Građanin/ka je novinaru/ki pomoćnik/ca

Objavljeno: 30.06.2007, 15:24h

Kako da pomognem novinarima ili novinarkama? Da li ste, ikada, sebi postavili ovo ili slično pitanje?

Kako da pomognem novinarima ili novinarkama? Da li ste, ikada, sebi postavili ovo ili slično pitanje?

Piše: Duško Vuković

Dok mlađan novinar bijah ja, desilo se da mi je poznanik predložio da pođem sa njim na sastanak nečega (ako me sjećanje dobro služi) što je bilo neka vrsta ad hoc roditeljskog savjeta, oformljenog da pospješi izgradnju dječijeg vrtića.

Uprava podgoričkih, pardon, titogradskih dječjih vrtića je inicirala i podržavala rad pomenutog roditeljskog savjeta sve dok vrtić nije izgrađen, jer je do tada bilo važno da tate i mame iskoriste vlastiti uticaj i pomognu da posao bude završen. Kad je cilj ostvaren, uprava je izgubila interes za saradnju sa roditeljima, ali se njima dopala uloga savjetnika i željeli su da neformalno tijelo nastavi da djeluje.

Sastanak na koji me je poznanik pozvao predstavljao je jedan od pokušaja roditelja da ubijede upravu vrtića o nastavku saradnje. Niko o sastanku nije zvanično obavještavao medije, niti su se oni, koliko se sjećam, bavili tom temom.

Napisao sam priču. Objavio je. Naljutio upravu dječijih vrtića. Kritikovan sam od nadređenih što sam samom sebi dao novinarski zadatak, itd.

Za temu ovog bloga je važnije to što mi je poznanik svojim predlogom pomogao da napišem ekskluzivnu priču, koja je mogla da podstakne javnu debatu o pitanju koje je bilo važno grupi građana – roditelja.

Ove priče sam se ponovo sjetio kada smo Stevo Muk, direktor CRNVO, i ja razvijali ideju projekta Građani pomažu novinarima.

Za projekat je, ipak, bila važnija procjena da mediji u Crnoj Gori uglavnom slijede tradicionalni model, po kome su građani objekti informativnog procesa ili nekritički konzumenti medijskih proizvoda. Mediji, na žalost, nijesu razvili i uspostavili dobre modele interaktivnog odnosa sa publikom.

Čak i javnim servisima nedostaju kanali kojima bi građani mogli da iole ozbiljnije učestvuju u kreiranju uređivačke politike i nametanju javnog razgovora o pitanjima koja su od interesa za njih same ili zajednicu u kojoj žive.

Neću da kažem da će projekat Građani pomažu novinarima učiniti čudo, ali on pokušava da konzumentu medijskih poruka dovikne: Hej, osim što čitaš, slušaš i gledaš, pokušaj i da utičeš na to šta ćeš da čitaš, slušaš i gledaš.

Projekat smo počeli da realizujemo sredinom juna. Juče smo ga zvanično promovisali na konferenciji za novinare. O tome su juče svoju publiku informisali agencija MINA, Radio Slobodna Evropa, Radio Antena M, a danas je o tome pisao dnevnik Vijesti.

Nadam se da će projekat biti podjednako inspirativan za građane/ke i novinare. Živi bili, pa vidjeli.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Homer Simpson says:

  Cudne se stvari desavaju… Ili su posjetioci PC NEN-a na plazama ili ih ova tema ne interesuje. Bice, ipak, da je ovo drugo. Kada se spomene Milo ili neka afera, tada komentari pljuste nakon par minuta. Bojim se da komentari postaju samo prostor za lijecenje raznih frustracija.
  U sustini blogovi i gotovo kompletna Internet kultura na neki nacin donosi uprosjecavanje jer svako ima pravo da iznese svoje misljenje. Nema veze koliko je u nesto upucen i sto ne snosi nikakvu odgovornost, pogotovo sudsku za svoje baljezganje.
  No, to je vec prica o tome koliko je dobro sve demokratizovati, jer je demokratija vladavina vecine koja je po default-u podlozna manipulaciji i kombinaciji kolektivnog kukavicluka prema mocnima, kao i siledzijstva prema slabijima.
  Sa druge strane mediji, tzv. psi cuvari demokratije, a u stvari promoteri materijalnih i politickih interesa vlasnika. Naravno, ne smije se dirati ni u oglasivace. Ajde majstori nadjite u medijima neku aferu o Promonteu i T-mobile-u, koji sipaju sakom i kapom svim medijima. Ajde da neki novinar pise drugacije od “uredjivacke politike”, odnosno interesa gazda doticnog medija. Da ne bude sve tako crno, ista, ako ne i gora situacija je u velikim i etabliranim medijima u tzv. razvijenim demokratijama koje se od nas razlikuju samo po tome sto je manipulacija javnošću sofisticiranija.
  Zbog toga je participacija građana, odnosno konzumenata svedena na psima citalaca, cak i kada je rijec o djecijem vrticu.
  Dakle, nemam visoko misljenje ni o blogerskom novinarstvu koje u svijetu sve vise istiskuje klasicno, jer proizvodi mediokritetsko zagusenje, a ni o klasicnim medijima.
  Sta je rjesenje? Pa, ako imate para i vremena pratite vise medija gdje cete po oglasivacima provaliti cije interese zastupaju. Ukrstite tekstove, procijenite sta guraju odredjeni krugovi i sami donosite zakljucke.

 2. Plannco Wallach Senior says:

  Kapitalizam je drobilica za ljucke dushe i kosti.
  moj Americhki san je nocna mora.
  za chiji rachun ti snivash, sapatniche?

 3. Sreten Mitrovic says:

  Vjerovatno vikend provodimo van kuce i neta. Cestitke na projektu. Valjda niko projekat nece shvatiti kao pokusaj disciplinovanja novinara i medija ali ovog puta od strane gradjana.

 4. Crnota Crnic says:

  Svi smo mi koji nesto piskaramo, na neki nacin ‘novinari’. Kada mladjan bijah ja, pisao sam puno i ljubavio puno. Od kada nesta ljubavi izmedju ljudi i ljudi, izmedju zena i ljudi, i izmedju zena i zena, ja vam ne pisem o ljubavi. Sta je to unistilo moju ljubav prema vama, njima i ostalima, ja vam o tome necu jutros pisati. Kazu, da je ‘jutro pametnije od veceri’. Kod mene je sasvim drugcije, sva ‘velika djela’ sam stvorio uvece poslije zalaska sunca, po mraku. Javicu vam se jopet da vam ispricam kakva su me cuda snalazila u toku mog zivljenja. Ako budem nasao kakvog dobrog novinara ili novinarku da mi tu moju pricu CENZURISU, i da je postave na neko ‘vidjenije mjesto’, bio bih vam zahvalan.

 5. Gradjanka says:

  odlicna ideja, nadam se da nama koji smo na internetu nece biti tesko da svoje ideje pretocimo u neki predlog na ovom sajtu. ali i pcnen mora dati svoj doprinos da zajednicki uspijemo da dodjemo do odgovora.
  odoh sada da se prijavim

 6. Zvrko says:

  Gradjani se, mozda, pale na guranje. Sta velite?

 7. Veljko B. Ilic says:

  “Sto je evo ima neko doba, sto su nase gore zamucale?” Sta je ovo Dusko Vukovicu, nidje nema gradjanina/ke da se jave? Ja zelim veceras (po mojem vremenu), i sa udaljenosti od 18 hiljada kilometara da vam se javim i da Vas pozdravim. Zahvaljujuci ovoj novoj tehnologiji, mene je sada ‘blizu’ Crna Gora. Citam sve sta se tamo desava, a tamo su se uvijek neka “cuda ” desavala. Tesko je nama “strancima-izvanjcima” da se malo slobodnije upustamo u komentarisanju tih desavanja u zemlji gdje smo se rodili. Cini mi se, nije fino se ‘petljati’ u neke diskusije sa ove daljine bezobzira sto teoretski znamo dobro sta se to desava tamo kod Vas. Mi bi trebali preko PCNEN-a da opisujemo ukratko sta se desava u sredinama u kojima zivimo, i tako mozemo da pomazemo unekoliko novinarima i gradjanima da upoznavaju kakva se “cuda” i ovamo desavaju. Zivjeli!

 8. Mila Kasalica says:

  Dragi Dusko,

  Podrske za tvoj i Mukov projekat. Prati pravac prethodne teme na blog stranice D. Uljarevic. Prvo, da li ima gradjana/ki u CG, a potom javna rijec koja je novinarima posao je pojacana i jasna ako i kada partecipiraju gradjani/ke. PCnen ostaje dosljedan emancipaciji crnogorskog drustva i pojedinacnoj hrabrosti.

  A, pomoc od gradjana je sada potrebna kao i kada se branila Tara, i kada su “humanisti” trebali biti iznijeti iz KULOARA SAMOHVALJENJA I DOVEDENI pred definicije suocavanja sa stvarnoscu, i sada kada citamo ovako “ruzne” intervjue kao sto je danasnji u “Vijestima”, a odnosi se na nekvalitetno advokatisanje potpredsjednika DPS-a u vezi eventualnog sudskog procesa u Italiji. Pojedinci su na istraznim dokumentima, i uplitanje Crne Gore kao argumenta za odbranu “nas sposobnih i snalazljivih” a “siromasnih” je vise od zablude i kukavicluka. Pa, samo da iscitamo listu ubijenih medju policajcima, i to udarnim, pa bismo trebali da se “sledimo” na zaboravnost i manipulaciju “filozofa medju svercerima”.

  Nego, da ne duzim.

  Ovaj proces gradjana/ki da pomazu novinarima jedino moze biti uspjesan ako novinari traze pomoc i istraju u naumu svojeg javnog djelovanja, a ne samo u ravni uzimanja izjava kako bi se sakrili iza gradjana/ki, odnosno izvora informacija i zadovoljili svoje ponekad plasljive urednike. Svaka saradnja je dvostrani proces i samo tako moze i treba da bude konstruktivna i dobra za kvalitet javne rijeci i gradjanske slobode koju javna rijec nosi u sebi.

  Zelim vjerovati da u CG ima energije za jednu takvu kvalitativnu saradnju u korist zajednice i nasih individualnih planova i zelja u buducnosti.

  Note: Da olaksam ovim “dosadnjakovicima” od “Njofre”- tiposi, necu biti na web-u neko vrijeme tako se ne trudite da “pljujete”. Ne zasluzuju pcnen stranice “vasu” neprofesionalnu kontribuciju.

  S postovanjem,

 9. DuškoV says:

  04. Jul 2007, 11:38
  “Sto je evo ima neko doba, sto su nase gore zamucale?” Sta je ovo Dusko Vukovicu, nidje nema gradjanina/ke da se jave?…

  ***

  Šta je, tu je. Tu smo đe smo, poštovani Veljko. Što se tiče pisanja, ako ste raspoloženi da blogujete, javite se na e-mail adresu PCNEN.

 10. DuškoV says:

  04. Jul 2007, 12:26
  Dragi Dusko,

  Podrske za tvoj i Mukov projekat. Prati pravac prethodne teme na blog stranice D. Uljarevic. Prvo, da li ima gradjana/ki u CG, a potom javna rijec koja je novinarima posao je pojacana i jasna ako i kada partecipiraju gradjani/ke. PCnen ostaje dosljedan emancipaciji crnogorskog drustva i pojedinacnoj hrabrosti…

  ***

  Hvala ti, draga Mila. Nadam se da će od ovoga biti neke koristi. Ovdje se, na žalost, u loše ide na juriš. a u bolje na guranje.

 11. Zipp says:

  Mislim da je glavni problem u tome sto velika vecina gradjana, bar onih koji su koliko-toliko obavjesteni ne vjeruje novinarima i medijima. Zelim reci da taj dio populacije uposte ne vjeruje da bi se mediji i novinari dotakli nekih tema za koje treba dublji rad, istrazivanje, hrabrost i objektivnost. Kako sebe vidim u toj grupi ljudi ili gradjana, kako god me nazovete, iluzorno bi bilo ocekivati da trazim npr. od javnog servisa(glupo mi je i nazivati TV Crne Gore – javni servis) da zapocne neke teme. Znam, ili mi se cini da znam sto mogu ozekivati od “Dan”-a, “Vijesti”, “Monitor”-a, “Antene-M”… Za “pcnnen” mislim da nema josh dovoljno kapaciteta da udje u neke dublje projekte.
  A tema je milion: od naizgled banalnih- neravnomjerneg razvoja Podgorice i gradske infrastrukture u njoj samoj (stara varosh u odnosu na druge djelove grada cak i gradske periferije), gradjevinskih i drugih lobija, saobracajne i druge nekulture, radu Suda i duzine pojednih procesa, mita u zdravstvu (svi znamo da se sve hiruske intervencije placaju i da se ne moze dobiti krevet u bolnici bez mita)…

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register