Ahtisarijev plan osnova za novu rezoluciju SB

Objavljeno: 01.05.2007, 08:57h

SAD i EU su podržale napore specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija i ocijenile da njegov plan stvara osnovu za novu rezoluciju Savjeta bezbjednosti o statusu Kosova, prenosi BBC.

"Pozivamo Savjet bezbednosti UN da u dogledno vrijeme usvoji takvu rezoluciju. Rješavanje statusa Kosova unaprijediće razvoj i stabilnost cijelog regiona", ističe se u zajedničkoj deklaraciji usvojenoj na redovnom godišnjem samitu EU-SAD održanom u Vašingtonu, na kojem su učestvovali američki predsjednik Džordž Buš, njemačka kancelarka Angela Merkel i šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo,.

Učesnici samita u deklaraciji ponavljaju da je rješavanje statusa Kosova jedinstven slučaj i da se time ne postavlja bilo kakav presedan.

"Radićemo blisko, u koordinaciji sa NATO i UN, da osiguramo bezbjednost na Kosovu tokom tranzicione faze koja će uslediti posle zaključenja procesa rješavanja statusa. Pozdravljamo odluku EU da u sklopu evropske bezbjednosti i odbrambene politike na Kosovu uspostavi policijsku misiju i misiju za zaštitu vladavine zakona i očekujemo učešće SAD u toj misiji", naglašava se u deklaraciji.

Kako se saznaje iz njemačke delegacije, tokom relativno kratkog razgovora o Kosovu, Angela Merkel je upozorila predsjednika Buša protiv bilo kakvih unilateralnih poteza vezanih za Kosovo, mimo Savjeta bezbjednosti UN, pošto bi to, prema mišljenju Njemačke, moglo dovesti do oštrih podjela unutar Evropske unije.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register