Nazivi firmi kao imena i prezimena

Objavljeno: 09.08.2007, 10:44h

Službenica zaposlena u jednoj od banaka u Crnoj Gori požalila se PCNEN da nailazi na razne primjere novog pravopisa u ugovorima koji joj dolaze do ruku.

Službenica zaposlena u jednoj od banaka u Crnoj Gori požalila se PCNEN da nailazi na razne primjere novog pravopisa u ugovorima koji joj dolaze do ruku.

Navela je sljedeće primjere: 

 • umjesto Uprava carina, sada je Uprava Carina
 • umjesto Direkcija prihoda, imamo Direkciju Prihoda
 • umjesto Privredna komora, stoji Privredna Komora

"Eto tako da znate, pa i vi da ispravno pišete. Očigledno u našem novom pravopisu nazivi firmi se doživljavaju kao imena i prezimena", napisala je naša čitateljka.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Gresnik says:

  Vi sluzbenice banke nebi trebalo da se bavite pravopisnim (ne)greskama, nego da budete uvijek sa osmjehom na licu kada usluzujete svoje klijente.Treba da dobro pazite da vam se ne desi neka racunarska greska. Vi nijeste nastavnica Crnogorskog jezika, nego bankarska sluzbenica.

  PS. Naravno, trebamo vam se zahvaliti sto ste uvidjeli da nesto nije uredu sa nasim pravopisom. Ja se jos ucim da pisem pravilno, i da sto manje pravim pravopisne greske.

 2. Zvrko says:

  Kad jezicke macke odu,
  jezicki misovi kolo vodu.

  Sada svako pise kako misli da treba. Moze da bidne, al ne mora da znaci. Jaci-kaci pa po jeziku manijaci.

 3. cjepidlaka says:

  doprinos gramatici:
  nije “nebi” nego “ne bi”
  nije “Crnogorski” nego “crnogorski”

 4. Забринута says:

  Баш добра тема. Ајде мало да причамо о правопису, а не само о имену језика. Ако се овако настави, свима ће нам бити страни, па били ови или они.

 5. podgoricanin says:

  Ovdje se ne radi o crnogorskom/srpskom pravopisu, prije ce biti da je u pitanju uticaj engleskog jezika, oni imena ustanova, institucija, vlade itd. pisu velikim slovima.

 6. Radonja says:

  O cijem pravopisu ces da diskutujes kad svoga jezika nemas?

 7. Mrgud says:

  Brkati Vuk Karadzic uze nase Crnogorske rijeci i ‘napravi’ srpski jezik. 1818 u Becu izlazi RJECNIK srpskoga jezika. (Nije nazvao RECNIK, nego RJECNIK). Sada mi sa nasim rijecima imamo nas CRNOGORSKI JEZIK. Tu nema nikakvih nesporazuma. Oni koji zele da govore srpski jezik koristeci nase Crnogorske Rijeci, mora da se prilagode i da taj jezik nazove pravilnim imenom, CRNOGORSKI JEZIK. Oni koje interesuje nas jezik mogu da odu do SORBONE i Krakova da se raspitaju i bolje upoznaju sa tim jezikom, kojega samo neki maloumni srbi negiraju.

  PS. izvinjavam se na neke pravopisne greske, koje sam namjerno napravio.

 8. Lazar says:

  U novom “crnogorskom jeziku ” ne mozes svastiku prebaciti do sela, vec prijebaciti do sela/

 9. Radonja says:

  Da,da sad nema vise ona srpska junacka pesma da se peva : “Napoj meni konja lijepa devojko”‘nego na crnogorski: ”
  Napoj mene konja lijepa djevojko”, jesam li dobro ovo preveo smrdogorci da se nebi naljutili coce?
  A to sa snahom nebi bilo problem nego sto ce oni prijebacit citavu svoju famelju.
  Kakav je crnogorski jezik uzimao Vuk Karadzic avetinjo kad smrdogorci u to vrijeme niti su imali skole niti su znali pisat a ti pricas o crnoghordkom jeziku.
  Vuk je uzeo Hercegovacki dijalekt srpskog jezika za svoju osnovu reforme Srbskog jezika a u crnoj gori je isao samo kod Hercegovackih svestenika nekada Erakovica kasnije Petrovica na razgovore o hercegovackom dijalektu kako gore rekoh.
  No smrdogorci pitate vi Sveta i Ranka da vi naprave taj vas jebeni jezik posto ga nemate?
  A eto vam i novog reformatora Mirasa vec vi je zene i ostalu rodbinu prijebacio u kalendar crnogorski i skinuo do gole koze i to u Mart kad se macke frkaju.

 10. The_Absolutist says:

  Đe je webmaster da izbaci ovog Radonju što psuje?
  Ako blatiš sebe i svoj obraz, ostavi ostale na miru.

 11. Dukljanin says:

  Ne treba radonjce izbacati. On je kao slijepo crijevo kroz koje moze da smrad prolazi, a da ne smeta organizmu. Propjevace on na CRNOGORSKOM ubrzo. Kako bi pametnii zivjeli, kad nebi bilo avetinja kao radonja da nas ‘uveseljava’ sa lazima i glupostima.

 12. Dubovac says:

  Zelim da cestitam ovoj bankarskoj sluzbenici.Ona je jedna od rijetkih koja nije ravnodusna prema pravopisnom javsluku kod nas. Ako slucajno radi u Podgorickoj banci, neka ispravi formular banke s pogresnom adresom. Punih 40 godina ta banka pogresno navodi svoju adresu: Novaka Miloseva 8a, iako je vec odavno adresa promijenjena.

 13. bez fišeka nebi postojao metak says:

  Sto ove čavke zagrakcu kad neko dodje po svoje perje.Ostade im sad celava-istorija i čopavi-jezik pa vriste ka ‘Damjanov zelenko’.Radonja nam ostade ka ošišana žena.

 14. smrdogorski moderatori jel' says:

  Chestitam jos jednom administratorima na ovom cascavanju sa fasistichkim ponizavanjem i nazivanjem Crnogoraca smrdogorcima. Fasizam vam ide od moderatorstva odlichno.

 15. proff says:

  SKRATITI ,,JEZIK ,, I MISLITI O JEZIKU!RAZUMJETI NEPISMENE I OPISMENJAVATI ,,PISMENE,,!
  Kada bi se bavili , manje politikom , više kulturom , manje istorijom , a više savremenim tokovima, možda bi svi bili- i pismeni i nasmijani ,možda bi se zvali -država!

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register