Orao gleda u lijevo i krši ustav

Objavljeno: 28.07.2007, 14:15h

Nacionalni zaštitini znak na poljskim vojnim zastavama orao ubuduće će gledati u desnu stranu, a ne u lijevu kao kada je u Poljskoj bila na vlasti ljevica.

Nacionalni zaštitini znak na poljskim vojnim zastavama orao ubuduće će gledati u desnu stranu, a ne u lijevu kao kada je u Poljskoj bila na vlasti ljevica.

Aleksander Ščiglo, ministar odbrane u konzervativno-populističko-nacionalističkoj vladi premijera Jaroslava Kačinjskog naredio je da se orlovi na svim vojnim zastavama okrenu u desno, u ispravnom smjeru kako propisuje poljski ustav.

Time je poništio odluku bivšeg ministra odbrane u vladi Saveza demokratske ljevice Ježija Šmajdjinskog koji je prije dvije godine potpisao odluku da orlovi s poljskog grba bar na zastavama garde gledaju u lijevo.

Da su okrenuti u pogrešnom smjeru primijetili su mediji tek ljetos na proslavi pada Bastilje u Parizu na kome su u defileu učestvovali i vojnici savezničkih zemalja, izmedju ostalih i Čeha i Poljaka.

"Dobro da Šmajdjinjski orlu nije zaboravio i krunu. Ljevica nikada nije pridavala značaj nacionalnoj tradiciji, onome što je suštinsko za Poljake", rekao je Ščiglo poljskim medijima.

Eksperti za ustavno pravo upozoravaju da je bivši ministar promjenom pravca u koji gleda poljski orao prekršio ustav, ali ne mogu da se slože da li ga za to čeka neka kazna.

"To jeste kršenje ustava, ali nema nikakvih posledica jer nije postajala namjera da se nacionalni simboli izlože ruglu", rekao je profesor ustavnog prava sa Varšavskog univerziteta Rišard Pjotrovski.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register