Lažni mladoženja ojadio lakovjerne žene

by | apr 10, 2007 | Svaštara | 0 comments

Kako je samozvani doktor u belom mantilu sačekao roditelje svoje "izabranice" ispred VMA a zatim nestao sa njenih 3.500 eura.

Dok je o njemu čitala u oglasima "lične prirode" činilo joj se da je on za nju, iako već u poznim godinama za udaju, idealan muškarac. Između ostalog, u oglasu je pisalo da je izvesni gospodin profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i da radi kao neurohirurg na Vojnomedicinskoj akademiji. Svega nekoliko trenutaka trebalo joj je da odluči i pozove baš njega – Branka Petrovića (51), u medijima poznatijeg kao "lažnog mladoženju".

Posle kraćeg telefonskog razgovora, budući par se i upoznao. Pored svojih dnevnih obaveza, Petrović je s vremena na vreme "odlazio na službena putovanja". Ona je bila dvostruko srećna. Prvo, jer je mislila da je "čovek njenog života" uspešan, a još i doktor. Drugo – obećavao joj je da će kada bude bilo prilike i nju povesti na put u Beč ili Pariz.

Gibanica za budućeg "zeta"

Nekoliko susreta i ovakvih priča bilo je dovoljno da započnu razgovor na temu braka. Upravo tada, on dolazi do njemu jedinog važnog podatka, a to je da ona ima ušteđevinu u iznosu od 3.500 evra. Usledilo je upoznavanje roditelja.

Petrović se nije ustručavao da ih pozove da dođu ispred VMA, "jer on ima previše obaveza". U dogovoreno vreme, sišao je ispred ove medicinske ustanove, naravno u belom mantilu i klompama kako i priliči jednom doktoru. Njena majka, za budućeg zeta, umesila je gibanicu. Sve je izgledalo savršeno, roditelji oduševljeni.

Kasnije je Petrović i zahvalio na gibanici uz napomenu da su je "kolege u slašću pojele". Za to vreme pripreme za svadbu išle su svojim, ali ipak malo bržim tokom.

Bližila se proslava Nove godine i ugovorena svadba, pa je Petrović predložio da uzme novac kako bi pokrio troškove. Sa 3.500 evra u džepu je "nestao".

Snovi su pali u vodu i ona je slučaj prijavila policiji.

Prema rečima našeg sagovornika bliskog istrazi, ispostavilo se da je "doktorska oprema" kupljena na buvljoj pijaci, da je Petrović raseljeno lice sa Kosmeta, da ima još žena koje na razne načine dovodi u zabludu i uzima im novac, kao i da je službeni put u stvari boravak kod neke od njih.

Jedna starija gospođa, kod koje je prevarant neko vreme živeo, kada je upozorena na to da on možda pretenduje da joj uzme kuću i novac, samo je rekla: "Neka mi uzme šta hoće, u životu se nisam ovako osećala i doživela trenutke kao dok je on tu".

Petrović je uhapšen zbog krivičnog dela prevare.

I drugi primeri iz sudsko-policijske prakse govore o lucidnim prevarantima i njihovim neverovatno naivnim žrtvama.

Da nikome ne bi trebalo verovati tek tako, a posebno ako stojite u redu u banci i čekate da uložite novac na štednju, govori slučaj nedavno prevarenog Danila P. (77) iz Gornjeg Milanovca. Dve hiljade evra, koliko je prevareni čovek nameravao da položi na račun, umesto u štednoj knjižici "završilo je" u džepu prevaranta Nikole M. (59) iz Malog Zvornika.

"Direktor banke" nestao sa štednjom

Naime, dok je žrtva čekala u redu u banci, prevarant je saznao da čeka da uloži evre na štednju. Prišao mu je, predstavio se kao direktor banke i pozvao ga u hotel na piće. Posle kraće priče, predložio mu je da umesto njega uloži novac, da ne bi čekao u redu.

Nikola M. je uz novac uzeo i ličnu kartu, a zatim otišao u nepoznatom pravcu.

Slučaj je ubrzo prijavljen nadležnim organima, i tada se ispostavilo da je reč o policiji poznatom prevarantu. Nikola M. je uhapšen u martu ove godine, posle čega je priznao da je potrošio 900 evra. Osim toga, kako se saznaje, Nikola M. se u svom dugogodišnjem "radnom iskustvu" više puta predstavljao kao direktor raznih banaka, obećavao je ljudima posao i na druge načine ih dovodio u zabludu i uzimao im novac. "Radio" je u više gradova Srbije, a žrtve su mu bile uglavnom starije osobe.

Tako se Nikola M. jednom zaputio i na požarevačku pijacu. Sa navodno velikim oduševljenjem što je vidi pozdravio je stariju gospođu koja je prodavala papriku. Posle kraćeg ubeđivanja, baka je "nasela na priču" pa je, ni manje ni više nego svom "prijatelju iz osnovne škole", kako joj se maštovito i drsko predstavio, dala 500 kilograma paprike na poverenje – "da preproda pa će joj vratiti novac". Prevarant je odneo paprike i nikada se više nije pojavio.

Kada je Nikola M. uhapšen, gospođa je otišla u policiju radi prepoznavanja. Iza paravana uperila je prstom u njega. Kada su je pitali da li je sigurna, baka je odgovorila: "Kako da ne budem sigurna, pa išli smo zajedno u osnovnu školu".

0 Comments

Submit a Comment