bodine,
  koliko cijenite sebe, pisuci prvo slovo svoga imena malim slovom- za ocekivati je da tako postujete i druge.
  Mozda nijeste primjetili, u ovoj prici ste i vi zastupljeni, cak mozete birati stranu.
  Mozete biti, recimo, novinar?

 6. Vojin Grubac says:

  Gospodine Cajo,
  u ruskoj verziji filma Kurosave- on se naziva “Kapije Rasomona”. Da li je to, uostalom, vazno?
  Znate, mozda se ovaj dogadjaj uopste nije desio?
  Provjerite kod komsija doticnih licnosti.

 7. Vojin Grubac says:

  Koji je ovo clanak osvedocenog srpskog nacionaliste Vojina Grubaca koji ste objavili?
  bodin
  ////
  Gospodine bodine,
  morao sam vam skinuti drugi komentar jer je daleko od teme, mada i ovaj sto je ostao tesko da moze imati ista sa temom.
  Inace, moram da vam cestitam, prvi ste covjek koji me je nazvao nacionalistom, a uz to jos i osvjedocenim.
  Pretpostavljam da imate svjedoke?
  Imao sam u zadnjih godinu dana preko trideset izjava u javnosti, i nema medija u Crnoj Gori koji bar neku od tih izjava nije prenio. PCNEN je prenio samo dvije, cini mi se. Mnogo manje od od Vijesti, Republike, Pobjede, TVCG i sl.
  Predlazem vam da posaljete pismo i ostalim medijima da me ne objavljuju, i da obavezno to pismo nakitite epitetima.
  Ujedno, vrijeme je da otvorite svoj medij, te da ga uredjujete po svojoj volji.

 8. Cajo says:

  Naziv filma jeste sasvim sporedan na ovoj temi. Zato me i cudi da ste odgovorili samo na taj dio mog posta, a ne na pitanja koja sam postavio i koja su za ovu temu daleko vaznija.

  Inace, posto se jos niko nije sjetio, da budem prvi koji ce vam pozeljeti dobrodoslicu na ovom blogu. Razlicitost stavova i tema su neke od vrijednosti PCNEN-a. Nadam se da cete svojim blogovanjem ovdje doprinijeti boljem razumijevanju ljudi koji imaju razlicite stavove.

 9. Vojin Grubac says:

  Inace, posto se jos niko nije sjetio, da budem prvi koji ce vam pozeljeti dobrodoslicu na ovom blogu. Razlicitost stavova i tema su neke od vrijednosti PCNEN-a. Nadam se da cete svojim blogovanjem ovdje doprinijeti boljem razumijevanju ljudi koji imaju razlicite stavove.
  Cajo
  ///////

  Hvala za dobrodoslicu!
  Cini mi se da je odgovor na vase pitanje dat u tekstu. Nije vazno, pojasnicu.
  Mediji specijalno stvaraju stereotipe.
  Poslije prvog teksta Vijesti po ovoj temi pauza je trajala dva dana.
  Da je vrseno istrazivanje javnog mnjenja, ubjedjen sam da bi od 1000 ljudi svi rekli ko je pocinioc, nesumnjivo – Srbi.
  U mom okruzenju, dovoljno multietnickom, utisak je bio takav. Svi Bosnjaci, ali i svi ostali njesu sumnjali ko je to uradio.
  Volio bih da cujem nekoga, ko je pratio te dogadjaje, da se javi i kaze da je pomislio da moze da se desi obrt.
  Znaci, sve je u stereotipima koji omogucavaju grubu manipulaciju.
  Ako vi mislite da stereotipi, dopunjeni nedorecenoscu, nemaju snagu istine – tvrdim da grijesite.
  Sporiti po tom pitanju postaje bespredmetno.
  Primjera ima mnogo.
  Sto se tice doprinosa boljem razumjevanju ljudi koji imaju razlicite stavove, to se uvijek desava prostom razmjenom stavova na jednom mjestu.
  Hvala vam za komentare.

 10. Zipp says:

  Moja puna podrška uredništvu PCNEN-a što je ugostila gospodina Vojina Grubača kako bi nam iskazao svoje stavove i mišljenja.
  Poštovani gospodine Grubač,
  Poolemisao bih sa puno Vaših stavova iznijetih u tekstu ali sam previše uzbudjen jer sam upravo nešto pisao u rubrici “huškanje na dijalog” a kako pišem onako iz srca, što bi rekli, još sam pod utiskom.
  Kako pravim previše pravopisnih grešaka jer sam polupismen, nadam se da to nećete uzeti za zlo u eventualnoj polemici.
  Složit ću se sa Vama da je naslov i text u “Vijesti”-ma kojih se dobro sjećam bio bombastičan, neprimjeran, senzanicaionalistički. I da takvi članci ne čine dobro nikome u Crnoj Gori.
  Iz Vašeg texta sam zaključio da lično poznajete oboje učesnika sukoba. Ako je moj zaključak tačan trebali bi znati gradjanske, intelektualne i sve druge potencijale učesnika sukoba koje ja, takodje lično poznajem. Bez namjere da iste uvrijedim, znate da su skloni ekscesima bilo koje vrste a to su trebali znati i novinari “Vijesti”. Ta svadja jer po mom sudu mogla biti i oko partije pokera, koliko ko može popiti, sa koliko je ko spavao žena…
  Sve te svadje kod navedenih osoba, pa još i tuča, bez namjere da bilo koga uvrijedim mogli su završiti pričom o Srpstvu, Crnogorstvu, Bošnjaštvu, patriotizmu… A još kada se medijski eksponira! Eto poslastice za njih. Umjesto stida.
  Koliko gospodin Alković zna o džihadu, Bajramu, Crnoj Gori-druga je priča.
  Što se tiče Vaše primjedbe na pucanje iz kolta navedenog gospodina i preglasne jutarnje muzike u slavu Bajrama- i to se može staviti u isti kontekst.
  Iz Vašeg texta se može zaključiti da je to uobičajno(ili sam ja pogrešno zaključio), da Bošnjaci tako slave i provociraju pravoslavce (nebitno da li Srbe ili Crnogorce). Da li je tako?
  Navest ću Vam primjer. Ne morate mi vjerovati ali sam spreman da Vam ponudim da se pri prvim vjerskim praznicima uvjerite u istinitost mojih tvrdnji na taj način što bi zajednički izvršili “monitoring”.
  Živim u staroj varoši. “Mješovito” stanovništvo. Pri proslavi Bajrama, pričam u dijelu gdje ja živim, nijednom nije opaljen makar jedan metak ili se pucalo na bilo koji način. Nema nikakve ni glasne ni iritirajuće muzike. Pri proslavi Božića puca se iz svih oružja u mom komšiliku(ne svi ali dobar dio). Dio onih koji slave “do daske” puštaju po nas iritirajuću muziku (nas iritira muzika “od topole pa do Ravne gore” i sličan repertoar).
  Ekscesa nema.
  Pucnjava mi smeta najviše iz razloga što mi dijete koje ima tri godine navečer streca od nje. Smeta mi i jer smatram da je Zakon o zabrani šenlučenja dobar ali što se ne primjenjuje. Ne iritira me sama pucnjava kao moguća prijetnja. Kad sam opstao 90-tih, valjda ću i sad.
  Zasad toliko. Pozdravljam Vas i pozivam da se zajedno uvjerimo u istinitost mojih tvrdnji ako sumnjate u njih.

 11. Zipp says:

  Zaboravih još dodati da moj sin za Uskrs dobije destak farbanih jaja od komšija,kojim se on neobično raduje a da za Bajram par najbližih komšija i prijatelja pravoslavaca obavezno svrati na Sarajliju i kadaif.
  I mislim da je to iskreno, obostrano.

 12. Vojin Grubac says:

  Iz Vašeg texta se može zaključiti da je to uobičajno(ili sam ja pogrešno zaključio), da Bošnjaci tako slave i provociraju pravoslavce (nebitno da li Srbe ili Crnogorce). Da li je tako?
  Zipp
  ////

  Gospodine Zipp,
  odmah da vam kazem da ne znam doticne licnosti, niti ima potreba da ih upoznajem, cak i da su Srbi, ako je to nesto bitno u kontekstu odgovora.
  Ne zelim da se upoznajem sa takvim profilima ljudi. Ne interesuje me njihova nacionalnost, osim kada je u sluzbi grube manipulacije medija.
  Pogresno ste zakljucili da sam nametnuo ideju da Bosnjaci pri slavlju provociraju pravoslavce. Ne pada mi na pamet. Volio bih da mi citirate takvu recenicu, cak istrgnutu iz konteksta.
  Mogao sam, cak, postaviti jos dvadesetak pitanja, kao npr.- Da li je doticni Bosnjak jedini pustao muziku prije pjetlova u tom kvartu?
  Smisao price je – medijska manipulacija, a akteri su tu da uveseljavaju ili uzasavaju javnost. U ovom slucaju je bilo ovo drugo.
  Ne bih rekao da ste polupismeni, te nema potreba da to ponavljate. Kada kazem ponavljate, to znaci da sam citao vase tekstove i komentare.
  Po meni- oni su interesantni i zanimljivi.
  Ne vjerujem da cu imati mnogo tekstova na ovom blogu, jer sam prilicno zauzet.
  Ali, koliko bude, bice dovoljno.

 13. Neon says:

  Ovo je klasična “crnogorska polemika”. Čovjek iznese stav o jednom događaju, potom ga argumetuje i izvede zaključak na osnovu tih argumenata a “polemičari” zaključe kako je autor osvjedočeni crnogorski nacionalista, da pravi previše pravopisnih grešaka (?!)…
  Za promjenu, bilo bi uputno da se postavi pitanje da li autor izvće argumente ili je posložio stvari onakvim kakve jesu. Bez dileme, divno iskušenje za sve one kojima su ove poruke Vojina Grubača najmanje prijale.

 14. Neon says:

  Pardon “srpski nacionalista”.

 15. Vojin Grubac says:

  da pravi previše pravopisnih grešaka (?!)…
  Za promjenu, bilo bi uputno da se postavi pitanje da li autor izvće argumente ili je posložio stvari onakvim kakve jesu. Bez dileme, divno iskušenje za sve one kojima su ove poruke Vojina Grubača najmanje prijale.
  Neon
  ////

  Gospodine Neon,
  svakako je ovo prica o sistemu, a manje o konkretnim ljudima koji su mogli imati razne prefikse. Oni su tu slucajno, kao antiheroji koji su se borili da njihove probleme sa okruzenjem sazna citav svijet. I izborili su se, a sistem ih je stavio u pozicije koje oni sami nijesu htjeli. Sjeli su u mravinjak, pozvali u pomoc mravojede, a dosli im kanibali.
  Pitanje pravopisnih gresaka ste pogresno razumjeli, to se Zipp salio na svoj racun.

 16. Neon says:

  Uvidio sam naknadno grešku, desila se pod uticajem drugog po redu komentara koji odgovara matrici po kojoj sistem reaguje na svaki pokušaj razbijanja magle pod Lovćenom i Prokletijama. Svaka Slobodna misao siječe se u ovom provizorijumu jednačinom fašista, nacionalsita, koljač=Srbin. Isto kao što se svaki poltornizam, kukavičluk i kameleonstvo pravdaju onom dijametralno suprotnom jednačinom crnogorac=demokrata, evropejac… Na tako iscrtanom terenu je nemoguće pozabaviti se onom jednostavnom računskom operacijom: Ako laže koza ne laže rog.

