Enciklopedija svih živih bića biće postavljena na internetu

Objavljeno: 20.05.2007, 23:20h

U Vašingtonu je 8. maja objavljeno pokretanje nezapamćenog naučnog poduhvata, da se tokom narednih 10 godina na internetu postave sva znanja o poznatim biljkama i životinjama na našoj planeti.

U Vašingtonu je 8. maja objavljeno pokretanje nezapamćenog naučnog poduhvata, da se tokom narednih 10 godina na internetu postave sva znanja o poznatim biljkama i životinjama na našoj planeti.

Takozvana Enciklopedija života omogućiće svima koji imaju pristup internetu da vide, čuju i pročitaju sve što nauka zna o živim bićima na zemlji.

Prva stranica elektronske enciklopedije života već može da se vidi na adresi eol.org  

Profesor univerziteta Harvard, Edvard Vilson, jedan je pokretača ovog projekta, u svijetu se smatra za jednog od vodećih stručnjaka za bioraznolikost.

"Bioraznolikost je riječ koja se proširila svijetom od pojavljivanja, 1988. godine, označavajući biološku raznovrsnost. Termin obuhvata sve postojeće vrste biljaka, životinja i mikro organizama u svetu, odnosno biosferu", kaže Vilson.

On i drugi naučnici su prisustvovali lansiranju sajta koji bi trebalo da obuhvati sva znanja o životu na zemlji. Oni namjeravaju da tokom narednih 10 godina dodaju više od 300 miliona stranica ovom sajtu, o do sada identifikovanim vrstama.

"Kada bude završena, Enciklopedija života pružiće naučnicima, studentima i svim gradjanima sve što se zna o živim bićima, čak i onim upravo otkrivenim", kaže Džejms Edvards, prvi izvršni direktor Enciklopedije života.

Kako je rekao biolog sa Harvarda, Edvard Vilson, do sada je imenovano gotovo dva miliona vrsta.

"Procenjujemo da bi broj biljaka, životinja i mikroorganizama mogao da bude i pet puta, pa čak i deset puta veći. U stvari ne znamo koliko ih ima, ali to što ne znamo taj broj ne može da bude izgovor za uništavanje onoga što znamo i onoga što ne znamo. A činjenica je da gubimo vrste. Naučnici se uglavnom slažu da živa bića gubimo između sto i hiljadu puta brže nego što se pojavljuju nova", kaže Edvard Vilson.

Elektronska enciklopedija života nije nova ideja, ali naučnici kažu da su sada to omogućila dostignuća u oblasti digitalne fotografije i internet tehnologije.

Fondacije Makartur i Sloun poklonile su 12 i po miliona dolara za taj projekat, a pristup će biti besplatan za sve. Po obimu, Enciklopedija života neće moći da se poredi sa bilo kojom drugom.

Prema VOA

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register