Zaledjena melodija iz kapele Rozlin

Objavljeno: 02.05.2007, 12:30h

U kapeli Rozlin u Škotskoj, poznatoj iz bestselera "Da Vinčijev kod" razotkrivena je nova misterija sakrivena u tajnom kodu skoro šest vjekova.

U kapeli Rozlin u Škotskoj, poznatoj iz bestselera "Da Vinčijev kod" razotkrivena je nova misterija sakrivena u tajnom kodu skoro šest vjekova.

Naime, otac i sin koji su bili opčinjeni simbolima izrezbarenim na plafonima kapele tvrde kako su ih dešifrovali i otkrili muzičke note.

Muzičar i bivši operativac britanskog kraljevskog vazduhoplovstva Tomas Mičel (75), i njegov sin, kompozitor i pijanista Stjuart, opisali su otkrivene note kao "zaledjenu melodiju".

"Melodija je zahvaljujući simbolima zamrznuta u vremenu. Bilo je samo pitanje vremena kada će simboli postati jasniji", napisao je Mičel na svojoj internet stranici, na kojoj je detaljno opisao 27-godišnji projekat razbijanja tajnog koda kapele iz 15. vijeka.

Kapela Rozlin, smještena oko 11 km južno od glavnog grada Škotske Edinburga, spominje se u poslednjem dijelu knjige "Da Vinčijev kod" koju je napisao Den Braun. Ovo je jedna od najprodavanijih knjiga svih vremena, koju je Holivud prenio na filmsko platno.

Mičelove je jednostavno zaintrigiralo 13 muzičara – andjela izrezbarenih na plafonima kapele kao i 213 izrezbarenih kocki neobicnih geometrijskih šablona.

"To su zaista izvanredni i prelijepi detalji, pa smo bili uvjereni da kriju neku poruku. Melodiju smo nazvali ‘Rosslyn Motet’", dodao je Mičel.

Svjetska premijera ovog čarobnog moteta zakazana je za 18. maj u kapeli Rozlin, gdje će nastupati četiri pjevača i osam muzičara koji će svirati na srednjevjekovnim instrumentima.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register