Misterija drežničke crkve

Objavljeno: 11.07.2007, 11:33h

Jedna od najpoznatijih legendi iz kleničkog kraja je ona po kojoj je crkva u selu Drežnica, prije mnogo vjekova, propala u zemlju zato što su u njoj pokušali da se vjenčaju kum i kumašinka.

Jedna od najpoznatijih legendi iz kleničkog kraja je ona po kojoj je crkva u selu Drežnica, prije mnogo vjekova, propala u zemlju zato što su u njoj pokušali da se vjenčaju kum i kumašinka.

Crkva koju je zemlja progutala je, prema legendi, bila posvećena svetom jevandjelisti Marku, a priča se prepričava s koljena na koljeno medju lokalnim stanovništvom.

Teško je i zamisliti kako je to cijela crkva mogla da propadne u zemlju, pa ma iz kog razloga, ali je činjenica da na vrhu brda, na ulazu u Drežnicu, još postoji velika rupa u zemlji, čiji je prečnik danas desetak metara a dubina oko dva metra.

Nije teško pretpostaviti da je ta rupa – za koju svi mještani kažu da je nastala tako što je crkva svetog Marka propala u zemlju – nekada bila mnogo veća. To se mjesto zove crkvište, a u neposrednoj njegovoj blizini je grobište.

Bilo je nevjernih Toma medju sadašnjom generacijom Drežničana, pa je tako prije desetak godina Dragiša Mišić, čije su se njive graničile sa nekadašnjim crkvenim dvorištem, pokušao da pomjeri medje i da zauzme ono što je po starim pričama bilo crkvena zemlja.

Počeo je da ore i tu zemlju, da sadi i da žanje, ali su njegovi ukućani ubrzo počeli da se razbolijevaju, i to jedan za drugim. Poslije sna u kome je dobio upozorenje da ostavi crkvenu zemlju, Dragiša je vratio medje gdje su bile ranije, a u njegovu kuću se vratio mir i zdravlje. Dragiša Mišić još živi u Drežnici.

Na pitanje šta se zaista desilo u Drežnici, prema mišljenju Sladjana Dimitrijevića, stanovnika sela Drežnica, najpouzdaniji odgovor mogli bi da daju arheolozi.

"Svi smo mi čuli tu priču da su kum i kumašinka htjeli da se vjenčaju u crkvi i da je zbog toga crkva propala u zemlju. Čak ni najstariji Drežničani ne znaju ništa više o tome, a niko od nas nema ni mogućnosti da to istraži. Zanima nas šta je istina i zbog nas i zbog naše djece. U svakom slučaju, bilo bi dobro da se opet podigne crkva na istom mjestu", kaže Sladjan.

Da su nekada tu bili crkva i groblje, otkrivaju kamene ploče na koje se s vremena na vrijeme tokom oranja naidje.

Familija Mišić je jedna od najstarijih u selu i njihove se njive graniče sa mjestom na kojem je prema predanju nekada bila crkva. Ali ni najstarija Dobrica Mišić, ni sa svojih 70 godina ne pamti ništa više od ostalih.

"Niko se ne seća i ne pamti šta se tačno desilo sa crkvom, ostala je samo priča. Čula sam od moga svekra i svekrvu da je crkva propala zajedno sa celu svadbu i sa popa koji je hteo da venča kuma i kumašinku. Ponekad kad se ore iz zemlju izlaze kamene ploče i kosti. Dragiša Mišić je hteo direktno da proširi svoju njivu, ali ne čini u crkveno da se dira, počeli su njegovi da se razbolevaju i morao je da se povuče", kaže baka Dobrica.

Drežnica je danas malo selo u dijelu opštine Bujanovac koji nastanjuju Srbi. Od makedonske granice, od graničnog prelaza "Prohor Pčinjski", daleko je 13 kilometara, a stotinak stanovnika mahom živi od poljoprivrede i stočarstva.

Nekada su imali i svoju vodenicu, na mjestu gdje je proticala Kanidolska rijeka, ali sada više nema ni vode ni vodenice. Nikada ranije nijesu bile ovakve suše, sad je "došla pustelija", kažu.

Kurir

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register