Zločin i kazna

Objavljeno: 17.01.2008, 09:10h

Juče je kod nas završen proces. Onakav kakvog ga ni Franc Kafka ne bi mogao zamisliti. U našem procesu optuženi se na sve načine trude da dokažu svoju krivicu a oštećeni da dokaže nevinost optuženih.

Juče je kod nas završen proces. Onakav kakvog ga ni Franc Kafka ne bi mogao zamisliti. U našem procesu optuženi se na sve načine trude da dokažu svoju krivicu a oštećeni da dokaže nevinost optuženih.

Piše: Zipp

 

Predpostavljam da je većina vas pročitala ovo remek djelo F.Dostojevskog, kada sam ga pročitao čak i ja, ovako polupismen. Ako se sječate, u tom djelu  mladi Ruski student ubija babu-zelenašicu i njenu kćerku. Inspektor koji vodi istragu sumnja na siromašnog studenta Raskoljnikova, ali istragu "kvari" čovjek koji iznebuha priznaje da je on ubica. Iako se radnja dogadja u 19 vijeku-carska Rusija, kada nije bilo ni nalaza DNK, ni detektora laži, ni ostalih čuda tehnike, inspektor koji vodi slučaj ne vjeruje u to priznanje već nastavlja istragu. Pritješnjen manje dokazima, više psihološkom presijom, Raskoljnikov priznaje zločin.

Kakve veze sve ovo ima sa nama, što će mi ova priča?

Juče je kod nas završen proces. Onakav kakvog ga ni  Franc Kafka ne bi mogao zamisliti. U našem procesu optuženi se na sve načine trude da dokažu svoju krivicu a oštećeni da dokaže nevinost optuženih. Što se jedni više trude da dokažu svoju sopstvenu krivicu, to se druga strana, obrnuto srazmjerno, kako bi rekao čika Ajnštajn, trudi da dokaže njihovu nevinost. Orvel bi se prevrnuo u grobu. Kakva "1984"?  Takvu situaciji ni on nije mogao zamisliti.

A kazna je gora nego u 19 vijeku. Dva put po 4 godine zatvora. Da je godpodin Željko Ivanović od dobijenih batina zaradio neki invaliditet, ne daj Bože, bilo bi mnogo. No, nije moje da sudim. Da mi ne bi bilo sudjeno. A kome se ovdje sudi, kuku njemu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Cajo says:

  “A kome se ovdje sudi, kuku njemu.”

  Kako kome, zipp. Za nekog je “blago njemu”.

 2. Zipp says:

  U pravu si Čajo. Stim što oni, na koje ti predpostavljam da misliš, obično ne stignu do suda. Sve se sve završi na istragama bez sudjenja. A ako kojim slučajem bude i sudjenja, usaglašavam se. Za njih sjekiracije nema, sud im je siguran fix.

 3. Milovan Vukov Jankovic says:

  Najvishe smo MI KAZNJENI,
  koji se MIRIMO sa NEPRAVDOM I NASILJEM,
  potpuno nemocni, da ishta promijenimo.

  Za njih vecina redovno glasa,
  pa to shto trazimo, TO NAS I SNALAZI,
  KAKO RADIMO, TAKO I DOCHEKAMO,
  MACHUGU PO GLAVI.

 4. Gorcile says:

  Poredjenje je odlicno.
  Ali, najznacajnije je to sto samo sud moze svoje odluke preinaciti, a ne medijski pritisci.
  Pretpostavljam da optuzeni rade za neke kriminalne autoritete, tako da kao misevi nemaju pravo da pisnu, akamoli da se nesto brane.

 5. Gorcile says:

  Njih je jednio branilo neznanje, jer tamo nijesu bili tako da ne znaju sta se tacno desilo, vec su samo nagadjali i zapetljavali se. A za neznanje ne mogu biti kaznjeni od svoga Dona.Da su se malo vise zapetljali i sud ih ooslobodio Don bi ih lisio usiju.
  “Srecom” nasi sudovi su predvidljivi i kazna je bila prije sudjenja opredjeljena.

 6. Zipp says:

  Moguće da je Njutn. Davno sam ja to ucio Gorcile. A odavno se nijesam podsjećao. Bolje mi je bilo da mnogo ne pametujem :))

 7. Gorcile says:

  Cini mi se da je to Prvi njutnov zakon, ali, cini mi se. Uostalom, Ajnstajn uopste ne mijenja smisao jer se radnje u tekstu uklapaju u teoriju relativnosti , cak bolje od Njutna.
  Po zakonu Kafke.

 8. Dusko Vukovic says:

  Oštećeni Željko Ivanović je uvjeren u nevinost osuđenih.

  Sudija Šćepanović je, prema Ivanoviću, bio pod pritiskom i nije presudio po pravu i pravdi.

  Osuđeni su bili u šoku kad su čili koliku kaznu im je sudija odrezao, izvijestio je reporter Vijesti.

  Pretpostavimo da je Ivanović u pravu i da je izvještač njegovog lista dobro zapažao.

  Ne tvrdim, ali mi je zanimljivo razmišljanje u ovom pravcu:

  Sudija pod prisitskom i osuđuje nevine, ali istovremeno za sebe priprema kakvo-takvo opravdanje za budućnost. Oštrom kaznom on nastoji da kod mladića koji su, za nečiji račun, pristali da priznaju zločin koji nijesu počinili izazove osjećaj prevarenosti. I ne samo kod njih, nego i kod njihovih najbližih. Četiri godine, ej. Nijesmo se tako godili! Onda bi mogao neko da progovori…

 9. Gorcile says:

  Sve i da je tako. Don im je rekao da se predaju i da istrpe kaznu. A Don radi za vlast.
  Gori je jer moze da ubije, i da nikome ne odgovara.Dona slusaju.
  Vlast je zasticena jer je odrezala mimo uma. Takva kazna ide za nalogodavce. Za Dona.
  Odrezala je da bi svi ucutali od svireposti i zaboravili na Dona, jer optuzeni imaju porodice, a sigurno su kriminalci, mozda su ufaceni u trgovini narkoticima, ili im je Don namjestio da ih ufate u toj trgovini za koju su mogli dobiti istu kaznu. Ko s djavolom tikve sadi,
  Ulog za prebijanje Ivanovica je bio velik, i sudbina miseva nikog ne interesuje.

 10. labud dabanovic says:

  Ne znam ko je ‘izmačuga’ gospodina Ivanovića i ko je za to krivac.
  Ali me čudi ponašanje g.Ivanovića.Kad je siguran da ga ovi osuđeni nijesu ‘izmačugali’ znači da zna ko ga je napao.Pa bi trbalo da sami g.Ivanović priloži tužbu protiv onih koje je prepoznao.Čudno?Izgleda mi da je kojim slučajom policija privela Mila Đukanovića ili nekog iz njegove familije,da bi g.Ivanović to potvrdio i ako znamo da Milo,niti iko njegov, nije mogao biti jedan od tih napadača.
  Slušajući one poput ovog Gorcila sve je pravo i dozvoljeno samo ako je protiv države i vlasti.

 11. Neon says:

  Da li neko, poslije ovakvog epiloga priče o napadu na Ivanovića, može da tvrdi kako Crna Gora nije pretvorena u feud Prve familije? Podrazumjeva se, mislim na one oni koji nemaju interes da brane Prvu familiju, a IQ im prelazi 70.

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register