Soni prodaje laptop bez pokretnih djelova

Objavljeno: 25.07.2007, 09:19h

Japanski elektronski gigant Soni je objavio da pušta u prodaju prvu verziju laptopa bez pokretnih djelova.

Japanski elektronski gigant Soni je objavio da pušta u prodaju prvu verziju laptopa bez pokretnih djelova.

Novi Sonijev laptop TZ11MN je veoma elegantna mašina, tanka i teška svega nešto više od jednog kilograma, zahvaljujući ultralakom LED ekranu i, naravno, nedostatku čvrstog diska. Ekran je jasan i čitljiv i po suncu i iz svakog ugla. Nedostaci su relativno mala memorija – svega 32 gigabajta i visoka cijena – oko tri hiljade eura.

U većini današnjih kompjutera za trajno bilježenje podataka, kao što su kompjuterski programi i fajlovi, koriste se čvrsti magnetni diskovi, koji se često nazivaju i hard drajv. Iako veoma usavršeni, ti uređaji su ipak mehaničke naprave osjetljive na potrese i podložne kvarovima, a troše i dosta struje. Druge negativne osobine su relativna sporost u čitanju zabilježenih podataka i njihova fragmentacija.

Kako se razni podaci neprestano pišu i brišu, i kako kompjuter nastoji da ispražnjena mesta popuni novim podacima, fajlovi se neminovno razbijaju u manje cjeline koje se smještaju u ispražnjene prostore, pa je njihovo pozivanje utoliko sporije.

Kompjuteri bez pokretnih delova osolobođeni su svih tih nedaća, jer je pristup bilo kom zabilježenom podatku gotovo trenutan.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register