Srbija najlošije u regionu

Objavljeno: 02.05.2007, 11:55h

Srbija je, uz BiH, jedina zemlja regiona koja još nije napravila ni prvi institucionalni korak ka kandidaturi i punopravnom članstvu u EU i jedina kojoj je proces pridruživanja Uniji suspendovan, pola godine pošto je započet, prenosi B92. Pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju prve su počele i završile Makedonija i Hrvatska, a prošle godine završila ih je i Albanija. Pregovori sa Crnom Gorom su nastavljeni nakon proglašenja samostalnosti, a očekuje se da će sporazum biti potpisan u junu. Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Ksenija Milivojević ocijenila je da je Srbija u oblasti evropskih integracija u najlošijem položaju od svih zemalja regiona, jer "niti pregovara niti je blizu" potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ona je agenciji Beta rekla da je Srbija zbog suspendovanja pregovora propustila da uđe u proces pridruživanja EU, što je, kako je istakla, "ključni nedostatak".

Srbija je, uz BiH, jedina zemlja regiona koja još nije napravila ni prvi institucionalni korak ka kandidaturi i punopravnom članstvu u EU i jedina kojoj je proces pridruživanja Uniji suspendovan, pola godine pošto je započet, prenosi B92.

Pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju prve su počele i završile Makedonija i Hrvatska, a prošle godine završila ih je i Albanija. Pregovori sa Crnom Gorom su nastavljeni nakon proglašenja samostalnosti, a očekuje se da će sporazum biti potpisan u junu.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Ksenija Milivojević ocijenila je da je Srbija u oblasti evropskih integracija u najlošijem položaju od svih zemalja regiona, jer "niti pregovara niti je blizu" potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ona je agenciji Beta rekla da je Srbija zbog suspendovanja pregovora propustila da uđe u proces pridruživanja EU, što je, kako je istakla, "ključni nedostatak".

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register