Postoji li NLO?

by | jun 29, 2007 | Svaštara | 0 comments

Prije 60 godina u SAD je prvi put objavljeno saopštenje ufologa o pojavi nepoznatih letećih objekata (NLO). Otada u svijetu ne prestaju diskusuje o tome da li se radi o mitu, prirodnoj pojavi ili dokazu postojanja vanzemaljske civilizacije.

Ufolozi, istraživači nepozantih letećih objekata, smatraju da NLO nije plod bujne mašte dokonih, nego pojava koju treba istraživati.

Poznati ufolog Džozef Alen Hajnek kaže da "podaci dolaze od očevidaca koji su u stanju da opišu svoja vidjenja".

Iako su često izloženi podsmijehu očevidci pristaju da prisutvuju istraživanju slučaja i spremni su da se podvrgnu i detektoru laži.

Saopštenja o NLO dolaze i od naučnika – čak je i skeptički nastrojen istraživač Donald Menzel pisao da je "lično pratio svjetlost na nebu i da je bio spreman da prizna da NLO ipak postoji".

Kod očevidaca ljekari su zabilježili povećanje temperature, glavobolju, bol u želucu. Oni to pripisuju posebnim psihološkim stanjima u kojima se ljudi nalaze.

U isto vrijeme, postoji mnogo fotografija i video zapisa o NLO. Vjernost snimaka potvrdjuje ekspertiza, ali su snimci rijetko jasni jer je pojava NLO neočekivana.

Važna tačka u istraživanju NLO je odnos nauke.

Profesor astrofizike Alen Hajnek piše "Ljetnje večeri 1968. godine u Viktorji (Britanska Kolumbija) održavao se prijem povodom astronomskog simpozijuma koji je okupljao više stotina astronoma iz raznih zemalja svijeta. U dvoranu je najednom ušao čovjek i rekao da su se na nebu pojavili nepoznati leteći objekti. Čuo se prigušeni smijeh, a zatim je utihnuo. Nijedan naučnik nije izišao napolje da svojim očima vidi taj zagonetni fenomen".

Hajnek smatra da postoje naučnici kod kojih diskusije o NLO izazivaju podsmijeh i drugi koji su suočeni sa podacima skloni da priznaju realnost, ali čisto kao psihološku pojavu.

Istraživanje NLO je u Rusiji jedan od specijalnih programa Ministrastva odbrane.
Veliko interesovanje za NLO u SSSR je zabilježeno 70-tih. Tad su bile popularna predavanja o NLO koja su držana u Instiututima, preduzećima i čak i u vojci.

Poslije 20. septembra 1977. godine kada se desilo "petrozavodsko čudo" (žitelji sjeverozapadnopg regiona SSSR su tokom noći nekoliko minuta pratili nekoliko svjetlosnih pojava, "zvijezde s jarkim zracima", "objekat u obliku meduze" itd) formirana je naučna grupa koja je radila 13 godina.

Tada su formulisane tri prioritetne verzije mogućih pojava NLO – NLO je plod ljudske djelatnosti, NLO je manifestacija prirodnih procesa na Zemlji, njenoj atmosferi i kosmosu, NLO je pojava djelatnosti vanzemaljske civilizacije.

Poslednja verzija prihvaćena je poslije brojnih diskusija i isključivo s posebnim prilazom.

Vojsku je zanimao eventualan uticaj NLO na tehniku i osoblje, a naučnici su koncentrisani na prirodu pojave i na mogući uticaj NLO na okolnu sredinu, navodi agencija RIA "Novosti".

Program u SSSR je bio veoma širok, obuhvatao je tvrdnje očecvidaca i podatke meterologa. Istraživanja su vršena na celoj teritoriji SSSR i Pacifiku.

Stariji naučni saradnik Polarnog geofizičkog instituta Ruske akademije nauka, nekada član odjeljenja opšte fizike i astronomije SSSR Sergej Černous ističe "da je čudno da, bez obzira na banku eksperimentalnih podataka, nije bilo jednog saopstenja o slijetanju NLO, nijednog kontakta "s pilotima NLO", nijednog kidnapovanja zemljana".

Ozbiljnih zaključaka nije bilo zbog nepostojanja hipoteze o porijeklu NLO.

U 90 odsto slučajeva pojave su vezane za manevre raketno-kosmičke tehnike i slične eksperimente. Oko devet odsto čini praćenje astronomskih objekata do rijetkih optičkih pojava u atmosferi.

Informacije o NLO koje su dolazile do novina izazivale su veliki odjek.

Na primjer Čeronous navodi da je 1985. godine je zabilježena izjava pilota na liniji "Tbilisi – Rostov – Talin" koji je letio na trasi u rejonu Minska.

Kopilot je primijetio krupnu zvijezdu iz koje se pojavio jarki snop svjetlosti koji se upravio ka zemlji. Njemu su se pripojila dva-tri snopa, a zatim se pojavio zeleni oblak.

Redakciju "Truda" zasula su pisma, a na zapadu se pisalo o novom oružju. Ispostavilo se da to što je vidjela posada aviona stvarno je bilo vezano s testiranjem balističkih raketa nad akvatorjumom Bijelog mora.

Ufolozi tvrde da sve pojave nijesu do kraja objašnjene, a da će vlasti uvijek kriti od gradjana stvarne činjenice o NLO jer se plaše da priznaju postojanje onoga što ne mogu da kontrolišu.

0 Comments

Submit a Comment