Krastavac – izvor mladosti

Objavljeno: 03.07.2007, 23:22h

Vjerovali ili ne, krastavac je odlično povrće za mršavljenje! Plod krastavca sadrži 95 procenata vode pa nije ni čudo što su ga u antičko vrijeme zvali "flaša vode iz povrtnjaka".

Vjerovali ili ne, krastavac je odlično povrće za mršavljenje! Plod krastavca sadrži 95 procenata vode pa nije ni čudo što su ga u antičko vrijeme zvali "flaša vode iz povrtnjaka".

U ostalih pet odsto sadržaja krastavca koji nije voda nalaze se veoma korisni sastojci –  magnezijum, koji je dobar protiv stresa, kalijum za nerve, bakar kao preventivno sredstvo kod reumatskih oboljenja i gorki sastojci koji hrane jetru. Najvažniji enzim u krastavcu je erepsin, koji olakšava preradu bjelančevina.

Krastavc ima malo kalorija, u 100 grama se nalazi 14 kilo-kalorija. Osim toga, on podstiče izbacivanje tečnosti i brzo zasiti. Zato više i nije važno da li ćete ga jesti kao salatu ili u kombinaciji s pojedinim jelima.

Profesor Hademar Bankhofer iz Beča ističe da svako ko tokom toplih dana malo pije, uz krastavce može da nadoknadi nedostatak tečnosti u organizmu.

"Rimski legionari su na svojim dugim marševima uvijek imali pokretne staklenike u kojima je uzgajan krastavac. Svaki legionar imao je pravo na jedan krastavac dugačak 10 centimetara", objašnjava Bankhofer.

Krastavac je veoma zdrav i sa korom, ali samo ako se radi o biološki uzgajanom krastavcu. U njegovoj kori se nalaze sastojci koji regulišu probavu. Krastavac je moćno oružje i u borbi protiv starenja. Kada stavite kolutove krastavca na lice osjetićete kako koža upija vodu iz njega.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register