Metabolizam i ishrana

Objavljeno: 25.04.2007, 12:11h

Šta god da pojedete, prosto se "zalijepi" na vas i "nece da ode"

Šta god da pojedete, prosto se "zalijepi" na vas i "nece da ode"

Ili, ma koliko vam prijateljice govorile da fenomenalno izgledate, da izgledate kao mankekenka, vi smatrate da manekenke uglavnom lice na daske za peglanje i želite da se malo ugojite – ali ultrabrzom brzinom "spalite" sve što pojedete (prosto da se upitate da nemate možda gliste, ili da vaša pantljicara nema možda gliste).

 Ni jedna ni druga situacija ne moraju biti znak nikakve bolesti vec, jednostavno, sporog ili brzog metabolizma – što samo znaci da svoju ishranu morate prilagoditi svom metabolizmu i izgledacete baš onako kako želite. Kako znati da li vam je metabolizam brz, normalan ili spor? Nije teško.

Znaci sporog metabolizma su sledeci: budite se umorni, spava vam se posle rucka, imate nizak pritisak, ruke i stopala su vam cesto hladni, zacas dobijete kilograme viška, povremeno osecate nadutost, brzo se zamarate, lako zaspite uvece, imate problema sa varenjem, mišici vam nisu cvrsti. Naravno, samo jedan od ovih znakova ne znaci da imate spor metabolizam. Zapravo, ako ste se prepoznali u maksimalno cetiri navedene stavke, metabolizam vam je brz, izmedu pet i sedam – metabolizam vam je normalan, a ako ste se prepoznali u osam ili više stavki, imate spor metabolizam.

Ukoliko vam je metabolizam spor, to znaci da vaš organizam sporo sagoreva sve što u njega unesete. Zato bi trebalo da ujutro i uvece, kada je metabolizam najsporiji, unosite namirnice koje se lako vare, kao što su voce, testenine i hleb. Za rucak bi trebalo da uzmete belo meso ili ribu, jer tada organizam najbrže preraduje uneto. Vašem metabolizmu (i željenom gubitku težine) pomoci ce trcanje, biciklizam ili laka gimnastika.

Ako vam je metabolizam brz, najbolje je da uzimate dosta ugljenih hidrata, jer oni brzo sagorevaju i tako vam daju energiju. Za dorucak i veceru preporucljivi su ugljeni hidrati (na primer, dvopek, integralni hleb) i masnoce, a za rucak proteini (crvena mesa i povrce). Pošto imate višak energije, možete se baviti i napornim sportovima; plivanje i tenis bi mogli da vam potroše dosta energije. Ako želite da svoj metabolizam malo usporite, u tome vam mogu pomoci namirnice koje se duže preraduju (crvena mesa i masnoce).

Osobama sa normalnim metabolizmom kilogrami najcešce ne variraju; ako se ipak malo ugojite, preporucuje se da jednog dana sprovodite režim ishrane za one sa sporim metabolizmom, a sledeceg za one sa brzim. Možete se baviti kojom god fizickom aktivnošcu želite, jer imate upravo onoliko energije koliko vam je potrebno.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply