Otkriven protein u mozgu odgovoran za hipertenziju

Objavljeno: 17.04.2007, 15:20h

Britanski stručnjaci su nedavno identifikovali protein u mozgu koji je jedan od uzročnika hipertenzije, dok se do sada smatralo da je srce odgovorno za to oboljenje, saopšteno je u Londonu.

Britanski stručnjaci su nedavno identifikovali protein u mozgu koji je jedan od uzročnika hipertenzije, dok se do sada smatralo da je srce odgovorno za to oboljenje, saopšteno je u Londonu.

Naučnici sa Univerziteta u Bristolu su izolovali protein JAM-1 u mozgu i otkrili da on blokira bijela krvna zrnca, uzrokujući upalu, koja potom ugrožava krvotok i smanjuje dovod kiseonika u mozak.

Ti stručnjaci su naveli da je hipertenzija vaskularno i upalno oboljenje mozga, više nego kardio-vaskularna bolest.

Prema riječima stručnjaka, rezultati studije otvaraju mogućnost da se pronađu terapije za one pacijente koji ne reaguju na postojeće ljekove protiv hipertenzije.

Britanski naučnici su rekli da bi trebalo proizvoditi ljekove koje će smanjiti upalni proces krvnih sudova i poboljšati krvotok prema mozgu.

"Sledeći izazov jeste otkriti vrstu upale vena u mozgu i tako ćemo znati koje ljekove davati pacijentima", rekao je autor studije Džulijan Pejton.

Predstavnik britanskog Fonda kardiologije Džeremi Pirson pozdravio je rezultate studije, ocjenjujući da istraživanje objašnjava neočekivano povećanje pritiska kod nekih bolesnika.

Hipertenzija predstavlja povišeni krvni pritisak zbog bolesti krvnih sudova ili u nekim organima.

Dijatolistički (donji) pritisak je normalan kada su vrijednosti 10-11 kilopaskala ili u starim mjerama 75-82,5 mm živinog stuba. Sistolički (gornji) pritisak je normalan od 16 do 18 KP (120-135 mm živinog stuba).

Krvni pritisak je veoma osjetljiv na psihološke mehanizme, a hipertenzija se smatra klasičnom psihosomatskom bolešću.

Hipertenzija može da izazove srčani ili moždani udar i da ošteti bubrege.

U svijetu ima više od 600 miliona ljudi koji imaju visok pritisak.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply