Ribice liječe psorijazu, ekcem…

by | jun 12, 2007 | Svaštara | 0 comments

U banje, saune i salone za uljepšavanje širom svijeta proteklih godina uveden je niz novih zdravstvenih i kozmetičkih tretmana uključujući kupanje u pivu, čokoladne masaže i maske za lice sa crvenim vinom.

Medjutim, jedna banja u Japanu je otišla korak dalje i uvela tretman poznat pod nazivom "Doktori ribice" (Doctor Fish). Njega obavljaju stotine sićušnih riba specijalno uzgajanih da skidaju izumrle ćelije kože sa ljudskih stopala, prenosi Glas Amerike.

U banji Junesan u Hakoneu, stanovnici svih djelova Japana dolaze da bi isprobali specifične vode tog kraja i uživali u banjskim tretmanima. Banja je nedavno ponudila novi tretman svojim posjetiocima – "doktore ribice".

"Svi gosti banje isprobavaju ‘riblji tretman’ sjedeći na ivici specijalnog bazena dok im stopala grickaju na stotine sićušnih ribica. Medjutim, to nisu obične ribice, već specijalna vrsta nazvana Gara rufa", objašnjava Kacujoši Naganuma, izvršni direktor kompanije "Eko-menadžment", koja uzgaja i čuva ribice.

"Gara rufa ribice potiču iz Turske, a uzgajaju se u nekim djelovima Njemačke. To je slatkovodna riba iz porodice šarana, a njena izuzetna karakteristika je što može da preživi u toploj vodi zagrijanoj i do 37 Celzijusovih stepeni, i što se hrani izumrlim ćelijama kože ljudi", rekao je Naganuma.

Posjetioci banje uglavnom uživaju u ovom neobičnom iskustvu. Slično je kao da vam mravi mile po koži. Svidja mi se kada osjetim kako su me okrznule, zabavno je!", kaže jedan posjetilac.

Japanska vlada je odobrila upotrebu "ribica-doktora" u medicinske svrhe, a osim u ovoj, one se mogu naći u još 15 banja u Japanu. One grickaju ne samo zadebljane nego i bolesne slojeve kože, pri čemu luče enzim koji ublažava svrab pa se ta metoda koristi kod liječenja psorijaze, ekcema, kao i za piling i odstranjivanja naslaga na petama i laktovima.

0 Comments

Submit a Comment