NLO i vanzemaljci postoje?

Objavljeno: 18.04.2007, 12:56h

Ruski kosmonaut Georgij Grečko, koji je tri puta boravio u kosmosu, nije nikada naišao na nepoznate leteće objekte niti na vanzemaljce, ali vjeruje da oni postoje.

Ruski kosmonaut Georgij Grečko, koji je tri puta boravio u kosmosu, nije nikada naišao na nepoznate leteće objekte niti na vanzemaljce, ali vjeruje da oni postoje.

"Želeo sam da vidim NLO ili vanzemaljce, ali to se nije dogodilo. Sve radim da bih ih našao", izjavio je dvostruki heroj Sovjetskog Saveza na zasedanju kluba "Gost naučnik" u Sankt Peterburgu, koji je održan 11. aprila, uoči Dana kosmonautike.

"Postoje posredni dokazi postojanja vanzemaljaca… Ja sam siguran da oni postoje", istakao je Grečko, a prenela agencija RIA "Novosti".

Grečko, koji se kosmonautikom bavio 20 godina, seća se da je u detinjstvu čitao romane iz domena naučne fantastike, iskustvo koje je u velikoj meri doprinelo formiranju njegovog budućeg pogleda na svet.

Medjutim, osim nepoznate civilizacije, Grečka zanima nastanak naše civilizacije što je, takodje, fanatastika, ali bliža realnosti.

Grečko naziva kosmonaute "običnim ljudima koji rade u neobičnim uslovima".

"O kosmonautima se u početku mnogo govorilo. Prvo su tvrdili da smo ravni supermenu, a zatim da smo neradnici. Mi smo, medjutim, samo obični ljudi koji rade u neobičnim uslovima", izjavio je čuveni kosmonaut.

Kosmonauti su tokom leta izloženi oboljevanju i često se prehladjuju.

"U vreme leta svaka dva časa treba da se bavimo gimnastikom, a znoj ostaje na odeći koja postaje mokra. Pri tom agregati na orbitalnoj stanici rade pa nam se ohlade tela i dolazi do prehlade", ističe Grečko.

U vreme jednog leta njegovog kolegu je zaboleo zub.

"Na kosmičkom brodu smo imali apoteku, ali ni pet tableta nije smanjilo bol. Kada nam je sa Zemlje stigla poseta, predložili smo im da izlečimo zub ‘n ruski način’. Kroz sedam dana, kada se brod odvajao od orbitalne stanice, privezali smo oboleli zub i jednostavno ga iščupali", seća se kosmonaut.

U novije vreme, kosmonauti prolaze kraću medicinsku obuku pre leta pa se manje intervencije mogu obaviti i u svemiru.

Grečko demantuje glasine da ruski kosmonauti imaju račune u stranim bankama.

"Za svoj prvi let u kosmos dobio sam 5.000 rubalja, a za najduži boravak u kosmosu 10.000.Tada je automobil marke "Volga" koštao oko 6.000 rubalja", rekao je on.

Grečko navodi primer kosomonauta Alekseja Jelisejeva, koji je tri puta leteo u kosmos i za to dobio stan u Moskvi. On mu je pričao da je pored njega stanovao jedan poznati ruski muzičar, koji je verovao da kosmonaut lako može da kupi vikendicu od 35.000 rubalja. No, da bi to ostvario trebalo je da leti sedam puta.

Kosmonauti su medusobno solidarni, bez obzira na zemlju iz koje potiču, ističe Grečko.

"Čak i u vreme kada su se Rusija i SAD takmičile za prestiž u kosmosu, mi smo se lepo družili. Jednom smo pili čaj s Amerikacima na orbiti. Američki kolega Staford nam se tada čudio što smo toliko hrabri da letimo starim brodovima", kaže Grečko, ističući da su američki brodovi dosita bili savremeniji.

Narednog dana, na konferenciji za štampu, Staffor je, na pitanje čiji je brod moderniji i savršeniji, bez razmišljanja odgovorio: "Gotovo su isti".

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply