Otkrivena grobnica astečkog imperatora?

Objavljeno: 07.08.2007, 14:50h

Meksički arheolozi su, koristeći radar koji prodire kroz zemlju, otkrili podzemne odaje za koje vjeruju da sadrže ostatke imperatora Ahuizotla, koji je vladao Astecima kada je Kristofer Kolumbo pristao na obale Novog svijeta.

Meksički arheolozi su, koristeći radar koji prodire kroz zemlju, otkrili podzemne odaje za koje vjeruju da sadrže ostatke imperatora Ahuizotla, koji je vladao Astecima kada je Kristofer Kolumbo pristao na obale Novog svijeta.

Ukoliko se potvrdi da je zaista reč o Ahuizotlu, to bi mogla da bude prva grobnica nekog vladara Asteka ikada nadjena.

Otkriće bi moglo predstavljati "prozor" u civilizaciju Asteka i njen klimaks. Ahuizotl, imperator-graditelj, koji je proširio carstvo čak do Gvatemale, bio je poslednji imperator koji je završio vladavinu pre španskih osvajanja.

Prema zapisu jednog španskog sveštenika, u ovoj oblasti su Asteci kremirali i sahranjivali svoje vladare. Ali, nijedna grobnica astečkih vladara nikad nije nadjena, izmedju ostalog i zbog toga što su španski osvajači izgradili svoj grad na mestu ceremonijalnog centra ovog naroda, ostavljajući iza sebe kolonijalne gradjevine istorijski suviše vredne da bi se uklanjale zbog arheoloških iskopavanja.

Jedna od ovih kolonijalnih gradjevina bila je toliko oštećena u zemljotresu 1985. da je morala da bude srušena, a ekspertima je ostavljena mogućnost da izučavaju lokaciju Zokalo placa u Meksiku, izmedju Metropolitan katedrale i ruševina Templo Major piramide.

Arhelozi su našli prolaz do grobnice koji je ispunjen vodom i muljem, što im znatno otežava i usporava rad, ali i srečava raspadanje i truljenje sadržaja.

Oni se nadaju da će doći do prostorija na jesen i otkriti pepeo Ahuizotla, koji je verovatno kremiran 1502. godine.

U to vreme Kolumbo je već bio pristao na obale Novog sveta, ali prvi kontakt Asteka sa Evropljanima desio se 17 godina kasnije, 1519, kada su Ernan Kortez i njegova banda osvajača umarširali u Meksičku dolinu i uzeli za taoca Ahuizotlovog naslednika, njegovog nećaka Montezumu.

Vlast je preuzeo Ahuizotlov sin Kvoutajmok i on je pružio poslednji otpor Špancima u bici za Meksiko 1521 godine. On je kasnije zarobljen i zatvoren, a potom i ubijen. Mesto na kom je sahranjen ostalo je nepoznato.

"On mora da je sahranjen u svečanoj ceremoniji sa bogatim ponudama bogu, kao što su vaze, ornamenti… i verovatno sa predmetima koje je lično koristio", kaže Luis Alberto Martos, direktor arheoloških studija na Meksičkom nacionalnom institutu antropologije i istorije.

Svi znakovi ukazuju na Ahuizotla. Grobno mesto leži direktno ispod ogromnog, nedavno otkrivenog monolita izgraviranog predstavom Tlalteikutlija, astečkog boga zemlje.

Bilo koji artefakt povezan sa Ahuizotlom Meksiku bi doneo ogroman ponos. Zemlja već dugo bezuspešno pokušava da povrati umetničke predmete naroda Asteka kao što su Ahuizotlov štit i Montezumina perjanica iz Etnološkog muzeja u Beču.

"Asteci su bili najmoćnije društvo u vreme pre dolaska Španaca i zbog toga je Ahuizotlova grobnica toliko važna", kaže Martos.

Srna

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register