Senf lijek za sinuse i migrenu

Objavljeno: 28.04.2007, 12:17h

Osim što je savršen dodatak jelima, senf je izuzetno zdrav. Ovaj premaz se pravi od biljke slačice koja se već vjekovima koristi kao začinska biljka.

Osim što je savršen dodatak jelima, senf je izuzetno zdrav. Ovaj premaz se pravi od biljke slačice koja se već vjekovima koristi kao začinska biljka.

U fabričkoj proizvodnji senfa koriste se tri vrste slačice: bijela, crna i indijska.

Sjemenke slačice su odličan izvor selena i omega3 masnih kiselina, a u velikoj količini sadrže gvođže, kalcijum, cink, mangan, magnezijum, niacin i dijetalna vlakna.

Kao i ostale kupusnjače, sjemenke slačice sadrže velike količine fitonutrijenata – glukozinolata. Ponovljena istraživanja pokazala su djelotvornost tih materija u sprječavanju rasta ćelija tumora, posebno onih koje zahvataju sistem za varenje.

Selen, kojim obiluju sjemenke slačice, pomaže u sprječavanju jakih asmatičnih napada, smanjenju simptoma reumatičnog artritisa i preventivno djeluje kod razvoja tumora.

Magnezijum ima udjela u smanjenju krvnog pritiska, kod napada migrene i sprječavanja srčanog infarkta kod ljudi koji boluju od arteroskleroze ili šećerne bolesti.

Slačica ujedno stimuliše apetit i varenje i pročišćava sinuse na jednak način kao i čili papričice.

Senf je odličan izvor bjelančevina i selena, dobar je izvor vitamina E, magnezijuma, gvožđa i fosfora.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply