Brbljivi ljekari

Objavljeno: 02.07.2007, 22:48h

Kada odete kod ljekara, očekujete pregled, možda ljekove ili "bocu". Ono čemu se ne nadate je da će vaš ljekar pola sata pričati o sebi i svojim problemima

Kada odete kod ljekara, očekujete pregled, možda ljekove ili "bocu". Ono čemu se ne nadate je da će vaš ljekar pola sata pričati o sebi i svojim problemima

Američka "Arhiva interne medicine" obavila je istraživanje o odnosu ljekara i pacijenata, poslavši lažne pacijente kod ljekara. Susreti su bili snimani kamerom, a dokazano je da u više od trećine slučajeva, doktori "dave" pacijente pričom o sebi, umjesto da obavljaju pregled.

Smatra se da malo ćaskanja nije loše za formiranje dobrih odnosa, ali istraživanje je pokazalo da brbljivi ljekar nekada može negativno da utiče na raspoloženje, pa i zdravstveno stanje pacijenata!

Ljekari i medicinske sestre obično pokušavaju da opuste pacijente pitanjima o njihovom životu, ali postoji i druga sorta – oni koji odmah započnu priču o sebi, i time inače kratak pregled produže za 20-30 minuta.

Najčešće teme ovih razgovora su njihov život, njihova porodica, njihovo zdravlje i politička ubjedjenja.

"Priznajem da umijem da se izjadam pacijentima, ali primijetio sam da to nije pristojno. Sada, kad god mi tako nešto padne na pamet, odmah okrenem priču na njihov život" rekao je dr Hauard Bekman iz Ročestera.

Testirano je sto iskusnih ljekara, a zanimljivo je da su neki od njih odmah otkrili da osoba u ordinaciji nije pacijent, već glumac!

Većina tema razgovora ocijenjeno je kao "beznačajno", jer pacijentu nije dalo nikakve korisne informacije, a u čak 79 posto slučajeva, razgovor se više nije vratio na temu, koja je prethodila doktorovoj "ispovijesti".

Oko 11 posto ljekara su čak bili uvrjedljivi, namećući sopstveno mišljenje ili političko opredjeljenje.

Doktor Bekman kaže da je često pričao pacijentima o svojoj 94-godišnjoj majci, koristeći je kao primjer pozitivnih efekata fizičke aktivnosti na starije ljude.

"Moja majka je bila veoma aktivna, i bila je dobar primjer nekim pacijentima, a onda je pala i slomila kuk. Bilo je veoma neprijatno kada bi se neko vratio u ordinaciju i pitao za nju, jer je izgledalo kao da ni o rodjenoj majci ne mogu da vodim računa. To se loše odrazilo na posao, i imidž ljekara uopšte", zaključuje on.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register