Tajni dogovor crnogorske i američke vlade

Objavljeno: 03.05.2007, 11:17h

Vlade Crne Gore i SAD su postigle 19. aprila sporazum kojim se Crna Gora obavezala da Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) ne izručuje državljane SAD koji bi pred tim sudom mogli biti optuženi za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, objavile su Vijesti, navodeći da im je to potvrđeno u crnogorskoj vladi i Stejt departmentu.

Crna Gora je tako ušla u krug od preko 100 država, uglavnom iz Trećeg svijeta, koje su sklopile kontroverzni sporazum, nazvan "Član 98", kojim SAD izbjegavaju nadležnost MKS, pišu Vijesti.

List podsjeća da su SAD prvo stavile, pa potom povukle potpis na sporazum o osnivanju suda, pravdajući to mogućim "politički motivisanim optužnicama".

Od susjednih zemalja, sporazum su potpisale Albanija, Makedonija i BiH, dok su Slovenija i Hrvatska to 2003. odbile, iako su Amerikanci to izričito zahtijevali, prijeteći da će povući obećanu vojnu pomoć u desetinama miliona dolara, piše podgorički dnevnik, dodajući da su visoki zvaničnici EU žestoko kritikovali SAD zbog odluke da ne prizna MKS.

"Malo je vjerovatno da će često ili ikada biti primijenjen i njegovo prihvatanje ima više simbolički značaj. Važno je napomenuti da se ovim sporazumom ne štite samo državljani SAD na teritoriji Crne Gore, već i državljani Crne Gore na teritoriji SAD. Ovaj sporazum su prihvatile većine zemalja u regionu i stotinak zemalja širom svijeta, ali nam nije poznato da je ikad primijenjen", rekao je za Vijesti sekretar MIP Crne Gore Vladimir Radulović.

Na pitanje, zašto sklapanje sporazuma "Član 98" nije objelodanjen, Radulović je odgovorio: "Legitimna je ocjena da je taj dogovor mogao biti predmet upoznavanja javnosti, ali se ne radi o sporazumu koji je potpisan i koji je vlada usvojila već o dogovoru koji je postignut razmjenom nota".

Evropska unija je svojevremeno donijela odluku kojom je državljanima SAD odobren ograničeni imunitet pred Međunarodnim krivičnim sudom.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register