‘YouTube’ i srpski političari

Objavljeno: 05.08.2007, 12:27h

Lupetanja srpskih političara polako prevazilaze domaće okvire i postaju svetski hit.

Lupetanja srpskih političara polako prevazilaze domaće okvire i postaju svetski hit.

Za ovakav zaključak dovoljno je posetiti najpopularniji svetski internet sajt za smešne video-snimke YouTube, na kome "biseri" političke elite Srbije, koji su pogledani preko 100.000 puta, nimalo ne zaostaju za glupostima njihovih svetskih kolega.

Trenutno najveći srpski "junak" na Jutjubu je Dragan Marković Palma, gradonačelnik Jagodine i predsednik stranke Jedinstvena Srbija, koji nema mnogo snimaka, ali i ono malo je za antologiju ljudske neinformisanosti. Palmin video u kome je mrtav ladan rekao da mu od svih muzičara nisu svirali jedino "Betoven i Šopen, jer je bio mnogo mali kad su oni bili popularni", apsolutni je hit sa preko 55.000 poseta.

Ovolika gledanost u konkurenciji više od milijardu snimaka svakako je uspeh, a Palma listu kaže da ne zna "što ljudima toliko znači taj Betoven". Markovićevi gafovi toliko su popularni da ga u internet forumima već uporedjuju sa Boratom, likom iz britanskog filma o Kazahstancu koji je došao u Ameriku i ponaša se kao da je pao s Marsa.

Vojislav Šešelj, lider radikala, već četiri godine robija u Hagu, ali to mu ne smeta da izaziva pažnju internet fanova. Šešelj ima više od 600 snimaka, ali je najgledaniji onaj u kojem teško prevodivim psovkama "otpozdravlja" Sekretarijatu Tribunala "počevši od Hansa Holcijusa pa nadalje".

Njegovom zameniku Tomislavu Nikoliću teško će biti zaboravljena poruka Zoranu Djindjiću "da je i Tita bolela noga pred smrt" i opaska da je Boris Tadić ustaša.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ivica Kirin napravio je lapsus nazvavši sajt Jutjub – Jubito. Otkad se snimak njegovog lapsusa pojavio na ovom sajtu, pre pet meseci, do danas je pregledan preko 210.000 puta. Nakon objavljivanja ovog videa u Hrvatskoj su se pojavile i majice sa natpisom "Jubito". Ministar Kirin kasnije je optužio opozicionu Socijaldemokratsku partiju da je postavila ovaj snimak kako bi umanjila njegov kredibilitet.

Velimir Ilić, lider Nove Srbije i ministru za infrastrukturu, ima čak 30 zabeleženih video i audio gafova. Svakako je najpopularnija njegova svadja sa novinarom RTV Studio B, u kome političara Nebojšu Čovića i novinarku Olju Bećković časti najsočnijim psovkama, mada ne zaostaje ni snimak na kojem nogom udara novinara TV Apolo Vladimira Ješića.

Snimak Veljinog dueta sa estradnom zvezdom Cecom Ražnatović kada pevaju "Ne može nam niko ništa" takodje je internet hit, a najzanimljiviji komentar na ovaj snimak bio je da "drži mikrofon ko flašu".

Sam Ilić to ne doživljava lično i kaže da bi "voleo da i sam učestvuje u kreiranju internet sadržaja, ali da jednostavno nema vremena zbog posla".
"Svi komentari koji se pojavljuju na internetu stvar su mišljenja i tu svako ima pravo da iznese svoj sud o pojedinim ljudima, medjutim, ja se ne obazirem i nastavljam da obavljam svoj posao kao i do sada" kaže Ilić.

Kurir

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register