Rim dobio ‘Gej ulicu’

Objavljeno: 04.08.2007, 12:23h

U Rimu je juče otvorena "Gej ulica" usred žestoke debate o pravima homseksualaca u pretežno katoličkoj Italiji.

U Rimu je juče otvorena "Gej ulica" usred žestoke debate o pravima homseksualaca u pretežno katoličkoj Italiji.

U Rimu je juče otvorena "Gej ulica" usred žestoke debate o pravima homseksualaca u pretežno katoličkoj Italiji, izazvane pritvaranjem dva homoseksualca koji su se ljubili ispred Koloseuma.

Borci za prava homosekusalaca pozdravili su 300 metara dugu zonu u centru grada, ispunjenu prodavnicima i barovima, kao oblast gdje se homoseksualci zvanično mogu "osjećati opušteno".

"Ovo će biti oblast gdje će se ljudi osjećati opušteno, a takodje bi trebalo da bude most izmedju gradjana i homseksualne zajednice", rekao je Fabricio Marazo iz italijanskog pokreta za prava homoseksualaca "Arčigej".

On je takodje izrazio nadu da će ta ulica postati mjesto gdje će biti moguće izražavanje različitosti i da će doprinijeti "stvaranju atmosfere za miroljubivu koegzistenciju".

Javna debata u Italiji o pravima homoseksualaca je pokrenuta posle pritvaranja dva homeskualca prošle nedjelje jer su se ljubili u blizni Koloseuma.

Policija je saopštila da je par uhapšen zbog nemoralnog ponašanja i da se dva muškarca nisu samo ljubila. Policija je rekla i da bi isto postupila i da je par bio heteroseksualan.

Protiv odluke gradskih vlasti da zatvori dio ulice za saobraćaja tri noći u nedjelji do 8. septembra i ona tako postane "Gej ulica", protestvovale su desničarske organizacije.

"Niko ne želi da osudjuje one koji praktikuju drugačiju seksualnost, ali posvetiti ulicu isključivo gejevima i lezbejkama, po meni je beskorisan i marginalizujući projekat", rekao je desničarski političar Pjerdjordji Benvenuti.

Vlada Italije je nedavno predložila zakon koji bi dao prava nevjenčanim i homoseksualnim parovima što je izazvalo oštru reakciju Vatikana.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register