SINDIKAT

Objavljeno: 11.02.2008, 09:48h

Ponekad stvarno dobijemo batake, svježe ili suvo meso, šećer, nekada davno i brašno. Na rate. Od kojih nam se često poneka rata oprosti. Pitali su Drektora, pa može, kažu!

Ponekad stvarno dobijemo batake, svježe ili suvo meso, šećer, nekada davno i brašno. Na rate. Od kojih nam se često poneka rata oprosti. Pitali su Drektora, pa može, kažu!

Piše: Zipp

 

Crna Gora je demokratska Država. Imamo sve demokratske institucije. Počev od političkih partija, vječite pozicije i vječite opozicije,  sudstvo i tužilaštvo,  policiju, javni servis, nezavisne medije. Imamo i sindikat. Sve imamo na papiru, a u stvari nemamo ništa.

Ovaj put, u skladu sa aktuelnim dešavanjima, skoncetrisat ću se na sindikat.

Od kada sam se zaposlio, 23 godine ima, plaćam sindikalnu članarinu. Nikad me niko nije pitao želim li to, nikad mi nije ponudjena alternativa, i nikad nijesam vjerovao da je taj sindikat tu zbog mene, kao radnika.

Prošli su ratovi, otpuštanja, stečaji, infalcija gora nego u pred-Hitlerovoj Njemačkoj, privatizacija u vidu pljačke, i što ja znam što sve ne. Sindikat je uvijek bio "partner" Vladi. Od kada znam za sindikat, znam za samo jednog čovjeka na njenom čelu-Danila Popovića.  Nema siromašnije baze(radnika) a bogatijeg sindikalnog rukovodstva.

Za svo navedeno vrijeme, ili bar u poslednjih 10 godina, nikada nijesam birao tj.glasao za mog sindikalno predstavnika. Jednostavno nikada mi niko nije ponudio taj izborni listić. A sindikalaca u "našoj maloj firmi" imamo. Moćni su da "završavaju" svoje poslove. I dobro prolaze. Vječiti su nam prestavnici. Kao  njihov i naš šef. Ponekad stvarno dobijemo batake, svježe ili suvo meso, šećer, nekada davno i brašno. Na rate. Od kojih nam se često poneka rata oprosti. Pitali su Drektora, pa može, kažu!

Ali ne daj Bože da mi zaškripi nešto sa poslom tj. radnim mjestom. Da dodjem u sukob sa poslovodstvom. Sindikalni predstavnici bi stali na strani Direktora a ne na mojoj. Bez obzira koliko ja ili moj kolega-radnik bili u pravu.

Na zapadu, kolko ja vidim, nema te opozicije koja više plaši Vladu od Sindikata. Kod nas je sindikat produžena ruka Vlade.

U aktuelnom štrajku radnika u Aluminijskom kombinatu, Vladin sindikat, opet je na strani poslodavaca (koji je izgleda dobro uvezan sa moćnim ljudima iz Vlade) a ne radnika. Još kažu da su radnici izmanipulisani do strane tekozvanog reformskog krila. I da je štrajk bio neorganozovan i nezakonit.

Zar nijesu koliko du juče radnici kombinata plaćali članarinu ovom zvaničnom, Vladinom sindikatu? I zar nijesu, ako ne iz solidarnosti, makar zbog te činjenice  trebali se  zauzeti za prava radnika kombinata?

Kaže se da otpušteni radnici nijesu imali pravo da borave u nepovredivim sindikalnim prostorijama, jer momentom otpuštanja te prostorije više nemaju pravo da koriste! Logika mi nalaže sledeću moguću situaciju:Štrajkuje neka firma. Poslodavac svima daje otkaz a radnici nemaju pravo koristiti sindikalne prostorije jer  momentom otkaza više nijesu radnici te firme.

Perfomans koji je Danilo Popović sa svojim poslušnicima izvršio prije neki dan i izvršio "pritisak" na Vladu, koja je odmah zatražila pregovore, bio bi smiješan. Da nije tužan.

