Ljubljenje jače od morfijuma

Objavljeno: 30.07.2007, 09:03h

Dok traju poljupci, tijelo proizvodi supstance jače od morfijuma, ali postoji još činjenica koje sigurno nijeste znali. Evo šta kažu naučnici…

Dok traju poljupci, tijelo proizvodi supstance jače od morfijuma, ali postoji još činjenica koje sigurno nijeste znali. Evo šta kažu naučnici…

1. Ljubljenje aktivira dvadeset i devet mišića lica, pa efikasno djeluje na prevenciju nastanka bora.

2. Par koji se ljubi razmjenjuje masnoće, mineralne soli i proteine. Istraživanja pokazuju da baš ova razmjena pojačava proizvodnju antitijela koji sprječavaju eventualnu zarazu od različitih bolesti.

3. Zanimljivo je da brzi, romantični poljubac sagori dvije-tri kalorije, a francuski poljubac – čak više od pet kalorija.

4. Postoji mišljenje da muškarac koji svaki dan poljubi suprugu pri odlasku na posao živi pet godina duže od onog koji za sobom samo zatvori vrata od stana.

5. Vatreni poljubac koji traje devedeset sekundi podiže krvni pritisak i pojačava i ubrzava puls. Povećava se nivo hormona u krvi i, prema tome, promijeni život u jednom minutu.

6. Dok traju poljupci, tijela mogu da proizvedu supstance koje su čak dvjesta puta jače od djelovanja narkotika (na primjer, morfijuma). I zbog toga partneri za vrijeme ljubljenja mogu da osjete jako stanje slično euforiji i intenzivno osjećanje sreće.

7. Ljubljenje pomaže ženama u relaksaciji od napornog dana, a i na lak način ih oslobađa od stresa.

8. Poljubac koji traje minut može da "oslobodi" iz tijela čak dvadeset i šest kalorija.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register