Šta o ženi istoka kaže njena feredža

Objavljeno: 12.05.2007, 15:21h

Garderoba Avganistanke sastoji se iz više tipova feredže, zavisno kojem staležu pripada i u koje se vrijeme nosi. U tom "pokrivaču" cijelog tijela žena izlazi i zimi i ljeti.

Garderoba Avganistanke sastoji se iz više tipova feredže, zavisno kojem staležu pripada i u koje se vrijeme nosi. U tom "pokrivaču" cijelog tijela žena izlazi i zimi i ljeti.

Feredža je vrsta širokog kaputa, dugih širokih rukava, sa velikom "jakom" (kragnom) oko vrata. Feredža se, uglavnom, izradjuje od crne čoje, ali žene višeg staleža, na primjer begovice, nose tamnozelene feredže.

Uz feredžu se nose i tri pokrivača od bijelog tankog platna. Jedan pokrivač je za glavu i čelo i zove se čember, drugi ide preko lica, odnosno usta, veže se na tjemenu i zove se jašmak, treći pokriva cijelu glavu i pada unaokolo do pola ledja i zove se dušeme. Tako obučena žena ima mali otvor oko očiju.

Prema riječima avganistanskih muškaraca, na osnovu jednog pogleda na ženu s feredžeom mogu bez greške da se procijene njene godine, da li je iz provincije i je li udata ili ne.

Neupućeni, na prvi pogled ne razlikuju jednu feredžu od druge. Medjutim, sve je složenije nego što izgleda.

Kako ističe prodavac ženske odjeće Basira iz Kabula na tu odjeću utiče moda.

Na primjer, trenutno je najbolji model feredža majstora iz Gerata – posebno tkanje, jasne linije, obavezan ručni rad.

U Avganistanu vlada vrlo strog stav u odnosu na odijevanje žena. Čak i u Iranu i arapskim zemljama nema takvih ograničenja kao u Avganistanu.
Kada će se skinuti feredže teško je odgovoriti.

Žitelj provincije Balh ističe:"Mi smo islamska država, naša religija ne dozvoljava ženama da idu s otkrivenim licem".

Medjutim, Muhamed Jesin kaže da nije oženjen, ali da će razmisliti, možda i dozvoli budućoj supruzi da skine feredžu.

Njegovo mišljenje dijeli i privatnik, Džavid Nabizade jer smatra da je ljepše kada je lice otkriveno nego s feredžom.

Avganistanske žene su rijetko zaposlene i rijetko mogu da ravnopravno zaradjuju s muškarcima.

Nazokat Hanum, na primjer, vlasnica manje krojačke radnje, dosta se namučila da udje u posao, kao i Zanum Hana, koja radi u provinciji u zanatskoj radionici.

"Ako muškarci ženama dozvole da idu bez feredža, naše žene bi mogle da nose lijepe komplete. Sada žene oblače tu odjeću u kući i to kada je neki veliki praznik", kaže krojač Kunduz ističući da su Avganistanke lijepe i da ta ljepota treba da se vidi.

Svakog dana stotine ljudi iz svih avganistanskih provincija dolazi u Kabul na grob poznatoj persijskoj pjesnikinji Robije Balhi.

Za nju je vezana srednjevjekovna legenda o tragičnoj ljubavi djevojke i muškarca iz drugog staleža.

Saznavši da je Robija otkrila svoje lice pred nepoznatim muškarcem gnjevni rodjaci zatvorili su ženu u ćeliju i zazidali je. Umirući Robija je krvlju zabilježila na zidu svoja poslednja četiri stiha. Te strofe posvetila je slobodi i ženskoj ljepoti, iako, je njena tako kratko trajala.

Tanjug

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply