Divlja gradnja, nekontrolisana sječa, požari…?

Objavljeno: 09.05.2007, 15:57h

Saopštenje za javnost nevladine organizacije Razvojno kulturno informacioni centra MOST povodom stanja u NP Durmitor

Saopštenje za javnost nevladine organizacije Razvojno kulturno informacioni centra MOST povodom stanja u NP Durmitor

Piše: MOST

Zahvaljujući savjesnim mještanima sela Mala Crna Gora, dobili smo infomacije i fotografije o požaru koji je  polovinom aprila u vatrenoj stihiju nekontrolisano  uništavao floru i fauna u kanjonu Sušice.  Iz još nerazjašnjenih okolnosti,  požar se širio od mjesta zvanog Pakleni do pa prema sjeverozapadu i Sastavcima a zahvatio je površinu od oko tri kilometra.

Čuvarska i Informativna služba „Javnog preduzeća nacionalnih parkova Crne Gore" i NP „Durmitor" nisu našle za shodno da se oglase ni povodom ovog incidenta.

Kanjon Sušice je zona sa posebnim rezimom zaštite. Stoljetni borovi na vidikovcima  kanjona Sušice su neprocijenjivi i stoga obaveza da se o ovom podrručju  vodi posebna briga. Medjutim, rukovodstvo  Nacionalnog parka ne samo da prikriva sopstveni nemar, već  izgleda svoj nerad bazira na principima bezobzirnog biznisa, potpuno isključujući  povjerenu im misiju  zaštite prirode.

Ovo nije prvi put da se nešto slično dešava u okvirima Nacionalnog parka, a gdje se teške posledice  pokušavaju skrivati. Naopaki procesi dešavaju se u  svim djelovima parka;  u kanjonu rijeke Tare počeli su dozvoljavati divlju gradnju, rad restoranima, kafanama, pansionima, kampovima – uništavajući  priodni krajolik, nekontrolisano ispuštajući otpadne vode , i kršeći sijaset zakona na kojima počivaju nacionalni parkovi.

Za sve ove nelegalne aktivnosti direktor JP NP Crne Gore je i javno pohvaljen od jednog od prekrišioca zakona za svoju „velikodušnost".

Ovogodišnje turističke šetnje omogućiće ljubiteljima  NP „Durmitor"  da se upoznaju i sa žločinima nad prirodom: pored opustošenih šuma nezakonitom sječom,  područja  napadnutih  divljom gradnjom u svim djelovima parka, divljih deponija,   od skoro će gledati i borove koji su preživjeli nekontrolisani požar izazvan najvjerovatnije ljudskom nebrigom …

Ako se već ne znaju ili ne žele na adekvatan način brinuti o povjerenom im, valjalo bi to prepustiti ljudima koji umiju i žele. Medjutim, čini se da postoje razlozi druge prirode i ljudi koji vode rukovodstvo u ovakvu strategiju. Neki izgleda još nisu svjesni da je onog trena kada je čitavo područje stavljno pod zaštitu kao mjesto svjetskog naslijeđa UNESCO-a i kroz UNESCO-ov program «Man and Biosphere» (M&B), to uradjeno sa valjanim razlogom.

Ispit održivosti se ponajprije polaže u zaštićenim područjima. Niko nema pravo  uništavati to što nam je priroda nesebično poklonila, niti ima pravo manipulisati ili neadekvatno raspolagati svojim položajem i odgovornoćšću.

Kako sve  navedeno još nije bio dovoljan razlog direktorima „NP Crne Gore" i NP „Durmitor"  da na osnovu „komandne" odgovornosti podnesu ostavke, pozivamo nadležne da inteziviraju i ponove istrage o mnogobrojnim nepravilnostima, kako bi konačno omogućili da „NP Durmitor" bude ono što mu ime govori.

Kao organizacija kojoj je prioritetno polje djelovanja zaštite prirde u Crnoj Gori sprovescemo nezavisna terenska istraživanja na području NP „Durmitor", i  skrenućemo pažnju svima onima koji su dužni reagovati na ovakve nepravilnosti  u zemlji i inostrastvu…

Dio  fotografija posljedica požara

Uništavanje prostora

Uništavanje šuma u NP Durmitor

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Prirodnjak says:

  Procitah ovo obavjestenje MOST-a, pogledah ove fotografije i zacudih se, i ne mogu da zamislim kakvih TERORISTA PRIRODE ima kod nas! Ne pomaze ni to sto je ljepota te prirode pod zastitom UNESCO-a. Sta da se radi? Moraju ti TERORISTI da se kaznjavaju i da se njihova imena stave, ne u “plavu knjigu”, nego u CRNU KNJIGU, gdje treba da budu svi oni kriminalci koji upropascavaju ono sto je tobos zasticeno po nekom zakonu. Ti teroristi, kad uniste prirodu krenuce da unistavaju i ljudske zivote.

 2. Kojicic says:

  Ima li vise mjesta cudjenju bilo cemu? Kod nas je na djelu privid funkcionisanja institucija i prava, cak sto vise privid privida…Hostapleri cine hostaplerima za manju ili vecu lovu- sve moze.Dokle ce ovaj narod da trpi- vidjecemo.Bojim se jos dugo… predugo

 3. M.G. says:

  Nadam se da necete prestati da upozoravate javnost o terorizmu nad prirodom i to u jednoj (ek)oloskoj drzavi iako se cini uzaludno… Samo naprijed MOST!

 4. Veljko B. Ilic says:

  Kad se radi o zastiti zivotne sredine, ili prirode kako mnogi kazu, vrlo je malo komentara. Cudo jedno! To bi trebala da bude jedna od najvaznijih tema, to bi trebala da bude TEMA 365 DANA u godinu, gdje bi smo iznosili svoje misljenje kako da spasimo ljepotu nasih brda, dolova, rijeka, jezera i suma, sto nam je priroda podarila. Cestitam onima iz MOST-a sto nas redovno obavjestavaju o onima koji unistavaju prostor-sume, oni koji su postali najveci vandali-teroristi prirode. Kako zastititi prirodu, kako ‘umilostiviti’ vladu da preduzme hitne akcije protiv drvosjeca, palisuma i novih ‘graditelja’ bez dozvola? Moramo svi zajednicki djelovati bezobzira gdje zivimo.

 5. Milovan Vukov Jankovic ,Danska says:

  Neka MOST ispita cijenu u POBJEDI, novini od RIJECHI, koliko koshta chitulja,
  za ta POSJECHENA STABLA,
  dje bi pozvali gradjane na SAUCHESHCE,
  dana toga i toga,
  se obavlja BEZTJELESNA SAHRANA, zlochinachkom rukom, posjechenih stabala,
  VJENCHEVE I CVIJCE NE PRIMAMO,
  dobrovoljne priloge UPLATITI, na konto NVO MOST, glavnog NEPRIJATELJA,
  CRNOGORSKE SHUMSKE MAFIJE I KAMIONDZIJA KOJI OTVARAJU DEPONIJE, PO NACIONALNIM PARKOVIMA I SHESTE LICHKE; KOJA NAPADA; NA PLACEVE ZA VOKENDICE.

 6. andreja v, student geografskog fakulteta u beogradu says:

  Trebaju ostrije krivicne sankcije…

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register