Turska vladajuća partija protiv Ustavnog suda

Objavljeno: 02.05.2007, 08:51h

Turski Ustavni sud je proglasio nevažećim prvi krug predsjedničkih izbora, održan u petak, ali je turski parlament najavio da će, uprkos tome, sjutra održati drugi krug, javlja BBC. Najava zvaničnika vladajuće oslamističke Partije pravde i razvoja (AKP) je u suprotnosti sa ustavom, po kojem je odluka Ustavnog suda obavezujuća i na nju nema prava žalbe. Sekularisticka Republikanska narodna partija tvrdi da je prvi krug izbora za predsjednika bio nevažeći, jer je sjednici prisustvovalo manje od neophodne dvije trećine poslanika. Sekularisti nastoje da osujete aktuelnog ministra inostranih poslova Abdulaha Gula da postane predsjednik Turske. Vlada je, medjutim, tvrdila da je 184 prisutnih poslanika dovoljno da glasanje bude validno. Da bi Turska dobila predsjednika, kandidat za tu funkciju mora osvoji najmanje 367 glasova u prvom i drugom krugu, odnosno 276 u trećem i četvrtom krugu. Turski parlament ima 550 mjesta. Premijer Tajip Redžep Erdoan je najavio da će tražiti od parlamenta da raspiše vanredne izbore. On je, u televizijskom obraćanju, pozvao da se promijeni ustav kako bi predsjednika Turske ubuduće birali birači direktnim glasanjem.

Turski Ustavni sud je proglasio nevažećim prvi krug predsjedničkih izbora, održan u petak, ali je turski parlament najavio da će, uprkos tome, sjutra održati drugi krug, javlja BBC.

Najava zvaničnika vladajuće oslamističke Partije pravde i razvoja (AKP) je u suprotnosti sa ustavom, po kojem je odluka Ustavnog suda obavezujuća i na nju nema prava žalbe.

Sekularisticka Republikanska narodna partija tvrdi da je prvi krug izbora za predsjednika bio nevažeći, jer je sjednici prisustvovalo manje od neophodne dvije trećine poslanika. Sekularisti nastoje da osujete aktuelnog ministra inostranih poslova Abdulaha Gula da postane predsjednik Turske.

Vlada je, medjutim, tvrdila da je 184 prisutnih poslanika dovoljno da glasanje bude validno.

Da bi Turska dobila predsjednika, kandidat za tu funkciju mora osvoji najmanje 367 glasova u prvom i drugom krugu, odnosno 276 u trećem i četvrtom krugu. Turski parlament ima 550 mjesta.

Premijer Tajip Redžep Erdoan je najavio da će tražiti od parlamenta da raspiše vanredne izbore. On je, u televizijskom obraćanju, pozvao da se promijeni ustav kako bi predsjednika Turske ubuduće birali birači direktnim glasanjem.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register