 17. Vojin Grubac says:

  … pod uticajem komentara koji odgovara matrici po kojoj sistem reaguje na svaki pokušaj razbijanja magle pod Lovćenom i Prokletijama…
  Neon
  ////

  Svakako,
  svaka prica o stereotipima nosi sa sobom ocekivanu reakciju “iskusnih branilaca” stereotipa, pa cak i kada on u najgoroj, traljavoj izvjedbi radi protiv svojih zastitnika.
  Kada se stereotip gura kao jedini odbrambeni mehanizam uborbi protiv”onih drugih”, ocigledno je da ga ne stiti logika vec prekid komunikacije.
  Ja zaista ne razumijem panicni strah branilaca stereotipa, jer se takvim nepotrebnim strahom rusi sopstvena sloboda.
  Razumio sam vas, hvala vam za javljanje.
  Srdacan pozdrav!

 18. labud dabanovic says:

  Srbine iz Moskve
  Dođe li mi dođe ‘nemanjiću’
  Čuja sam stare iskusne ljude đe kažu da ti pjani nebi kuću zapalijo napravi se pjanijim.Pa i ja to činim ođen.Vi ste ovim vašim ukusom odabiranja novina i naslova,samo pokazali da takvi Srbin,poput vas,odaklen goć bio i čime se goć napijao da jednako pjanstvo pokažuje.Napili se vi ‘ruske votke’ ‘domaće loze’ ili ‘srpske šljivovice’ ona češća izreka,koju ste čujali u pjesmama vaše posebnosti-nacionalnosti: ‘šta no Turčin pijan besedilo i trezno beše naumio’ najbolje sjedne uz vaše ime i tih pjevača.Što goć rekli pjani ili trijezni ista vi je želja da Crnogorce izbrišete ili ih omalovažavate izrekama vaseg pjanstva poput onog ‘izmišljeni crnogorci’ ‘perjanici od slame’ i ostale rabote,da ne nabrajam,što takvi pjani Srbi mogu izmislit.Nema toga što ne mogu takvi Srbi izmislit i ubijedit sebe da je to tako.Izmislili i ubjedili sebe da im je kuđelja,s kojom su postali RAJA,orginalna sablja onih Srba koji biše i koji nestaše,ka i svi davni narodi,u drugim posebnostima-nacijama.To vaše današnje nacionalno kršćavanje onim davnim narodima isto je ka kad bi Slovenci,zato što im se država zove SLOVENIJA,napili se i ubijedili sebe da im je nacionalno ime SLOVEN i da svi Sloveni,ma đe koji bijo,prpadaju njima i Sloveniji.
  Dojadilo je svakom i ta biološka čistoća takvih Srba,kojima je nekoliko vjekova put osvjetljava ‘crveni ferar’.
  Srbine iz Moskve,kad bih ulazi u naslovima srpskih novina u Srbiju i činjenjima njihovog stanovnistva nebih se od vas razlikovao.A mene je stalo do razlike.Vaše istupanje ođen pokažuje da vas pjanstvo još drži,čim ste s tom ‘srpskom pesmom’ o Crnogorcima ođen došli,umjesto u ‘DAN’-svetinju Srba iz Crne Gore koji su poput tebe.
  Izvinjavam se trijeznima na ovo moje glumačko pjanstvo.

 19. Milovan Vukov Jankovic says:

  Koliko ja vidim,
  na ista zbivanja, svako gleda iz svoje Proklete Avlije, niko nece da zaboravi naZijonalitet, nego to koristi kao glavni ARGUMENT.

  Kad se radnja i “ZNANI JUNACI” budu posmatrali kao ljudska bica, ne kao pripadnici, ORIJACHKOG I KURIJACHKOG plemena, mozda publici nece biti zanimljivi, ovko sluze za dosipanje ulja na vatru, koja je sprzila sve pred sobom, od Triglava pa do Vardara, podjela na PLJACHKASHE I OPLJACHKANE, na DZELATE I ZRTVOVANE, bi priblizila i pismene i mene & polupismene CIVILIZOVANOJ KOMUNIKACIJI.

 20. Zipp says:

  Poštovani gospodine Grubač,
  Iz ovog dijela texta, stiječe se ili sam ja stekao utisak da je uobičajeno da Bošnjaci provociraju pri proslavi Bajrama:
  “Zasto drzi razvijen crnogorski barjak na balkonu, a nije povod za to drzavni praznik?
  Zbog cega pod crnogorskim barjakom klikce: ” Turci dje ste, ajmo u sveti dzihad”?
  Dati primjer iz istorije kada su Turci isli u boj pod crnogorskim barjakom.
  Da li je logicno da se dzihad vodi pod crnogorskim barjakom, tim prije sto na tom barjaku figurise i grb sa krstovima?
  Ko ga je naucio da crnogorskim barjakom bije po glavi Crnogorce?
  Zasto u urbanom podrucju, pusta gromku muziku dok ljudi spavaju?
  Zbog cega puca iz kolta sa balkona, a zna da je senlucenje kaznjivo po zakonu?”
  Jeste da se ovaj dio Vašeg texta odnosi na gospodina Alkovića, ali sam ja stekao utisak da ga prikazujete kao strereotip, tl. da je to uobičajno ponašanje.

  Na osnovu ovog dijela texta sam zaključio da lično poznajete učesnike sukoba:
  “Za Vladimira Soca-
  Kako se osjeca, kao covjek koji je 1992.g. zbog sirenja crnogorskog barjaka ispred Skupstine Crne Gore bio pretucen od strane policije i drzan u betonjerki sedam dana, kada neko pod tim istim barjakom poziva Turke na Dzihad?” – Ako znate njegovu prošlost a nije neka javna lučnost, iznio sam predpostavku da ga lično poznajete.

  Što se tiče moje polupismenosti koju ponavaljam:
  Pojedini komentatori polemišući sa mnom optuživali su me da sam velikosrbin, pa kada su shvatili da sam Bošnjak prešlo se na druge optužbe, da ih sada ne navodim. Kako su i one pale u vodu, ostalo je oponentima najčešće da me kritikuju zbog slabe pismenosti. Kako je ona doista slaba, ne branim se od tih napada. Zato tražim polemiku o mojim stavovima a ne o pismenosti, jer nijesam ni književnik, ni pisac, ni novinar. Kako ste Vi u komentaru polimisali sa jednom osobom na njegovu pravopisno (ne)umijeće (malo slovo vlastitog imena), unaprijed sam želio da se ogradim od eventualnog skretanja na temu pismenosti, ne znajući da ste čitali moje komentare i što mislite o istim.
  Što se tiče medijske manipulacije, bombastičnih naslova, senzacionalizma, primitivizma navešću Vam jedan, možda još drastičniji primjer, ne želeći da relativizujem stvari. Ježim se od relativizacije i onog tipičnog našeg “a kako vi, a kako mi…”
  Radi se o naslovu u dnevnom listu “Dan”.
  Na nekom jakom teniskom turniru je pobjedio Djoković, ne sjećam se kojem. Znam da je pobjedio Federera u finalu. Fantastičan uspijeh, pobjediti skoro nepobjedivog Federera u finalu.

  Naslovna strana “Dan”-a.

  -Kako je lijepo biti Srbin”- veliki naslov, slika Novaka Djokovića na preko dvije trećine strane sa uzdignuta tri prsta. Sve na naslovnoj strani.
  Neću ulaziti u elaboraciju takvog izvještavanja. Mislim da nije potrebno.

 21. Vojin Grubac says:

  Jeste da se ovaj dio Vašeg texta odnosi na gospodina Alkovića, ali sam ja stekao utisak da ga prikazujete kao strereotip, tl. da je to uobičajno ponašanje.
  Zipp
  //////

  Gospodine Zipp,
  ja sam protivnik stereotipa, i smatram stereotipe tvrdjim oblikom ekstremizma sistema.
  Djelove biografije Soca sam procitao u Vijestima. Neke kolege su mi nabacile informaciju da je on predsjednik Kajakaskog saveza CG?! Da li je to tacno- ne znam. Opet Vijesti su napomenule za Alkovica da je profesionalni muzikant za svadbe i slicno?!
  Inace, ova dva covjeka se ne uklapaju ni u kakve stereotipe. Cak i da hocu stvoriti stereotip- to je nemoguce.
  Oni su iznad svih stereotipa, pa cak i ruse sve stereotipe.
  Vijesti pokusale jednog iz njih smjestiti u neki drugi stereotip- onaj koji se stvara o Srbima, i sve se srusilo kao kula od karata.
  Drugoga su stavili u standardni stereotip zrtve, koji je, potom, takodje srusen.
  Čudake ne mozete uklopiti u tvrde granice stereotipa.
  Uostalom, vas su stavljali u stereotipe od Vatikana do Vizantije i Persije. Mene, takodje, uporno pokusavaju standardizovati.
  Na svaku grupu zele postaviti registraciju.

 22. Vojin Grubac says:

  …ista vi je želja da Crnogorce izbrišete ili ih omalovažavate izrekama vaseg pjanstva poput onog ‘izmišljeni crnogorci’ ‘perjanici od slame’ i ostale rabote…
  labud dabanovic
  ///

  Dr. labude dabanovicu,
  vi me podsjecate na dr. Avdula Kurpejovica, predsjednika Matice muslimanske, koji godinama tvrdi da su genocid nad Muslimaniima u Crnoj Gori napravili Bosnjaci. Dakle, Muslimani koji su se poceli izjasnjavati kao Bosnjaci su, po njemu , napravili genocid nad samim sobom.
  Mozda zelite reci da sam i ja napravio genocid sebi?
  Kao u filmu pokojnog Zivka Nikolica, kada dolazi “Amerikanac” da se zeni na djevojku koja ga je cekala desetinama godiina.
  Majci saopstava da se nece zeniti na nju jer ga je prevarila. S kim te je prevarila, kuku meni – pita majka? Sa mnom, majko – veli on!

 23. niksicanin says:

  Ovdje nema mnogo diskusije… Radi se o prostoj stvari: Jedan dio tzv. intelektualaca uporno zeli da Crnu Goru prikaze kao drustvo puno netrpeljivosti i medjunacionalnih tenzija. U pitanju je takodje zluradost sto se desavanja iz susjedne drzave, kao po pravilu maticne drzave potpisnika i agitatora, zele silom na sramotu prenijeti i ovdje.
  Da se pokaze, pobogu, da smo i dalje dva oka u glavi koje niko rastaviti ne moze.
  I pitam se, kao i jedan od komentatora, zasto se takvim ljudima, “intelektualcima”, “analiticarima” uopste daje prostor na PCNEN-u?
  Apsolutno sam protiv jednoumlja i volim citati suprotstavljene stavove, ali je ovdje u pitanju klasicna zloupotreba pluralizma u cilju sirenja rasne i vjerske netrpeljivosti.

 24. Vojin Grubac says:

  Ovdje nema mnogo diskusije… Radi se o prostoj stvari: Jedan dio tzv. intelektualaca uporno zeli da Crnu Goru prikaze kao drustvo puno netrpeljivosti i medjunacionalnih tenzija…
  I pitam se, kao i jedan od komentatora, zasto se takvim ljudima, “intelektualcima”, “analiticarima” uopste daje prostor na PCNEN-u?
  Apsolutno sam protiv jednoumlja i volim citati suprotstavljene stavove, ali je ovdje u pitanju klasicna zloupotreba pluralizma u cilju sirenja rasne i vjerske netrpeljivosti.
  niksicanin
  //////

  Interesantno je da” demokrate” cije ime/nik pocinje malim slovom govore o “rasnoj i vjerskoj netrpeljivosti!?
  Pretpostavljam da bodini i niksicani ne vole Bodine i Niksicane.
  Ili, “Ovdje nema mnogo diskusije… “, sto u prevodu znaci- “sjecimo protivnika”.
  Besmislica. Notorna glupost.
  Ima diskusije!
  Za eventualnu – rasnu i vjersku netrpeljivost – mogla su u ovom slucaju optuziti tri aktera ova price. Znaci, trebalo je intervenisati u sud i u Vijesti.
  Evo dobrog razloga da bodin i nisksicanin napisu Otvoreno pismo urednistvu Vijesti, i da ga posaju svim medijima, ukljucujuci PCNEN.
  Vjerujem da nijesam jedini koji zeli procitati taj protest Vijestima, zbog toga sto su u nekoliko tekstova na udarnoj strani, odslikali jedan takav dogadjaj.
  To je prava adresa.

 25. niksicanin says:

  Interesantno je da” demokrate” cije ime/nik pocinje malim slovom govore o “rasnoj i vjerskoj netrpeljivosti!?
  Pretpostavljam da bodini i niksicani ne vole Bodine i Niksicane.
  ——

  Nick je stvar potpune slobode i necete valjda i tu da nam odredjujete mjere i prava? Sustina je u onome sto je napisano, a rasprave o velicinama prepustam frustriranim osobama.

 26. Vojin Grubac says:

  Nick je stvar potpune slobode i necete valjda i tu da nam odredjujete mjere i prava? Sustina je u onome sto je napisano, a rasprave o velicinama prepustam frustriranim osobama.
  niksicanin
  /////

  Nemojte se frustrirati!
  Mozete postati “frustriana osoba”.
  A sto se tice:”Nick je stvar potpune slobode i necete valjda i tu da nam odredjujete mjere i prava?”- i tekst je stvar potpune slobode, a vi zelite da “odredjuete mjere i prava”?!
  A na ovom blogu, gdje mogu po svojoj volji brisati komentare, ja to ne cinim- dajem vam za pravo da kazete sto mislite.

 27. Vojin Grubac says:

  Ovdje je u ovoj rubrici “Huskanje na dijalog” postovana Sonja Radosevic fino opisala danasnju vladu i opoziciju Crne Gore, koji ‘snom mrtvijem spavaju’, i ne zele poslije 15 godina, da se obracunaju sa onom sramnom prosloscu! U onoj drugoj rubrici-blogu, neki dobro poznati Vojin Grubac, useli se na PCNEN i poce da ‘prosiplja mudrosti’, poce da vrsi klasifikaciju gradjana iz Podgorice na Bosnjake, pa ‘neke’ Crnogorce i vrle Srbe. Kakvog kontrasta?

  Ignorisite Vojina Grubaca, od njega je malo ko naucio nesto ljudsko i posteno. Nece on da se javi na ovu rubriku, i da nam kaze nesto o Strpcima. Moze on da dobije dobre informacije od “njegovih vojvoda”, sta se tada tamo desilo prije 15 godina? Cutanje je znak odobravanja, kaze postovana Sonja Radosevic.
  Crnota Crnic
  ///////

  Prebacio sam ovaj komentar na moj blog, da bih odgovorio neznanome CC.
  Komentar – ” U onoj drugoj rubrici-blogu, neki dobro poznati Vojin Grubac, useli se na PCNEN i poce da ‘prosiplja mudrosti’, poce da vrsi klasifikaciju gradjana iz Podgorice na Bosnjake, pa ‘neke’ Crnogorce i vrle Srbe. ”

  Zao mi je sto je CC eksplodirao u drugoj rubrici, otisavsi, vjerovatno, frustriran sa ovog bloga.
  Nazalost, u ovoj mojoj prici “gradjani” su sami sebe “klasifikovali”, neobicno ruzno.
  Ja im nijesam u tome pomagao, sugerisao, nametao sto da cine.
  Zbog postojanja ruzne stvarnosti krivi su oni koji je stvaraju, a ne oni koji je analiziraju.

  ” Ignorisite Vojina Grubaca” je nabolji EPP za mene, pogotovo kada ga reklamiraju ljudi poput CC. Argument “… od njega je malo ko naucio nesto ljudsko i posteno…”, je hibridne prirode, jer je pitanje “elementarne ljudskosti i postenja” povezno sa pristojnoscu, koju iznosilac argumenata te prirode nema.
  I na kraju, nemoralno je da me nemoralne osobe poput CC pitaju o Strbcima, tako da nemam potrebu da se izjasnim po tom pitanju.

 28. Cajo says:

  ”Za Riza Alkovica-
  Zasto drzi razvijen crnogorski barjak na balkonu, a nije povod za to drzavni praznik?”
  ………………………………………………………..

  Posto ste, kako sam shvatio, ljubitelj filma, mozda ste gledali Hichkokov film “Problem s Harijem” (“Trouble with Harry”)? Zabavan film, s dosta dobrog, engleskog humora. Ako nijeste gledali, preporucujem da ga pogledate. U filmu jedan od junaka objasnjava zasto izbjegava da ide u policiju rijecima da policija osumnicinog tretira kao krivca dok ne dokaze da je nevin.