Za nastup generalnog sekretara Vladinog sindikata Svetozara Bulatovića, sinoć u emisiji "Pečat", moj komentar bi bio: Tužno, sramotno i iritirajuće.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Milovan Vukov Jankovic says:

  Kad su iznosili “DEVIZNU SHTEDNJU” , mi smo cutali.
  Kad su iznosili “BIJELU TEHNIKU IZ KONAVALA, mi smo cutali.
  Kad su iznosili novac iz “STANDBENOG FONDA”, mi smo cutali.
  Kad su iznijeli kapital iz “FONDA PIO”, mi smo cutali.
  Kad su iznosili “DRUSHTVENU IMOVINU” na egzotichna ostrva, mi smo cutali.
  Kad su “DAFINA I GAZDA JEZDA” iznijeli NASHU USHTEDJEVINU, mi smo cutali.
  KAD SU POCHELI; NAS DA IZNOSE VODORAVNO IZ KAPa, vishe nije bilo NIKOG DA NAS BRANI.

  E IMA BOGA, DA JE KOLIKO MACHKA.

 2. Zipp says:

  Poštovani gospodine Jankoviću,
  Tačno je tako. Kako sad napisaste.
  Izaći ću malo iz teme postavljenog texta u blogu. Povod dijaloga sa vama će biti vaše javljanje na radiju “Antena M”(kod vašeg omiljenog novinara :)) i pominjanje moje malenkosti, tj. mog pseudonima, tj. konstatacije da sam negdje ovdje napisao da je svojevremeno sindikat Aluminijskog kombinata donio proglas kojeg ću još jednom parafrazirati:
  “Svi oni radnici koji se ne odazovu patriotskom pozivu za odbranu otadžbine(poharu Konavla i Dubrovnika), treba da dobiju otkaz”. Mislim da ste iz došadašnjih mojih pisanja stekli utisak da pišem istinu i da se ne služim podmetanjima, poluinformacijama i izmišljenim pričama. Kako sve pišem na osnovu sjećanja, koje me Bogu hvala ili kuku meni, dobro služi, možete i ovu informaciju uzeti kao istinitu. Stim što mislim(naglašavam “mislim”) da je to saopštenje sindikata kombinata aluminijuma vrvilo još onim floskulama tipa “ustaše,Kurdi, patriotizam” i slično.
  E sad, gospodine Jankoviću i ostali posjetioci PCNEN-a. Zamislte sindikat koji se bori da se otpuštaju radnici koji ne žele u rat, ma sve da je taj rat bio odbrambeni, oslobodilački, patriotski ili što ja znam kakav!
  Tu dolazi ono, što vi u gornjem textu navedoste. Ko će sad njih da brani?
  Eto, možda ja, kojeg su tako ćerali.
  Pomenuste u Vašem javljanju i gospodina Željka Ivanovića, blog… A dje njega? I dje blog? Da malo bolje poznajete neke stvari, koje teško možete znati iz Danske odakle se javljate, shvatili bi ste zašto je gospodin voditelj protiv bloga i blogera. I dje da pominjete Željka Ivanovića!!! :))
  Eto gospodine Jankoviću, ja ću i dalje kao anonimus željan slave, sa pseudanimom upaljača, iz nekog mračnog kutka sobe pisati svašta, kako reče Vaš omiljeni novinar, kako za mene, tako za ostale blogere.
  Znam da moja sjećanja mnogima ne gode, ali što ću.

 3. Milovan Vukov Jankovic says:

  Rijetko pominjem imena i nikove,
  i VAS i ZELJKA i BLOG, sam zelio da afirmishem kao neshto vrijedno paznje.
  Zato se zelim IZVINITI, VAMA mom komshiji iz kishmale od dobre i ugledne podgorichke familije, ako VAS je uvrijedilo moje izlaganje na anteni M, kunem se, da je bilo DOBRONAMJERNO.

  Zeljko Ivanovic je jedan od nekoliko MALADIH LAVOVA, udruzenja NOVINARA koji su izgubili posao ili bili napadani, shto nijesu pristali na NAZIJONALISTICHKU HISTERIJU, MILA; MOMIRA I SVETA, taj minuli RAD, ja ne zaboravljam, jer nije bilo LAKO u tom periodu, biti OPOZICIJA, to si osjetio na svojoj kozi, shto JAKO POSHTUJEM I CIJENIM i kod TEBE LICHNO.

