Muško lice – otvorena knjiga

Objavljeno: 15.04.2007, 12:35h

Žene su iznenađujuće precizne u prosuđivanju muževnosti

Žene su iznenađujuće precizne u prosuđivanju muževnosti

Žene mogu da prepoznaju kvalitete koje kod muškarca smatraju važnim samo na osnovu izraza muškog lica, tvrde naučnici sa Univerziteta u Santa Barbari koji su rezultate svog istraživanja objavili nedavno. Ovi rezultati pokazali su da su žene iznenađujuće precizne u ocenjivanju muževnosti suprotnog pola, kao i u oceni njihove zainteresovanosti za potencijalno potomstvo, odnosno očinstvo, samo pri gledanju u izraz njegovog lica. Istraživači tvrde da je za to zaslužna evolucija koja ih je na neki način programirala da uoče i najmanju informaciju koja im je na raspolaganju pre donošenju odluke o pronalaženju partnera, sklapanju dugotrajne veze sa suprotnim polom i otkrivanju muškarca koji je spreman na potomstvo.

U ovom istraživanju dokazano je da žene po izrazu lica mogu da zaključe koji od njih ima najviši nivo testosterona. Takve muškarce proglasile su najmuževnijim i svrstale ih u kategoriju muškaraca za kratkotrajnu avanturu.

Ovo neobično istraživanje uključilo je 39 muškaraca starih između 18 i 33 godine. I njima su pokazane fotografije ljudi – dece i odraslih, a oni su odabirali fotografije koje su na njih ostavile najjači utisak. Istovremeno im je uzet uzorak na osnovu koga je određen nivo testosterona koji se pri tom lučio. Tako su naučnici imali sasvim pouzdan dokaz o ispitivanim muškim osobinama. Posle ovoga svi ovi muškarci su slikani, a njihove fotografije pokazane su ženama starim između 18 i 20 godina. Trebalo je da na osnovu tih fotografija žene muškarcima pripišu neku od sledećih osobina: voli decu, muževan, fizički privlačan, simpatičan. Takođe su odgovorile i na pitanje s kojim od muškaraca bi ušle u potencijalnu kratku, neobavezujuću vezu, a sa kim bi volele da zasnuju porodicu i rode decu.

Istraživanje je pokazalo da su žene odlično procenile muškarce s obzirom na njihov interes za potomstvo. Takođe je utvrđeno da su muškarce s višim nivoom testosterona žene svrstavale u kategoriju muževnih. Većina žena u istraživanju rekla je da ih više privlače fotografije onih muškaraca kod kojih je testovima ustanovljen višak testosterona. Rezultati su pokazali i da su se žene u biranju muškarca s potencijalom za dugu vezu češće odlučivale za muškarca koji je pokazao sklonost prema deci.

Eto zašto žene veruju u ljubav na prvi pogled. One su zaista u stanju da procene da li imate sve poželjne osobine za dugu vezu. I to na prvi pogled.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply