Policija RS provjerava aktivne policajce

Objavljeno: 02.05.2007, 11:59h

Direktor policije Republike Srpske Uroš Pena zatražio je od Tužilaštva BiH da mu dostavi podatke o aktivnim pripadnicima MUP RS, a za koje postoji sumnja da su učestvovali u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine. Na spisku Komisije za Srebrenicu, koji je prije dvije godine sačinila Vlada RS, nalaze se imena 493 aktivna pripadnika MUP RS za koje se sumnja da su učestvovali u zločinu u Srebrenici. Kako danas piše sarajevski Dnevni avaz, "Pena je bio prisiljen da povuče takav potez" zbog žestokog pritiska međunarodne zajednice, a posebno zamjenika visokog predstavnika u BiH Rafija Gregorijana. Gregorijan je, prema pisanju sarajevskog dnevnika, poslednjih dvadesetak dana počeo diplomatsku ofanzivu usmjerenu ka svim policijskim agencijama u BiH, s posebnim akcentom na MUP RS da "raščisti stanje u vlastitim redovima". On je zatražio od vlasti RS da, policajce koji se nalaze na spisku za Srebrenicu, uklone iz aktivne službe dok se ne dokaže njihova eventualna umiješanost u genocidu. List navodi da Pena nije morao tražiti podatke od Tužilaštva BiH, jer MUP RS posjeduje kompletne dosjee o policajcima koji su učestvovali u zločinu u Srebrenici.

Direktor policije Republike Srpske Uroš Pena zatražio je od Tužilaštva BiH da mu dostavi podatke o aktivnim pripadnicima MUP RS, a za koje postoji sumnja da su učestvovali u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

Na spisku Komisije za Srebrenicu, koji je prije dvije godine sačinila Vlada RS, nalaze se imena 493 aktivna pripadnika MUP RS za koje se sumnja da su učestvovali u zločinu u Srebrenici.

Kako danas piše sarajevski Dnevni avaz, "Pena je bio prisiljen da povuče takav potez" zbog žestokog pritiska međunarodne zajednice, a posebno zamjenika visokog predstavnika u BiH Rafija Gregorijana.

Gregorijan je, prema pisanju sarajevskog dnevnika, poslednjih dvadesetak dana počeo diplomatsku ofanzivu usmjerenu ka svim policijskim agencijama u BiH, s posebnim akcentom na MUP RS da "raščisti stanje u vlastitim redovima".

On je zatražio od vlasti RS da, policajce koji se nalaze na spisku za Srebrenicu, uklone iz aktivne službe dok se ne dokaže njihova eventualna umiješanost u genocidu.

List navodi da Pena nije morao tražiti podatke od Tužilaštva BiH, jer MUP RS posjeduje kompletne dosjee o policajcima koji su učestvovali u zločinu u Srebrenici.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register