  Srdachan pozdrav

 4. Gorcile says:

  Postovani Zipp,
  ja bih sve to okrenuo naopacke, i upitao: A zasto u Crnoj Gori nema radnickih vodja, poput Leh Valense, da osnuju Nezavisni sindikat?
  CG ima dvadeset do trideset partija , tri hiljade NVO, vodja na sve strane, a nema jednog pravog sindikalnog vodju.
  Svi junaci nikom ponikose, i sindikalnu clanarinu platiti podjose.
  To je vec prica o nedostatku gradjanske hrabrosti.

 5. Milovan Vukov Jankovic says:

  Da dodam Zeljko i Darko,
  Darko je istjeran i LABUDO-MILOVIZIJE u ta ZLA VREMENA, MLADIH LAVOVA.

  Mene slabo sluzi pamcenje, ali se TRUDIM.

 6. Gorcile says:

  A ujedno,
  kada bi se mase gladnih, naravno, ne bas tako strasno gladnih kao sto su bili na “mitinzima gladnih” sa platama od po par hiljada maraka, zatalasali, vjerovatno bi brzo nestali sporovi oko identiteta, koji su i meni pomalo dosadili, vec bi doslo do novih raspodjela novca na pravedniji nacin.
  Vlastima su milije nacionalne revolucije, a socijalne revolucije vlastima nijesu po volji.
  Zato ti je tekst o sindikatu opasniji od tekstova o progonima i deportacijama, ratovima i sl.

 7. Zipp says:

  Poštovani Gorčile,
  I ja se isto pitam. Sreo sam negdje ovog gospodina Kekovića iz “reformskog” sindikata. Rekao mu doslovice “gospodine Kekoviću, vi ste izrasli iz ovog Vladinog sindikata, gori od njih ne možete biti, ali samom tom činjenicom da ste iznikli iz njih , meni bar, treba da se dokažete da bi Vam vjerovao”. Predložio sam mu tada, da u Državnim ustanovama organizuju tajno glasanje uz predstavnike Danilovog sindikata i da se radnici tako oprijedele.
  Druga je stvar što je kod nas strah. Ogroman. Plašimo se svoje sijenke. Evo se ja već sigurno dvije godine kanim da se isključim iz ovog, koji mi samo uzima članarinu. I, kad me neko bije, on je tu da mi samo pridodadne. Ali se i ja plašim. Stalno “strčim”. Previše strčim. Ali oću, vjeruj mi Gorčile u narednih par mjeseci. Ili ću se ispisati iz ovog, ili upisati u novi, takozvani reformski sindikat. A odbranit će me i jedan i drugi, kao pod most. Što bi staropodhoričami rekli.
  Poštovani Jankoviću,
  Uopšte Vam ja nijesam zamjerio što ste me pomenuli. Pogrešno ste me shvatili. Samo sam predvidjeo reagavanje druge strane.
  O “mladim lavovima”, koje pominjete, mali komentar:
  Darko, kolko ja zanam, nije istjeran sa Emilo-Milove televizije, već svojevremeno sa Radija Crne Gore. Kada je glavni i dogovorni urednik bio gospodin Danilo Burzan, nekadašnji moj novinarski idol. Poslije je moj idol bio glavni i odgovrni urednik “Republike”, čisto to navodim kao fakat.
  A Darko je bio “lav” tj. glavni i odgovorni urednik informativnog programa baš Milove televizije. I kolko znam nije istjeren od tamo, mada možda griješim. Sjećanje, sjećanje, nikakva dokumentacija! Pa ako što pogriješim, ne zamjerite, nije namjerno.
  Još srdačniji otpozdrav, i pomenite me kad god zaželite.

 8. Milovan Vukov Jankovic says:

  Hvala ZIPPE,
  na istom smo fonu PODJELA,
  umjesto po nacijonalnoj i vjerskoj,
  uvazavam PODJELE NA:
  LJUDE I NELJUDE.
  i na OPLJACHKANE I PLJACHKASHE,
  to nije SINDIKAT, no TAKSIRAT,
  nidje se u CIVILIZOVAN SVIJETU, radnicima ne oduzima chlanarina PRINUDNO, ni za vrijeme Staljina, chlanarina za KOMUNISTICHKU PARTIJU, jedino mi PRINUDNO NAPLACUJEMO CHLANARINU I ZA REZIMSKI SINDIKAT I ZA REZIMSKU PRIVREDNU KOMORU, koji su smjestili svoje SHUPKOVE U REZIMSKE FOTELJE, i jashu RADNIKE I PRITEZU SAMAR.

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register