Čarolija kineske hrane

Objavljeno: 09.08.2007, 11:29h

Kineska kuhinja je, za razliku od većine istočnjačkih kuhinja, zdrava i niskokalorična kuhinja s malo masnoća.

Kineska kuhinja je, za razliku od većine istočnjačkih kuhinja, zdrava i niskokalorična kuhinja s malo masnoća.

Kina je zemlja razvijenijih kulinarskih vještina. Vrhunski kuvari smatraju se umjetnicima i visoko su pozicionirani na društvenoj ljestvici. Da bi odgovorili na pitanje zašto je baš Kina tako visoko razvila kulinarstvo, treba zaviriti u kinesku istoriju. Kineski štapići koriste se za jelo i za miješanje sastojaka, razbijanje jaja i presavijanje tijesta. Umijeće kineskog pripremanja hrane razvijalo se vjekovima. Pratimo ga od 2000. godine prije nove ere, kada je kineski car Fu učio ljude ribarenju, lovu, uzgoju žitarica i kuvanju.

Veliki učitelj Konfučije volio je i veličao umijeće kuvanja. Mnoga od njih i danas su dio svijesti kineskog naroda. Tradicija sjeckanja namirnica na veličinu zalogaja tokom pripreme, a ne za stolom, jedinstvena je za cijelu kinesku kulturu. Korišćenje noževa za stolom još tada se smatralo lošim ukusom. Nož kao oružje za lov nije imao mjesto za stolom. Sklad pripremljenog jela morao je biti uočljiv već prilikom serviranja, tj. skladan za oko. Naglašavao je važnost izbora boja namirnica prilikom serviranja jela. Boje moraju biti žive i pažljivo odabrane.

Taoizam je obogatio kulinarstvo novim pristupom. Taoiste je zanimala vrijednost hranljivih sastojaka i njihova važnost za ljudsko zdravlje. Tokom više vjekova Kinezi su istraživali svet biljaka, trava, sjemenki i gljiva kako bi pronašli najhranljivije elemente. Otkrili su da nutricionističke vrijednosti biljaka mogu biti lako uništene nepravilnom pripremom, i da mnoge vrste hrane imaju medicinsku vrijednost. Najočigledniji primjer za to je đumbir, koji se često koristi u ishrani kao začin, a značajan je i po ljekovitom djelovanju na želudac.

Rezultat taoističkih istraživanja je da je kineska kuhinja, za razliku od većine istočnjačkih kuhinja, zdrava i niskokalorična kuhinja s malo masnoća. Za pripremu se većinom koriste nezasićena ulja i vrlo malo životinjskih masnoća.

Sledeći filozofiju taoizma, Kinezi su, već 500 godina prije nove ere, pronašli odgovore za danas tako popularne dijete za mršavljenje i razne druge zdravstvene probleme. Kineska kuhinja nam otvara mogućnosti zdrave ishrane i uvodi nas u umjetnost življenja u skladu s prirodom.

Korisni savjeti: Prije nego što krenete u avanturu eksperimentisanja s kineskom kuhinjom, svakako pročitajte ove savjete, jer su oni neophodni za njeno bolje razumijevanje.

– Pažljivo pročitajte cio recept prije nego što počnete da pripremate namirnice.
– Većina recepata koristi se za pripremanje hrane za četiri do šest osoba.
– Važno je da isiječete sastojke na jednaku veličinu za svaki recept kako je u njemu navedeno.
– Jaka vatra neophodna je za kinesku kuhinju.
– Uvijek koristite skrobno brašno, unaprijed razrijeđeno vodom.
– Nikada nemojte pržiti povrće duže od tri minuta.
– Zapamtite da đumbir i bijeli luk sagorijevaju vrlo brzo, pa ih ne treba pržiti više od trideset sekundi i to na nižim temperaturama.
– Mnogo je lakše sjeći meso kada je djelimično smrznuto.
– Unaprijed isijecite sastojke i pripremite ih u odvojenim zdjelicama.
– Šećer možete zamijeniti veštačkim zaslađivačima.
– Pažljivo odmjerite svaki sastojak i koristite ga tačno u predviđeno vrijeme.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register