  Na slican nacin ste Vi tretirali Riza Alkovica, kao da je zaista pozivao na dzihad i da o tome ne postoji nikakva sumnja. Nije me mrzjelo pa sam u arhivi “Vijesti” nasao te “inkriminisane” tekstove. U svom reagovanju Rizo Alkovic tvrdi da nije pozivao na dzihad i kaze: “Nijesam znao da pozivanje na slavu, na sok i baklavu, znači poziv na džihad.” Sto je vjerovatno tacno. Zaista bi bilo cudno da neko poziva na dzihad masuci zastavom na kojoj su simboli hriscanstva. Uostalom, na to ste i sami ukazali. Ipak, Vama to nije smetalo da na osnovu onog sto je izjavila druga strana u sukobu, bez provjere i bez dokaza, dakle ne znajuci sta se zaista dogodilo, zakljucite da je Rizo Alkovic zaista pozivao na dzihad, stavljajuci tako na teret Rizu nesto sto., sva je prilika, nije uradio. Uz to, na osnovu tvrdnje za koju ne znate da li je tacna, napravili ste niz konstrukcija, koje kako napisa Zipp sadrze elemente stereotipa i, kako to pomenu Milovan, mogu imati za posljedicu “dolivanje ulja na vatru”. Mislim da su te stvari koje se ticu nacionalnih pitanja veoma delikatne, narocito na Balkanu.

  Ako sam dobro shvatio, na osnovu jednog nemilog dogadjaja ste pokusali da napravite neku vrstu shaljive price. Vise bih volio da ste za shalu izabrali neku drugu temu. Takodje mislim da su i “Vijesti” trebale opreznije da pisu o ovom dogadjaju. Od jedne komsijske svadje, kakvih u Crnoj Gori ima dosta, napravljen je medijski dogadjaj koji je nepotrebno uzburkao nacionalne strasti. Sa tim stvarima se nije igrati. I ne treba shaliti.

 29. Vojin Grubac says:

  Ako sam dobro shvatio, na osnovu jednog nemilog dogadjaja ste pokusali da napravite neku vrstu shaljive price. Vise bih volio da ste za shalu izabrali neku drugu temu. Takodje mislim da su i “Vijesti” trebale opreznije da pisu o ovom dogadjaju. Od jedne komsijske svadje, kakvih u Crnoj Gori ima dosta, napravljen je medijski dogadjaj koji je nepotrebno uzburkao nacionalne strasti. Sa tim stvarima se nije igrati. I ne treba shaliti.
  Cajo
  //////

  Gospodine Cajo,
  koliko shvatam, vi vise vjerujete jednoj nego drugoj strani?!
  Zasto tada, recimo, vjerujete da bi Soc mogao pljuvati i gaziti crnogorsku zastavu, dizati tri prsta i vikati “ovo je Srbija”? On je u svojoj prvoj reakciji, jasno stavio do znanja da je Crnogorac- prvoborac.
  Uopste, gdje su u toj prici nezavisni svjedoci?
  Gdje je sudski postupak, koji se brzo realizuje u nekim, mnogo blazim konfliktima.
  Prosto, budite u sudnici kada se pokrene ovaj postupak, i iznesite nam svoje utiske.
  Prica nije zavrsena, ona traje.
  Mozete dovesti pricu do kraja sudskim faktima, pa da uporedimo pisanje Vijesti i ono sto se stvarno desilo.
  Ja sam u ovoj prici uzeo izjave date Vijestima obje strane. Ako su govorili neistinu- za to se odgovara moralno i sudski.
  Mozda mislite da sam ja trebao da budem islednik tuzilastva?
  Znate, ja mislim da to sto se desilo nece doci do suda. I jedni i drugi ce demantovati sve. Potegnuce veze, lojalni su vlastima, i u takvoj situaciji moze odgovarati novinar.
  Najbolje je rjesenje da se pravimo kao da se nista nije desilo, zar ne?

 30. labud dabanovic says:

