Kako se pripremiti za invaziju vanzemaljaca

Objavljeno: 01.05.2007, 13:31h

Naivno je pretpostaviti da je zemlja bezbijedna od napada iz svemira

Naivno je pretpostaviti da je zemlja bezbijedna od napada iz svemira

Kada vanzemaljci konačno izvrše invaziju na Zemlju, možda ćete pomisliti kamo sreće da smo poslušali Trevisa Tejlora i Boba Boana.

A ako invazija bude pratila zaplet tipičnog holivudskog blokbastera, oni bi takođe mogli biti ti koji će biti pozvani da u posljednjem minutu spase planetu.

Na kraju krajeva, oni su napisali "Uvod u planetarnu odbranu", bukvar o tome kako se čovječanstvo može spasiti ako se mali zeleni, emitujući smrtonosne zrake, pojave na našem kosmičkom pragu.

I zaista, oni su ozbiljni.

"Stvarno postoji vjerovatnoća da vanzemaljci postoje i da su dovoljno stari da posjeduju tehnologiju koja im omogućava da dođu ovdje," izjavio je Tejlor u intervjuu.

Tejlor i Boan su teški paranoici iz podruma, opsjednuti kapama od folije i Oblašću 51. Tejlor je doktorirao astronomiju i fiziku, i saradnik je u konsultantskoj firmi "Booz Allen Hamilton". On i Boan su radili kao savjetnici za Ministarstvo odbrane i američku svemirsku agenciju NASA.

Međutim, njhovi stavovi su pridobili malobrojnu publiku izvan standarda naučne fantastike, a njihove knjige objavljuje "BrownWalker Press", koji se specijalizovao za marginalne teme i knjige sa naslovima poput "Nauka i učenje o zidu biljne ćelije" i "ESP i telekineza".

Tejlor je priznao da invazija vanzemaljaca ne spada baš u glavne brige, ali je kazao da je naivno pretpostaviti – kao što su to činili naučnici poput pokojnog Karla Sagana – da su bića koja su dovoljno napredna da ovladaju putovanjem kroz zvijezde prevazišla ideju rata.

"To je divna ideja koja nema uporišta u stvarnosti," rekao je Tejlor.

Tejlor i Boan – zajedno sa koautorima R.C. Endingom i T. Konli Pauelom – osvrću se na dva pitanja koja se često pojavljuju u debati o tome da li je homo sapiens sam u univerzumu: Drejkova jednačina i Fermijev paradoks.

Formula čiji je tvorac američki astronom Frenk Drejk 1960. pokušava da procijeni koliko je vjerovatan kontakt sa civilizacijom vanzemaljaca ako se uzmu u obzir faktori poput broja naseljivih planeta.

Tejlor i Boan su uključili ono što su smatrali konzervativnim procjenama, poput one da vanzemaljci ne mogu putovati brže od 10 odsto brzine svjetlosti.

Kada se napravi računica, oni kažu da je moguće da se u našoj galaksiji Mliječnog puta nalaze na hiljade inteligentnih vanzemaljskih vrsta i da postoji "velika vjerovatnoća" da jedna ili dvije od njih posjećuju Zemlju svakog vijeka.

Ali, ako postoji toliko vanzemaljaca, zašto još nijesmo čuli za njih?

To je pitanje koje je 1950. postavio fizičar Enriko Fermi da bi odbacio spekulacije svojih kolega da bi inteligentni život trebalo da bude uobičajena pojava.

Tejlor i Boan su ubijeđeni da Fermi nije bio u pravu. Čak i ako su vanzemaljci koristili božansku tehnologiju da za dan pređu hiljade svjetlosnih godina, ipak bi im bili potrebni milioni godina da istraže sve zvjezdane sisteme u galaksiji.

Možda, jednostavno, još nijesu stigli do našeg komšiluka.

Otpor u stilu mudžahedina

Tejlor i Boan su počeli da razmišljaju o odgovoru na agresivni napad vanzemaljaca tokom rasprave 2001. o odbrani od terorističkih napada.

"Jedna stvar koja mi je pala na pamet je da bi se Amerikanci jedino u slučaju napada vanzemaljaca našli u neravnopravnom položaju. Svi su se cerekali, ali su onda nakon minuta počeli da pristižu komentari," kazao je Tejlor.

"Zatim smo stvarno počeli da pričamo o tome i pomislili smo, znate, možda bi nam zaista mogao zatrebati taj plan za svaki slučaj", kazao je Tejlor.

Ukoliko ne uspijemo da se pripremimo, to bi moglo značiti da će čovječanstvo morati da iskopa rovove i bori improvizovanim oružjem i taktikom udari i bježi, gotovo na isti način na koji se islamski ekstremisti bore sa američkom vojskom u Iraku, naveo je Tejlor.

"Morali biste stvoriti pobunu, otpor u stilu mudžahedina," rekao je Tejlor. "Pobunjenici znaju kako da dobiju ovaj rat protiv nas. To nam takođe govori da je u slučaju napada vanzemaljaca, to naša najbolja odbrana."

Reuters/Vijesti

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register