Blagotvorno dejstvo kofeina

by | aug 9, 2007 | Svaštara | 0 comments

Studija sprovedena u Francuskoj pokazala je da bi tri ili više šoljica čaja ili kafe dnevno moglo da pomogne starijim ženama, ali ne i muškarcima, da poprave pamćenje.

Studija sprovedena na 7000 muškaraca i žena starijih od 65 godina u francuskim gradovima Bordou i Monpeljeu pokazala je da je kofein najbolje efekte imao na verbalnu memoriju kod žena, navodi onlajn časopis "WebMD".

Učesnici studije su tokom studije prijavljivali koliko su šoljica kafe ili čaja dnevno unosili. Oni su istraživačima pored ovoga navodili i koje ljekove uzimaju, pošto neki od ljekova sadrže kofein. Neki od ispitanika su pili kole ili kakao, koji takođe u sebi imaju kofein.

Učesnici su uradili i nekoliko testova mentalnih sposobnosti, uključujući i test memorije zasnovan na nizu riječi. Oni su iste testove uradili poslije dvije, odnosno četiri godine nakon početka istraživanja.

Žene koje su prijavile da su svakoga dana pile bar tri šolje čaja ili kafe na početku studije, pokazale su manji pad u rezultatima testova nego žene koje su pile najviše jednu šoljicu čaja ili kafe dnevno.

Pokazalo se da nije bitno da li su žene pile čaj ili kafu, što ukazuje na to da je kofein, zapravo, najbitniji sastojak.

Ali, kofein nije uticao na povećanje ili smanjenje rizika od oboljenja poremećaja pamćenja kao što su demencija ili Alchajmerova bolest. Istraživači su primjetili da je studija možda previše kratko trajala da bi se pokazao taj uticaj.

Međutim, podaci su pokazali da kofein nije imao nikakav uticaj na rezultate kod muškaraca. Istraživači su stoga zaključili da su žene osjetljivije na dejstvo kofeina.

0 Comments

Submit a Comment