  Vojine Grubac
  Neću vam prišivit titulu na račun nečijeg ličnog imena.Prvo što bi to značilo da ono što zborim nema podlogu-falcno je.Drugo to se onda nebi odnosilo na vas a treče zboriti s nekim a to da se odnosi na nekog drugog je za mene podlost.Vi imate pravo,ka svako danas,da koristi demokratiju ali je žalosno i mizerno koristit tu demokratiju a nimalo joj ne doprinositi.Pisali vi moje ime s malim ili najvišim slovima ostajem ono što jesam.Ipak mi je milo ako s tog mog malog ‘slova’ budete imali bolje vidike.
  Pitate me ka da još sjedite u đačkim klupama jeste li naptavili genocid prem samom sebi?Pa ja vas i ne poznajem.Da vas poznajem znao bih vam tačno odgovorit.Ovako samo mogu reći da ste radi nekog vašeg uspjeha u karijeri mogli nad samom sebe izvršit genocid.A zaključujem iz vašeg ponašanja da imate pelikansku nesitost,pa biste rado sve ptoždirali.Pa s takvom nesitošću nebi me čudilo ako ste i sebe proždrli i naopaku pamet prifatili.
  Neko može i ka na filmu izgubi nevinost a neko i mastrabucijom a za vas ako ste što svoje izgubili bilo je cukanjem na tuđa vrata i kad su vi pod uslovom širom otvorili vrata samo da ime promjenite-sebe genocirate, vi ste taj prag prekoračili.
  Sad da vam se obratim ka trijesnom posle pjanstva da ne imitiram pjanstvo.
  Gospodine Vojine Grubac
  fino se zna da u državu Crnu Goru svako može bit ono što je ali da nije protiv Nje.Znamo i to da Srbi imaju više privilegije mimo drugih.Zašto Vi gospodine Grubac tako učevan čovjek i Srbin se ne obratite i Srbima i svima u Crnu Goru nešto pout ovoga:Vama Srbima i ostalim u Crnu Goru niko ne brani biti to što ste po nacionalnosti,pogotovo onim koji i nemaju drugu đedovinu do Crnu Goru ne može biti bolje ako su protiv ove svoje države u kojoj vam je kuća ili jedino mjesto koje ste s koljena na koljeno nasljeđivali.Kakva je to ludost u vas zavladala da poperivate barjake koji oće vašu kuću-državu da potčini drugoj-tuđoj đedovini i drugoj-tuđoj državi.Pa kad se takvi urazumiju uvijek će biti višina protiv svake nevaljale vlade i pravda svakim danom sve više triumfovati nad nepravdom.
  Ovako dali Vi ili Srbi ili bilo ko drugi,koji su protiv države,opravdano kritikujete vladu ili bilo što drugo bezvrijedno je.Jer takvi to ne iznose da bi država bila što bolja nego da je oburdaju.Ja sam svjesan da je glupo i štetno prepirat se o nacionalnostima i državama i religijama kad ćemo jednog dana svi biti Evropa-Evropljani,pod jednu zastavu i svako molbe Bogu slati na svoj način ka što su i SAD,kojih kažu ima preko 50 država.Ali ne može se ćutat na one koji oće od drzave da naprave ruševine i kad dođe Evropski Dan defilujemo ka EVROPSKI ZOO.

 31. Vojin Grubac says:

  Gospodine Vojine Grubac
  fino se zna da u državu Crnu Goru svako može bit ono što je ali da nije protiv Nje.Znamo i to da Srbi imaju više privilegije mimo drugih.Zašto Vi gospodine Grubac tako učevan čovjek i Srbin se ne obratite i Srbima i svima u Crnu Goru nešto pout ovoga:Vama Srbima i ostalim u Crnu Goru niko ne brani biti to što ste po nacionalnosti,pogotovo onim koji i nemaju drugu đedovinu do Crnu Goru ne može biti bolje ako su protiv ove svoje države u kojoj vam je kuća ili jedino mjesto koje ste s koljena na koljeno nasljeđivali.Kakva je to ludost u vas zavladala da poperivate barjake koji oće vašu kuću-državu da potčini drugoj-tuđoj đedovini i drugoj-tuđoj državi.Pa kad se takvi urazumiju uvijek će biti višina protiv svake nevaljale vlade i pravda svakim danom sve više triumfovati nad nepravdom.
  Ovako dali Vi ili Srbi ili bilo ko drugi,koji su protiv države,opravdano kritikujete vladu ili bilo što drugo bezvrijedno je.Jer takvi to ne iznose da bi država bila što bolja nego da je oburdaju…
  labud dabanovic
  ////

  Gospodine Dabanovicu,
  mislim da je red da svoje ime i prezime pisete sa velikim pocetnim slovom.
  Po vama je Crna Gora isto sto i Vlada.
  Oburdati drzavu?
  Drzava se oburdava prije svega iznutra, ekonomski, a za to odgovara Vlada.
  Mislim da danasnja Vlada oburdava Crnu Goru. Ekonomska pustos sama po sebi donosi zavisnost. A ta zavisnost je dokaz prestanka nezavisnosti.
  Ili vi pod nezavisnoscu posmatrate zastavu na Ist Riveru. Tu zastavu ima Irak, Avganistan, Etiopija, i mnoge druge drzave koje imaju zastavu, ali ne i nezavisnost. I ovo nije igra rijeci.
  Presjednika Avganistana posprdno zovu gradonacelnikom Kabula. Izvan granica glavnog grada nalazi se teritorija koju on ne kontrolise.
  I uopste, nasa prica je izasla izvan okvira teksta,
  Ja cu napisati jos par tekstova za blog, koji ce imati u sebi djelove vasih pitanja i mojih odgovora. Nadam se da razumijete da ja ne mogu u komentarima napisati pet tekstova koji su tema za pet postova.
  Kada bude novi tekst osvrnite se na ono sto pise u njemu. Ne sumnjam da cete to uraditi.
  Nikuda ne zurimo.
  Hvala vam za javljanje!

 32. Vladimir Nedovic says:

  Gospodine Grubac,

  dobrodosli na PCNEN blog, utoliko vise sto vam se stavovi razlikuju od ostalih. Ako budete odgovarali na svaki komentar, brzo cete se potrositi, pa je mozda bolje da jos od pocetka napravite “filtere”, i posvetite se samo onim konstruktivnim.

  Sto se nezavisnog dnevnika Vijesti tice, oni nazalost vuku na svoju stranu kako im odgovara (oko Vjecitog Gospodara su, recimo, napravili pun krug) i vode politiku vise nego CG Skupstina. “Dje se pije (za nezavisnu Crnu Goru) primaknu se, dje se bije (za Kosovo) odmaknu se”. Nista strasno, i njima cemo filter udarit.

 33. Vojin Grubac says:

  Gospodine Grubac,

  dobrodosli na PCNEN blog, utoliko vise sto vam se stavovi razlikuju od ostalih. Ako budete odgovarali na svaki komentar, brzo cete se potrositi, pa je mozda bolje da jos od pocetka napravite “filtere”, i posvetite se samo onim konstruktivnim.

