Bol u leđima utiče na memoriju

Objavljeno: 03.05.2007, 11:48h

Osobe sa hroničnim bolovima u leđima, pored toga što se svakodnevno bore s tupim, uglavnom neizlečivim bolom, trebalo bi da vode računa kako da vježbaju svoje pamćenje.

Osobe sa hroničnim bolovima u leđima, pored toga što se svakodnevno bore s tupim, uglavnom neizlečivim bolom, trebalo bi da vode računa kako da vježbaju svoje pamćenje.

Naime, prema najnovijim istraživanjima britanskih naučnika, ustanovljeno je da ljudi sa ovakvim tegobama imaju znatno slabiju takozvanu "kratkoročnu prospektivnu memoriju" od osoba koje nemaju stalne bolove u predjelu leđa.

Riječe je o pamćenju koje se odnosi na namjere u bliskoj budućnosti – odlazak kod komšinice na kafu, spisak potrebština iz prodavnice…

Britanski istraživači sa Univerziteta Kil u Stafordširu podvrgli su testu memorije 100 ljudi, od kojih je polovina imala stalne tegobe u predjelu leđa. Od njih je traženo da navedu koliko puta im je u određenom periodu zakazalo pamćenje i šta su u tom trenutku radili kako bi se prisjetili planiranih aktivnosti.

Ispitanici sa hroničnim bolovima u leđima pokazali su znatno slabije rezultate na testu, međutim njihova memorija bila je slabija samo kad je riječ o kratkoročnim planovima, dok kad je riječ o ustaljenim, svakodnevnim radnjama rezultati su isti kao i kod zdravih ispitanika.

Jedno od objašnjenja koje nude britanski naučnici jeste da stres kao posledica bola negativno utiče na pomenutu vrstu pamćenja, a druga mogućnost je dugoročno korišćenje steroidnih ljekova koji se koriste protiv bolova.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register