Psovanje na poslu podiže moral

by | okt 23, 2007 | Svaštara | 0 comments

Psovanje na poslu može u velikoj mjeri podići moral i podstaći "ekipni duh" zaposlenih, jer im to omogućava da bolje izraze svoja osjećanja i razviju čvršće socijalne veze, rezultat je najnovijeg istraživanja u Engleskoj.

Profesor menadžmenta na univerzitetu Ist Anglija Jehuda Baruh i apsolvent Stjuart Dženkins proučavali su upotrebu takozvanih nepristojnih riječi na radnom mjestu i implikacije koje to može da ima na menadžment. Oni su pošli od pretpostavke da je psovanje postalo gotovo uobičajeno otkako su nestali tradicionalni tabui, a pokušali su da utvrde u kojim okolnostima takav jezik postaje prihvatljiv i odgovarajući, odnosno kada na to treba "zažmuriti".

Zaključak je da psovanje pred visokim rukovodiocima kompanije, ili ped klijentima, u svakom slučaju treba obeshrabtiri i zabraniti, ali u svim ostalim situacijama to pomaže da se među zaposlenima razvije solidarnost i da se oni oslobode frustracija i stresa.

"Ljudi na radnim mjestima stalno psuju, ali to najčešće ne rade na negativan, za bilo koga uvredljiv način", rekao je Baruh.

"Ukoliko bi insistirali na potpunoj zabrani psovanja i kažnjavanju, menadžeri bi možda dokazali svoju čvrstinu i nepopustljivost, ali bi na taj način uništili najvažnije veze među zaposlenima i direktno uticali na smanjenje radnog morala i motivacije", dodao je on. 

0 Comments

Submit a Comment