  Sto se nezavisnog dnevnika Vijesti tice, oni nazalost vuku na svoju stranu kako im odgovara (oko Vjecitog Gospodara su, recimo, napravili pun krug) i vode politiku vise nego CG Skupstina. “Dje se pije (za nezavisnu Crnu Goru) primaknu se, dje se bije (za Kosovo) odmaknu se”. Nista strasno, i njima cemo filter udarit.
  Vladimir Nedovic
  //////

  Gospodine Nedovicu,
  zdravo vas nasao!
  Sto se tice “brzog trosenja”, u pravu ste za “filtere”. Ipak, morao sam se potruditi da odgovorim skoro svima- jer je ovo moj prvi tekst na blogu
  Srecom, Zipp mi je vrijeme skratio za dva sata, ali to nije “smetalo” da se komantari produze, kao da je tekst na prvoj strani. A sta da je tekst ostao nekoliko dana, “oder posao”!?
  Sto se tice Vijesti, ona je za “druga misljenja”
  davno “filter” postavila.
  Cini mi se da sam bio jedini zastupnik srpskog jezika u specijalnoj rubrici Vijesti o sluzbenom jeziku (gdje su ucestvovale “SVE ?! javne licnosti”, itd. itd.), na molbu g. Rudovica. Jedini od par stotina ucesnika. Cak i tada, poslije tri mjeseca neko mi je “odgovorio” na taj jedini disonantni tekst, ali mu ja nijesam mogao odgovoriti, jer mi nije omoguceno da to uradim.
  Nijesam u tokovima pravila razmisljanja.
  Nemam sertifikat na podobnost ideje i stava.
  Sto bi rekao Branimir: “Stajao sam na peronu ljeta Gospodnjeg, moglo je biti i proslo stoljece, kao i jucer, iza zavjese,…”.
  Ovo bi moglo biti mnogo zanimljivije da imam vise vremena. Ali, tu je sto je!
  Stihovi koje ste nabacili u svom tekstu:
  “Kuokot puoje na nuerandže,
  čula san ke ja.
  Uoj kuokote đua te diga,
  rekla san ke ja.”- su me iskreno odusevili. Morao sam preporuciti mojim prijateljima da to procitaju.
  Za danas je, nadam se dosta, cak i da je neko u medjuvremenu napisao komentar.
  Gospodine Nedovicu, hvala vam za javljanje i srdacan pozdrav!

  PS: Zahvalujem se gospodinu Jankovicu Milovanu Vukovom, takodje, na komentaru.

  PS: Hvala PCNEN-u za mogucnost da imam blog na ovim stranicama. Dugo sam otezao sa otvaranjem bloga iskljucivo zbog zauzetosti.

 34. Cajo says:

  Gospodine Grubac,

  Mislim da pokusavate da zamijenite teze. Nijesam ja rekao da vjerujem bilo kojoj strani. Ja sam upravo reagovao zbog toga sto ste Vi uzeli zdravo za gotovo sto je jedna strana u sukobu izjavila, kao da su to cinjenice. Ja ne znam sta se zaista dogodilo, kao sto ni Vi ne znate. Ja jedino mogu da kazem da je malo vjerovatno da neko poziva na dzihad masuci zastavom na kojoj su hriscanski simboli. Vi ste izrazili slicu sumnju, ali ste uprkos tome zasnovali pricu na tome kao da se to pozivanje na dzihad zaista desilo, iako ste priznali da ne znate da li je to istina.

  Umjesto da se usredredite na pisanje “Vijesti”, a u konkretnom slucaju za to imate osnova, krenuli ste da analizirate ponasanje samih ucesnika na osnovu onog sto su izjavili, kao da se radi o cinjenicama koje su maltene sudski dokazane. Dobronamjerni ljudi bi u ovom slucaju pokusali da smire strasti, jer ti ljudi trebaju da nastave da zive kao komsije i u buducnosti. Umjesto toga, Vi ste jedan nemili incident iskoristili da od njega napravite neku vrstu saljive price, pri tome potencirajuci elemente vezane za nacionalna osjecanja ljudi. To je nesto sto je Milovan vec okarakterisao kao “dolivanje ulja na vatru”. Odgovorni i dobronamjerni ljudi to ne rade. Vec sam napisao da se s takvim stvarima ne bi trebalo shaliti. Naravno, to je moje misljenje. A Vi radite kako mislite. Neko negdje napisa da ljudi pisuci o drugima najvise kazu o sebi.

 35. CB/SV says:

  Kao prvo i osnovno sto god se desi na medjunacionalmom nivou dobro ili lose u ovom slucaju lose krivi su i iskljucivo jedini krivci su SRBI u Crnoj Gori. To je fakat. A ako se slucajno prozove neki drugi pripadnik neke druge nacionalnosti onda je to atak na ljudske slobode i ljudska prava. I uvijek za bilo koga drugog (osim za Srbina ili Crnogorca pravoslavne vjeroispovijesti koji postuje kanonski priznatu crkvu u Crnoj Gori)nadje se po neki dezurni pravobranioc da objasni sto je bilo kako je mislio i zasto je uradio.Koliko god MI licno zeljeli da se ne desavaju ovakve i slicne stvari koje je lako prevazici a ne treba bas puno toga urditi treba da smo svjesni da smo jos daleko od bilo kakvog pomirenja ili tolerancije. Zeljeli mi ili ne moramo da se pomirimo sa cinjenicom da toga u Crnoj Gori toga nema i da ga nece biti jos dugo vremena. A vrlo je jednostavno POSTUJ SVOJE DA BI MOGAO DA POSTUJES TUDJE.Vojine cestitam na ovakvom hrabrom stupu jer je moje misljenje da o svemu trebamo otvoreno razgovarati da bi smo bili blizi.
  Pozdrav

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register