Atlantida nestala u cunamiju

Objavljeno: 23.04.2007, 10:45h

Istraživački s grčkog ostrva Krita smatraju da je čuvena Atlantida uništena u velikom cunamiju, koji je nastao poslije erupcije vulkana, što znači da teorije da je ova civilizacija nestala u moru nisu samo mit.

Istraživački s grčkog ostrva Krita smatraju da je čuvena Atlantida uništena u velikom cunamiju, koji je nastao poslije erupcije vulkana, što znači da teorije da je ova civilizacija nestala u moru nisu samo mit.

Kako je pisao Platon u "Timaju", Atlantida se nalazila u istočnom Mediteranu i bila je u to vrijeme, prije oko 3.500 godina, najrazvijenija civilizacija svijeta sa zgradama, popločanim ulicama i kanalizacijom.

U to isto vrijeme većina evropskih naroda živjela je u primitivnim naseljima.

S obzirom da do danas nije pronađen nikakav trag o Atlantidi, mnogi naučnici smatraju da ona nije ni postojala.

Međutim, grupa naučnika je otkrila dokaze koji potkrepljuju pretpostavku da je razlog nestanka Atlantide džinovski cunami koji je bio snažniji nego onaj iz 2004. godine, kada je na Tajlandu živote izgubilo oko 250.000 ljudi.

Minojci, koji su živjeli na Atlantidi, bavili su se isključivo pomorstvom i trgovinom i svi gradovi su bili podignuti uz obalu, pa je u naletu cunamija uništena čitava država.

Grčki naučnici vjeruju da se cunami pojavio nakon erupcije Vulkana na Santoriniju, koji je bio udaljen svega 70 kilometara od Krita, a ta erupcija bila je čak deset puta jača od one iz 1883. godine koja se dogodila na Krakatau.

Oko 1500 godine prije nove ere narod, koji je stvorio mitove o minotauru i lavirintu, iznenada je nestao. Teorija o cunamiju mogla bi konačno da pruži odgovor na ovu misteriju.

"Geoarheološke naslage sadrže veliki broj vrlo jasnih pokazatelja cunamija", kaže holandski geolog Hendrik Bruins s Univerziteta Ben Gurion u Negevu u Izraelu.

"Građevinski materijal Minojaca, grnčarija i šolje s ostacima hrane, kao što su kosti životinja, bili su izmješani s okruglim šljunkom i morskim školjkama i mikroskopskom morskom faunom.

"Ovo posljednje, morska fauna, mogla je biti pokupljena s morskog dna samo uz pomoć jednog mehanizma – moćnog cunamija, koji miješao sve materijale zajedno u jednom razarujućem naletu", kaže Bruins.

Naslage se nalaze oko sedam metara iznad površine mora, što je dosta iznad nivoa običnih olujnih talasa.

"Nešto ogromne snage pogodilo je obalu Krita, i nije riječ samo mediteranskoj oluji", kaže Bruins.

Jedno od najvećih naselja bilo je Palaikastro na istočnom obodu ostrva, i na toj lokaciji kanadski arheolog Sendi Mekgilivrej vrši iskopavanja već 25 godina.

On je ovdje našao građevine na kojima nedostaju zidovi okrenuti prema moru, ali poprečni zidovi, koji su mogli preživjeti nalet cunamija, još su uvijek tu.

Nije jasno da li je cunami uspio da dosegne unutrašnji dio ostrva i minojsku prijestonicu Knosos, ali masovna pojava pepela i uništenje usjeva mogle su da budu posljedice erupcije vulkana. S svojim lukama, trgovačkom flotom i uništenim borbenim borodovima Minojci se vejrovatno nikada ne bi oporavili.

Možda, sada konačno imamo rješenje za misteriju zvanu Atlantida, drevnu civilizaciju koju je progutalo more.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply