Tunel od Rusije do Amerike

Objavljeno: 24.04.2007, 17:08h

Zamisao koja se začela u carsko doba – tunel ispod Beringovog moreuza – danas je oživjela kao dio ambicioznog plana za izgradnju koridora dugačkog 6.000 kilometara koji bi povezao Rusiju sa Aljaskom.

Zamisao koja se začela u carsko doba – tunel ispod Beringovog moreuza – danas je oživjela kao dio ambicioznog plana za izgradnju koridora dugačkog 6.000 kilometara koji bi povezao Rusiju sa Aljaskom.

Hvaljen kao ključ razvoja ruskog Dalekog istoka – zabačenog i slabo naseljenog, ali energetski basnoslovno bogatog, tom projektu od 65 milijardi dolara biće posvećena konferencija koja počinje u Moskvi.

"Projekt će dati ruskom istoku šansu da postane vodeći industrijski region zemlje i jedno od najvažnijih saobraćajnih čvorišta svjetske ekonomije", pišu organizatori skupa u saopštenju sa oznakama ruskog monopoliste Transnefta, elekrodistibutera RAO i ministarstva trgovine, izmedju ostalih.

Uz prugu i autoput, od Jakutska u Sibiru preko Anadira na krajnjem ruskom sjeveroistoku i ispod moreuza do američke Aljaske, saobraćajni koridor bi uključivao cjevovode za naftu i gas, električne dalekovode i optičke kablove.

Tunel čija bi gradnja trajala 15 do 20 godina, bio bi najduži na svijetu. Beringov moreuz je oko 80 kilometara širok na svom najužem dijelu, mada nije još jasno gdje bi se tunel nalazio.

Krcata novcem od izvoza skupe nafte i gasa, ruska vlada je počela da pumpa gotovinu u poslove čiji je cilj da se prevazidje zardjala i nerazvijena infrastruktura koja koči dalji ekonomski rast.

I ovaj projekt je na liniji sa ruskom vladom: Medju govornicima na konferenciji pod
nazivom "Megaprojekti ruskog Istoka" su ekonomski savjetnik predsjenika, Arkadij Dvorkovič, i šef ruskog željezničkog monopola, Vladimir Jukunin, za koga se drži da je blizak predsjedniku Vladimiru Putinu.

Bivši guverner Aljaske, Volet Hajkel će takodje učetvovati.

Organizatori namjeravaju da napišu pismo šefovima vlada Rusije, SAD i Kanade sa pozivom na sklapanje medjudržavnog sporazuma koji bi omogućio da se posao obavi.

"Rusiji je neophodan probojni nacionalni projekt koji je u stanju da podigne zemlju do istog nivoa geopolitčkog uticaja i moći kao druge svjetske lidere," piše u saopštenju.

Beta

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply