Hormon sreće niži kod žena

by | aug 12, 2007 | Svaštara | 0 comments

Istraživači su odlučili da stave tačku na priču o polovima i tome je bolji, jači, sposobniji… Evo rezultata do kojih su došli

U poslednjih nekoliko godina pažnju javnosti, kako svetske, tako i domaće, sve više okupira pitanje rodne ravnopravnosti. Ova tematika se, osim kao predmet društvenih istraživanja, javlja i u našoj svakodnevici, kao tema o kojoj raspravljamo sa našim prijateljima, ozbiljno ili šaljivo, poput ovog teksta. Sve je u redu, dok zbog te verbalne bitke ne zaboravimo da volimo i uvažavamo jedni druge. Na taj način pristupite i čitanju ovog teksta. Poenta jeste u tome da su sve muško-ženske bitke uzaludne i nepotrebne. Jer, na kraju je nerešeno, kako god brojimo…

Prva runda: inteligencija

Muškarci imaju pet IQ poena više od žena, prema tvrdnji „Britanskog psihološkog žurnala"

muškarci 1, žene 0

Druga runda: vid

Studije, obavljene u Škotskoj, ukazuju na to da žene imaju približno dva puta veće šanse da oslepe nego muškarci, mada, što je zanimljivo, muškarci su češće daltonisti

muškarci 1, žene 0

Runda 3: srce

Žensko srce kuca brže nego srce muškarca, 75 otkucaja u minuti, dok je kod muškaraca 70. Muškarci češće imaju srčani udar, ali žene koje su se oporavile imaju veći rizik da im se napad ponovi u roku od jedne godine.

muškarci 0, žene 1

Runda 4: pušenje

Žene se teže oslobađaju ove navike, i izloženije su većem riziku nego muškarci da obole od raka pluća, i kardiovaskularnih bolesti, međutim, muškarci češće umiru od bolesti koje su u vezi sa pušenjem.

muškarci 1, žene 1

Runda 5: depresija

Žene su dva, do tri puta sklonije depresiji, delom usled toga što je nivo serotonina, hormona sreće, kod žena niži

muškarci 1, žene 0

Runda 5: vožnja

Više muškaraca nego žena poseduje vozačku dozvolu, međutim, statistika pokazuje da su muškarci više nego duplo izloženiji opasnosti od teških saobraćajnih udesa.

muškarci 0, žene 1

Runda 7: imunitet

Žene poseduju jači imuni sistem od muškaraca, ali su osetljivije na autoimune bolesti kao što su artritis i multiple skleroza.

muškarci 1, žene 1

Runda 8: seks

Tokom nezaštićenog seksualnog odnosa žene imaju dva puta veće šanse da se inficiraju seksualno prenosivom bolešću, i deset puta veći rizik da se zaraze HIV-om. Uz to, psihijatri sa Univerziteta Kalifornija tvrde da muškarci pomisle na seks svake 52 sekunde, dok žene to čine jednom dnevno.

muškarci 1, žene 0

Runda 9: život

Žene u proseku žive 81 godinu, muškarci 76, samo 10 odsto ljudi starosti preko sto godina su muškarci

muškarci 0, žene 1

Runda 10: smrt

Sudeći prema podacima Rojal Koledža za psihijatriju, muškarci su duplo skloniji da sebi oduzmu život, međutim, žene češće pokušavaju samoubistvo.

muškarci 0, žene 1

Rezultati: muškarci  6, žene 6

0 Comments

Submit a Comment