10 stvari koje možete učiniti za spas Zemlje

by | jul 7, 2007 | Čuj - viđi - javi | 9 comments

Preporuke koje nam je proslijedio Razvojno kulturno informacioni centar MOST sa Žabljaka (povodom danasnje globalne akcije Live Earth)

 1. Zamjenite svoje usijane sijalice sa kompaktnim fluorescentnim svjetlima (CFLs). Kada kupujete sijalice bolje pogledajte koje uzimate, jer one označene kao CFLs traju 10 puta duže i koriste 66 posto manje energije od običnih sijalica.

2. Stavite svoj kućni termostat u vrijeme zimskih dana na tri stepena manje od uobičajenog i tri stepena više za vrijeme ljetnih dana. Tako možete godišnje smanjiti emitovanje za pola kilograma ugljen dioksida.

3. Napumpajte gume na automobilu. Pumpajući gume možete smanjiti svoju potrošnju goriva po kilometraži i tako uštediti novac i potrošnju benzinu. Prava stvar za Zemlju, ali i za vaš novčanik.

 4. Isključite bojler za grijanje vode. Svoju vodu grijte do maksimalnih 55 stepeni Celzijusa, ne više.

5. Pažljivo birajte morsku hranu. Kupujući i konzumirajući određenu morsku hranu možete obeshrabriti nekontrolisan izlov i izbjeći nestajanje ugroženih morskih vrsta.

6. Kupujte  aparate za domaćinstvo sa naljepnicom EneryStar. Ako ih možete pronaći u Crnoj Gori, EnergyStar proizvodi su među 25 posto najštedljivih što vaše račune za potrošenu energiju može smanjiti za čak 30 posto.

7. Perite i ispirirajte u hladnoj vodi. Kada bi svi koristili hladnu vodu za mašine za veš, svake godine sačuvali bi 30 miliona tona ugljen dioksida i milione eura na troškove energije. Uz to, hladna voda vaš veš čisti isto kao i topla.

8. Kupujte mesne i ostale proivode proizvedene u vašoj blizini. Potražite na internetu ili se raspitajte kod prijatelja i poznanika gdje možete kupiti domaću proizvedenu  hranu. Time već smanjujete energiju koja se troši na fabričku proizvodnju i dostavu istih proizvoda na police prodavnica. Većina proizvoda proputuje i pola zemlje prije nego dođe do prodavnica.

9. Pijte vodu iz ekološki razgradivih materijala. Godišnje ljudi iz bočica, limenki, plastičnih čaša i slično popiju na hektolitre vode, a ambalaža koja ostaje iza njih uveliko šteti Zemlji. Ogromne količine fosilnog goriva i hidroenegrije koristi se za obradu, punjenje, skladištenje i disponovanje tih materijala.

10. Pješačite, vozite bicikl ili povezite nekoga sa sobom ili se vi povezite sa nekim u autu. Danas automobili predstavljaju veliki izvor ispuštanja štetnih gasova . Ipak, ne morate se odreći svog automobila, samo proširite svoje opcije prevoza. Pokušajte kombinovati sve tri stvari.

9 0 komentara

  1. Slobo

    Moj doprinos:

    Ja ne vozim auto (dugorocni doprinos)
    Ne jedem morsku hranu
    Perem sudje u hladnoj vodi vec godinama

  2. Drekalo

    Ja sam tih deset stvari cinio za poslednjih 50 godina. Prvi put je “dosla” struja u moje selo 2005 godine. Struju koristim samo zbog kompjutera. Nemam sijalica, nemam kola, nemam ni bicikla, idem pjeske. Zivim onako kako su moji preci zivjeli. Jedina je moja veza sa vama preko kompjutera. Vjerujem i njega cu se osloboditi za spas nase ZEMLJE. Svi su izgledi da ZEMLJI nema spasa.

  3. Drekalo

    NOVLJANKA, zemlji nema spasa. Poznato je da su temperature u unutrasnjosti zemlje ogromne. Ta toplota koja dolazi do povrsine zemlje manifestuje se vulkanskim erupcijama. Po mojoj Drekalovoj (ne) naucnoj teoriji jedan dio te toplote-vrucine koje se krece ka povrsini zemlje, nekada je izolovala NAFTA i GASOVI koji su bili na neki nacin PRIRODNI RASHLADJIVACI. Sada je sve manje nafte i gasa da zaustave tu toplotu sto dolazi iz unutrasnjosti ZEMLJE.

    Mi, ‘privremeni’ stanovnici ZEMLJE, sve vise gledamo u nebesa misleci da sa SUNCEM nije nesto u redu. Istina, SUNCE nas zagrijava sve vise i vise. Pojavljuje se ciklus erupcija na SUNCE koje ne mozemo kontrolisati. Sta da se radi? Ne vjerujem da ja mogu pomoci opstanku zivota na ZEMLJI zato sto ne vozim kola, ili onaj sto pere sudje u ladnu vodu, ili Dusko V sto se muci muka, vozeci biciklo.

  4. DJETIC

    Ako zelimo da spasimo Crnu Goru onda treba dati vlast Zizicu Medojevicu i Mandicu . Takodje bi trebalo naci i mjesto za ovog Manijaka i Negatora Radonju i onda ce nam puci pogibija .

  5. andreja v, student geografskog fakulteta u beogradu

    da li u Crnoj Gori postoje ministarstvo za ekologiju i agencija za prostorno planiranje?

Submit a Comment